Malaria – Guide om vaccination og piller
Skal du til et land med malaria, er det vigtigt, at du sørger for at forebygge sygdommen. Læs herunder om, hvordan sygdommen smitter, og hvordan du kan undgå at blive ramt.
Malaria er en livsfarlig infektionssygdom, som man får ved at blive stukket af myggearten Anopheles, der også kaldes Malariamyg. Det er spyttet fra myggen, der går ind og overfører parasitter til mennesker, der over tid vil angribe menneskets røde blodlegemer.
Disse parasitter findes naturligt i menneskets blod og i Anopheles, men når myggen optager parasitterne fra menneskets blod, bliver de omdannet i myggen til nye parasitter, der nu er farlige for mennesker.
De farlige parasitter overføres til det næste menneske myggen stikker, dog kræver det en hvis temperatur, før at parasitterne kan overføres, hvilket gør at faren for malaria kun findes i varme områder.
Video: Hvad er malaria helt præcist?
Når et menneske stikkes af en myg, der bærer på malariaparasitterne, bliver parasitterne overført til leveren via blodet, hvorefter malariaen begynder at udvikle sig over nogle faser, for til sidst at påbegynde sin invasion af kroppens røde blodlegemer
Der er 5 typer af malaria-parasitter, som inddeles i ondartet og godartet malaria: Plasmodium falciparum er den ondartet, mens Plasmodiumvivax, Plasmodiumovale, Plasmodiummalariae, og Plamodiumknowlesi er de såkaldte godartede typer af malaria.
Bestil Malariapiller online
Hvor i verden er der risiko for malaria?
Der er udelukkende en risiko for at få malaria i områderne, hvor Anopheles lever. Risikoen er særligt stor i Afrika, Sydøstasien og Syd- og Mellemamerika. Der er forskellige arter af malaria, der forekommer i forskellige områder, hvilket man skal snakke med sin læge om før afrejse.
Hvad sker der, hvis du bliver stukket?
Der går noget tid efter man er blevet stukket, til at de røde blodlegemer angribes af parasitterne, og når det sker, vil man opleve feber. Efter et par dage vil feberen forsvinde, og man vil igen have det normalt, indtil en ny omgang af parasitter angriber blodet.
Læs også: Alt om myggestik og behandling
Ved ondartet malaria vil der gå mindst 10-15 dage, før man rammes af sygen, dog kan det spille en faktor, hvis man har taget forebyggende medicin, da der pga. medicinen kan gå endnu længere tid. Der er dog andre symptomer på malaria end feber, såsom:
- Efter de feberlignende tilstande, der i tilfælde kan komme op på 40 grader, kan man rammes af kulderystelser. Et sådan omskifte kan komme over 5-6 timer, og efterfølges af en øm krop samt en kraftig hovedpine.
- Influenzalignende symptomer med en alment svækket krop, hovedpine og kvalme.
- Opkastning og diarre er også symptomer, man skal være opmærksom på, særligt hos mindre børn.
Disse malariaanfald vil ved ondartet malaria kommer igen efter et par dage, hvorefter de regelmæssigt vil komme med cirka 3 dages mellemrum. Uden hurtig behandling kan sygen udvikle sig til at blive livsfarlig, men for de der overlever mere end 3 uger, vil kroppen kunne begynde at udvikle en resistens, og symptomerne vil forsvinde.
Bestil Malariapiller online
Danskere og andre rejsende udvikler dog meget sjældent resistens, hvilket næsten kun forekommer hos indfødte, der er blevet stukket gennem hele livet.
Hvis ikke man behandles, kan følgende symptomer begynde at vise sig:
- Blødninger
- Lavt blodtryk
- Hjernemalaria, som kommer til udtryk ved kramper, lammelser og koma
- Leverbetændelse
- Nyresvigt
Disse tilstande er dødelige, og kan særligt være farlige for børn.
Hvordan forebygger du malaria?
Det første man kan gøre for at forebygge, er at benytte sig af forebyggende medicin, der er forskellige medicinale produkter, og alt efter hvilket område man rejser til, skal man tage kontakt til sin læge, om hvilken medicin, der bør bruges.
Der flere typer af medicin man kan tage er Malarone, Lariam og Vibradox mod malaria.
Det andet man kan gøre, er at undgå myggestik, altså skal man bruge en kraftig myggespray, myggebalsam eller lignende, og altid have et myggenet omkring sin seng.
Nettet skal være 100 % tæt, og der må ikke være nogle huller, derfor skal dette også placeres grundigt under madrassen, og lukkes til når man står op om morgenen.
Anopheles stikker næsten udelukkende mellem solnedgang og solopgang, og derfor skal man være ekstra påpasselig med myggene i nattetimerne.
Behandling med malariapiller og vaccine
Malaria kan behandles effektivt, således at man ikke vil have malaria mere, indtil man igen stikkes af en myg, der bærer på parasitterne fra et andet menneske. Hvis man får konstateret malaria ved en blodprøve, vil man omgående blive indlagt, da ondartet malaria, kan udvikle sig til at blive livsfarligt i løbet af få timer.
Herefter vil man blive behandlet med forskellige midler, da malariaen kan have udviklet resistens over for flere af disse. I de værste tilfælde, hvor mere end 5 % af de røde blodlegemer er inficeret af malariaparasitter, vil man dog også blive behandlet, dette kan ske via infusion af kinin, eller ved bruge af en ny behandlingsmetode fremstillet af gråbynkeplanten.
Malaria vaccine
Der bliver og er blevet udviklet vacciner mod malaria, der er opfundet på bagrund af viden man har, fra den resistens flere børn i Afrika udvikler over for malaria. Vaccinerne er stadig under udvikling, men britiske vacciner er blevet taget i brug i Afrika. Firmaet GlaxoSmithKline har udviklet på produktet de sidste par år, og hvis forsøgene forsætter med at gå godt, kan det blive en mulig fremtidig behandlingsmetode og forebyggelse mod malaria.
Piller mod malaria
Alt efter hvor man rejser hen i verden, kan man tage forskellige typer af malariapiller som forebyggelse mod malaria, og altså bekæmpe eller modvirke optagelsen af malariaparasitterne fra malariamyggens spyt.
I de forskellige områder hvor Anopheles myggen lever, kan malariaparasitterne have udviklet resistens over for et til flere af de aktive stoffer, der er i de forskellige malaria piller.
Vi anbefaler altid, at du bruger god tid til at læse, hvad proceduren er for behandlingen.
Det er meget vigtigt, at du har 100 % styr på, hvor mange og hvornår du skal tage malariapiller.
Før man rejser, skal man derfor i kontakt med sin læge, så man kan finde den type af forebyggende medicin, der er bedst for det specifikke rejsemål.
De mest brugte malariapiller er:
- Malarone
- Vibradox
- Lariam
Malarone er et nyere produkt(1998), som indtil videre ikke har vist sig at have alvorlige bivirkninger, på samme tid med at det fungerer meget effektivt mod ondartet malaria (falciparum).
Produktet er dyrt, og en daglige dosis koster ca. 25-30 kroner, men det er i øjeblikket det mest effektive middel mod malaria med flere forskellige typer af resistens.
Malarone har dog bivirkninger, man i sjældne tilfælde kan få, deriblandt symptomer som ved normal rejsesyge, såsom diarre og let hovedpine, men også mindre mundsår, hvilket dog sker meget sjældent. Malarone vil ofte være det rigtige produkt ved rejser i Afrika syd for Sahara.
Vibradox mod malaria er ligeledes en mulighed, man taber en 100 mg tabelet, hver dag, fra rejsen start, til man har været hjemme efter rejsen i 4 uger. Uheldige personer, der måske i forvejen har oplevet problemer med huden, når den udsættes for sollys, bør ikke tage Vibradox, da det kan give en form for lysallergi.
Lariam har vist sig at have nogle sjældne (mellem 0,5 og 1 %) men ubehagelige bivirkninger, såsom paranoia, og søvnproblemer. WHO anbefaler dog dette middel, da det er effektivt over for mange typer af resistent malaria. Dog skal man ikke tage medicinen, hvis man har eller har haft psykisk sygdom eller hjertesygdomme.
Sikkerhedsregler for medicinen
Generelt skal man være påpasselig med at tage medicinen uden først at konsultere sin læge, således at man ikke får noget medicin, man ikke kan tåle, og man ved, hvordan medicinen skal tages, og hvilke bivirkninger man kan forvente. Foruden dette frarådes det, at mindre børn og gravide kvinder tager medicinen, og de skal derfor være ekstra opmærksomme på at undgå myggestik.
Priser på malariapiller
Vibradox kan fås som 100 eller 200 mg, og fås som 10, 20 eller 100 stk. På www.apoteket.dk koster 10 stk. 38 kroner og 100 stk. koster 130,85 kroner, hvilket er for pillerne med 100 mg. For dem med 200 mg koster 10 stk. 216 kroner og 20 stk. 381,55 kroner. Man behøver ikke recept for at få Vibradox.
Man skal have recept for at købe Lariam, og pillerne fås med 250 mg. 8 stk. af disse koster ca. 200 kr. på www.netdoktor.dk.
Malaronetabeletter kan fås som både voksen- og børnepiller, alt efter vægt. Børn under 11 kg må kun få tabeletter med 25 mg proguanilhydrochlorid og 62,5 mg atovaquon, hvor voksne må få en fordeling på 100 mg proguanilhydrochlorid og 250 mg atovaquon. Priserne på 12 stk. børnetabelletter er ca. 125 kr. hvor 12 stk. voksentabeletter koster ca. 400 kr. Malarone kan kun købes med recept.