7 effektive behandlinger af forkølelsessår

Vil du bare af med dit irriterende forkølelsessår nu, er der heldigvis meget, som du selv kan gøre. Her kommer vi med hele syv forskellige behandlingsmuligheder, som du kan prøve af for at slippe af med det skæmmende sår.

Udgivet 18.07.2021 | Senest redigeret 18.10.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Der findes en række forskellige metoder til at behandle forkølelsessår. De mest almindelige er creme og plaster, men du kan også bruge alternativ behandling eller følge nogle af de mange husråd, der findes på området.

Forkølelsessår kan virkelig siges at være en folkesygdom. Omkring 90 % af den voksne danske befolkning har antistoffer mod sygdommen i blodet, hvilket betyder, at de på et eller andet tidspunkt er blevet smittet med den. Som regel sker det, når du er barn, men kan også ske, når du er voksen.

Mange får kun et udbrud efter, at de er blevet smittet, men 40 % får flere udbrud i løbet af deres liv. Sygdommen bryder som regel frem igen, når dit immunforsvar er svækket. Det kan være ved sygdom, graviditet eller forkølelse, som sygdommen jo er opkaldt efter.

Dit forkølelsessår smitter, indtil der er kommet skorpe på det. Du smitter dog også 5 % af tiden, når du ikke har sår. Du kan derfor ikke være sikker på, at du ikke kommer til at smitte andre. Forkølelsessår smitter dog kun ved direkte berøring mellem to personer.

Hurtig behandling af forkølelsessår

Normalt vil der gå mellem syv og ti dage, fra dit forkølelsessår først bryder frem af huden, til det forsvinder igen. Du kan gøre tiden langt kortere ved at gå i gang med behandling af såret hurtigt.

Mange kan mærke, at der er et forkølelsessår på vej. Det kan for eksempel være ved, at det prikker eller svier omkring deres mund det sted, hvor der sna1rt vil komme et sår.

mod forkølelsessår

Mest effektive behandling af herpes/forkølelsessår

Aciclovir er et af de bedst sælgende produkter på markedet for forkølelsessår. Det findes både i form af en standard pille, en smeltetablet og som creme.

Læs mere
Ad

For at få forkølelsessåret til at gå hurtigt væk bør du allerede på det tidspunkt begynde at behandle det. Det kan i nogle tilfælde gøre, at såret slet ikke bryder frem, men gør ellers helingen af såret flere dage hurtigere.

Der findes flere forskellige måder at behandle et forkølelsessår på. Det er forskelligt fra person til person, hvilken metode der passer dem bedst. Det kan både være i forhold til praktik og økonomi, men også fordi vores kroppe simpelthen er forskellige og reagerer forskelligt på behandlingerne.

De mest almindelige måder at behandle forkølelsessår på er creme eller plaster, der kan købes i håndkøb på apoteket og i materialistforretninger. Det gør det meget nemt for dig at starte behandlingen med det samme. I nogle tilfælde kan du have brug for medicin, som du skal have en recept fra din læge for at kunne købe.

Leder du efter en alternativ behandling, findes der en lang række forskellige husråd, som du kan prøve af. Nogle føler, at det virker bedre for dem at bruge en af disse behandlingsmetoder frem for de mere etablerede behandlingsmetoder.

Creme mod forkølelsessår er en af de foretrukne behandlingsmetoder

En af de nemmeste måder til at behandle dit forkølelsessår er ved at smøre creme på det. Det skal være creme med mindst 5 % aciclovir. Der findes en lang række forskellige mærker af cremer. Hvilket mærke du vælger, handler om dine præferencer, for så længe der er nok aciclovir i, er det lige meget hvilket du vælger.

creme mod forkølelsessår

Du skal komme cremen på fem gange om dagen med fire timers mellemrum. Det skal du gøre, indtil forkølelsessåret er væk. Cremen hjælper både med at få forkølelsessåret til at forsvinde hurtigere, men gør også, at dit forkølelsessår ikke prikker og svier så meget, mens du har det. Det kan derfor lindre på flere punkter.

Forkølelsessår kan nemt behandles med plaster

En anden meget populær behandlingsmetode af forkølelsessår er at komme et særligt plaster på det. Plasteret er lavet til at behandle dit forkølelsessår. Det er gennemsigtigt, så andre kan ikke i lige så høj grad se det.

plaster mod herpes

Du skal sætte plasteret på med det samme, du kan mærke, at der er et forkølelsessår på vej. Det skal sidde der, til såret er helt væk igen. Et plaster kan typisk sidde på i 12 timer, og når et falder af, skal du sætte et nyt på med det samme. Plasteret er lavet, så det giver dit forkølelsessår de bedste betingelser for at hele. Såret har derfor ikke brug for luft.

Lige som cremen får plasteret både dit sår til at hele hurtigere, men mindsker også svie og smerte fra det, mens det heler.

Er creme eller plaster til forkølelsessår bedst?

Creme og plaster mod forkølelsessår er faktisk præcis lige effektive. Hvilken behandlingsmetode du foretrækker, er derfor et spørgsmål om præferencer. Nogle synes, at det passer bedst til deres liv med cremen, mens andre foretrækker plasteret.

mod forkølelsessår

Mest effektive behandling af herpes/forkølelsessår

Aciclovir er et af de bedst sælgende produkter på markedet for forkølelsessår. Det findes både i form af en standard pille, en smeltetablet og som creme.

Læs mere
Ad

Nogle kombinerer plaster og creme, da det passer bedre til deres liv. Når de er steder, hvor det er nemt at smøre cremen på, for eksempel derhjemme, gør de det, men når de er i skole eller på arbejde, foretrækker de et usynligt plaster, så de ikke skal huske at smøre deres sår i løbet af dagen.

Når du sover, kan det også være rart for dig at supplere en cremebehandling med plaster. Der kan plasteret gøre, at dit sår er under konstant behandling.

Svære tilfælde kræver piller mod forkølelsessår

Hvis du lider af forkølelsessår i meget svær grad, for eksempel hvis du får mange sår samtidig, eller du ofte har forkølelsessår, kan du gå til lægen. I nogle tilfælde kan det skyldes, at dit immunforsvar ikke er lige så godt. Det kan gøre, at sårene får nemmere ved at bryde frem.

medicin mod forkølelsessår

Lægen kan give dig en recept på piller, der helt generelt kan holde virus nede og derfor hjælpe dit immunforsvar, men kan også give dig piller, der specifikt hjælper dig med at holde forkølelsessåret nede.

Sådan finder du den rette behandling af forkølelsessår for dig

Når du skal finde den rette behandling af forkølelsessår, er det vigtigt at tænke over en lang række forskellige faktorer:

  • Hvad passer bedst til din livsstil?
  • Hvad har du det bedst med?
  • Hvilket middel er nemmest at få fat på?
  • Hvilket middel er mest effektivt?
  • Hvor meget er du villig til at betale for behandlingen?

De mest effektive husråd

Udover medicin, creme og plaster er der også en række husråd, som du kan skæve til, når du prøver at finde frem til den rette behandling. Det kan være at smøre spiritus eller neglelakfjerner uden acetone på såret. Det skal du gøre en gang i minuttet i femten minutter, når du kan mærke, at der er et sår på vej. Så skulle det gøre, at dit sår går hurtigere væk.

Læs også: Alt om fnat behandling

Du kan også behandle såret med lysterapi. Til det skal du bruge et apparat, der udsender infrarødt lys. Det kan du købe via nettet. Du holder apparatet op mod det sted, hvor der er et sår på vej. Så skulle såret gå hurtigere væk, og lyset skulle forebygge, at du ikke får forkølelsessår igen på det sted.

En tredje mulighed er, at du smører tea tree olie eller arganolie på såret. Tea tree olie er med til at slå virus ihjel og kan derfor gøre, at dit forkølelsessår heler hurtigere. Arganolie påvirker ikke selve virussen, men indeholder stoffer, der generelt er med til at hjælpe sår til at hele hurtigere.

At smøre forkølelsessår med tandpasta

Hvis du har et forkølelsessår på vej, kan det være nemt for dig, at du smører et tykt lag tandpasta på stedet. Det er noget, som alle har derhjemme. Det er derfor en metode, som rigtig mange bruger. Det er dog kun, hvis du ikke har creme eller plaster i huset, og det er sen aften, så du ikke gider tage ud og købe noget, at du bør bruge den.

behandling med tandpasta

Det er nemlig en myte, at tandpasta er meget effektivt i forhold til at få forkølelsessår til at gå væk. Det er mere effektivt at bruge creme eller plaster, der er udviklet til formålet. Hvis du ikke har andet, kan det dog hjælpe, da tandpasta virker antibakterielt og også kan være med til at udtørre såret en smule.

Få forkølelsessår til at gå væk med alternativ behandling

Udover at følge forskellige former for husråd kan det også være en ide for dig at undersøge alternative behandlinger som akupunktur og zoneterapi. Ved akupunktur får du stukket nåle ind i kroppen på bestemte punkter. Ved zoneterapi bliver bestemte punkter i dine fødder stimuleret. De punkter, mener man, har forbindelse til andre punkter i kroppen.

Når man gerne vil forhindre forkølelsessår ved hjælp af alternativ behandling, handler det først og fremmest om at stimulere immunforsvaret, så det bliver stærkere. Det skyldes, at det ofte er, når immunforsvaret er stresset, at du får forkølelsessår.

Den perfekte kur er et individuelt spørgsmål

Som nævnt ovenfor er det meget forskelligt, hvilken form for behandling der passer bedst til dig. Det kan komme an på din krop, men kan også komme an på den måde, du lever på. Det vigtigste er derfor, at du prøver flere forskellige metoder af for at se, hvad der virker bedst for dig.

Hvis du vil teste, som spiritus eller neglelakfjerner virker, kan du for eksempel smøre det på, når du kan mærke, at såret er på vej. Derefter kan du behandle med plaster eller creme, præcis som du plejer.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5