Øjenoperationer – Alt hvad du skal vide

Det er en stor beslutning at blive opereret i øjnene, selvom det kan være det eneste rigtige valg for dig. Derfor er det vigtigt, at du får den information om øjenoperationer, du har brug for, inden du skal under kniven.

øjenoperationer guide i Danmark
Udgivet 15.07.2021 | Senest redigeret 22.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Der findes mange forskellige årsager til at få en øjenoperation. Fælles for dem alle er, at det kræver en god portion viden før du træffer et valg, hvilken operation du skal have. Vi har samlet denne artikel de vigtigste informationer sådan, at du med ro i maven kan træffe en beslutning.

Øjensygdomme

Der er mange forskellige faktorer, der påvirker ens øjne hver dag, som kan føre til at de bliver tørre, trætte og irriterede, og med tiden vil ens syn også blive dårligere, hvilket alt sammen kan føre til diverse øjensygdomme. En øjensygdom kan være en tilstand, sygdom, inflammation eller infektion, og det indbefatter alt fra bygkorn, øjenbetændelse til grå stær. En øjensygdom kan ramme dele af øjet, eksempelvis hornhinden eller nethinden, men det kan også ramme hele øjet.

De mest populære hospitaler i Danmark

Øjensygdomme kan være meget ubehagelige og nogle kan forværre synet og påføre øjet permanente skader, men heldigvis kan de fleste øjensygdomme behandles. Med tiden er risikoen for komplikationer under behandling også faldet betydeligt, dette særligt efter laserbehandling er blevet en mulighed, eftersom at der øger præcisionen under kirurgiske operationer betydeligt.

Sådan kan en øjenoperation se ud

Grå stær (katarakt)

Grå stær er en af de mest udbredte øjensygdomme i Danmark, dette særligt hos ældre, men det kan dog forekomme i alle aldersgrupper. Der er ikke nogle specielle symptomer på grå stær, men over tid vil sygdommen medføre synsnedsættelse, og det vil kunne ses gennem pupillen i øjet at linsen har en grålig farve.

et billede af grå stær
Grå stær kan fremstå som et lille gråt område rundt om pupillerne.

Grå stær er helt simpelt uklarheder i den naturlige linse, som skyldes uregelmæssigheder i linsens fine mønstre, hvilket bevirker at linsen bliver sløret og får en grå farve. Hvis ikke man opererer for grå stær, så vil ens syn blot blive ved med at blive forværret, men man bør dog først få foretaget en operation, når man føler at det forstyrrer ens dagligdag.

Den eneste anerkendte behandling af grå stær er en operation, hvor den naturlige linse bliver fjernet og erstattet af en plastiklinse, denne type operation kaldes ICL eller RLE. Selve operationen er ret simpel og tager kun 15-20 minutter. En grå stær operation foregår i praksis ved, at man under lokalbedøvelse får lavet et lille hul i øjet, hvorefter den naturlige linse kan blive knust med ultralyd og herefter suges ud i en lille kapsel, som efterlades i øjet. Kapslen benyttes herefter til at holde den nye plastiklinse på plads. Det lille hul, som bliver lavet i øjet, er normalt så småt, at der ikke er behov for at den praktiserende læge skal sy. Selve operationen er helt smertefri, og man kan tage hjem umiddelbart efter at den er udført.

Laseroperation

Man kan også få udført en laseroperation hvis man lider af brydningsfejl eller bygningsfejl, og man ikke ønsker at bære kontaktlinser eller briller. Alt efter hvilken form for nedsat syn, der er tale om, er der forskellige former for laseroperationer, heraf findes der eksempelvis SMILE, LASIK, FS-LASIK, EPI-LASIK, PRK, RELEX-SMILE, RELEX-FLEX, WAVEFRONT og LASER-BLENDED-VISION. Helt overordnet handler en laseroperation om, at man ved hjælp af laser kan gå ind og ændrer på formen af hornhinden, således at man opnår et normalt syn. Alle øjenlaseroperationer foregår altid med lokalbedøvelse og er helt smertefrie. De forskellige former for nedsat syn kan dog også ofte behandles ved hjælp af ICL eller RLE, som er den samme operation man gennemgår ved øjensygdommen, grå stær.

Brydningsfejl

  • Nærsynethed (myopi): Hvis man lider af nærsynethed, så vil lyset, der rammer øjet blive fokuseret foran nethinden, hvilket betyder, at man vil have svært ved at se på afstand. Ved en laseroperation kan man rette nærsynethed, ved at gøre hornhinden mere flad, dette ved eksempelvis en LASIK, SMILE eller LASER BLENDED VISION operation.
  • Langsynethed (hypermetropi): Hvis man lider af langsynethed, så vil lyset, der rammer øjet blive fokuseret bagved nethinden, hvilket betyder, at man vil have svært ved at se ting på tæt hold. Med øjenlaserkirugi kan hornhinden gøres mere krum, hvorved man kan opnå et normalt syn, dette kan eksempelvis gøres ved en LASIK, SMILE eller LASER BLENDED VISION operation.

Bygningsfejl

  • Bygningsfejl kan være ujævnheder i enten hornhinden eller linsen, og disse påvirker lysets brydning, hvormed der kan blive skabt nogle optiske problemer i form af uklart syn. En bygningsfejl kan blive korrigeret ved laseroperation, hvor hornhindes overflade gjort mere ensartet ved for eksempel en SMILE operation, men bygningsfejl kan også korrigeres ved hjælp af hornhinde afslappende indsnit i form af eksempelvis LRI eller AI.

Principielt kan alle over 18 år få foretaget en laseroperation, men hvis man lider af bestemte øjensygdomme, hvis man er gravid eller ammer er man undtaget. Desuden skal ens styrke have stået uændret i mindst et år, da resultatet ellers kan blive ustabilt.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5