Plaster og armbånd mod søsyge
Er du en af dem, der nemt bliver søsyg, vil du helt sikkert gøre alt for at undgå den ubehagelige syge, når du sejler. Nogle påstår, at plaster og armbånd virker mod søsyge, men gør de nu også det?

Opdateret maj 2025: Vi har opdateret artiklen med ny forskning, der understreger begrænset evidens for armbånd og akupressur mod søsyge samt anbefaler at kombinere dem med dokumenterede behandlingsmetoder.
Et plaster mod søsyge kan være den rigtige medicinske løsning, hvis man skal ud og sejle over en længere periode. Graden af søsyge, man oplever, er afhængig af vind og vejr, og man kan med fordel undersøge, hvilke vejrforhold man vil kunne forvente sig på sin rejse, og dernæst overveje om det er nødvendigt at tage medicinen.
Et plaster mod søsyge er det samme som et plaster mod køresyge, da det er de samme unaturlige modsigende signaler fra sanserne og ligevægtsorganet, der resulterer i de to former for transportsyge. Plasteret kan fås uden recept, men det anbefales, at man taler med sin læge, inden man gør brug af medicinen.
Hvordan et søsyge plaster virker
Plastrene mod søsyge ligger inden under gruppen af hyoscin-produkter mod transportsyge. Når det aktive stof hyoscin trænger ind i kroppen, vil det efter et par timer begynde at kunne blokere, for nogle af signalbanerene, som ligevægtsorganet og kroppens øvrige sanser sender signaler til hjernen gennem.

Plaster mod søsyge og køresyge
Dette resultere i, at ligevægtsorganet og kroppens sanser ikke mere vil kunne overrumple hjernen med forskellige beskeder, om hvorvidt kroppen er i bevægelse eller ej, og derfor vil man ikke blive søsyg.
Der er mellem 1-1,5 mg hyoscin i plasteret, der bliver sendt ind i kroppen i løbet af 72 timer.
Sådan bruges plasteret
Plasteret anbringes bag øret 5-6 timer før afrejse, det anbringes på dette område, da det har vist sig, at et hårløst punkt bag ved øret, er der, hvor huden mest optimalt og effektivt optager det aktive stof fra plasteret.
Plasteret skal placeres noget tid før rejsen, da det tager tid, før der er nok af stoffet i kroppen til, at det kan modvirke søsygen. Derfor er plasteret en forebyggende medicin og kan ikke bruges, når først man er blevet søsyg.
Plasteret virker i 3 døgn, og man må kun have et enkelt på af gangen, dernæst anbefales det, at man venter 12 timer før, man placerer et nyt plaster, da det aktive stof virker noget tid efter, at plasteret er blevet taget af.
Bivirkninger
Medicinske produkter med det aktive stof hyoscin vil ofte have bivirkninger, såsom træthed og sløvhed.
Disse bivirkninger behøver dog ikke at være negative, da man jo kan udnytte dem til, at sove sig gennem rejsen.
Dog kan det være ærgerligt at have taget et søsygeplaster på, hvis man skal ud på en krydstogt, og pga. bivirkninger bliver for træt eller sløv til at nyde de forskellige aktiviteter i fulde drag.
Det er ca. 10 % der rammes af sløvhed og træthed, forstoppelse opleves af 1-10 %, balanceforstyrrelser og svimmelhed rammes af mellem 0,1 og 1 %.
Man må ikke tage medicinen, hvis følgende forhold gør sig gældende:
- Hvis man er gravid eller ammer
- Hvis man lider af grøn stær
- Generelt hvis man er følsom over for indholdsstofferne
- Hvis man tager visse former for medicin
Pga. disse sikkerhedsregler, bør man kontakte sin læge og forhøre sig om, hvorvidt om man kan tage medicinen.

Plaster mod søsyge og køresyge
Den anden type af medicinske produkter, der bruges mod søsyge, er antihistaminer. Man kan tage denne medicin i stedet for at gøre brug af plastre, hvis man skal rejse over kortere tid eller ønsker at minimere sandsynligheden for bivirkninger som træt- og sløvhed.
Armbånd mod søsyge
Et armbånd mod søsyge er ikke et medicinsk produkt, og kan derfor bruges helt uden frygt for bivirkninger. Produktet har været anvendt i mange test, og nogle oplever, at det hjælper.
Det er dog vigtigt at bemærke, at den videnskabelige dokumentation for effekten af akupressur- eller trykbaserede armbånd mod søsyge fortsat er begrænset. De seneste anbefalinger fra sundhedsorganisationer og videnskabelige studier er forsigtige og peger på, at akupressur- eller trykarmbånd bedst anvendes som supplement til velafprøvede og dokumenterede behandlinger mod søsyge, såsom medicin.
Det er ikke alle, der oplever effekt af armbåndene. Armbåndet er typisk lavet af noget blødt stof med en plastikkugle et sted på båndet. Denne kugle skal vende indad mod håndleddet, således at den kan trykke ind på et bestemt punkt.
Punktet findes ved at placere de 3 midterste fingre på det modsatte håndled, således at ringfingeren ligger langs kanten af håndleddet. Under pegefingeren ligger punktet mellem 2 sener, hvor kuglen skal presse ind.
Et sæt armbånd kan koste helt ned til 50 kr. og kan, hvis ikke de går i stykker eller bliver for løse i elastikken, genbruges et utal af gange
Kilder
-
Healthline
Information om traditionelle og nyere behandlingsmetoder mod søsyge.
https://www.healthline.com/health/motion-sickness -
Mayo Clinic
Opdaterede råd om behandlinger for søsyge, herunder medicin og ikke-medicinske metoder.
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/motion-sickness/symptoms-causes/syc-20375224 -
Harvard Health Publishing
Dybdegående information om nye studier i sundhed, herunder søsyge.
https://www.health.harvard.edu/ -
PubMed
Database for videnskabelige artikler om søsygebehandling.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/