Transportsyge medicin – Hvad virker mod køresyge?

Der findes en lang række forskellige former for medicin mod transportsyge. Når du har tendens til at blive dårlig under transport, er du selvfølgelig interesseret i at vælge den bedste, men hvilken er det?

medicin mod transportsyge
Udgivet 08.06.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Det anbefales, at man ikke benytter sig af medicin mod de forskellige former for transportsyge, hvis ikke man har oplevet f.eks. køresyge før. Man udvikler og arbejder stadig på nye former for medicin til at hjælpe de, der er hårdest ramt, dog fraråder man, at børn under 10-12 år tager medicinen.

Medicinen er altså primært beregnet til voksne og større børn. Generelt vil medicinen skulle tages op til flere timer før afrejse, og altså vil medicinen ikke have den store virkning, hvis transportsygen allerede er indtruffet.

For de forskellige medicinske produkter er der dog også mulige bivirkninger, man kan få såsom sløvhed og træthed, og medicinen kan give nogle meget få uheldige personer mere alvorlige bivirkninger såsom hallucinationer eller kraftig svimmelhed, som kan være særligt kritisk at få, mens man kører i bil.
[toc] Foruden dette kan der for de forskellige typer af medicin være tilstande/diagnoser, man ikke må have, når man tager medicinen, eksempelvis frarådes det, at man tager medicinen, hvis man er gravid, og for at tage nogle af produkterne må man ikke have problemer med sit blodtryk

Kom din transportsyge til livs

Alle kan gøre noget ved deres transportsyge. I langt de fleste tilfælde kan simpelt medicin bestilles direkte fra danske hjemmesider.

Scopoderm

Transportsyge og køresyge

Bestil køresyge eller transportsyge piller og medicin direkte hos Treated. Det kræver ikke tid hos lægen, og du kan få leveret direkte med posten.

Bestil her
Ad

Pga. muligheden for disse bivirkninger, og de forskellige sikkerhedsregler, man skal være opmærksom på, kan ikke alt medicinen fås som håndkøb, og det meste er receptpligtigt. Altså skal man først konsultere sin læge, før man evt. kan få lov at købe produkterne.

Der findes 2 typer af medicin

koeresyge guide

Der er to hovedgrupper inden for medicin mod transportsyge; der er medicinske produkter med antihistaminer, og produkter med hyoscin. Histamin er et hormon kroppen naturligt producerer. Hormonet påvirker bestemte celler i kroppen, og det er bl.a. histamin, der påvirker cellerne i kroppens brækcenter, så vi får brækfornemmelser.

Hvad er antihistaminer?

Medicin mod transportsyge med antihistaminer er i gruppen af sløvende antihistaminer, og går ind og sørger for, at histaminer i mindre grad kan påvirke kroppens celler i brækcenteret, og altså udebliver kvalmen, som normal fås ved transportsyge.

Phenergan-tabeletter er et eksempel på et antihistamin-produkt, hvor det aktive stof promethazin går ind og stopper histaminen fra at komme kontakt med brækcenteret. Man tager en tabelet 1-2 timer før rejsen, og medicinen er effektiv mod alle former for transportsyge, men er alment kendt som køresyge piller. Tabeletten virker ca. et døgn, dog må man ikke tage flere ad gangen, og tabeletterne skal opbevares et tørt og mørkt sted.

Hvad er hyoscin?

Den anden type medicin indeholder det aktive stof hyoscin. Stoffet har en form for bedøvende effekt på kroppen, da den går ind og blokerer for nogle signalveje til hjernen, således at der ikke opstår det virvar af modsigende signaler fra ligevægtsorganet og sanserne, der er med til at skabe transportsygen.

Det mest kendte produkt, der indeholder hyoscin, er Scopoderm, der er et transportsygeplaster, som placeres bag øret. For at plasteret kan få sin optimale virkning, bør man tage det på 5-6 timer, før man skal afsted. På den måde når kroppen at optage nok af det aktive stof, således at den ikke påvirkes af transportsygen. Altså er plasteret forebyggende, og det kan ikke bruges til at kurere f.eks. søsyge, hvis først man har fået det skidt.

Plasteret virker i tre døgn, og kan altså være det rigtige medicinske produkt at benytte sig af, hvis man lider meget af transportsyge, og man f.eks. skal på krydstogt, eller bruge det som køresyg medicin, hvis man skal ud og køre terrænkørsel i et par dage.

Fordele og ulemper ved de to medicintyper

De to typer af medicin er begge meget veltestet, og de bivirkninger, der kan forekomme, er ikke alvorlige. Der er dog en forskel, da produkter, der indeholder hyoscin, har en tendens til at give kraftige og hyppigere bivirkninger.

Hyoscin skaber ofte en større sløv- eller træthed, hvilket dog nødvendigvis ikke er skidt, da mange foretrækker at tage noget medicin, der kan hjælpe dem med at falde i søvn på rejsen.

medicinen virker på de fleste

De fleste chauffører bliver ikke køresyge, og tager altså ikke medicin, men de få chauffører, der dog døjer med transportsyge, når de f.eks. skal ud og køre længe i hårdt terræn, bør overveje, at gøre brug af produkter med antihistaminer, da det kan være kritisk, hvis man rammes af sløvhed bag rettet, særligt, hvis man skal kunne være i stand til at køre koncentreret i mange timer.

Phenergan-tabelletter optages langsomt i kroppen, og derfor nedsættes sandsynligheden for, at der kommer bivirkninger. Så hvis man ønsker at kunne få en hjælp mod transportsygen, uden at det skal gøre en sløv eller træt, anbefales det, at man benytter sig af produkter med antihistaminer. Det kan eksempelvist være utroligt ærgerligt, hvis man en dag skal ud på en hvalsafari, og så bliver sløv og træt, så man ikke får det fulde ud af turen. Det samme kunne være tilfældet, hvis man skal på en heldagstur med en bus, for at se seværdigheder.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5