Svamp i navlen
Svamp i navlen er en ubehagelig og generende tilstand, som mange mennesker rammes af. Svamp i navlen forårsager irritation, kløe og rødmen, og mange oplever også ømhed og en ubehagelig lugt. Heldigvis findes der råd for, hvordan tilstanden både kan forebygges og behandles.
Læs videre her for at få svarene herpå og for at blive klogere på, hvad symptomerne på svamp i navlen er.
Du kan også se videoen om svamp i navlen, bemærk dog at den ikke er for sarte sjæle:
Gærsvamp lever naturligt på huden
Måske er tanken om svamp på huden skræmmende, men ikke desto mindre er det helt naturligt. Gærsvampen Pityrosporum Ovale lever nemlig naturligt på huden, og er med til at opretholde hudens naturlige balance.
Den lever af døde hudceller, og man bemærker den slet ikke. De fleste mennesker vil dog før eller siden opleve, at noget får svampen til at formere sig til det, der kaldes Skælsyge eller Pityriasis Versicolor — og det er dér, man skal i gang med behandling, for igen at få gærsvampen under kontrol.
Effektivt mod svamp i navlen
Man ved ikke meget om, hvad der får svampen til at formere sig, men faktorer som vejr og klima spiller en stor rolle. Mange mennesker oplever at de i højere grad bliver ramt af svampeinfektioner om sommeren, når det er varmt og svedproduktionen som et resultat deraf øges.
Derfor ses svampeinfektioner oftest i udsatte områder som armhuler, under brysterne og i navlen, hvor man kan have svært ved at komme af med fugten.
Hvad er navlesvamp, og hvorfor får man det?
Navlesvamp er svamp, der opstår i navlens fugtige miljø. Ifølge forskere fra Belly Button Biodiversity Project findes der hele 600 bakteriearter i navlen, og de er alle sammen relativt ukendte arter. Bakterierne trives i høj grad i navlens isolerede miljø. Man ved dog endnu ikke præcist, hvad de lever af.
Der findes forskellige miljøer rundt omkring på kroppen, og i de fedtede miljøer som hovedbunden, ryggen og ansigtet, trives visse bakterier. Andre bakterier lever godt i tørre miljøer som for eksempel ses på håndleddene, indersiden af underarmene og ballerne.
Til sidst findes der de fugtige miljøer som knæhaserne, lysken, fodsålerne, næsen, mellem ballerne, armhulerne og navlen, hvor en tredje type bakterier trives.
Hvorfor trives svamp i navlen?
Navlen er en hudfold, som danner et optimalt miljø samt fungerer som et godt skjulested for bakterier, der trives bedst i fugtige omgivelser. Her kan den naturlige gærsvamp let få mulighed for at formere sig, hvilket i sidste ende kan resultere i en svampeinfektion i navlen.
Er man ikke god til at sørge for at holde sin navle tør for sved og vand, kan en navleinfektion opstå. Det samme gælder, hvis man ofte glemmer at vaske navlen og generelt er dårlig til at opretholde en god hygiejne i og omkring navlen.
Symptomer på svamp i navlen, som man skal holde øje med
Hvis din navle ofte svier og klør og forårsager en brændende fornemmelse, og hvis huden i og omkring navlen er rød og har karakter af udslet eller eksem, så bør du være opmærksom på, at der kan være tale om svamp i navlen.
Det samme gælder, hvis din navle føles øm og hvis der danner sig skællignende hudflager og hvidt eller gulligt puds i navlen. Hvis man har svamp i navlen, vil man let kunne se forskel på den røde og irriterede hud i og omkring navlen og den omkringliggende hud, som har en sund og normal farve.
Herudover kan der danne sig små blærer i og omkring navlen, som med tiden kan udvikle sig til små sår.
Hertil kan en ubehagelig lugt fra navlen grundet de mange bakterier være en klar indikator for, at der er tale om svamp i navlen.
Hvem er i risikogruppen for at få svamp i navlen?
Alle mennesker kan blive ramt af svamp i navlen, og i modsætning til, hvad man kunne tro, spiller navletypen ingen rolle. Om din navle er flad, dyb eller buler ud, har altså intet at skulle have sagt. Det samme gælder for din aldersgruppe, da både børn, voksne og ældre kan blive ramt af en navleinfektion.
Der er dog nogle mennesker, der af forskellige årsager kan være mere udsatte end andre.
Læs med her for at finde ud af, om du er i risikozonen for at blive ramt af svamp i navlen, så du kan komme tilstanden i forkøbet ved at forebygge den.
- Personer, der dyrker meget motion er især udsatte, da området omkring deres navle ofte vil være fugtigt over længere tid ad gangen, hvilket vil gøre det lettere for gærsvampen at formere sig.
- Hos personer med nedsat immunforsvar vil svampen også have lettere ved at formere sig. Et nedsat immunforsvar kan skyldes forskellige sygdomme, eller det kan være et resultat af psykisk eller fysisk stress.
Da kroppen ved nedsat immunforsvar ikke længere kan beskytte din hud optimalt mod fremmede bakterier, vil du have større risiko for at blive ramt af infektioner og ubalancer i hudens naturlige bakterieflora. - Svampen vil ligeledes trives hos mennesker, der lider af kraftig svedproduktion, da det vil bidrage til et fugtigt miljø, der kan være svært at holde tørt.
- Overvægt spiller også en rolle. Overvægtige har dermed en større risiko for at få svamp i navlen i kraft af den øgede svedproduktion, som også påvirker miljøet i og omkring navlen og gør det til et endnu bedre gemmested for bakterier.
- Er man på antibiotikakur, så har man også en større risiko for at blive ramt af en navleinfektion eller andre former for svamp i huden. Dette hænger sammen med, at den bakteriedræbende antibiotika ikke kan kende forskel på de bakterier, der er skadelige for kroppen og dem, der gavner kroppens balance. Derfor slår den i lige så høj grad de gavnlige bakterier ihjel som de skadelige, og det kan resultere i en ubalance i hudens naturlige bakterieflora, som giver svampen lov til at nedbryde hudens yderste lag.
Behandling
En svampeinfektion i navlen går ikke væk af sig selv, og det er derfor vigtigt, at du kommer i gang med behandling hurtigst muligt, hvis du opdager, at du er ramt. På apoteket er det både muligt at købe svampedræbende salver og cremer i håndkøb, og i de fleste tilfælde burde dette være nok til at få bragt gærsvampen tilbage til sin naturlige balance og dermed få kureret navleinfektionen.
I få tilfælde er salve og creme ikke tilstrækkeligt, og da kan en tabletbehandling komme være nødvendig.
Udover håndkøbsmedicin fra apoteket kan man også tage andre lindrende produkter i brug. Blandt andet har Tea Tree olie en lindrende effekt på irriteret hud, og så har den antibakterielle egenskaber, der kan hjælpe med at komme bakterierne til livs. Kokosolie har ligeledes en lindrende og antibakteriel effekt.
De to produkter kan eventuelt også benyttes forebyggende for at modarbejde bakterierne, der skaber kløe og irritation ved huden i og omkring navlen.
Forebyggelse
Der er mange ting, man selv kan gøre for at forebygge svamp i navlen. Det er især en god idé at forebygge en navleinfektion aktivt, hvis man har været ramt af tilstanden før, da man i så fald har større risiko for at blive ramt igen. Er du en af dem, der bliver ramt af svamp i navlen i sommervarmen, så begyndt at forebygge allerede om foråret.
Effektivt mod svamp i navlen
Hold navlen tør!
En af de vigtigste ting, man kan gøre for at forebygge svamp i navlen, er at sørge for, at navlen ikke er fugtig i længere tid ad gangen. Tør den derfor grundigt, når du har været i bad og tør den regelmæssigt for sved, når du dyrker motion eller kan mærke, at du sveder.
Vidste du, at du ofte kommer til at svede i navlen i løbet af dagen — hvis du for eksempel har et stillesiddende job, hvor navlen ikke får luft — kan du påføre talkum om morgenen for at være sikker på, at den forbliver tør dagen lang.
Din påklædning kan også spille en vigtig rolle. Svampebakterier holder af tætsiddende tøj, der skaber et indelukket og fugtigt miljø, så gå gerne i løstsiddende tøj, der giver din navle mulighed for at ånde.
Ved motion og anden hård fysisk aktivitet, er det en god idé at have tøj på af lycra eller andre materialer, der leder sveden væk fra huden.
Derudover findes der specielle sæber, der modvirker bakterier, som du forsigtigt kan vaske navlen med dagligt. Er du i tvivl om, hvilken sæbe du skal bruge, så søg professionel vejledning ved lægen eller på apoteket.
Hvis behandlingen ikke hjælper
Hvis de forebyggende trin ikke har hjulpet, og apotekets håndkøbscremer og -salver heller ikke har hjulpet dig af med din svamp i navlen efter to ugers brug, så er det vigtigt, at du konsulterer din læge.
Det samme gælder, hvis du generelt er i tvivl om, hvorvidt du har svamp i navlen, eller om du er ramt af noget helt andet.
Din læge kan i så fald tage et hudskrab, som derefter undersøges og giver svar på, hvorfor navlen er inficeret. Det er smertefrit at få podet navlen.
I de tilfælde, hvor svampeinfektionen ikke forsvinder efter to ugers brug af cremer og salver, kan en tabletbehandling som tidligere nævnt være vejen frem, da de i modsætning til creme og salve kan behandle og bekæmpe infektionen indefra i stedet for udefra.