Forkølelsessår i mundvigen

Forkølelsessår i mundvigen er helt normalt, men er selvfølgelig stadig virkelig irriterende af den grund. Find ud af her, hvad dit forkølelsessår skyldes, og hvordan du hurtigt kan komme af med det.

forkølelsessår ved mundvigen
Udgivet 17.07.2021 | Senest redigeret 18.10.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Forkølelsessår opstår som regel omkring munden. I sjældne tilfælde kan du få det inde i munden. Som regel kan du selv behandle dit forkølelsessår og behøver ikke at gå til lægen.

Forkølelsessår opstår i mundvigen på grund af virussen Herpes Simplex Virus eller HSV, som den også forkortes. Når du har forkølelsessår omkring munden, skyldes det stort set altid HSV-1. I sjældne tilfælde kan det være HSV-2, men den giver som regel forkølelsessår omkring kønsorganerne.

De fleste bliver smittet med HSV-1, når de er børn. Det første udbrud er det værste, hvor du nærmest bliver syg af det, får feber og svært ved at spise og drikke. Kun 40 % får tilbagevende udbrud, efter de har haft det første.

Virussen smitter ved direkte berøring med hud mod hud. Det er derfor vigtigt, at du vasker hænder grundigt, hvis du har behandlet dit eget eller en andens forkølelsessår. Når der er kommet skorpe på såret i mundvigen, smitter det ikke.

Gå til lægen ved forkølelsessår inde i munden

Det er meget sjældent, at du får forkølelsessår inde i selve munden. Sygdommen rammer typisk på læberne og i mundvigene.

I nogle tilfælde kan du være uheldig, så du får forkølelsessår inde i munden. I det tilfælde er det vigtigt, at du går til lægen, da du ikke kan behandle dem med de midler, som du normalt bruger.

mod forkølelsessår

Mest effektive behandling af herpes/forkølelsessår

Aciclovir er et af de bedst sælgende produkter på markedet for forkølelsessår. Det findes både i form af en standard pille, en smeltetablet og som creme.

Læs mere
Ad

Forkølelsessår i munden bliver ofte forvekslet med blister og blæner. Det er små hvide udposninger, der både kan gøre ondt og svie. Har du haft både blister og forkølelsessår før, vil du kunne skelne mellem de to.

Har du ikke haft det, kan det være svært. Det er altid en god ide at gå til lægen for en sikkerheds skyld, hvis dine sår i munden gør så ondt, at du gerne vil have behandling.

Når du har forkølelsessår i eller ved munden, kan det generelt være svært for dig at få børstet dine tænder. Det kan gøre ondt, hvis tandbørsten rammer såret. Ved at bruge mundskyl sørger du for, at du får slået bakterierne ihjel, men undgår at bruge tandbørsten.

Sår på læben er ikke altid forkølelsessår

Hvis dine sår på læberne ikke skyldes slag, eller at du er kommet til at bide dig selv, kan der være tale om et forkølelsessår. Har du ikke tidligere haft forkølelsessår, er det vigtigt, at du holder øje med, om det forsvinder af sig selv igen i løbet af den uge til ti dage, som det plejer at tage uden behandling.

Gør det ikke det, er det vigtigt, at du går til lægen. Så kan såret være et tegn på noget mere alvorligt, for eksempel hudkræft, eller at du har dårligt blodomløb.

Hvis du ikke tåler solen godt, kan den også give dig sår på læberne. Er du tidligere blevet smittet med forkølelsessår, kan meget sol fremprovokere et udbrud. I andre tilfælde kan det skyldes, at du har glemt at beskytte dine læber med en læbepomade med solfaktor.

Hurtig behandling på læben

Det er ikke rart at have et forkølelsessår på læben. Det ser både grimt ud og er ubehageligt og sviende eller kløende. Det er derfor rart at få det til at gå væk så hurtigt som muligt. Det kan du gøre ved at behandle det.

De fleste kan mærke en prikken eller svien i læben eller i mundvigen på det sted, hvor forkølelsessåret vil bryde frem et par timer senere. Hvis du går i gang med at behandle dit forkølelsessår allerede på det stadie, kan du i nogle tilfælde forhindre, at såret overhovedet kommer frem. Ellers vil det være med til at forkorte tiden, du har såret. Det er dog aldrig for sent for dig at gå i gang med at behandle dit forkølelsessår.

Medicin mod forkølelsessår i mundvigen og på læberne

De mest almindelige metoder er at købe creme eller plaster, som du kan købe i håndkøb. Du smører cremen på omkring fem gange dagligt med fire timers mellemrum. Plasteret skal sidde på såret hele tiden.

Når et plaster falder af, skal du sætte et nyt på. Begge dele er med til at lindre prikken og svie og får forkølelsessåret til at forsvinde hurtigere.

Ved svære tilfælde af forkølelsessår kan det være nødvendigt for dig, at du får medicin til at hjælpe dig med at holde virussen nede. Det er medicin, som din læge ordinerer. Det kan både være medicin til at bekæmpe selve forkølelsessåret, men kan også være medicin, der hjælper dig med at styrke dit immunforsvar.

Forkølelsessår dukker nemlig ofte op, når dit immunforsvar er optaget af noget andet – for eksempel at bekæmpe en forkølelse.

Effektive husråd mod forkølelsessår på læben

Der findes en række husråd, der kan hjælpe dig med at slippe af med forkølelsessår på læben og i mundvigen. Det er meget forskelligt, hvad der virker fra person til person, og det er derfor en god ide, at du prøver forskellige behandlingsmetoder af for at se, hvad der virker mest effektivt på dig.

ultra lysin

Ultra Lysin – Dokumenteret effekt

Ultra Lysin fra “Innovative KAL quality” til immunsystemet. Vitamin C, vitamin B6 og zink bidrager til immunsystemets normale funktion. Indeholder også L-Lysin, vitaminer, mineraler, rødalge, beta glucan, olivenblad og urter. 

Til butik
Ad

Nogle af de mest almindelige husråd er:

  • Smøre forkølelsessåret med spiritus for eksempel vodka eller cognac
  • Smøre forkølelsessåret med neglelakfjerner
  • Smøre med tea tree olie eller arganolie
  • Bruge et lysterapiapparat

For neglelakfjerner og spiritus gælder, at du skal smøre det på såret eller området, hvor der kommer et sår, en gang i minuttet i femten minutter. Du må aldrig prikke hul på blæren og komme det direkte i såret. Det kan være meget smertefuldt.

For at udføre lysterapi på dit sår skal du købe et apparat via nettet, der udsender infrarødt lys. Det er en meget ny metode, men skulle være meget effektivt.

Pas på med hvilke husråd du bruger ved forkølelsessår i mundvigen

Når du vælger et følge et husråd, bør du altid være forsigtig. Særligt hvis dit forkølelsessår sidder i mundvigen. Der kan det være ubehageligt for dig at bruge neglelakfjerner eller en olie som tea tree, der ikke smager godt. Så er det bedre at bruge en af de andre metoder, for eksempel spiritus, hvor det ikke gør noget, at du får det i munden.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5