Søsyge behandling – Hvad kan du gøre?
Der findes en lang række forskellige husråd, piller og andre hjælpemidler mod søsyge, men hvilke er egentlig de mest effektive? Få svaret herunder i vores store test af dine forskellige muligheder.
Det er ikke blot i sammenhæng med bilkørsel og flyrejse, at man kan opleve transportsyge, da mange ligeledes lider af søsyge. Symptomerne vil ved søsyge primært være kvalme, som kan føre til opkast.
Det vil dog variere meget, om man oplever søsyge, når man sejler, alt efter størrelsen af skibet man sejler i og størrelsen af bølgerne på havet, hvilket nødvendigvis er afhængigt er vejret.
Jo mindre skibet er, jo mere vil man kunne mærke bådens vippende bevægelser, hvilket for mange fremprovokerer søsyge, dog vil man også på færger kunne opleve dette, hvis bølgerne på havet er store. Derfor vil der på stormende dage være mange, der bliver søsyge, selvom de normalt ikke vil blive det, når de sejler.
Man kan også få det man kalder ”gå i land syge”, hvor man føler, at jorden gynger under en, når man er kommet på fastland igen, og der kan gå flere timer, før det går over.
Man kan kende en søsyg person på, at personen bliver meget stille, vil svede og at han eller hun vil blive meget bleg.
Hvorfor bliver man søsyg?
Søsyge skyldes det samme som ved de andre former for transportsyge, nemlig det at hjernen får tilsendt modsigende signaler fra kroppens sanser og ligevægtsorganet. I det indre øre sidder der et organ, som hjælper os med at opretholde balancen, organet hedder ligevægtsorganet, og består af buegange og tre væskefyldte knogleringe.
Transportsyge og køresyge
Organet er i kontakt med hjernen gennem nogle sansetråde, der gennem balancenerven sender signaler til hjernen, om hvordan hovedet er placeret i det rum, man opretholder sig, og derfor også hvordan hovedet bevæger sig i rummet.
Video: Forklaring og viden
Når man sejler, vil der kunne opstå det, at man kigger ud over havet og ser, at man bevæger sig, dog sender ligevægtsorganet et signal til hjernen om, at dette ikke er tilfældet, da man jo står stille. Hvis ikke man er vant til dette mismatch i sanserne, eller blot er følsom over for dette, kan man blive søsyg.
Det samme kan også ske, hvis man mærker bølgerne bevæge sig under en, på trods af, at man f.eks. ligger stille. Her vil der igen være modsigende sanseindtryk i hjernen, der kan gøre en søsyg.
Effektive midler mod søsyge
Der er overordnet to typer af medicin, man kan bruge mod søsyge og en række ikke medicinske hjælpemidler. Den første gruppe af medicinske produkter kaldes antihistaminer, i ordet ligger det, at det er produkter, der modvirker histaminer, der en del af immunforsvaret, og som kan påvirke kroppens celler.
Phenergan-tabeletter hører til denne gruppe af medicin, da det blokerer histaminernes kontakt med brækcenteret, således at man ikke får kvalme og brækfornemmelser. Man tager en Phenergan-tabellet en gang i døgnet.
Den anden type medicin er produkter med hyoscin, som bl.a. søsygeplasteret Scopoderm. Plasteret placeres bag øret 5-6 timer før afrejse og afgiver derefter 1-1,5 mg hyoscin over 3 døgn. Hyoscin virker på kroppen ved, at den blokerer for nogle af de signaler, der før var med til at skabe forvirring i hjernen, og derfor søsyge. Man kan læse mere om Scopoderm og Phenergan her.
For begge disse to typer af produkter gælder det, at de har en beroligende effekt på kroppen, og at denne beroligende effekt med stor fordel kan udnyttes til at sove sig i gennem en del af sejlturen, og på den måde sikre sig, at man undgår søsygen.
De alternative metoder mod søsyge er b.la. søsygearmbånd, der placeres midt på håndledet og trykker ind på et bestemt punkt, som modvirker søsygen.
En anden alternativ metode, der har virket for nogle, er indtagelsen af ingefær. For mange er den bedste behandling af søsyge dog, at man træner sin krop til de uvante omstændigheder.
Kroppen kan tilvænne sig disse, og ved at gøre dette, behøver man ikke bekymre sig mere om søsyge i fremtiden. Tilvænningen opnås ved at sejle hyppigere, således at hjernen vender sig til denne form for tranport, ligesom mange har vænnet sig til at køre bil.