Alt du bør vide om airbag cykelhjelmen 3.0

Overvejer du at få en smart airbagcykelhjelm? Så læs med her. For hvordan fungerer den egentlig? Og er den så god, som producenterne påstår?

test af airbag cykelhjelm fra Hövding
Udgivet 18.05.2021 | Senest redigeret 12.08.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Det er en rigtig, rigtig god idé at bruge cykelhjelm. Det er set utallige gange, at en cykelhjelm har betydet forskellen på liv og død. I 2018 kom airbag cykelhjelmen 2.0 fra Hövding, som også kaldes den “oppustelige cykelhjelm”, der automatisk udløses under et styrt. I dag er versionen 3.0 landet i de danske butikker.

Høvding cykelhjelmen er smart fordi, du ikke skal have den på hovedet men blot rundt om halsen. Men hvor sikker er hjelmen, og lever den op til prisen?

Vi har besvaret alle spørgsmål i denne guide samt testet produktet i virkeligheden.

Video: Hvad er en airbag cykelhjelm?

Som nævnt så fungerer den efter samme princip som airbaggen i din bil. Men denne har i stedet til formål at beskytte dit hoved mens du cykler. Så i stedet for, at du har en cykelhjelm på under hele cykelturen, bliver airbag cykelhjelmen udløst og danner en hjelm rundt om dit hoved, hvis de indbyggede sensorer og accelerometre mærker, at det er nødvendigt.

airbag cykelhjelm

Nyeste version Airbag cykelhjelm

Lige nu kan du bestille den nyeste version 3.0 af Airbag cykelhjelmen med cover hos Cykeleksperten.dk med gratis fragt.

Besøg webshop
9.2score
Ad

Teknologien er blandt andet baseret på g-kræfter og til forskel fra de konventionelle hjelme har airbag cykelhjelmen også en del, som beskytter cykelrytterens nakke.

FAKTABOKS

Hövding cykelhjelmen er CE-mærket, og vurderes at være er tre gange så sikker som en almindelig cykelhjelm.

Faktisk reducerer airbag hjelmen risikoen for hovedskade sammenlignet med en traditionel hjelm ved en stødhastighed på op til 9 m/sek.

Kilde: Trafiksikkerhedsforskning DTU

Hvordan bruger man den oppustelige cykelhjelm?

Du bruger den ved at tage den rundt om halsen og lyne. Derefter er der en lille knap i lynlåsen, som skal sikres og knappes på selv kraven. Og så er du faktisk klar til at køre.

En ting, som kan gøre den lidt anderledes at køre med end de almindelige hjelme, er det faktum, at den vejer lidt over et halvt kilo. Heldigvis støtter den godt hele vejen, og det skulle derfor ikke være noget, man lægger mærke til.

Skulle du blive øm i nakken eller musklerne, kan du overveje at bruge en massagepistol til at tage spændingerne. Læs vores store interne test om massagepistoler her.

Hvorfor vælge Hövding 3.0 hjelmen frem for en traditionel hjelm?

En af de helt store grunde til at vælge at køre med en oppustelig cykelhjelm er den store sikkerhed, som den tilbyder. Politiken har bragt en uvildig test af cykelhjelme foretaget af det svenske forsikringsselskab Folksam, der konkluderer, at airbag cykelhjelmen rent faktisk var tre gange bedre end det bedste almindelige cykelhjelm. Den er selvfølgelig CE-godkendt og lever op til de europæiske sikkerhedskrav.

Her i Danmark har vi et helt konkret eksempel på, at hjelmen kan redde liv, eller om ikke andet forhindre en hjernerystelse.

Den danske journalist Mette Guldagger beretter til Politiken om en episode, hvor hun skrider på cykelstien og øjeblikke efter ligger på cykelstien – med hjelmen udløst. Episoden fik selvfølgelig folk til at spørge, hvad det var hun havde på hovedet. Folk var imponerede og interesserede i den specielle cykelhjelm. Og så reddede den hende muligvis fra det værst tænkelige.

Citat Mette Guldagger (Politiken)

Lige der skred cyklen væk under mig, og pludselig lå jeg på cykelstien. Jeg var faldet kort og ret udramatisk på benet, højre albue, hånd og – tror jeg nok – siden af hovedet. 

For jeg mærkede ingenting, men havde hørt en lille lyd og kunne desuden se, at airbaggen var beskidt af grus på den højre side. Den havde udløst sig, og jeg opdagede det først, da jeg lå der.

Kan jeg komme til at udløse den ved en fejl?

Man kan måske have den bekymring, at man kan komme til at udløse høvding hjelmen ved en fejl, fordi den netop er sensitiv overfor blandt andet g-kræfter. Men du kan roligt bevæge dig på samme måde, som du altid gør, når du cykler. Du kan også sagtens stoppe op nogenlunde pludseligt, uden at der sker noget. Den er designet til at blive udløst, når der kommer større ændringer i accelerationen og g-kræfterne.

Med det sagt, er det stadig vigtigt, at man husker at slukke den, når man ikke bruger den. Der er beretninger om  at den pludseligt er blevet udløst, uden at brugeren har cyklet. Det er selvfølgelig ikke optimalt, men det man kan sige er, at produktet hele tiden bliver bedre og at nogle tal siger, at det er omkring 50 ud af 1000 hjelme det sker for. Det understreger blot, at det er vigtigt at slukke den, når man ikke bruger den.

airbag cykelhjelm

Nyeste version Airbag cykelhjelm

Lige nu kan du bestille den nyeste version 3.0 af Airbag cykelhjelmen med cover hos Cykeleksperten.dk med gratis fragt.

Besøg webshop
9.2score
Ad

Men vær sikker på, at hjelmen er tændt, når du kører. Vær sikker på, at lynlåsen er klikket ind i sin knap, så lyset lyser. Ellers virker den som sagt ikke. Men summa summarum er, at du altså ikke skal føle, at du skal begrænse dine bevægelser, når du bærer airbag cykelhjelmen.

Hvilken størrelse skal jeg vælge?

airbag cykelhjelm størrelseDer findes indtil videre tre forskellige størrelser af Høvdings airbag cykelhjelm: small, medium og large. Det er svært at sige, hvilken der passer dig, så er du er nødt til at prøve en for at finde ud af, hvilken størrelse, du skal bruge. Og den størrelse du skal bruge, er den, der sidder mest behageligt på dig.

Der burde nemlig ikke være nogen sikkerhedsmæssig forskel i hvorvidt den sidder stramt eller løst – men den skal selvfølgelig ikke sidde så løst, at der er risiko for, at den falder af, hvis du bremser hårdt. De generelle mål er: small er til halsstørrelse mindre end 36 cm, medium mellem 34 og 42 og large mellem 38 og 45.

Hovedstørrelse bør være mellem 52 og 59 cm, når du måler omkredsen af dit hoved 2 cm over øjenbrynene (der hvor hovedet er bredest). Vær derfor opmærksom på, at hvis du har en hovedstørrelse mindre eller større end dette, bør du ikke bruge hjelmen, da den kun er testet inden for dette interval. Et stort hoved er også tungere, og det er den oppustelige cykelhjelmen ikke testet til.

Med disse tal in mente, skal det alligevel lige gøres klart, at airbag cykelhjelmen ikke er lavet til børn. Minimumsalderen er femten år, såfremt hovedstørrelsen passer. Hjelmen er udviklet i samarbejde med voksne mennesker og derfor kun testet herpå. Derfor kan du selvfølgelig heller ikke bruge cykelhjelmen til babyer.

Børn cykler også mere usikkert end voksne og kan risikere at udløse hjelmen unødigt. Derfor anbefales stadig en god, konventionel cykelhjelm til børn. Fx en Abus cykelhjelm eller en cykelhjelm fra Nutcase.

Kan jeg anvende den til al slags cykling?

Cykelhjelmen 2.0 er ikke beregnet til forskellige typer cykelsport. Du bør ikke bruge den til landevejscykling, mountain-biking, BMX eller anden form for cykling, hvor farerne er større end normalt. Her skal man bruge det udstyr, der normalt er beregnet hertil, da det er langt bedre testet til cykelsport.

Da airbag cykelhjelmene er beregnet til bykørsel, kan du ifølge Høvding, som producerer hjelmen, også sagtens bruge den til de elcykler som flere og flere er begyndt at cykle på. Det betragtes i denne sammenhæng som en almindelig bycykel. Medmindre det er en elcykel, som hjælper dig ud over de af lov begrænsede 25 kilometer i timen.

Hvad med min knallert – kan den bruges her?

I udgangspunktet er airbag cykelhjelmen designet og bygget til brug ved almindelige, to-hjulede cykler, og primært til brug ved bykørsel og andre, kortere afstande. Det betyder, at den fx godt kan bruges til de små foldecykler.

Den er dog ikke testet til – og derfor heller ikke beregnet til – tandemer, et-hjulede cykler, knallerter, ski, rulleskøjter og skateboards. Her skal du stadig bruge en almindelig cykelhjelm.

Hvordan ved jeg at airbagcykelhjelmen er aktiveret?

Det ved du via lys og lyd. Det er en bestemt lyd, som du vil høre, når den er aktiveret. Derudover er der nogle lysdioder for forsiden af kraven, som indikerer at den er tændt. Når du slukker din Høvding airbag hører du en anden, genkendelig lyd, og lysene slukker.

Og lige meget hvad, er det altid en god ide at tjekke dette flere gange. Hvis den ikke er tændt, nytter den alligevel ingenting.

Du tænder og slukker cykelhjelmen via lynlåsen. Efter du har lynet kraven op, skal du sætte knappen fra lynlåsen fast på kraven. Herefter vil du høre en lyd, som indikerer, at den er aktiveret. Og det modsatte sker, når du fjerner lynlåsen fra kraven; du hører den anden lyd, lyset slukker og den er nu deaktiveret.

Det er vigtigt, at airbag cykelhjelmen er slukket, når du ikke bruger den. Den skal nemlig kun være tændt, når du cykler. Ellers kan den pludselig løbe tør for strøm, og så kan den ikke beskytte dig.

Hvordan skal en cykelhjelm airbag sidde?

Airbag cykelhjelmen er som sagt egentlig ikke rigtigt en hjelm. Det er en krave, som du tager rundt om din hals og derefter lyner og aktiverer ved at sætte lynlåsen i sin knap. Som beskrevet længere oppe, er det ikke så afgørende, om kraven sidder stramt eller løst.

Det påvirker ikke sikkerheden og dens evne til at blive udløst – men den skal ikke kunne falde af. Det vigtigste er, at den sidder behageligt og dit hovedmål ikke overskrider anbefalingerne på mellem 52-59 cm.

Hvilken airbag cykelhjelm er bedst?

Som det ser ud nu, er der som sagt kun en slags airbag cykelhjelm på det danske marked. Den produceres af mærket Høvding. Men sammenlignet med konventionelle cykelhjelme er den ifølge den omtalte test i Politiken op til tre gange bedre end den bedste konventionelle.

Svaret er derfor kort, at det er Høvdings airbag cykelhjelm, der er bedst.

Hvis du tænker over, hvordan cykelhjelmen ser ud på dig, kan du faktisk købe forskellige covers til den, så du kan personliggøre den en smule. Det er dog hverken noget, der forbedrer eller forringer kvaliteten af airbaggen.

Kan jeg bære en hat/anden hovedbeklædning sammen med hjelmen?

Som udgangspunkt bør det ikke være noget problem at bære hat eller anden beklædning til hovedet sammen med airbag cykelhjelmen. Så længe de ikke fylder meget mere end dit hoved, skulle det ikke være et problem.

Derfor er hovedbeklædning som kasketter, huer, slør eller tørklæder ikke noget problem. Er det meget større end det, kan de komme i vejen for airbaggen og dermed risikerer du, at den ikke bliver oppustet ordentligt.

Det er en god idé selv at vurdere, om hjelmen kan være der for den hat, du tænker at tage på – og hvis du er i tvivl, så lad altid være med at tage den på. Hellere være på den sikre side. I forhold til tørklæde og sjal er det også vigtigt at pointere, at det SKAL sidde indenfor på kraven.

Dvs. man først skal have taget tørklæde på og derefter sin airbag cykelhjelm. Ellers kan den ikke blive oppustet. Det giver sig selv, men det er stadig vigtigt at have in mente.

Det bør også nævnes, at du selvfølgelig ikke kan bruge den sammen med andre former for hovedbeskyttelse som fx en almindelig cykelhjelm.

Kan jeg bære smykker med airbag cykelhjelmen?

Man kan godt bruge mindre smykker, når man bruger airbag cykelhjelmen. Hvis man har større øreringe på eller ting i håret er der en risiko for, at det kan punktere airbaggen. Og så er der også en risiko for, at det kan flyve væk med airbaggens voldsomme oppustning.

Sidst men ikke mindst kan være det utroligt smertefuldt at få revet et par øreringe ud af ørerne. Så for din egen skyld skal du holde smykker til et minimum, når du bruger cykelhjelmen.

I samme kategori kan det nævnes, at du selvfølgelig godt kan bruge dine briller sammen med airbag cykelhjelmen, da de ikke sidder i det område, hvor airbaggen bliver oppustet.

Kan jeg bruge headset eller hovedtelefoner med hjelmen?

Det anbefales generelt fra producenten, at man ikke bruger hovedtelefoner, når man bruger airbag cykelhjelmen. Du skal især IKKE lade dem ligge rundt om halsen, oven på kraven. Så ligger de nemlig lige der, hvor airbaggen udløses.

Det forhindrer en ordentlig udløsning af airbaggen. Så hvis du endelig skal høre musik, skal du gøre med nogle så små hovedtelefoner som muligt. Det anbefales også hele generelt at være fokuseret på trafikken i stedet for musik.

Kan jeg pakke den og fx tage den med på ferie?

Det korte svar er ja. Du kan godt folde airbag cykelhjelmen sammen og tage den med på ferie. Om den kan tåle at komme ombord på et fly, fremgår ikke tydeligt nogle steder. Kontakt derfor en forhandler af airbag cykelhjelmen, hvis du overvejer dette.

Men husk altid at sørge for, at der ikke er tryk på tænd-knappen, da den på den måde kan risikere at blive afladt under transport. Og så der er ikke strøm på, når du skal bruge den.

airbag cykelhjelm

Nyeste version Airbag cykelhjelm

Lige nu kan du bestille den nyeste version 3.0 af Airbag cykelhjelmen med cover hos Cykeleksperten.dk med gratis fragt.

Besøg webshop
9.2score
Ad

I samme ombæring kan det nævnes, at du sagtens kan vaske din airbag cykelhjelm i mindre omfang. Du må ikke nedsænke den i vand, men du kan sagtens tørre den af med en våd klud, ligesom du godt kan cykle med den i regnvejr.

Men du skal tænke på, at sikkerheden grundlæggende afhænger af dens elektronik, hvorfor du skal begrænse dens udsættelse for vand så vidt muligt. Der er en shell rundt om, som du kan vaske. Og det hele skal helst ske i hånden.

Hvor lang tid tager det at oplade en airbag cykelhjelm?

En airbag cykelhjelmen kører på strøm fra de indbyggede batterier. Og det betyder selvfølgelig, at den skal lades op regelmæssigt for at man altid kan være sikker på, at den virker. Ifølge producenten tager det ca. tre timer at lade den op, men så skulle den til gengæld også holde i ni timer.

Måden du kan se, om den mangler strøm, er via en række LED’er som sidder foran på kraven. Derudover kommer der en lyd, som advarer dig om, at batteriet er ved at være fladt. Fra du hører lyden første gang, skulle der være en times batteritid tilbage.

Hvordan oplader man sin airbag cykelhjelm?

Det gør du via USB. Der følger et kabel med, som har et USB-hanstik i den ene ende. Du kan derfor lade den op via de samme omformere, som du bruger til telefonen eller via bilen eller computeren. En ting, du dog bør være opmærksom på, er, at som det ser ud lige nu, kan du ikke oplade den via den via Windows 8 eller 8.1. Det er noget Høvding, som producerer hjelmen, arbejder på.

Hvor lang er levetiden for en airbag cykelhjelm?

Udover en batteritid på omkring ni timer, har airbag cykelhjelmen som helhed også en begrænset levetid, da det er et stykke elektronik. Men det er ikke noget, der skal holde dig fra at købe en. Afhængigt af, hvor meget du bruger den, kan den holde mellem 5-7 år. Det der bliver slidt først, er højest sandsynligt det stof, som kraven er syet af.

Omregnet i batteritid kan den holde til ca. 300 opladninger, før batteriets kapacitet forringes. Det betyder ikke, at den holder op med at virke, men at batteritiden selvfølgelig bliver mindre end de ni timer. Alle de andre komponenter, udover stoffet, har en længere levetid end batteriet.

Det er for at være sikker på, at der ikke er andet galt med din airbag cykelhjelm. Kan du ikke selv vurdere, hvor slidt din er, skal du kontakte en forhandler af hjelmen.

Kan jeg bruge den efter den er blevet udløst?

Ligesom din airbag i bilen, kan en airbag cykelhjelm ikke bruges igen efter den er blevet udløst. Den virker kun én gang, men forhåbentlig får du aldrig brug for den. Men skulle uheldet ske, kan du altså ikke bruge hjelmen igen. Nogle forsikringsselskaber tilbyder dog at erstatte cykelhjelmen, selvfølgelig minus selvrisiko.

Da airbag cykelhjelmen stadig er et relativt nyt produkt, må man meget gerne kontakte producenten Høvding, efter den er blevet brugt. Hvis den lille sort boks, der sikker i kraven, ikke er for beskadiget, kan de bruge dataen til at udvikle på produktet og gøre det bedre og sikrere for alle dets brugere. Som sagt i indledningen, så er det en alvorlig sag og jo mere man kan hjælpe jo bedre.

Hvad gør jeg med hjelmen, efter den er brugt?

Som sagt kan du ikke længere bruge din airbag cykelhjelm efter den er blevet udløst. Derfor skal den smides ud. Og da det er et elektronisk apparat, skal den afskaffes på rigtig vis. Den skal adskilles som led i sin genbrugsproces, men det er ikke noget, du selv skal gå i gang med.

Aflever den på din lokale genbrugsstation som småt elektronik og kontakt nogen fra personalet, hvis du er i tvivl. Det er vigtigt for vores miljø, at du ikke bare smider den i skraldespanden, da der er batterier i cykelhjelmen, som er meget skadelige for vores grundvand og dermed for os.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5