Loppefrøskaller – Hvorfor er de gode for kroppen?

Loppefrøskaller er en af de fødevarer, der bliver udråbt til vidunderkost i øjeblikket. Men inden du begynder at tage det, er det vigtigt, at du tjekker, om det vil have en gavnlig effekt for dig.

loppefrøskaller virker det
Udgivet 18.07.2021 | Senest redigeret 04.10.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Loppefrøskaller stammer oprindeligt fra Indien, men i de senere år er de blevet meget populære som kosttilskud i Danmark og andre lande i Vesten.

Men hvad kan du bruge loppefrøskallerne til, hvad er de godt for, og er de virkelig så mirakuløst gode for dit helbred? Er det bare noget helsebutikkerne postulerer for at sælge, eller er der beviser for, at det er sandt?

loppefroeskaller og virkning
Sådan her ser den typiske pose med frøskaller ud.

Inden du begynder at tage et kosttilskud, skal du altid tjekke grundigt, hvad produktet er lavet af – indeholder det noget, du ikke kan tåle? Hvordan skal det indtages, og hvilke bivirkninger er der ved det?

Du har sikkert hørt en masse fordele ved loppefrøskaller, og undersøgelser viser da også, at ved daglig indtagelse ved siden af en sund, varieret kost er skallerne sundhedsfremmende. Det er jo kun den ene side af den sag – og meget kort fortalt – her får du den mere uddybende forklaring samt oplysninger om bivirkningerne.

Hvad er loppefrøskaller?

Loppefrøskaller – også kaldet psyllium frøskaller – er skallerne fra loppefrø, som er planten ’plantago ovatas’ frø. Plantago ovata er en del af vejbred-familien. Planten dyrkes i Inden og Pakistan. Psyllium frøskallerne har et højt indhold af kostfibre (op til 88 g fibre pr. 100 g loppefrøskaller) og kan ikke fordøjes af mennesker.

Frøskallerne er vandopløselige og suger vand til sig nærmest som en svamp. Derfor er det vigtigt at drikke rigeligt ikke-vanddrivende væsker, når du spiser loppefrøskaller. Altså endnu mere væske end de 1-1½ l vand i døgnet, det normalt anbefales og endnu mere, hvis det er varmt i vejret.

De seneste par år er det blevet populært at bestille frøskallerne direkte via nettet. Et stort udvalg af danske webshops tilbyder disse til lave priser og naturligvis høj kvalitet.

Bedst i test produkter i 2021

loppefro1

Pureviva Psyllium Loppefrøskaller #1 Testvinder

Pureviva Psyllium Husk Loppefrøskaller er den klart store vinder i vores test. Den er glutenfri og velegnet til bagning. Indeholder 1000 gram og er 100% økologisk.

Til butik
Ad
loppefrøskaller hos bodylab

Bodylab.dk – 1 pose for 49 kr.

Pulveriserede Psyllium Loppefrøskaller fra Bodylab indeholder hele 85 % kostfibre og er naturlig glutenfri. Pulveriserede Psyllium Loppefrøskaller er især velegnede til bagning, da det høje fiberindhold er med til at øge brødets struktur og samtidig giver det en bedre konsistens. 

Til butik
Ad

Hvad er loppefrøskaller godt for?

På grund af de små skallers evne til at suge vand til sig, kan de ved indtagelse udvide tarmindholdet – hvilket giver en større mæthedsfornemmelse. Denne egenskab er den eneste, der er godkendt i Danmark. Der findes ingen dansk accepteret, videnskabelig dokumentation for, at loppefrøskaller kan helbrede sygdomme eller afhjælpe lidelser hos mennesker.

Til gengæld har man i Amerika forsket i virkningen af psyllium frøskaller på heste, hvor de har vist sig at kunne reducere insulin- og glukosekoncentrationen i blodet.

Diabetes

Hvis det også er tilfældet hos mennesker, kan det tænkes, at det er derfor, at blodsukkerniveauet hos diabetespatienter, der har indtaget loppefrøskaller, er blevet forbedret.

Tarmlidelser

Loppefrøskaller har også vist sig at have en positiv virkning på diverse tarmproblemer.

 • Irritabel (tyk)tarm (IBS)
 • Forstoppelse
 • Diarre

Er de mest almindelige og bare nogle få blandt mange.

En del af årsagen til loppefrøskallernes positive virkning på netop tarmlidelser er deres høje fiberindhold. Kostfibre er en slags særligt grove kulhydrater, der – modsat andre kulhydrater – går helt eller delvist ufordøjet gennem tarmsystemet. De ”almindelige” kulhydrater fordøjes hurtigt.

Kostfibre sætter gang i tarmsystemet og hermed fordøjelsen. Og det er en god egenskab, da regelmæssig afføring er vigtigt for et godt helbred.

En voksen person anbefales at spise 25-35 g fibre dagligt, men undersøgelser viser, at danskere gennemsnitligt får kun 20 g fibre eller mindre om dagen.

Irritabel tyktarm

Irritabel tyktarm er en lidelse som mange døjer med, og som lægen sjældent kan gøre noget ved. Lider du af irritabel tyktarm, kan du få ondt, oppustethed, skiftende afføringsmønstre og anden ubehag, når du indtager gluten, laktose (mælk) samt frugt og grønt med et højt indhold af nogle specifikke sukkerarter/kulhydrater.

Her kan psyllium frøskallernes høje fiberindhold altså være medvirkende til at forbedre forholdene i tarmen.

Forstoppelse og diarre

Både forstoppelse og diarre kan være ekstremt ubehageligt. Skyldes forstoppelsen din livsstil – hvis du f.eks. indtager for lidt fibre i din kost eller har et meget stillesiddende job – kan de små frøskaller have en gavnlig virkning.

Da skallerne opsuger væsken i tarmen, kan de også mindske eller helt fjerne diarre, med mindre den skyldes en bagvedliggende sygdom.

Loppefrøskallernes væskeopsugende egenskab gør, at den gør afføringsmassen blød, så den nemmere og hurtigere kan komme igennem tarmen. Derfor forebygger og lindrer skallerne også hæmorider, som netop kan skyldes forstoppelse eller hård afføring.

Kolesterol

I Amerika er psyllium frøskaller godkendt som et middel til at forebygge kredsløbssygdomme. Om skallerne virkelig kan reducere kolesterolindholdet i blodet, er stadig ikke dokumenteret, men det menes, at de øger udskillelsen af galdesyre samt udskillelsen af kolesterol fra leveren.

Men bemærk, at denne dokumentation kun gælder i Amerika ikke i Danmark – endnu.

Vægttab

Som tidligere nævnt er den eneste godkendte egenskab i Danmark, at loppefrøskallerne udvider tarmindholdet på grund af deres evne til at suge væske til sig, så de nærmest svulmer op.

Den øgede mæthedsfornemmelse det bevirker, gør frøskallerne velegnede, hvis du gerne vil opnå et vægttab. For når du føler dig mæt, er der ingen grund til at spise mere af andre – måske fedende – madvarer.

Loppefrøskallernes kostfibre er vandopløselige, hvilket betyder, at de kan binde op til 15 gange deres egen vægt. Det gør, at maden bliver i tyndtarmen i længere tid, hvilket igen betyder, at det tager længere tid at tømme maven og derfor ikke bare giver en øget mæthedsfornemmelse, men også en længerevarende mæthedsfornemmelse.

Endvidere absorberer kostfibrene fedtmolekyler, som gør, at de ikke omdannes og lagres som kropsfedt, men passerer genne kroppen i stedet.

Hvordan indtages loppefrøskaller?

De fleste opløser loppefrøskallerne i vand, men du kan også røre dem ud i mælk elle juice. Du skal drikke væsken lige med det samme, efter du har rørt det sammen, for ellers opsuger loppefrøskallerne væsken, og det bliver til en tyk, geleret masse.

psyllium frøskaller

Du kan også bruge loppefrøskaller som topping på skyr, yoghurt eller lignende, men drik rigeligt – gerne et gals eller to – med vand til, så virkningen af loppefrøskallerne bliver som ønsket.

Velegnet til glutenfri bagning

Loppefrøskaller kan også bruges til glutenfri bagning. Når du bager brød eller boller af glutenfrit mel, bliver det nemt tungt og tørt, men hvis du tilsætter loppefrøskaller, øger de brødets struktur, samtidig med at de hjælper med til at binde fugten, så brødet holder bedre sammen og ikke krummer så meget, og ikke knækker så let.

Det er helt perfekt, hvis du lider af glutenallergi eller er intolerant over for gluten, eller hvis du gerne vil lave mad efter Low Carb High Fat-principperne, hvor gluten ikke indgår i kosten.

Der er to velegnede måder, du kan bruge skallerne på, når du vil bruge dem til bagning

 • Opløs skallerne i væsken I ca. 5-10 minutter – herved gelerer de – rør herefter melet i
 • Bland skallerne sammen med de andre tørre ting, og tilsæt først væsken til sidst.

Populære opskrifter med loppefrøskaller:

Til udrensning af din krop

Du kan også bruge de små frøskaller i forbindelse med en udrensning af din krop. Frøskallerne kan indgå som en central del af kuren eller bruges som et supplement til kuren ved at røre den ud i smoothies eller andre drikke.

Fibre virker som en ”støvsuger” i tarmen, så prøv at få op til 30 g fibre hver dag. Start evt. i det små med 5 g, og øg mængden langsomt – afhængigt af, hvor langt tid kuren varer.

Den geleagtige substans, der fremkommer, når frøskallerne suger væske til sig, kan opsuge toksiner i tyktarmen, hvorefter de udskilles fra kroppen sammen med skallerne.

I kapsler

Du kan købe loppefrøskaller som kapsler.

loppefrøskaller som kapsler

De er nemme at indtage, og du kan anvende dem dagligt eller bruge dem, når du er på farten, hvor de er nemmere at have med, bl.a. fordi de ikke skal udrøres i væske, men blot kan skylles ned med et stort glas vand – mindst 2½ dl pr. dosis.

Bivirkninger

Der er kun registreret få bivirkninger ved indtagelse af loppefrøskaller. Der er de uskyldige, som kan forekomme, når du øger dit indtag af fibre generelt, såsom oppustethed, øget luftafgang og eventuelt smerter i maven.

De direkte tilknyttede bivirkninger til loppefrøskaller kan være

 • Allergisk reaktion.
 • Anafylaktisk chok – dette rammer dog sjældent ved indtag, men mest folk, der udsættes for meget støv fra loppefrøskallerne – som f.eks. dem, der arbejder med dem dagligt.
 • Blokering af fordøjelsessystemet – rammer især folk, der tidligere er blevet opereret i tarmsystemet. Men det kan også skyldes, at du har drukket for lidt væske i forbindelse med indtaget af skallerne.

Lider du af synkningsbesvær bør du ikke spise loppefrøskaller, da de i sådanne tilfælde kan blokere spiserøret, hvilket i værste fald kan resultere i kvælning.

Er jeg allergisk?

Der er ikke nogen sikker måde at vide, om du er allergisk over for loppefrø. Der er ingen kendte krydsallergier – altså som hvis du er allergisk over for nødder eller har astma, at så kan du heller ikke tåle psyllium. Så der er ingen anden udvej end at prøve.

Allergi over for skallerne kan vise sig som udslæt eller åndedrætsbesvær. Ved mistanke om allergi, skal du kontakte din læge.

Graviditet og amning

Du kan uden problemer – ud over evt. de almindelige bivirkninger – spise loppefrøskaller, når du er gravid eller ammer, da det kun påvirker dig og dit tarmsystem. Men tager du folinsyre og/eller jern i forbindelse med din graviditet, bør du indtage dette mindst en time eller to inden, da skallerne kan have indvirkning på kroppens optagelse af medicin og lignende.

Da mange gravide netop døjer med træg mave i forbindelse med, at de tager jern, kan du med fordel indtage loppefrøskaller for at holde din fordøjelse i orden.

Børn og psyllium frøskaller

Har dit barn problemer med fordøjelsen, bør du ikke forsøge dig med loppefrøskaller uden lægens anbefaling og anvisning, så længe barnet er under 6 år.

Babyer bør heller ikke gives frøskallerne, da deres tarmsystem slet ikke udviklet til at klare det høje indhold af fibre, og samtidig kan det være svært at få en baby til at drikke så meget vand, der skal til for, at det ikke har den modsatte effekt og skaber forstoppelse.

Loppefrøskaller til dyr

Psyllium skallerne er også ret kendt inden for hesteverden.

Der er forsket meget i, hvilken virkning loppefrøskaller har på heste. Mest er de kendt for at kunne rense hestens tarme for sand, hvilket ellers i værste fald kan føre til tarmslyng.

Ligesom hos mennesker er skallerne også med til at forbedre hestens fordøjelse, og som tidligere nævnt påvirker de også blodets glukoseniveau og insulinkoncentration. Et nogenlunde stabilt blodsukker er det sundeste for hesten og forebygger også forskellige sygdomme.

Hvor kan man købe loppefrøskaller?

Frøskallerne kan købes i en del dagligvarebutikker. Netop det faktum, at du kan købe skallerne i ”almindelige” butikker, gør det også sikkert for dig at købe dem i en af de mange onlinebutikker på nettet.

Det er i altid rimeligt sikkert at købe kosttilskud/helsekost på nettet, hvis du handler inden for EU, og hvis du kan få produktet i den almindelige handel i Danmark. Køber du fra hjemmesider uden for EU, og produktet ikke kan købes i den almindelige handel i Danmark, kan du ikke være sikker på, hvilken kontrol der har været med produktet, og hvilken virkning eller bivirkninger, det har.

Men de loppefrøskaller, som findes på markedet, må forventes at være forsvarlige at indtage.

Søg læge

Uanset hvilket produkt du overvejer at tage, bør du altid søge læge, hvis der er bivirkninger ved det. I forbindelse med loppefrøskaller gælder det gælder i særdeleshed, hvis du lider af sygdomme, som diabetes (da det kan være nødvendigt at nedsætte insulindosen, hvis du tager loppefrø), nedsat tarmaktivitet, har været opereret i tarmen eller har tarmgener, der kræver kirurgi eller du har nedsat lever- eller nyrefunktion.

Du skal også være opmærksom, hvis du tager medicin, kan optagelsen af denne påvirkes, da loppefrøskallerne nedsætter transporttiden i tarmen. Derfor kan det være en fordel, at du indtager frøskallerne senest 1-2 timer inden eller tidligst 1-2 timer efter anden medicin.

Læs altid indlægssedlen, også selvom der er tale om naturmedicin, helsekost, kosttilskud og lignende.

Konklusion

Psyllium frøskaller kan forebygge og hjælpe dig, hvis du lider af.

 • Irritabel tyktarm
 • Forstoppelse
 • Diarre
 • Hæmorider
 • Andre tarmlidelser
 • Diabetes
 • Forhøjet kolesterol
 • Overvægt

Du kan også bruge frøskallerne, hvis du trænger til en udrensning af kroppen.

Psyllium frøkapsler kan bruges af gravide og ammende, men ikke til børn under 6 år uden lægens anvisning og ikke til babyer.

Skallerne har også en positiv virkning på hestes tarmsystem og blodsukkerniveau ifølge amerikansk forskning.

Du kan opløse skallerne i væske, bruge dem som topping eller i bagværk.

Skallerne fås som kapsler, der er nemme at tage, og som er praktiske, hvis du er på farten. De kan også fås som pulver, som er velegnet i bagværk med mere.

Der er relativt få og sjældne bivirkninger.

Du kan være allergisk over for loppefrøskaller.

I nogle få tilfælde bør du ikke tage loppefrøskaller eller andre former for helsekost/kosttilskud uden at have konsulteret din læge.

Loppefrøskaller kan købes både i dagligvarebutikker, helsekostforretninger m.m. og online på nettet.

I Danmark er den eneste godkendte egenskab ved indtagelse af loppefrøskaller, at de kan udvide tarmindholdet og give en større mæthedsfornemmelse, men rigtig mange mennesker oplever, at de har en positiv virkning på deres helbred som helhed.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5