Hvordan skal du fodre din hundehvalp?

Har du lige fået en ny hundehvalp, er det selvfølgelig kun det bedste, der er godt nok til den. Det gælder også for maden. Læs her, hvordan du skal fodre din hundehvalp, så den får dækket alle sine behov.

hvalpefoder guide
Udgivet 15.05.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Din hundehvalp har brug for en række vitaminer og mineraler, når den vokser. Derfor skal du sørge for at give hvalpen den rigtige mad. Her får du alt at vide om, hvad du skal fodre din hvalp med, så den får alle de ting, den har brug for.

Det er et stort ansvar at stå med en lille hundehvalp på bare 8-10 uger, som du har ansvaret for. Det er virkelig en vigtig opgave at sørge for, at den får alt det, som den har brug for her i verden.

Det er kontakt med mennesker og andre dyr, at den bliver oplært, får gået nogle gode ture, og at den får den mad, som den har brug for.

De mest stillede spørgsmål er ofte?

  • Hvornår på dagen skal hvalpen fodres?
  • Hvilket foder skal jeg vælge?
  • Hvor længe skal hundehvalpen have hvalpefoder?
  • Hvor ofte i løbet af dagen hundehvalpen spise?

Men hvordan kan du vide, om din hund får den mad, som den har brug for? Der findes i dag et utal af forskellige former for hundemad, og det kan være svært at finde ud af, hvad der vil være det bedste for din lille hund.

Læs også: Ultimative test af hundefoder i Danmark

Læs også: Ultimativ test af hvalpefoder i Danmark

Giv hunden den mad, som den har fået hos opdrætteren

Når du lige har fået din hvalp, er det altid en god ide, at du fortsætter med at give hvalpen den mad, som den har fået hos opdrætteren. En opdrætter vil typisk begynde at give moren hvalpefoder, inden hvalpene bliver født. På den måde vænner hvalpene sig til maden, allerede når de ligger inde i maven. Når de bliver født, vil de fortsætte med at få de samme næringsstoffer, som der er i morens mælk.

first buddy hvalpemad

Testvinder – First Buddy til hvalpe

Fuldkostfoder til hundehvalpe af alle hunderacer. Foderet er velegnet til alle hvalpe op til 1 års alderen. First Buddy uden korn og er med And og Kanin, som gør foderet allergivenligt. Op til 82% af proteinerne er fra kød.

Gå til butik
Ad

Ved at blive ved med at give den samme mad kan du altså være sikker på, at din hund får noget hundemad, som dens mave har vænnet sig til. Du bør give din hund hvalpefoder i i hvert fald et år. For store hunderacer kan det være en god ide, at du bliver ved med at give dem hvalpefoder i 18 måneder.

Forskel på, hvad store og små hunderacer har brug for

Nogle vælger at skifte deres hunds hvalpefoder i løbet af det første år. Det skyldes, at der findes hvalpefoder, der er lavet særligt til en bestemt hunderace eller størrelse af hunde. Det er forskelligt, hvor mange vitaminer, mineraler og næringsstoffer en stor hund har brug for, i forhold til hvad en lille hund har brug for. Derfor kan det give mening at skifte.

Hvis du ikke føler, at din hund har brug for en ændret kost, er det dog bedst at fortsætte med opdrætterens mad.

Vejledning til hvalpe og unghunde op til 12 måneder

Hundens
voksen vægt
< 2 måneder
daglig dosis
4 måneder
daglig dosis
6 måneder
daglig dosis
10 måneder
daglig dosis
5 – 20 kg 50 – 242 g 112 – 289 g 112 – 316 g 112 – 324 g
20 – 30 kg 242 – 272 g 289 – 319 g 316 – 346 g 324 – 354 g
30 – 50 kg 272 – 280 g 319 – 427 g 346 – 588 g 354 – 615 g

Så meget foder har din hund brug for

Det er forskelligt, hvor meget foder din hund har brug for, i forhold til om det er en stor eller en lille hunderace, og hvor gammel hunden er. Derudover er det også forskelligt, hvor meget den skal have alt efter, hvilken form for hundefoder du giver den. Det vil derfor altid være et individuelt spørgsmål.

Som regel kan du læse på pakken med hundefoder, hvor meget din hund har brug af mad. Start med at tale med opdrætteren om, hvor meget han eller hun har fodret hunden med. Derefter kan du sætte mængden af mad op i takt med, at hunden vokser.

Start med at give mad ofte og trap så ned

Lige når du får din hvalp, har den brug for at få mad i hvert fald tre gange om dagen. Del derfor dens daglige madration op i mindre portioner, som du giver den i løbet af dagen. Det gør det nemmere for hundens mave at fordøje maden, når den får en lille smule hver gang. Når din hvalp er et halvt år, kan du gå over til at fodre den to gange om dagen.

Det er bedst, at hunden får dagens sidste portion mad klokken 18. Det gør, at hunden får fordøjet maden i løbet af aftenen, og at den så kan komme af med afføringen, når I går tur om aftenen.

Giver du hunden mad senere, risikerer du, at hunden ikke når at få fordøjet maden, og at den så derfor ender med at lave inde i huset. Generelt er det en god ide, at du tager din hundehvalp med ud at gå tur kort tid efter, at den har spist, så du undgår uheld inden døre.

Husk at give hunden vand

Når du giver din hund tørfoder, er det vigtigt, at du sørger for, at den hele tiden har adgang til rent drikkevand. Tørfoderet vokser nede i hundens mave, hvilket gør, at den har brug for vand til at fordøje det. Nogle hælder vand over hundens mad, så de er sikre på, at den får rigeligt med vand i løbet af dagen.

Bedst at holde sig til tørfoder i starten

Mange vil gerne gøre noget godt for deres hvalp ved også at fodre den med kød, fisk og grøntsager. Det er da også godt for din hund at få det. Men når din hund stadig er ved at vokse, er det vigtigt, at du er sikker på, at den får alle de vitaminer og mineraler, som den har brug for. Det kan være svært at afgøre, når du giver den hjemmelavet mad.

Derfor er det nemmeste i starten, at du holder dig til tørfoder, så du er sikker på, at hunden får det, som den har brug for.

Sådan kan du finde ud af, om din hvalp får de næringsstoffer, den har brug for

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din hund får de næringsstoffer, den har brug for gennem maden, er det smarteste, at du tager den med til dyrlægen og få den undersøgt.

Din hvalp skal alligevel til dyrlægen i forbindelse med vaccinationer, så der vil dyrlægen også se på, om den er i god nok stand. Nogle hvalpe kan være tynde, fordi de vokser så meget. Hvis din hvalp er for tynd, skal dyrlægen nok sige til.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5