Hvilket hvalpefoder er bedst?

Det er en stor lykke og glæde for hele familien, når en ny firbenet ven bliver inviteret ind i hjemmet. Det er ikke for sjov, at man siger, at hunden er menneskets bedste ven. Derfor vil mange også gøre deres absolut bedste for, at deres hund får de bedste vilkår og den bedst tænkelige pleje

stor guide over hvalpefoder test
Udgivet 14.07.2021 | Senest redigeret 05.02.2024 | Artiklen indeholder reklamer

En af de særligt vigtige ting, når husstanden udvides med et ekstra pelset medlem, er at have den rette kost klar til den nye hvalp. Hvalpe er nemlig i en meget eksplosiv vækstfase, og det stiller krav til den kost og ernæring, de skal have. Derfor er det heller ikke lige meget, hvilket hvalpefoder du vælger til din nye hvalp.

Hvalpefoderet skal både passe til hundens størrelse og den race, I har valgt, ligesom størrelsen på foderets piller skal være sikre, overkommelige og behagelige for hvalpen at spise. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal vælge, er du kommet til det rette sted.

I vores store  guider vi dig nemlig på vej, og du kan blive klogere på, hvad du skal være opmærksom på, hvad du skal vælge ud fra, og hvilke gode produkter af høj kvalitet du finder på markedet for hvalpefoder.

Læs med i vores guide og kom et skridt tættere på at kunne invitere din nye hvalp indenfor med åbne arme og den rette pleje. Vi tester ikke selv produkterne, men baserer vores ratings og anmeldelser på eksterne anmeldelser af produkterne.

Gilpa-hvalpefoder til små hunderacer: ProBiotic LIVE Puppy Mini

I vores store guide vil vi starte med at præsentere Gilpas ProBiotic LIVE Puppy Mini. Foderet er fuldkostfoder til små hunderacer med et indhold af levende og probiotiske bakterier i høj koncentration. Hvalpefoderet fra Gilpa er patenteret Super Premium hvalpefoder, og derfor er du sikker på, at du får den højeste kvalitet til din nye hvalp. Dette hvalpefoder er typisk velegnet, indtil din hvalp er cirka 10 måneder gammel. Derefter kan du med fordel skifte til voksenfoder.

Når man skal vælge foder til sin hvalp, er det vigtigt, at man tager højde for racens størrelse. Der er nemlig stor forskel på, hvilke vitaminer, mineraler og næringsstoffer, som små, store og mellemstore hunde har brug for. Derudover er der også forskel på størrelsen på foderet, og det er selvfølgelig at foretrække for en mindre hund, at pillerne ikke er for store til, at foderet er rart at spise.

Det har man selvfølgelig taget højde for hos Gilpa, og derfor er størrelsen på pillerne tilpasset således, at de passer til de helt små hunderacer.

Findes også til mellemstore og store hunde

Gilpa udvikler komplette serier er fuldfoder til hunde og hvalpe, og derfor kan du selvfølgelig også finde ProBiotic LIVE Puppy i en udgave til både mellemstore og store hunderacer. Man skelner mellem størrelsen på din hunds race ud fra vægt, og hvis ikke du ved, om din hund tilhører den lille, mellemstore eller store hunderace, kan du med fordel se nærmere på, hvad din hvalps hunderace i fremtiden vil veje.

Denne version af ProBiotic LIVE Puppy Mini er særligt velegnet til hunderacer på op til 10 kg, og det vil typisk være hunderacer som malteser, bichon frisé, cairn terrier, Cavalier King Charles og yorkshireterrier for at nævne nogle af de populære racer, der tilhører den lille kategori af hunderacer.

Opfylder din hvalps ernæringsmæssige behov

Hvalpefoderet fra Gilpa tilgodeser de ernæringsmæssige behov, din hvalp har, og derfor er du sikker på at give din hvalp den bedste start på livet med Gilpas hvalpefoder ProBiotic LIVE Puppy Mini. Foderet består blandt andet af 30 % protein og 20 % råfedt.

Hvalpefoderet har en lækker og indbydende smag af kalkun, som din hvalp uden tvivl vil synes godt om. Mange mere kræsne hunde og hvalpe plejer som regel at kunne lide foderet for Gilpa. Dette hænger sammen med, at fodret er produceret af ingredienser af høj kvalitet, og det sætter sit helt tydelige præg på smagen.

Videnskabeligt udviklet med et indhold af probiotiske bakterier

Som nævnt indeholder ProBiotic LIVE Puppy Mini levende og højt koncentrerede probiotiske bakterier. De probiotiske bakterier er også det, man kender som “de gode bakterier”, da bakterierne har mange gavnlige egenskaber for din hvalps krop, blandt andet når det kommer til din hvalps tarmsystem.

De probiotiske bakterier findes i din hunds tarm fra naturens side, men med hvalpefoderet støtter du altså din hvalps tarm ved at tilsætte yderligere af “de gode bakterier” igennem din hunds kost.

Gilpa-hvalpefoder til alle hunderacer: First Buddy Puppy Hvalpefoder

Det næste produkt i vores store hvalpefodertest er First Buddy Puppy. Med First Buddy Puppy får du hvalpefoder af høj kvalitet, der er velegnet til alle hunderacer, herunder også særligt de mellemstore hunderacer. En af de helt store fordele ved hvalpefoderet fra First Buddy Puppy er, at foderet er glutenfrit, og derfor kan den mere sarte hundemave også tåle denne type hundefoder fra Gilpa.

Der findes flere typer hunderacer, der har sarte maver, når det kommer til gluten. Blandt andet er den populære hunderace fransk bulldog, der også tilhører kategorien mellemstore hunde, ofte udsat, når det kommer til gluten. Derfor kan du med fordel starte op på First Buddy Puppy Hvalpefoder, hvis du snart inviterer en lille fransk bulldog ind i dit hjem.

Højt proteinindhold fra and og kanin og rigt på omega 3

First Buddy Puppy Hvalpefoder har et højt indhold af protein, og langt størstedelen af proteinerne i foderet stammer fra kød fra and og kanin. Det er helt op til 82 % af proteinerne, der stammer fra kød, og netop det høje proteinindhold er typisk noget, mange hunde trives godt med, da det i mange tilfælde minder om det, hunde ville spise fra naturens side.

Derudover har denne type hvalpefoder et højt indhold af omega-3, som er særligt godt for hundens pels og hud. First Buddy Puppy Hvalpefoder kommer altså på mange måder hele vejen omkring din hunds retmæssige ernæring, og hvalpefoderet indeholder mange kvaliteter.

First Buddy Puppy hvalpefoder kan med fordel anvendes til din hund, indtil den bliver omkring 12 måneder gammel. Herefter er det en god idé at overgå til et mindre energitæt voksenfoder.

Super Premium-hvalpefoder, der også er velegnet til drægtige hunde

First Buddy Puppy Hvalpefoder indeholder 27 % protein og 16 % procent fedt, og det er derfor energitæt, som det netop helst skal være, når man har med hvalpe at gøre. First Buddy Puppy Hvalpefoder er også velegnet, når man har med drægtige hunhunde at gøre.

En drægtig hunhund har brug for mere energitæt mad, da hunhunden har brug for at optimere kroppen op til den forestående fødsel, men også til den efterfølgende diegivning og pasning af hvalpene.

Gilpa-hvalpefoder: Sportsman’s Pride Puppy Hvalpefoder

Tredje produkt i vores guide er Sportsman’s Pride Puppy. Med Sportsman’s Pride Puppy Hvalpefoder fra Gilpa får du hvalpefoder af høj kvalitet, som du kan anvende, helt til din hund bliver 12 måneder gammel. Foderet har et højt indhold af både protein og fedt, som hvalpefoder helst skal have. Foderet indeholder nemlig hele 29 % protein og 17 % fedt, og det er derfor nøje afstemt med, hvad man anbefaler til hvalpe.

Sportsman’s Pride Puppy hvalpefoder indeholder ikke hverken hvede eller byg, og foderet er derfor en fordel for hunde med sarte maver. Netop dette er også en af årsagerne til, at serien af Sportsman’s Pride-foder ligger i toppen af Doc24’s top 10 liste over det bedste hundefoder i deres store hundefoder test fra 2021. Sportsman’s Pride Puppy indgår desuden i andre guides på nettet.

Uden kunstige tilsætningsstoffer, men rig på smag

Sportsman’s Pride Puppy Hvalpefoder indeholder ingen kunstige tilsætningsstoffer. Foderet har derimod kylling som sin primære hovedingrediens, og hvalpefoderet fra Gilpa er generelt af rigtig høj kvalitet. Derfor er det også mærket som Super Premium-hvalpefoder.

Hvalpefoderet er naturlige konserveret, og så er det garanteret fri for GMO, altså genmodificerede organismer. Med Sportsman’s Pride Puppy hvalpefoder får du altså et meget rent produkt af høj kvalitet, hvor du slipper for nogle af alle de tilsætningsstoffer, man kan finde i andre lignende produkter.

Selvom Sportsman’s Pride Puppy Hvalpefoder er uden kunstige tilsætningsstoffer, så fejler smagen ingenting. Derfor er der også rigtigt mange hunde, der er vilde med Sportsman’s Pride Puppy Hvalpefoder, der smagen er både behagelig og kraftig. Det er de færreste hunde, der kan lide det helt tørre, kedelige og smagsløse foder, man kan købe andre steder.

Indeholder omega-3 og er letfordøjeligt

Hvalpefoderet fra Gilpa har et indhold af omega-3-fedtsyrer, som både er godt for din hvalps hud og pels, men også for dens generelle sundhed. Hunde og hvalpe har nemlig brug for omega-3-fedtsyrer på samme måde, som mennesker har.

Foderet er tilmed letfordøjeligt. Dette skyldes først og fremmest, at man har undgået korn som byg og hvede, men det skyldes også produktets fedtindhold. Det er ikke rart for en lille hvalp at have problemer med tarme og at komme af med afføring, og det slipper man heldigvis for at tænke på, når man køber Sportsman’s Pride Puppy til sin hvalp.

1st Choice Hvalpefoder med lam og brune ris: Til hunde med sensitiv hud og pels

Ligesom det gælder for mennesker, kan nogle hunde have behov for en kost, der tager højde for særlige hensyn.

Hvalpefoderet fra 1st Choice er særligt velegnet, hvis du har en hund med allergi og tendens til sensitiv hud og pels, og derfor indgår produktet selvfølgelig i vores store hvalpefodertest. Det samme er tilfældet i Doc24’s store hundefoder test fra 2021, hvor hundefoderet fra 1st Choice naturligt nok også ligger på top10-listen.

Med sit indhold af lam og brune ris indeholder 1st Choice Hvalpefoder ikke de typiske ingredienser, som kan trigge allergien eller give en irriteret hud. Tværtimod indeholder 1st Choice-hvalpefoderet en blanding af både omega-3, omega-6 og omega-9 samt L-cystein, som tilsammen er med til at fremme den sunde hud og den skinnende pels hos din hvalp.

Foderet har derudover også et indhold af det nødvendige kalcium, vitaminer og andre centrale mineraler, som sikrer optimale forhold for både knoglevækst samt knoglernes vitalitet, og det er helt afgørende for en hvalp i eksplosiv vækst.

Derudover indeholder foderet naturlige kilder til både glucosamin og chondroitin. Begge dele er med til at sikre, at sundheden i din hvalps led- og bruskfunktioner er i top.

Super Premium-foder, der kan anvendes fra 8 uger til 12 måneder

1st Choice Hvalpefoder bærer betegnelsen Super Premium, som kun de bedste typer foderprodukter på markedet gør. Denne mærkning er altså din garanti for et produkt af høj kvalitet, og det er derfor oplagt for dig og din hvalp, hvis du vil være sikker på, at du giver din hvalp den bedste start på livet.

Hvalpefoderet er udviklet efter en ny formel, der sikrer, at optageligheden af foderets næringsstoffer er 89 %. Det betyder, at din hvalp får gavn af rigtig meget af den gode næring, den indtager, når den spiser 1st Choice-hvalpefoderet.

Du kan anvende 1st Choice-hvalpefoderet, fra din hvalp er 8 uger og helt op til, at den bliver 12 måneder gammel. Herefter bør du skifte til voksenfoder.

Udviklet med omtanke for hvalpens tandstruktur og tyggeevne

Hvalpefoderet fra 1st Choice er udviklet med særlig omtanke for det udviklingsstadie, din hvalp er i. Derfor er der også tænkt på, hvad din hvalp formår at tygge og arbejde med i munden. Det betyder i praksis, at foderets piller er specialudviklet med omtanke for din hvalps tandstruktur og tyggeevne. På den måde minimerer du risikoen for, at din hvalp får noget galt i halsen under måltidet, men også, at din hvalp generelt er besværet i at spise.

ACANA-hundefoder Puppy & Junior: Hvalpefoder til de mellemstore hunde

ACANA-hundefoder Puppy & Junior er udviklet til hvalpe og unge hunde i den mellemstore kategori. Foderet er særligt velegnet til hunde, der vejer mellem 9 og 25 kg, når de er fuldvoksne. ACANA-hundefoder Puppy & Junior har en unik sammensætning og udmærker sig blandt andet ved, at foderet har et lavt indhold af kulhydrater. Kulhydrater er nemlig ikke altid en fordel for din hund. Tværtimod.

Foderet fra ACANA er også på listen over de 10 bedste typer hundefoder i Doc24’s store hundefodertest fra 2021, og det forstår vi godt.

Lavt indhold af kulhydrater

En af de store fordele ved foderet fra ACANA er, at det er kornfrit. På den måde er det også velegnet til hunde med sarte maver, der helst ikke tåler den slags. Til gengæld har hvalpefoderet fra ACANA et højt indhold af både protein og fedt, som er særligt godt for den unge hund, mens indholdet af kulhydrat altså er meget lavt sammenlignet med andre produkter.

Netop det lave indhold af kulhydrat er med til at forebygge overvægt hos din hund, ligesom det lave indhold af kulhydrat fremmer en god og sund livsstil hos din hvalp fra starten af livet. Som tommelfingerregel har din hund nemlig ikke behov for kulhydrater på samme måde, som mennesker har, og derfor er der ingen grund til at fodre din hund med netop kulhydrater. Kulhydraterne kan i stedet føre til overvægt.

Det høje proteinindhold i ACANA-hundefoder Puppy & Junior stammer fra kød. Produktet indeholder nemlig hele 70 % kød, hvoraf halvdelen af dette er friskt. Det giver ikke alene en god kvalitet, men også en god smag, som langt de fleste hunde kan lide.

Hvalpefoderet fra ACANA indeholder ingen proteiner fra planter og dermed heller ingen proteinkoncentrater fra ærter og kartofler, som man ser i andre produkter. Proteinerne stammer derimod udelukkende fra animalske kilder, og det er med til at styrke muskulaturen hos din hvalp.

Fri for kunstige tilsætningsstoffer og med friske frugter og grøntsager

ACANA-hundefoder Puppy & Junior er frit for kunstige tilsætningsstoffer, og derfor får du et meget rent produkt, når du køber ACANA til din hund. Til gengæld indeholder foderet både friske frugter og grøntsager, blandt andet cikorierod og gurkemeje. Cikorierod bidrager til at minimere tilbøjeligheder til fordøjelsesbesvær, mens gurkemeje er med til at styrke immunforsvaret hos din hvalp.

HIKE Hvalp: Dansk hvalpefoder uden korn

Hvalpefoderet fra HIKE er svært at komme udenom, og derfor er det selvfølgelig også en del af vores store guide. HIKE Hvalp er et dansk produkt, og som hos lignende produkter af høj kvalitet indeholder det ikke korn.

Produktet er velegnet til alle typer hunderacer og hunde i alle størrelser. Derudover er HIKE Hvalp også velegnet, hvis du har en drægtig eller diegivende hunhund. Drægtige og diegivende hunhunde har nemlig brug for ekstra energitæt kost og ekstra næring på samme måde, som hvalpe har.

Produktet er velegnet til hvalpe, fra de er 3 uger og op til, at de nær voksenhøjde, det vil sige fuldvoksne. Dette er typisk, når de er omkring 12 måneder.

Forebygger udvikling af hofte- og albueledsdysplasi

Hos HIKE har man tænkt over tingene, da man udviklede HIKE Hvalp, og derfor har produktet også mange fordele og forcer, som din hvalp med stor fordel kan få gavn af. HIKE Hvalp er blandt andet tilpasset hvalpes naturlige behov for kost og ernæring under opvæksten, og produktets energifordeling er med til at sikre en afbalanceret og stabil vækst, som er sund for din hvalps krop og udvikling.

Netop af denne årsag er HIKE Hvalp også med til at forebygge klassiske vækstbetingede lidelser som blandt andet hofte- og albueledsdysplasi, som man desværre ser hos mange hunde. Det er nemlig vigtigt, at din hvalp har noget at vokse af, og at den vokser, som den skal, men den skal helst ikke vokse for hurtigt eller for uhensigtsmæssigt, og det problem er HIKE hvalp med til at løse.

Indhold af and, kylling, årstidens havfisk og æg

Hos HIKE anvender man de bedste råvarer til din hund, og det betyder blandt andet også, at produktet ikke indeholder korn. Hunde har nemlig ikke et naturligt behov for korn, tværtimod har mange hunde ikke godt af at indtage korn af hensyn til deres mave- og tarmsystem.

Til gengæld indeholder HIKE Hvalp både and, kylling, årstidens havfisk og æg. Alle produkterne er selvfølgelig af absolut højeste kvalitet, og det giver foderet en helt exceptionel kvalitet og renhed. I modsætning til mange andre produkter på markedet indeholder foderet heller ikke hverken ris eller majs. Mange produkter erstatter indholdet af korn med ris eller majs, men din hund har som udgangspunkt ikke brug for kulhydrater.

Naturea Naturals Puppy med kylling: Sund kost til din hvalp

Med hvalpefoderet Naturea Naturals Puppy får du både sundt og velsmagende hvalpefoder til alle racer, og derfor er det oplagt i vores store guide. Det kød, Naturea anvender i sit foder, er altid friskt, og din hvalp vil derfor få fuldfoder af høj kvalitet, hvis du vælger Naturea Naturals Puppy med kylling.

Foderet fra Naturea er et fuldfoderprodukt, og det betyder, at hvalpefoderet indeholder alle de næringsstoffer, din hvalp har brug for, uden at du behøver at supplere med andet.

Blandt andet har Naturea Naturals Puppy et indhold af vigtige og nødvendige vitaminer og aminosyrer, mens man har undgået både majs, hvede, soja og gluten i produktet. Derfor fylder du kun din hvalp med gode ting, og du undgår alle de ting, som din hvalp ikke på samme måde har godt af.

Fri for genmodificerede organismer (GMO)

Naturea Naturals Puppy indeholder ingen genmodificerede organismer, men til gengæld indeholder produktet alle de nødvendige ingredienser, som din hvalp har brug for, for at sikre en sund og stabil udvikling og vækst. Indholdet i produktet sikrer, at din hvalps knoglevækst er sund, at knoglerne generelt at stærke, og at din hvalps pels er skinnende.

Med Naturea Naturals Puppy er der altså tænkt på din hvalps sundhed, og du kan derfor med ro i maven fodre din hvalp med Naturea Naturals Puppy. Du giver nemlig kun din hvalp det bedste af det bedste, når du vælger Naturea Naturals Puppy med kylling.

Rig på smag

Naturea Naturals Puppy er rig på smag, og derfor falder produktet i mange hvalpes smag. Det er nemlig de færreste hunde, der gider spise tørt og smagsløst hvalpefoder, og det forstår man godt. Derfor er der ikke alene tænkt på, at din hvalp får det rigtige indenbords, når den spiser Naturea Naturals Puppy, men også, at den overhovedet får det indenbords og gider at spise den mad, der bliver serveret.

Den rige smag sikres gennem valget af ingredienser, som både er friske og af høj kvalitet, og det kan altså ikke undgås at smitte af på den smag, man får ud af produktet. Heldigvis for dét!

Essential Large Breed – The Beginning: Udviklet til større hvalpe

Hvalpefoderet fra Essential er et Large Breed-produkt, og det betyder helt konkret, at foderet er udviklet særligt til de hunde, der kommer til at veje mere end 15 kilogram, når de er fuldvoksne.

Med Essential Large Breed – The Beginning får du foder til din hunds start på livet, og foderet er særligt udviklet således, at det understøtter den sensitive og eksplosive vækstfase, som de større hunde gennemgår i det første år. Det anbefales, at du fodrer din hvalp med Essential Large Breed – The Beginning, indtil hunden er 13-18 måneder gammel.

Holder blodsukkeret stabilt

Ligesom med mennesker er det afgørende, at du holder din hunds blodsukker stabilt, og det bidrager Essential Large Breed – The Beginning til. Foderet er nemlig udviklet med udgangspunkt i BOF-princippet. BOF er en forkortelse for Behavioural Optimizing Foods, og princippet går enkelt fortalt ud på at fremme og genvinde din hunds naturlige spisevaner og kost. På den måde holdes blodsukkeret nemlig stabilt.

Essential Large Breed – The Beginning er fyldt med gode ingredienser, der er valgt og sammensat ud fra et ønske om at styrke din hunds helbred og fremme sund vækst. Det er nemlig afgørende for din hunds helbred, at kosten i starten af livet fremmer de livsvilkår, din hvalp er underlagt.

Fri for korn

Essential Large Breed – The Beginning indeholder ikke korn, og derfor kan du servere et kornfrit måltid for din hund, hvis du vælger hvalpefoderet fra Essential. De fleste hunde trives ikke godt med kornrigt foder, og det ved man selvfølgelig hos Essential, og derfor har man taget højde for det, da man sammensatte produktet.

Generelt arbejder man hele tiden på at blive klogere hos Essential, så man hele tiden kan udvikle, optimere og tilbyde de bedst mulige produkter til sine kunder. Det kommer i sidste ende dig og din hvalp til gavn, og du kan derfor vælge Essential Large Breed – The Beginning med ro i maven, hvis du vil give din hund den bedste start på livet.

Petcurean NOW FRESH Puppy: 100 % kød

Med hvalpefoderet NOW FRESH fra Petcurean får du et meget rent produkt af høj kvalitet. Petcurean NOW FRESH Puppy består nemlig af 100 % frisk kød fra kalkun, laks og ænder, og samtidigt er produktet støvsuget for det, man kender som kød- og benmel fra biprodukter.

At produktet er støvsuget for benmel betyder kort fortalt, at det kød, man anvender i produktet, er udbenet. Det er altså kun selve kødet fra kalkun, laks og ænder, man anvender, og ikke benene fra dyrets skrog, som man gør i andre produkter. Med Petcurean NOW FRESH Puppy får du derfor kun det bedste til din hvalp.

Fri for alt det, du ikke vil give din hvalp

Med Petcurean NOW FRESH Puppy får du som beskrevet ovenfor et meget rent produkt, der udelukkende består af frisk kød, og produktet er altså ikke kun fri for kød- og benmel fra biprodukter.

Petcurean NOW FRESH Puppy er nemlig også fri for både væksthormoner, kunstige konserveringsmidler, fjerkræ, oksekød, hvede, majs og soja. Når de siger, at produktet består af 100 % laks, kalkun og and, er det altså ikke løgn.

Produktet henvender sig derfor til dig, der gerne vil give din hvalp et meget naturtro og autentisk måltid, som minder om det, hvalpen selv ville have spist i naturen.

Lavere proteinindhold og med et indhold af vegetabilsk olie

Fordi denne type hvalpefoder er så ren, som den er, er produktets proteinindhold også lavere, end det er i andre typer produkter.

I andre produkter får man nemlig også protein fra andre kilder end friskt kød, men det gør man altså ikke med Petcurean NOW FRESH Puppy. Med Petcurean NOW FRESH Puppy baserer du udelukkende din hvalps kost på ferskt kød.

Den olie, der er tilsat produktet, stammer fra vegetabilske olier som kokosolie og rapsolie, og også i denne sammenhæng undgår man derfor de uheldige tilsætningsstoffer og ingredienser, som man netop gerne vil undgå.

Til hvalpe af alle størrelser og racer med særlig fordel for bomuldshunde

Det giver næsten sig selv, at alle hunde har godt af at spise denne type foder. Derfor er produktet også velegnet til hunde af alle racer og størrelser. Lige meget hvilken hund, du har, kan du altså anvende Petcurean NOW FRESH Puppy med stor succes.

Petcurean har dog særligt fået positive tilkendegivelser fra hundeejere med bomuldshunde. Hundeejerne oplever nemlig, at de brune tårestreger, hundene kan have tendens til at have omkring øjnene, forsvinder, når de går over til at fodre deres hvalp med Petcurean NOW FRESH Puppy.

Orijen Puppy Large Breed: Udviklet særligt til større hunde

Hunden er fra naturens side en vaskeægte kødæder, og det ved man hos Orijen. Derfor er dette selvfølgelig også udgangspunktet, da man udviklede Orijen Puppy Large Breed.

Hos Orijen har man nemlig sammensat et meget naturtro tørfoderprodukt til hvalpe, som kan bruges til hunde af store racer med en antaget voksenvægt på over 25 kg.

Det er ikke kun os, der er begejstrede for Orijen. Det er man også hos Doc24, hvor hundefoderet fra Orijen fremgår af top10-listen over de bedste hundefoder-produkter i deres store hundefodertest fra 2021.

85 % kød og 15 % frugt og grønt

Da man netop har taget højde for, at hunde primært er kødædere, indeholder Orijen Puppy Large Breed også hele 85 % kød. Samtidigt har man tilsat 15 % frugt og grønt, mens foderet indeholder meget få kulhydrater. Din hund har nemlig som udgangspunkt ikke brug for at indtage kulhydrater gennem sin kost.

Det kød, man finder i Orijens hvalpefoder, består af forskellige dele af det slagtede dyr. Cirka 10-15 % består af organer, fx lever. Organer er nemlig rige på vitaminer og mineraler, herunder både zink og vitaminer.

Derudover består en del af det anvendte kød af ben, marv og brusk. Dette er nemlig med til at tilføre et indhold af både calcium og andre vigtige mineraler til hvalpefoderet.

Hoveddelen består dog af rene og naturlige kødkilder, og disse indeholder afgørende aminosyrer i deres helt naturlige form.

Hvorfor og hvor længe skal din hund have hvalpefoder?

Hunde vokser helt eksplosivt de første år, og det stiller krav til det foder, de får. Hvis man som menneske skulle gennemgå sammen eksplosive vækst på samme tid, ville det populært sagt svare til, at et menneske i løbet af blot et par år skulle vokse fra nyfødt til en teenager på 13-14 år. Mens din hund er i denne voldsomme vækstfase, er det vigtigt, at den får de næringsstoffer, mineraler og vitaminer, som hvalpens krop har brug for.

Der er selvfølgelig forskel på, hvor meget din hund skal vokse de første par år, og derfor er det heller ikke det samme hvalpefoder, der er velegnet til alle hvalpe. For eksempel skal store hunderacer som golden retriever, labrador og schæferhund vokse betydeligt mere fra hvalp til voksen hund, end en mindre hunderace som malteser eller yorkshireterrier, hvor størrelsesforskellen på en hvalp til en fuldvoksen hund er mindre.

Det stiller derfor meget naturligt forskellige krav til det hvalpefoder, du skal vælge til din hund, alt efter hvilken race du har valgt, og du bør derfor sætte dig ind i, om din hvalp tilhører kategorien af små, mellemstore eller store hunderacer.

Det er forskellige fra produkt til produkt, hvor længe hvalpefoder bør anvendes. Langt de fleste produkter er velegnede til din hund de første 10-12 måneder af hundens liv, hvorefter du bør skifte til voksenfoder. Typisk vil du kunne læse det på produktets emballage, så du nemt kan følge de retningslinjer, der er.

Sådan skelner du mellem små, mellemstore og store hunderacer

Når du skal finde ud af, om din nye hvalp skal have hvalpefoder særligt henvendt til små, mellemstore eller store hunderacer, skal du se på, hvor stor hunden bliver, når den er fuldvoksen. Det er altså ikke hundens aktuelle vægt, der er afgørende for, hvilken vægtklasse den tilhører.

Man skelner typisk mellem racernes størrelse på den måde, at fuldvoksne hunde der vejer under 10 kg betragtes som små hunderacer, mens fuldvoksne hunde på 10 til 30 kg betragtes som mellemstore hunderacer. Fuldvoksne hunde,, der vejer mere end 30 kg, betragtes som store hunderacer.

I kategorien for små hunderacer findes hunde som yorkshireterrier, malteser, bichon frisé, cairn terrier, Cavalier King Charles, mens hunde som Border Collie, fransk bulldog, formel 1 og labrador typisk tilhører den mellemstore kategori. I kategorien for store hunde finder man de helt store hunderacer som blandt andet Berner Sennen, schæfer og golden retriever.

Når det kommer til grænsen mellem de forskellige kategorier, er tingene selvfølgelig ikke så sort/hvide, som de kan se ud med de skitserede vægtklasser.

Hvis din hund ligger et kilo eller to under/over en bestemt vægt for at tilhøre en vægtklasse, så kan foderet selvfølgelig sagtens anvendes alligevel.

For eksempel kan du med stor fordel anvende foder til små hunde, hvis du har en hund, der vejer 11 kg. Det er først, når din hund vejer en god håndfuld kilo mere eller mindre, at det kan være vigtigt – og så handler det selvfølgelig også om at se på hunden.

Typisk vil normalvægtige hunde inden for forskellige racer vejer omtrent det samme, når de er voksne, og derfor kan du let spå om, hvad din hund vil veje, når den bliver fuldvoksen ved hjælp af en hurtig Google-søgning. Typisk vil en fuldvoksen schæferhund for eksempel veje omkring 40 kilogram.

Hvis din hund er et mix af to forskellige racer, kan det måske være en smule sværere at spå om, hvad din fuldvoksne hund vil veje.

Hvis hunden er et mix af to racer inden for den samme størrelseskategori, for eksempel et mix af to mellemstore hunde, vil din hvalp med stor sandsynlighed også placere sig inden for denne kategori.

Hvis din hvalp derimod er et mix af to hunde fra forskellige størrelseskategorier, kan det blive sværere at spå om, og du bør derfor følge din mavefornemmelse og vurdere, hvad du mener er bedst.

FAQ

Hvad er forskellen på hvalpefoder og voksenfoder?

Hvalpe vokser meget på kort tid, og derudover er de typisk meget aktive. Det betyder, at din hvalp har brug for energitæt kost, så der er noget at vokse af. Derfor har en hvalp brug for foder med et højt indhold af protein såvel som fedt.

En voksen hund vokser ikke på samme måde, og derudover er den typisk mindre aktiv. Derfor har den ikke brug for nær så mange kalorier i sin kost og den samme næringsfordeling som en hvalp.

Hvordan adskiller hvalpefoder til forskellige vægtklasser sig fra hinanden?

Store hunderacer skal vokse mere på kortere tid end små hunderacer skal, og de har derfor brug for mere at vokse af. Derudover er størrelsen på selve foderet forskellig alt efter, om det er fremstillet til de små, mellemstore eller store hunderacer.

Små hunde har typisk besvær med at tygge store piller, og der kan også være risiko for, at pillerne sætter sig fast i enten mund eller hals.

Derfor er pillerne i foder til hvalpe mindre end til store hunde. Store hunde kan typisk også synes, at det er irriterende at spise de små piller. Både fordi de kan være svære at håndtere i munden, og fordi de skal spise en del flere af dem, end de skal med større piller.

Kan jeg ikke bare anvende den samme kost til min hund hele livet?

Det korte svar er nej. Hvis du giver hvalpefoder til en fuldvoksen hund, vil den typisk få flere kalorier, end den behøver, hvilket kan føre til overvægt på præcis samme måde som hos mennesker, ligesom den vil få en uhensigtsmæssig næringsfordeling.

En fuldvoksen hund har ikke brug for så meget fedt, som der er i hvalpefoder. Omvendt risikerer du, at din hund mangler afgørende næringsstoffer, hvis du giver voksenfoder til en hvalp.

Det kan betyde, at hvalpen så at sige mangler noget af vokse af, og at den derudover ikke trives nær så godt, som hvis den fik den rette ernæring.

Derudover findes der selvfølgelig også særligt foder til overvægtige og undervægtige hunde samt ældre hunde, som du med fordel kan se nærmere på, hvis din hund skulle have behov for det på et tidspunkt i livet.

Hvilket hvalpefoder er så bedst?

Der er ikke ét entydigt svar på, hvilket et produkt der er det bedste. Det hele afhænger af din hund, herunder hundens race og størrelse, men også andre forhold, der kan være på spil.

I denne store hvalpefodertest har vi præsenteret dig for et udvalg af markedets bedste hvalpefoder inden for forskellige kategorier, og du finder derfor gode bud på hvalpefoder af høj kvalitet til små, mellemstore og store hunde, ligesom du kan finde hvalpefoder til hunde med sarte maver eller andre særlige behov.

Om skribenten

Rikke Eriksen er en anerkendt og dedikeret skribent hos Doc24.dk, hvor hun har bidraget med sin ekspertise i sundhed i over 4 år. Med en solid baggrund inden for sundhedsområdet har Rikke opbygget en stærk autoritet på vores website, hvilket gør hendes artikler og indlæg både informative og troværdige.

Skriv en anmeldelse
5/5