Symptomer på psoriasis

Psoriasis er en ubehagelig sygdomme, der kan give store røde områder, give kløe og irritation og føre til gigt. Sygdommen kan ikke kureres, men den kan holdes nede med forskellige former for behandlinger.

psoriasis i hovedbunden
Udgivet 09.06.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Psoriasis er en sygdom der rammer et sted mellem 2 og 3 procent af befolkningen, ligeligt fordelt mellem mænd og kvinder. Der er en ret almindelig hudsygdom, som typisk rammer i alderen mellem 10 og 30. Herunder vil vi se lidt nærmere på symptomerne.

Video: Se symptomerne her

Psoriasis er en sygdom der kendetegnes ved følgende symptomer:

  • Røde og fortykkede områder, som danner skæl
  • Det giver irritation og kløe
  • Kan ledsages af gigt, som en følgesygdom

Der er stor forskel fra person til person, hvordan og i hvor høj grad psoriasis forekommer. Du kan få et visuelt indtryk af hvordan psoriasis ser ud ved at klikke her.

For de mindre berørte, kan psoriasis komme i meget små pletter, og i nogle tilfælde opdages det aldrig. For andre kan sygdommen være meget slem, og i værre tilfælde dække det meste af kroppen.

De hyppigst berørte områder er i hovedbunden, på albuer og knæ, eller på ryggen. Blodkarrene vil, i det berørte område, være mere udvidede. Mange af hudens celler i området vil være betændte. Desuden vil mange opleve forandringer i neglene – oftest via små fordybninger i neglene.

bodylotion mod psoriasis

Bodylotion mod Psoriasis

Man kan ikke helbede Psoriasis med dette produkt, men 9 ud af 10 oplever forbedringer i form af forebyggelse. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.5score
Ad
bodycare creme

Bodycare mod Psoriasis

En creme mod skadet og meget tør hud. Tea Tree olien forebygger Psoriasis. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.5score
Ad

Hvad er psoriasis og hvad skyldes det?

Psoriasis på huden

Som sagt er psoriasis en hudsygdom. Sygdommen er desværre kronisk, og kan dermed ikke kureres. Derudover er psoriasis arveligt.

Årsagen til psoriasis er stadig ukendt, og man ved stadig ikke helt præcist hvorfor det forekommer. Man har dog fundet frem til nogle af de ting der ligger til grund for psoriasis, hvoraf de hvide blodlegemer er medvirkende til udviklingen af sygdommen.

De hvide blodlegemer er en aktiv del af kroppens immunforsvar og spiller en vigtig rolle heri. Ved psoriasis får de et øget signal, om at bevæge sig ud mod huden, hvorved huden begynder at dele sig.

Psoriasis kommer for mange i perioder, hvor det i nogle perioder er mindre slemt, eller slet ikke er der, og andre perioder hvor der er mere voldsomme udbrud.

Der er flere ting som kan fremprovokere reaktionen, som for eksempel stress, rygning og alkohol. Derudover er der flere lægemidler, som kan have en negativ virkning på sygdommen, og medvirke til en fremprovokering af symptomerne, som at huden bliver mere hævet og rød end normalt.

Hvordan behandles psoriasis?

Selvom psoriasis er kronisk, findes der behandlingsformer, som kan hjælpe på symptomerne, og som gør det nemmere at leve med sygdommen.

I de fleste tilfælde vil man komme i behandling hos en hudlæge, som tilpasser behandlingen, alt efter hvilken type psoriasis man har, og sværhedsgraden af det.psoriasis behandling

Derudover er der en række forebyggende tiltag man selv kan tage, hvis man kender til de ting der fremprovokere ens symptomer. Det varierer fra person til person, alt afhængigt at type og sværhedsgrad, men hvis man for eksempel har øgede udbrud når man er stresset, eller fordi man ryger, vil man ved at ændre sin adfærd kunne afhjælpe situationen. Hvis ens psoriasis fremprovokeres af en bestemt type medicin, vil lægen typisk kunne give noget alternativt, som gør at udbruddene mindskes.

Der er også ting man selv kan gøre, som har en virkning på langt de fleste former for psoriasis. Der findes eksempelvis mange forskellige cremer, som kan lindre symptomerne. Derudover kan solen have en god indvirkning for de fleste.

Video: kort og godt om at leve med psoriasis

Vil du vide mere om behandling af psoriasis kan du også læse denne artikel.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5