Behandling af psoriasis

Psoriasis er en tricky sygdom, hvor der ikke findes en form for behandling, der hjælper for alle. Er du ramt, handler det derfor om, at du finder frem til den form for behandling, der passer til dig.

psoriasisbehandling
Udgivet 11.05.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Psoriasis er en hudsygdom som mange kan blive ramt af, og som kan opføre sig meget forskelligt fra person til person. Derfor kan man ikke give ét bud på, hvad der er den ”bedste” psoriasis behandling. Selve symptomerne på psoriasis kan du læse mere om her.

Det gælder for den enkelte, der er ramt af sygdommen, om at finde den behandling, som passer netop til den type af udbrud man har. Her følger en kort video om en af de mulige behandlingsformer, som vi vender tilbage til, nemlig tabletformen:

Vi har her samlet en række råd til, hvordan man kan holde sin psoriasis nede gennem forskellige behandlingsformer. Det gode er, at livet med psoriasis kan gøres meget lettere med den rette behandling. Og er du nogensinde i tvivl om noget, så sørg for at få vejledning af din læge.

Psoriasis behandling med en tur til Israel eller Læsø

Mange har måske hørt, at psoriasis patienter i Danmark med fordel kan tage en tur til det døde hav i Israel for at blive behandlet. Kombinationen af det meget salte vand og solen har en yderst positiv effekt på udbrud af psoriasis. Nogle patienter oplever, at der kan gå helt op til et år, før de plages igen.

Denne form for psoriasis behandling hedder klimaterapi, og dækker over naturens evne til at afhjælpe især psoriasispatienter ved hjælp af mineraler og sol. I Danmark har du også mulighed for at få klimaterapi på Læsø.

bodylotion mod psoriasis

Bodylotion mod Psoriasis

Man kan ikke helbede Psoriasis med dette produkt, men 9 ud af 10 oplever forbedringer i form af forebyggelse. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.5score
Ad
bodycare creme

Bodycare mod Psoriasis

En creme mod skadet og meget tør hud. Tea Tree olien forebygger Psoriasis. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.5score
Ad

Almindelige præparater til udvortes brug

Noget af det første man bliver anbefalet af lægen eller andre fagpersoner, når man har fået konstateret psoriasis, er forskellige præparater til at smøre på de udsatte områder. De typiske præparater, man vil blive tilbudt, kan være de følgende:

Keratolytika

Før du begynder at behandle din hud med diverse præparater mod psoriasis, er det vigtigt, at du får fjernet den afskallede hud, skæl, som måtte sidde på de psoriasisramte områder. Ellers virker de ikke ordentligt.

Keratolytika er en blødgørende creme, som du kan bruge til netop dette. Det indeholder dog en syre, som ikke må bruges i forbindelse med det produkt, vi omtaler om lidt, Calcipotriol. Du kan derfor bruge det ene om morgenen og det andet om aftenen.

Binyrebarkhormon

Binyrebarkhormon er en lokal steroide, som man kan tilføje de psoriasisramte områder gennem salver, cremer eller shampoo. Det er noget, man helst skal bruge dagligt og som virker ved, at det hæmmer betændelsestilstanden i huden.

Læs vores artikel om creme mod psoriasis

Normalt plejer man at trappe forbruget ned efter tre uger og gerne over flere uger, da din psoriasis ellers kan blusse op igen.

Man skal være opmærksom på, at binyrebarkhormon i store mængder kan påvirke binyrebarken, hvor flere vigtige hormoner bliver dannet. Tal derfor altid under alle omstændigheder med din læge.

Calcipotriol

Calcipotriol er et D-vitaminspræparat, som virker rigtig godt imod mildere tilfælde af psoriasis. Du får det bedste resultat efter knap otte uger, hvis du sørger for at bruge det to gange dagligt. Du vil oftest få det som en creme, du skal smøre på. Bivirkningerne kan være svien og hudirritation, men dog ingen hormonforstyrrelser.

Tjærebehandling

En lidt mere omfattende psoriasis behandling er den såkaldte tjærebehandling. Her bliver man faktisk behandlet på hospitalet dagligt i ca. tre uger. Man bliver smurt ind i noget, som man svide og lugte før eller efter et bad. Det bruges ofte til patienter, hvor psoriasis er mere udbredt på kroppen.

Og selvom det kan lyde som en ubehagelig behandling, så har mange gode oplevelser med det. I flere tilfælde går det op til et år, før man får udbrud igen. Det er gratis ved lægens henvisning.

Lysbehandling af psoriasis

En sidste udvortes behandlingsform vi vil nævne her, er lysbehandling. Har man omfattende psoriasis, kan det være drænende og næsten umuligt at smøre sig ind hver dag.

Lysbehandling gives tre gange om ugen i op til 10 uger, og selvom det lyder ret omfattende, kan det være mere overskueligt end cremerne og så har otte ud af ti rigtig gode oplevelser med det.

UV behandling

Du kan også ordne lysbehandling derhjemme, men det skal ske i forbindelse med vejledning fra din egen læge.

Indvortes behandling

Man kan også behandle psoriasis med tabletter og kapsler. Stoffet methotrexat er en mild form for kemo, som bremser cellevækst og hæmmer immunforsvaret. Det bruges ved moderat til svær psoriasis. Det foregår ved indsprøjtninger eller tabletter.

En anden løsning er cyklosporin-A, som også hæmmer immunforsvaret. Det bruges til svær psoriasis og er en dyr og mere risikofyldt behandlingsform.

Man må ikke tage stoffet i længere perioder, da der kan være fare for nyreskader og forhøjet blodtryk. Vær derfor i tæt kontakt med din læge. Det må heller ikke tages i forbindelse med lysbehandling eller naturmedicin.

Nyere behandlingsmetoder af psoriasis

En ny type medicin man er begyndt at bruge til at behandle psoriasis, er det såkaldte biologiske medicin. Det må ikke forveksles med naturmedicin; biologisk medicin er noget, der imiterer kroppens egne stoffer. I forbindelse med psoriasis går det ind og blokerer nogle af de signaler, som ellers gør tilstanden af udslettet værre.

bodylotion mod psoriasis

Bodylotion mod Psoriasis

Man kan ikke helbede Psoriasis med dette produkt, men 9 ud af 10 oplever forbedringer i form af forebyggelse. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.5score
Ad
Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5