Fiskeolie – kapsler eller flydende?

Fiskeoliekapsler er den mest populære måde at indtage det daglige kosttilskud fiskeolie på. Men kapslerne er store og kan være svære at sluge og det er svært at opdage om olien er harsk. Derfor er der faktisk også mennesker, der vælger at indtage fiskeolien flydende.

Fiskeolie har en forbyggende virkning på mange af vores livsstilssygdomme og virker bl.a. blodtrykssænkende og nedsætter risikoen for blodpropper i hjerne og hjerte. Men for at få fiskeolie, er du nødt til at spise fed fisk regelmæssigt og det er der alt for få, der får gjort – oftest på grund af at de ikke bryder sig om at spise fisk.

Derfor er der mange, der sværger til at tage et dagligt kosttilskud fiskeolie, men igen er den store udfordring, at mange mennesker ikke bryder sig om smagen af fisk. Endnu værre er det, at de ved at skulle spise flydende fiskeolie, er nødt til at indtage en væske med samme konsistens som f.eks. olivenolie, der smager af rå fisk.

Fiskeoliekapsler – Derfor skal du spise dem!

fiskeolie kapsler billede

Derfor sværger hovedparten af dem, der tager fiskeolie som dagligt kosttilskud til at indtage det i form af kapsler. De er neutrale i smagen og sikrer fiskeoliens holdbarhed og friskhed, fordi selve fiskeolien er emballeret i en lufttæt indpakning. Det reducerer risikoen for at fiskeolien oxiderer, så den bliver harsk.

Men udfordringen er, at kapslerne oftest er meget store, da hver kapsel gennemsnitlig indeholder omkring 1000 mg fiskeolie. Det giver en del mennesker problemer med at sluge kapslerne, da de jo ikke kan bides over, uden at fiskeolien løber ud.

Flydende fiskeolie – Derfor skal du spise det!

For dem der har problemer med at sluge store piller, er flydende fiskeolie det eneste alternativ. Samtidig giver det større sikkerhed for, at fiskeolien rent faktisk også er frisk, fordi du smager direkte på olien, når du tager den. Så på den måde er det nemt at smage, om den er harsk. Er den det, skal den kasseres.flydende-fiskeolie

Nogle af de mest populære olier er:

Den største ulempe ved flydende fiskeolie er – ud over smagen –  at den meget nemt oxiderer, fordi der kommer luft til olien, hver gang du skal hælde en portion fiskeolie op. Derved forøges risikoen for oxidering og derfor har flydende fiskeolie også en kortere holdbarhed end fiskeoliekapsler.

Opbevaring af flydende fiskeolie

Af den grund er der væsentlig større krav til opbevaringen af flydende fiskeolie, der oftest købes på flaske med skruelåg. For temperatur, lys, fugt og metal får oxideringen til at accelererer, så fiskeolien hurtigere bliver harsk.

Derfor skal en flaske flydende fiskeolie opbevares i køleskabet, så snart der er taget hul på den. Derved står den ved en konstant, lav temperatur og får kun direkte lys, når du tager flasken ud af køleskabet for at hælde dagens portion fiskeolie op. Husk endelig at skrue låget stramt på igen, så snart du har hældt fiskeolien op. Derved minimeres den tid, fiskeolien udsættes for frisk luft.

Hvorfor bliver fiskeolie harsk?

Forharskningen af fiskeolien skyldes som sagt, at fiskeolien oxiderer. Det er en kemisk reaktion, som reducerer kvaliteten af olien og giver den ubehagelige, bitre smag og lugt. Denne reaktion går i gang, så snart fiskeolien får kontakt med ilt, bliver udsat for fugt- og temperaturudsving eller får direkte sollys, samt ved lang tids kontakt med metal.

Ekstern artikel om harsk fiskeolie: Her og her

Grunden til at fiskeolie er så modtagelig for oxidering, er de dobbeltbindinger i Omega-3 fedtsyrerne, der gør fiskeolie så sundt. Dobbeltbindingerne reagerer nemlig nemt med ilt og derved ændrer fedtsyrerne karakter og får en dårligere smag.

Det er derfor at man kalder fedtsyrerne i fiskeolie for umættede. Mættede fedtsyrer, som vi får fra kød og andre animalske produkter, har ikke den samme form for reaktive dobbeltbindinger og bliver derfor ikke harsk nær så let som fiskeolien.

Er der noget om snakken om dårlig kvalitet af fiskeolie i fiskeoliekapsler

Der har været en del røgter fremme i medierne om, at fiskeolien I fiskeoliekapsler ofte er af en dårligere kvalitet end flydende fiskeolie. Ifølge rygterne har det været nemt at skjule den dårlige kvalitet af olien, netop fordi ingen smager på den, før de sluger kapslen. Ja, der har ligefrem være sager fremme om fiskeoliekapsler, der indeholdt harsk fiskeolie – og derfor gav ekstra problemer med opstød, diarre m.v.

Men der er faktisk noget om snakken. Læs vores fiskeolie test

ordblindhed med omega 3

Er du i tvivl om fiskeoliens kvalitet eller friskhed i de fiskeoliekapsler, du har liggende – f.eks. fordi de har ligget i skabet i lang tid – er der kun en måde at finde ud af, om fiskeolien er blevet harsk: Bid kapslen over og smag på indholdet! Har du et problem med det, kan du eventuelt skære kapslen over med en skarp kniv, lugte til indholdet og eventuelt dyppe en finger i det og smage på olien. Det skal lugte af frisk havluft eller smage af frisk fisk uden nogle former for harske bismage. Kun da er fiskeolien frisk og kapslerne kan tages uden bivirkninger.

Spørgsmål: Er det sundt at spise usundt mad, hvis det også indeholder fisk?

Usundt mad vil altid være usundt. Hvis du fx bestiller en pizza med fisk fra Sason i Esbjerg, så vil den indeholder mange kalorier uanset om, pizzaen har fisk eller kebab. Når det er sagt, hvis du mangler fisk i din kost er det bedre at bestille en pizza med fisk end kebab. Gør hvad der giver mening for dig.

Vil du helt sikre dig imod at købe fiskeoliekapsler med en tvivlsom kvalitet fiskeolie, skal du gå efter de producenter, der har en Friend of the Sea (FOS) certificering eller bliver overvåget af fødevarestyrelsen eller tilsvarende statslige myndigheder i det land, hvor fiskeoliekapslerne bliver produceret. Det sikrer, at fiskeolien er blevet behandlet allermest skånsomt og har været ordentligt beskyttet mod ilt og lys og opbevaret ved en konstant temperatur under hele produktionsprocessen.



Skriv din kommentar

Din e-mail vil ikke blive offentliggjort. *