Psoriasis i hovedbunden

Psoriasis – i hovedbunden og andre steder på kroppen – er hverken en farlig eller en smitsom sygdom, men det er ikke rart for dig at lide af den, da den klør og giver skæl. Du kan få behandling, så symptomerne bliver holdt nede.

psoriasis i hovedbunden
Udgivet 10.05.2021 | Senest redigeret 16.10.2023 | Artiklen indeholder reklamer

Psoriasis i hovedbunden er en udbredt hudsygdom i Danmark, som man kan lide af i større eller mindre grad. For nogle behøver man ikke behandling, hvis man kun har et meget lille tilfælde af psoriasis, for det er ikke en farlig eller smitsom sygdom.

Langt de fleste vælger dog stadig at blive behandlet for hudsygdommen, fordi det ofte er forbundet med symptomer som skæl og kløe, der for mange kan lede til en æstetisk og social usikkerhed.

Video: En af de mulige behandlinger

Hvad er hårbundspsoriasis?

Psoriasis i hovedbunden eller hårbundspsoriasis er en hudsygdom, der fremkommer i røde og hvidt-skællende pletter i dele af eller hele hovedbunden. Hudsygdommen kan sprede sig ned af huden i nakken, panden, i hårskilningen og bag ørerne.

Oftest viser den sig som skæl og plamager lige ved hårgrænsen, men kigger man nærmere efter i hovedbunden, kan det have spredt sig ud over store dele af huden.

psoriasis i hovedbunden

bodylotion mod psoriasis

Bodylotion mod Psoriasis

Man kan ikke helbede Psoriasis med dette produkt, men 9 ud af 10 oplever forbedringer i form af forebyggelse. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.5score
Ad
bodycare creme

Bodycare mod Psoriasis

En creme mod skadet og meget tør hud. Tea Tree olien forebygger Psoriasis. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.5score
Ad

Psoriasis i hovedbund optræder for hver anden psoriasis-patient og er derfor meget almindeligt. Mange ønsker dog stadig at blive behandlet for det, fordi de kan døje meget med skæl, kløe og irriteret hovedbund, der kan give en social usikkerhed eller stress.

Hårbundspsoriasis forårsager ikke direkte stress, men hovedbunden er et meget synligt sted, fordi det sidder tæt ved ansigtet. Desuden spreder psoriasis i hovedbunden sig meget ofte til huden i nakken, bag ørerne eller i panden. Derfor kan mange opleve det som en ekstra stor usikkerhed at have psoriasis i hovedbunden. Hårbundspsoriasis skal dog ikke forveklses med psoriasis i ansigtet.

Hvad er psoriasis generelt?

Psoriasis er en almindelig hudsygdom i Danmark, der kan vise sig i forskellige grader og former. I Danmark er det anslået, at cirka to til tre procent af befolkningen lider af en form for psoriasis.

psoriasis billede hånden

Psoriasis viser sig typisk som røde pletter på huden, der sidder i en større eller mindre gruppe af knopper. Psoriasis kan for eksempel forekomme i hovedbunden som røde plamager, hvorpå der sidder hvidt klistret skæl, der kan sprede sig i håret. Hudsygdommen fremkommer oftest på torso, arme, ben, negle og hovedbund.

Oftest ser man de første symptomer på psoriasis ved børn og unge voksne i alderen ti til tredive år, men sygdommen kan også dukke op for første gang hos voksne og ældre. Sygdommen fremkommer typisk ved infektioner så som halsbetændelse, som er den typiske udløsende infektion af psoriasis.

Den kan behandles væk, men den vil ofte vende tilbage igen, hvis man for eksempel får en ny infektion.

Psoriasis er ikke en farlig sygdom, og den smitter ikke. Den kan være arvelig og kan springe generationer over. Så selv om ens forældre ikke har lidt af hudsygdommen, kan man godt stadig arve den fra tidligere generationer af ens familie.

Selv om sygdommen ikke er farlig, oplever mange, at den er til gene. Det skyldes, at psoriasis kan se meget voldsomt ud, fordi det kan ligne sårskorper på huden.

Men psoriasis kan også klø og dermed give videre hudirritationer. Derfor vælger de psoriasis-patienter fleste at gå i behandling.

Psoriasis er en kronisk hudsygdom, så den kan ikke kureres. Men den kan behandles væk oftest lokalt med en smørecreme. Ved svære tilfælde kan det være nødvendig med en lys- eller tabletbehandling.

Hvad er symptomerne på psoriasis i hovedbunden?

Psoriasis kan tit forveksles med et almindeligt tilfælde af skæl. Psoriasis i ens hovedbund viser sig oftest som en skæl, der fremkommer i plamager eller grupper frem for, at det er fordelt ligeligt i hele hovedbunden, som almindeligt skæl ofte er.

skæl i hovedbund

Psoriasis kan også virke kløende ligesom ved skæl. Men ved skæl er det ofte hele hovedbunden, der skaller af i små og løse skæl, mens det ved psoriasis kun er i plamager, at man har skæl.

Disse plamager fremkommer ofte rundt omkring hårgrænsen og kan gå ned omkring huden over ørerne, i panden eller ned af nakken.

Klør man sig i hovedbunden, vil dette kunne forværre ens hovedbund og sygdom yderligere, fordi det irriterer hovedbunden.

Derfor kan det også blive nødvendigt at behandle hudsygdommen, før den bliver til en stor gene ved at irritere og klø, og man derfor kommer til at forværre den.

Da skæl og psoriasis godt kan forveksles, er det bedst at søge læge, hvis man er i tvivl og gerne vil slippe af med sine skæl. Skæl, hverken almindelige eller ved psoriasis, er ikke farlige, men de kan være til gene i sociale sammenhænge.

Hvordan behandler man psoriasis i hovedbunden?

Psoriasis kan ikke kureres, men det kan behandles. Det vil sige, at symptomerne ved psoriasis (plamager, skæl og kløe), kan forsvinde, men kan fremkomme igen, fordi man ikke bliver kureret for psoriasis, men blot behandlet for det.

psoriasis behandling hovedbund

Vil man gerne behandle psoriasis i hovedbunden, så man slipper for symptomerne, så er det ikke nok at bruge en almindelig skælshampoo. Dette vil kun mindske skællene, men ikke rent faktisk behandle hudsygdommen. Men lider man kun af skæl i hovedbunden vil en shampoo som denne kunne afhjælpe symptomerne.

Behandling af psoriasis i hovedbunden kan ofte være besværligt, fordi psoriasis for det meste behandles med en salve, man skal smøre direkte på de røde og hvide plamager i hovedbunden. Har man længere hår besværliggør det denne proces, fordi håret kommer til at virke fedtet, når man skal smøre creme eller salve i hovedbunden.

bodylotion mod psoriasis

Bodylotion mod Psoriasis

Man kan ikke helbede Psoriasis med dette produkt, men 9 ud af 10 oplever forbedringer i form af forebyggelse. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.5score
Ad

Ofte kan man løse det ved at smøre sin hovedbund om aftenen for så at vaske det ud igen om morgenen. Så skal man kun sove med det fedtede hår og behøver ikke gå på arbejde eller i skole, mens man har det.

Læs også: Råd mod høje tindinger

Mange stopper behandlingen, før det er anbefalet, fordi det er for besværligt, hvis man har længere hår. Men skal symptomerne som kløe og skæl ikke bare formindskes, men rent faktisk forsvinde, så må man behandles medicinsk og til den rette tid.

Ved en mild form for psoriasis i hovedbunden kan det være nok at få en medicinsk shampoo på recept, som kan vaskes ud igen efter blot 15 minutter. Ved svære tilfælde af psoriasis i hovedbunden kan man blive behandlet med stråler eller i tabletbehandling.

Hvordan kan man selv forebygge og behandle psoriasis?

Psoriasis er en arvelig sygdom, og den kan derfor ikke forebygges ved at leve på en speciel måde. Ligesom alle psoriasis hudsygdomme, så kan alkohol dog have en forværrende virkning på psoriasis i hovedbunden. Men udover det, er der ikke meget, man selv kan gøre for at behandle psoriasis.

psoriasis i ansigt og på albuer

Der er dog en del, man kan gøre for selv at mindske symptomerne på psoriasis i hovedbunden, hvoraf de største er kløe og skæl.

En almindelig skælshampoo kan måske formindske skællene, og en fugtgivende hårbundsmaske kan måske gøre hovedbunden mindre irriteret og mindre kløende, men vil man gerne være helt fri fra skæl og kløe, så må man i medicinsk behandling.

Desuden så kan kradsningen i hovedbunden forværre tilstanden på sygdommen. Selv om man klør sig i hovedbunden for at få det til at stoppe med at klø, så er det modsatte ofte resultatet, når man klør sig.

Det er også typisk, at man forsøger at rede sin skæl ud med en børste. Dette vil ligesom det at klø sig, blot forværre irritationen i hovedbunden. Det samme vil alle andre former for slid i hovedbunden, hvis man for eksempel farver hår eller sætter sit hår op meget stramt.

Af praktiske grunde kan det være smartest at have en kort frisure, hvis man lider af psoriasis i hovedbunden. Har man en kort frisure, så får hovedbunden nemlig mest luft og lys, hvilket kan formindske irritationen af hovedbunden.

Selv om man kan have tendens til at dække sin hovedbund til af æstetiske grunde, så er det vigtigt, at ens hovedbund får nok luft og lys, hvis man lider af hårbundspsoriasis.

Video: biologisk behandling af psoriasis

Hårtab ved psoriasis i hovedbund?

Det er kun ved meget svære tilfælde af psoriasis, at der kan ske et hårtab af de hår, der vokser ved hudsygdommen i hovedbunden. Men behandles hårbundspsoriasis, kan håret da i langt de fleste tilfælde vokse frem igen.

Døjer man med hårtab ved skæl, så skyldes det formentlig ikke psoriasis, men stres eller hormonforstyrrelser, som kan forekomme ved for eksempel graviditet, pubertet og i overgangsalderen. Vær dog opmærksom på, at man stadig kan lide af psoriasis, selv om det formodentlig ikke er det, der forårsager hårtab.

Hårtab ved psoriasis kan også skyldes, at man kradser sig for meget i hovedbunden, fordi sygdommen klør. Det er altså ikke selve sygdommen, der forårsager hårtabet, men kradsningen og videre irritation af hovedbunden, som i sidste ende kan lede til sår og infektioner.

Sørg for at konsultere med din læge inden du forsøger dig ad selv med diverse produkter. Sørg for, at du ved, hvilke cremer, salver og andre præparater og lignende der kan hjælpe dig med at mildne og behandle hudsygdommen.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5