Vi anmelder holdningstrøje og vest

Har du en dårlig holdning, har du helt sikkert overvejet, hvordan du kan gøre noget ved den. En af løsningerne er holdningskorrigerende tøj. Tag det på under dit eget tøj og få en flot, rank holdning med det samme.

anmelder holdningstrøje og holdningsvest
Udgivet 31.05.2021 | Senest redigeret 29.11.2021 | Artiklen indeholder reklamer

‘Hvad er en holdningstrøje?’ og ‘hvad er forskellen på en holdningstrøje, holdningsvest og en kompressiontrøje?’. Spørgsmålene er mange, og der er ikke noget at sige til, at du måske også er i tvivl om, hvad der er hvad, og hvad du bør investere i, hvis du ønsker dig en bedre holdning.

Læs med her, hvor vi guider dig gennem de mange forskellige udtryk og produkter, så du kan blive klogere på holdningstrøjer.

Video: Fetterlein tester holdningstrøje

Men hvad er det helt præcist?

En holdningstrøje har en korrigerende effekt, som gør, at kroppen bliver mere bevidst om at rette sig op. Understimulerede muskler, som du normalt ikke bruger, fordi du har vænnet dig til at bruge de samme muskler hele tiden, vil blive aktiveret, når du tager en holdningstrøje på.

Det gør, at de rigtige muskler bliver spændte, og retter din ryg op, og de muskler, som du bruger forkert, vil samtidig blive aflastet. Man kan på en anden måde sige, at holdningstrøjen går ind og effektiviserer kroppen, så du ikke bruger de forkerte muskler til at holde ryg, nakke og hoved oppe.

bedre holdning øvelser

Grunden til at mange ender med en dårlig holdning er især stillesiddende arbejde.

Et stillesiddende arbejde foran computeren er den slags arbejde, langt de fleste af os har i dag, og du er måske i samme situation. Når du sidder foran computeren, kan kroppen have en tendens til at krumme sig sammen ved at skuldrene lænes forover, og hovedet strækkes frem mod skærmen. Det er en enormt uhensigtsmæssig stilling, og de ensformige bevægelser låser musklerne fast, så der ikke kommer blod til dem, og de dermed ikke iltes og aktiveres.

my posture

Anodyne kåret til nr. 1 i test (spar 15 nu%)

Anodyne er den originale danske producent af holdningskorrigerende tøj. Få 15% rabat med koden “ANODYNE15″ 

Få 15% rabat her
9.2score
Ad

Virker bedst kombineret med træning

rygstøtte til mændVed at holde dig aktiv i løbet af dagen og skifte stilling ofte – ja, meget gerne hver halve time faktisk – så sørger du for, at aktivere forskellige muskler i kroppen og at blodgennemstrømningen har frit løb. Det er bl.a. det en holdningstrøje kan hjælpe dig med, og hvis du selv hjælper lidt til også, er du rigtig godt på vej.

Som supplement til en holdningstrøje kan du begynde at lave fysisk træning, herunder både din muskelstyrke og din smidighed. Du kan gøre det i et fitnesscenter eller anskaffe dig redskaber til at lave hjemmetræning. Når du træner muskler, er det vigtigt, at du ikke kun koncentrerer dig om ryggen, men hele kroppen, da det er muskler i hele kroppen, som hjælper med at holde ryggen oppe.

Det kan være fordelagtigt at hyre en personlig træner eller fysioterapeut til at lægge et træningsprogram for dig, så du får mest muligt ud af den fysiske træning i kombination med en holdningstrøje.

Forskellige slags posture clothing

Posture clothing er den engelske betegnelse for holdningskorrigerende tøj, og da fremstillingen af dette slags tøj startede i USA, er dette ord holdt ved. Mange siger derfor posture clothing i stedet for holdningskorrigerende tøj, men det er i bund og grund det samme, der er tale om.

Posture clothing kan bruges af alle – både dig med et stillesiddende arbejde, og dig, der elsker at bevæge dig på arbejdet og i fritiden. Det handler blot om at vælge den rigtige størrelse, for at du kan opnå et godt resultatet.

De fleste webshops har gode størrelsesguides, så du let kan vælge den rigtige størrelse. Herunder kan du se en oversigt over de forskellige slags posture clothing, der findes på markedet, og dermed blive klogere på, hvad der passer bedst til dig.

T-shirt – en kortærmet holdningstrøje

Holdningskorrigerende T-shirts fås i flere basisfarver, så de kan bæres under dit normale tøj. T-shirtsene kan også sagtens bruges uden noget uden på, da de generelt er pæne og præsentable. Du kan også tage en holdningsT-shirt på, når du træner, eller når du bare slapper af derhjemme, og gerne vil minde kroppen om, at den skal rette sig op.

T-shirten hjælper dig med at rulle skuldrene tilbage, og så aktiverer den understimulerede muskler omkring rygsøjlen og i den øvre del af ryggen. Den støtter også din lænd i situationer, hvor den ellers er i risiko for at blive overbelastet, og så hjælper den med at lindre smerter både i ryg, skuldre og nakke.

Rygstøtte

En rygstøtte er også posture clothing, og støtten er smart på den måde, at den fylder meget lidt. Dertil fås rygstøtten i en one-size, hvilket vil sige, at du blot bestiller den hjem, og så sørger du selv for at indstille selerne og stykkerne i støtten præcis efter din kropsform.

Støtten hjælper din krop til at slappe af, så du undgår spændinger og irritationer, og så hjælper den til at give dig en bedre holdning. Støtten kan ligesom T-shirten bruges når du er på arbejde, når du slapper af derhjemme eller når du laver praktiske gøremål.

my posture

Anodyne kåret til nr. 1 i test (spar 15 nu%)

Anodyne er den originale danske producent af holdningskorrigerende tøj. Få 15% rabat med koden “ANODYNE15″ 

Få 15% rabat her
9.2score
Ad

Holdningsvest

En holdningsvest herunder er et andet populært produkt inden for posture clothing. Når folk nævner ordet holdningsvest er der forskel på, om de mener en rygstøtte, som er beskrevet længere oppe, eller om de mener en slags under- eller anden form for holdningstrøje.

De fleste mener en undertrøje, som af mange producenter også kaldes for en vest. holdningsvesten er ærmefri og udstyret med en lynlås foran, som gør den nem at tage af og på, selvom den sidder godt til. Det er en funktion, som er meget populær hos både mænd og kvinder.

Vesten, eller undertrøjen, har ingen ærmer, men ellers minder den meget om en holdnings T-shirt. Den er baseret på kinesio teknologien, som arbejder med smertelindring og aktivering af muskler. Vesten smertelindrer i nakke, ryg og skuldre ved at øge blodtilførslen til dine spændte muskler, og ved at aktivere ubrugte muskler i stedet for. Det er især i den øvre ryg, at musklerne aktiveres, og på den måde minder vesten kroppen om, at den skal huske at rette sig op.

Låser ikke kroppen fast

Det er vigtigt at understrege, at holdningsvesten – ligesom alt andet holdningskorrigerende tøj, som er baseret på kinesiologi – ikke låser kroppen fast, men derimod giver muskulaturen plads til at blive aktiveret.

Mange forestiller sig, at kroppen bliver en slags flad plade, som knap nok kan bevæge sig, når den iføres en holdningsvest eller et andet holdningskorrigerende produkt, men det er absolut ikke tilfældet. Tværtimod vil du pludselig bruge muskler, du ikke før har brugt, hvilket vil give færre spændinger og smerter i løbet af dagen. Dog kan holdningsvesten give ømhed i det første stykke tid, hvor den tages i brug, da kroppen har brug for tid til at vænne sig til den nye stimulering af muskulaturen.

Video: 13 timer efter brug

Kompressionstrøje

Kompressionstøj og her især kompressionstrøjer er blevet utroligt populære i løbet af den seneste tid. Populariteten er steget hos mange fysisk aktive folk, og det er lige fra de professionelle sportsfolk til motionsrytteren. Kompressionstrøjer er udviklet på samme måde som støttestrømper, som er udviklet i det medicinske verden til at modvirke blodpropper.

Kompressionstrøjer virker ved at de trykker ekstra meget på specifikke muskelgrupper på kroppen. Dette sikrer dig et bedre blodomløb, og dermed en bedre tilførsel af ilt til musklerne. Samtidig sørger blodet for effektivt at fjerne mælkesyre, som opstår ved hård fysisk aktivitet.

Øget blodtilførsel til musklerne

Fordi at den øgede blodtilførsel giver ilt til musklerne, er kompressionstrøjer både populære at bruge under træning og under restitution, hvor genopbygningen af musklerne foregår.

Mange folk der ønsker sig en bedre holdning, og har hørt om trøjer, som kan hjælpe på dette, tager fejl af kompressionstrøjer og holdningskorrigerende trøjer. Som nævnt er kompressionstrøjer lavet til fysisk træning, hvor en holdningstrøje er til dig, der f.eks. har et stillesiddende arbejde, men ønsker dig en bedre holdning. Du skal derfor kigge efter en holdningstrøje eller posture clothing, hvis du vil have en flot og rank ryg.

Ret ryg sele og ret ryggen trøje

“Ret ryggen op!”. Den sætning er mange vokset op med, at både mor og far har sagt hvad der føltes som hvert andet minut. Når du falder sammen i kroppen, lægger du nemlig sjældent mærke til det selv, men det gør dine omgivelser, og ordene har helt bestemt været sagt med kærlighed. Dét at blive husket på en rank holdning, og rette sig op i ryggen, gør nemlig at de rigtige muskler bliver aktiveret, og til sidst er det noget, kroppen gør helt af sig selv.

At opbygge en rank ryg uden at tænke over det er dog et drømmescenarie for mange, og i sådan en situation er det ideelt at anskaffe sig en såkaldt “ret ryg sele” eller “ret ryggen trøje”. Med en sele, der giver ret ryg, også kaldet rygstøtte, bliver kroppen mindet om at rette sig op, og selen sørger ligeledes for at aktivere de muskler, som du selv glemmer at bruge i løbet af dagen.

Brug selen på arbejde

Selen kan bruges under tøjet, så du kan bære den på arbejdet, og det samme er tilfældet med en trøje til ret ryg. At have god holdning er ikke bare godt for dit udtryk og udseende, det har også stor betydning for dit generelle helbred. Smerter og irritationer i ryggen, nakken og skuldrene er noget, rigtig mange folk døjer med hver evig eneste dag, men du kan afhjælpe dette med en simpel trøje, som hjælper med at give dig ret ryg.

Det er især folk med stillesiddende arbejde, der er i risikozonen for at få dårlig holdning, og derfor især kan nyde godt af en sele eller trøje til at få en ret ryg, men kvinder er også hårdt ramt på grund af forskellige vaner, der ligger til kønnet. At gå med tunge skuldertasker, hvilket mange kvinder gør, kan have en negativ følge, da du dermed konstant laver en skævhed i ryggen. Hos kvinder der går i høje hæle meget ofte, ses også en tendens til at ryggen falder sammen, og her er en sele eller trøje til ret ryg også ideel at anskaffe sig.

Suppler selen med træning

Udover at bruge en sele, trøje, undertrøje eller T-shirt til at få ret ryg, er der også andre ting, som du f.eks. kan supplere med, eller blot huske på i løbet af dagen. Når du går bør du holde dit hovede oprejst i stedet for at gå og kigge ned, og når du sidder ned, bør du placere dine fødder fladt på gulvet i stedet for at lægge benene over kors. Ved at læggende dem over kort, bremser du nemlig for blodtilførslen, og kan dermed opleve træthed og hævelser.

Når du sover er det også bedst at ligge på siden med knæene bøjet, frem for at ligge på maven, hvilket giver et dårlig knæk i nakken. Du kan også prøve at placere en bog på dit hovede og gå med den. Det giver dig en god idé om, hvordan det er at have en rank holdning, og hvis du kan huske på den følelse samtidig med at du bruger en holdningstrøje, får du en fantastisk udstråling.

Optimer din arbejdsstilling – også med holdningstrøje på

Hvis du har et stillesiddende arbejde bør du også gennemgå din arbejdsstilling, for at finde ud af om noget bør laves om. Når du sidder ned på din plads, skal du skyde brystet frem, sænke hagen og slappe af i skuldrene. Selvom en holdningstrøje også hjælper dig med dette, er det altid godt at have med i baghovedet.

Derudover bør du tjekke, at din stol og dit bord er indstillet i den korrekte størrelse, og at musen, tastaturet og skærmen er placeret korrekt på bordet. Når alt dette er på plads, gælder det om hele tiden at skifte stilling, hvilket du faktisk helst skal gøre hver halve time.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5