Hvad er formålet med brystimplantater?
Du kan få lavet brystimplantater af flere årsager, og selvom brystimplantater i høj grad anvendes til kosmetisk brystforstørrelse, anbefales og efterspørges det også til i andre scenarier.
Brystimplantater anvendes nemlig også til rekonstruktion af mistede bryster som følge af brystkræft og til korrektion af medfødte brystmisdannelser eller asymmetriske bryster.
Der er altså flere formål med brystimplantater, og uanset om dit mål er at ændre brysternes form, skabe mere fylde, genoprette tabt bryst eller gøre brysterne mere ens, bør du kigge nærmere på et bryst implant.
Hos nogle klinikker kan du ovenikøbet kombinere en brystforstørrelse med brystimplantater med et brystløft eller med en fedttransplantation.
En af Danmarks ældste og mest populære klinikker indenfor brystoperationer af alle slags (silikone, implantater, BFO, brystløst etc.)
Ad
For mange kvinder kan en brystforstørrelse med brystimplantater give øget selvværd og mere selvtillid. Ikke desto mindre er det at få nye bryster ikke en beslutning, man tager natten over.
Det er en vigtig beslutning, som kræver god rådgivning og omtanke med afsæt i din krops naturlige udgangspunkt, således dine ønsker og forventninger mødes.
Hvad er brystimplantater lavet af?
I dag er brystimplantater typisk lavet i silikone, hvilket både kan forekomme som en væske og gelé. Det er dog efterhånden de færreste, som får brystimplantater med flydende silikone, da der er større risici forbundet med disse.
Hvis implantater med flydende silikone revner, kan det flydende silikone nemlig flyde ud. De nyere former for silikoneimplantater er mere faste, så selv hvis implantatet skulle revne, vil silikonen ikke flyde ud.
Siden de første brystimplantater med silikone blev introduceret i 1963, er der sket en enorm udvikling. De nyere implantater er ikke forbundet med de samme risici som dengang, hvor skader eller forandringer i brysterne forekom hos kvinder.
I dag kan du trygt få lavet brystimplantater med silikone på en plastikkirurgisk klinik i Danmark. Fælles for brystimplantater med silikone er, de skal være CE-mærkede, hvilket er EU’s kvalitetsstempel for sikkerhed, miljø og sundhed.
Hvorfor er silikone det foretrukne valg i brystimplantater?
Et bryst implant ved brug af silikone er den mest anvendte i Danmark, og det er ikke uden grund. Brystimplantater med silikone føles nemlig meget bløde og gengiver ægte brystvæv, hvorfor de bliver utroligt virkelighedstro.
En af Danmarks ældste og mest populære klinikker indenfor brystoperationer af alle slags (silikone, implantater, BFO, brystløst etc.)
Ad
Der findes flere forskellige typer brystimplantater med silikone, og de blødeste består af en meget flydende silikonegel. Det øger dog også risikoen for, at gelen siver ud, hvis skallen af silikone skulle revne.
Dette hører dog til sjældenhederne. Vil du gerne have et brystimplantat, der indeholder en meget blød og flydende silikonegel, er det sandsynligvis nødvendigt at udskifte implantaterne efter en periode på omkring 10-15 år for at sikre, at de hverken revner eller lækker.
I dag benytter stort set alle plastikkirurger en mere fast silikonegel for at undgå, at der siver silikone ud af skallen, i tilfælde af at skallen skulle revne. Brystimplantater med mere fast silikone kaldes også skærefaste implantater.
De skærefaste implantater kommer typisk med livsgaranti, eftersom der ikke er fastlagt en udskiftningsdato. Kort sagt kan du have dem resten af livet, medmindre du gerne vil have dem lavet større eller mindre en dag.
Hvilken form passer bedst til mig?
Hvis der er et godt råd, vi kan give dig med på vejen, er det, du ikke må sammenligne dig selv med andre. Brystimplantater kan give meget forskellige resultater fra kvinde til kvinde, og dét, der sidder pænt på din veninde, er ikke nødvendigvis dét, der passer bedst til dig og din krop.
Sammen med en plastikkirurg finder I frem til den rette størrelse ved en forundersøgelse, hvor I blandt andet gennemgår forskellige muligheder og prøver forskellige størrelser og former implantater i en BH.
Du og kirurgen bør altid kigge på det anatomiske udgangspunkt, således du får brystimplantater, der passer til din krops proportioner. Det er ikke blot dét, der er sundest, men derimod også dette, der oftest ender med at se flottest og mest naturligt ud.
Hvis du vælger at få lavet et bryst implant, kan du vælge mellem to forskellige typer implantater: runde og anatomiske brystimplantater.
Blandt mange kaldes de anatomiske også for dråbeformede brystimplantater. Ved du endnu ikke, hvad forskellen er på de to, kan du blive klogere på det i følgende afsnit.
Hvad er runde brystimplantater?
Runde brystimplantater er runde i formen, og deres form minder på mange måder om en dyb tallerken eller skål. Andre sammenligner dem også med snittet af en rund bold.
De runde implantater findes i et væld af størrelser, alt efter hvor meget fylde du ønsker. Du finder derfor både de små og petit udgaver samt de større og mere voluminøse.
Dét, der især adskiller et rundt brystimplantat fra et anatomisk brystimplantat, er, at det runde implantat har lige meget fylde hele vejen rundt – uanset hvordan du vender og drejer det. Derfor kan man også sagtens kalde runde implantater for symmetriske implantater.
Hvad er dråbeformede brystimplantater?
De anatomiske brystimplantater adskiller sig fra de runde ved, at fyldet ikke er fordelt ligeligt i dem. Grunden til, at det hedder et anatomisk brystimplantat, er, at det har en form, som minder mest om et naturligt bryst.
De har nemlig mere fylde nederst end øverst, og holder du det lodret, vil det have mere fyld nederst og på mange måder ligne en dråbe.
Holder du derimod et rundt brystimplantat lodret, vil det se ens ud både foroven og forneden. De anatomiske brystimplantater er i modsætning til runde implantater altså ikke symmetriske, men derimod bredere nederst end øverst.
Fordele og ulemper ved de to implantattyper
De to forskellige typer implantater rummer begge fordele og ulemper, du bør have for øje, hvis du ønsker et bryst implant.
Vi vil gennemgå fordele og ulemper ved begge typer brystimplantater nedenfor, således du forhåbentligt nemmere kan beslutte, hvorvidt du skal vælge et rundt eller anatomisk brystimplantat.
Fordele ved runde implantater
De runde implantater er et populært valg blandt mange kvinder, og det skyldes, at denne type implantater kan skabe mere fylde foroven.
De kan give et såkaldt struttende bryst og en tydelig kavalergang, hvilket ganske enkelt er noget af dét, som en hel del kvinder efterspørger.
Vil du gerne have et større og ikke mindst mere struttende bryst, er de runde implantater sandsynligvis det rette valg for dig.
Ulemper ved runde implantater
Det er svært at tale om direkte ulemper ved implantater, da valget er subjektivt. Dét, du synes ser smukt ud, synes din veninde måske ikke er smukt.
Heldigvis er det op til dig og en kirurg at vælge lige netop de implantater, der ser smukke ud og klæder dig. En af ulemperne ved runde implantater er, de gør det svært at opnå et naturligt udtryk.
Det gælder især, hvis du får indsat store implantater med en høj profil. De vil nemlig give meget fylde opadtil og udadtil, hvilket kan komme til at se kunstigt ud.
Vil du dog gerne have et kunstigt udtryk, skal det naturligvis ikke ses som en ulempe. Er du vild med det mindre naturlige, vil et par runde implantater med garanti være et oplagt valg for dig.
Vil du omvendt gerne have et naturligt brystparti, bør du nøje overveje, hvorvidt runde implantater er det rette match for dig.
Det gælder ikke bare rent æstetisk, men derimod også fysisk. Har du en mindre barm og dermed ikke særligt meget brystvæv at give af, kan det være utroligt svært at opnå et naturligt look med runde implantater.
Hvis du ikke har brystvæv nok, kan det blive svært at camouflere et rundt implantat. Du kan nemlig risikere, at implantatets øverste kant kan ses gennem huden.
Dette er noget, de færreste er interesserede i. Er du ovenikøbet meget slank, kan det også hurtigt komme til at se voldsomt ud, hvis du får indopereret et par runde implantater.
Det vil sige, at er du meget slank, og har du kun en lille smule brystvæv at give af, er runde implantater ikke nødvendigvis det rette for dig.
Fordele ved anatomiske implantater
Anatomiske brystimplantater har den store fordel, at de giver et mere naturligt udseende bryst. De har nemlig mindre fylde foroven og bliver bredere nedadtil. Akkurat som det typisk gør sig gældende med et naturligt bryst.
Selvom du måske er interesseret i at få et brystløft med brystimplantater, fordi dine egne bryster hænger en smule og mangler fylde, skal du ikke være bekymret for, du ikke får nok fylde udadtil eller opadtil med anatomiske brystimplantater.
De dråbeformede brystimplantater skaber nemlig også fylde og giver et løft, og udseendet bliver blot mere naturligt end med runde implantater.
De anatomiske brystimplantater blev oprindeligt udviklet til at rekonstruere et eller begge bryster efter eksempelvis et kræftforløb med brystkræft.
Eftersom der er tale om en rekonstruktion, er anatomiske brystimplantater netop også skabt til at være så naturlige som overhovedet muligt. Målet var nemlig at rekonstruere patienternes bryst(er), således de mindede mest muligt om deres oprindelige bryst(er).
Der gik dog ikke lang tid, før plastikkirurger tog de anatomiske implantater til sig, således de kunne skabe et endnu mere naturligvis udtryk med silikonebryster.
Eftersom de anatomiske brystimplantater er smallere øverst end runde brystimplantater, behøver du heller ikke at have en masse brystvæv selv for at opnå et flot resultat.
De anatomiske brystimplantater blender ikke blot smukkere ind, de er også mere velegnede til alle kropsformer.
Anatomiske implantater kan også blot være med til at give brystet et løft nedadtil grundet deres asymmetriske form med ekstra fylde nederst.
Overvejer du, hvorvidt du det kunne være mere relevant med et brystløft, kan du med fordel også kigge nærmere på anatomiske implantater, da du herved får mere fylde, men undgår løftet.
Ulemper ved anatomiske brystimplantater
Vil du gerne opnå et bryst med mere fylde opadtil, er de anatomiske brystimplantater sandsynligvis ikke det rette valg for dig. Du får langt mere fylde opadtil med runde implantater, men det er ikke ensbetydende med, du ikke opnår fylde med anatomiske brystimplantater.
Det gør du, men det er ikke nær så meget som med runde implantater. Ønsker du struttende bryster, der strutter meget foroven også, er de anatomiske brystimplantater højst sandsynligt ikke det rette valg for dig.
En anden ulempe ved de anatomiske brystimplantater er, at de kan finde på at vende sig. Da de ikke er symmetriske ligesom runde brystimplantater, kan en drejning resultere i, at dit bryst får en anden form end tiltænkt.
Dette vil du ikke opleve med et rundt implantat, da det har lige så meget fylde øverst og nederst. Du kan desværre ikke helgardere dig mod, at de anatomiske brystimplantater kan finde på at vende sig.
Skulle det dog ske, kan du forsøge dig med endnu en operation, hvor de sættes på plads igen. Det hører heldigvis til sjældenhederne, at de anatomiske brystimplantater vender sig, og derfor er det blot en mindre risiko, som følger med ved denne type brystimplantat.
Der er også altid risici forbundet med en kosmetisk operation, hvilket du naturligvis skal være bevidst omkring, inden du kaster dig ud i det. Det gælder, uanset om du ønsker at få lavet runde eller anatomiske brystimplantater.
Hvorfor får man foretaget en udskiftning af brystimplantater?
Alt forandres med tiden – også resultatet af en brystforstørrende operation med brystimplantater. Der kan være mange årsager til en udskiftning af brystimplantater, og som nævnt indledningsvist er det meget almindeligt at udskifte brystimplantater med flydende silikone efter 10-15 år.
Det kan dog også være, du blot ønsker et andet udseende (enten større eller mindre), at implantatet udskiftes grundet læk eller kapseldannelse, eller at dit brysts udseende har ændret sig i forbindelse med graviditet, amning eller vægtændring.
Uanset hvad der ligger til grund for ønsket om udskiftning af brystimplantater, er det noget, der kan lade sig gøre. Det er ikke uvant, at nogle kvinder ønsker at skifte form eller størrelse senere hen.
Nogle har måske haft runde implantater og et mere kunstigt udtryk, som de ønsker at gøre mere naturligt med anatomiske brystimplantater.
Bliver du gravid og ammer, kan du også opleve, at dit eget brystvæv kommer til at hænge mere, hvilket er helt naturligt efter lange perioder med amning.
Oplever du, at dit brystvæv kommer til at hænge mere, kan en udskiftning af brystimplantater nemt kombineres med et brystløft i samme indgreb.
Der er desværre også en del kvinder, som har fået lavet uheldige brystforstørrelser med implantater eller efterfølgende haft uheldige forløb.
De kan derfor være havnet i en situation, hvor de har fået uskønne bryster på grund af dårlige implantatvalg, dårligt kirurgisk arbejde eller komplikationer, som der ikke er blevet rettet op på efterfølgende.
Ender man i denne type forløb, finder man ofte kapseldannelser eller -skrumpninger omkring begge eller det ene brystimplantat, og det kan også være årsag til, at der kan være behov for udskiftning af brystimplantater.
Hvordan foregår fjernelse af brystimplantater?
Der kan være forskellige årsager til, at kvinder vælger en fjernelse af brystimplantater. Det kan både være grundet kapseldannelse, ændringer i brystets størrelse og form, lækage af implantatet eller ganske enkelt blot et ønske om langsomt at vende tilbage til deres naturlige bryster.
Før man kaster sig ud i at fjerne brystimplantater, skal man dog have gjort sig nogle ting klart inden operationen. Dine naturlige bryster vil fremstå mere slappe efter fjernelse af brystimplantater.
Dette er ganske naturligt, eftersom man fjerner noget fylde i brystet. Jo større et brystimplantat du har haft, desto mere rynket og slapt vil brystet også blive. Dette skal du være bevidst omkring, inden du kaster dig ud i fjernelse af brystimplantater.
Forud for fjernelse af brystimplantater kommer du til forundersøgelse hos en plastikkirurg, således du kan vende dine forventninger og bekymringer og ikke mindst få kirurgens vurdering samt en grundig gennemgang af dine muligheder.
Dette er kutyme, således du både ved, hvilke risici der er forbundet med operationen, og hvad du kan forvente af resultatet og efterfølgende kontrol.
Har du fået lavet brystimplantater, som er lagt ind via et snit i folden under brystet eller brystvorten, kan kirurgen fjerne implantaterne gennem dine gamle ar, hvilket naturligvis er at foretrække.
Nogle får dog lagt brystimplantater ind fra armhulen, og hvis det er tilfældet, er det desværre ikke muligt at fjerne dem samme vej.
Dette er dog noget, der bliver aftalt op til fjernelse af brystimplantaterne, således du giver samtykke til, hvordan operationen præcist skal foregå.
I samspil med kirurgen bliver det besluttet, hvor et lille nyt snit skal placeres, så du får fjernet brystimplantaterne og bliver syet sammen på bedste vis.
Fjernelse af brystimplantater tager ca. ½-1 time, men den præcise tid afhænger af din situation.
Brystimplantat – pris?
Prisen på brystimplantater varierer, alt efter om du får lavet det i Danmark eller udlandet. Vælger du at få det lavet i udlandet, skal du dog sørge for at gøre et grundigt forarbejde og ikke mindst være bevidst omkring risici, komplikationer og udgifter.
Skulle der eksempelvis opstå komplikationer, kan du både ende med at stå med store fysiske smerter foruden tårnhøje udgifter til yderligere behandling eller indlæggelse.
Nogle ender også med at komme hjem med misformede og uskønne bryster uden at have nogen, de kan stille til ansvar for resultatet, da der ikke er samme sikkerhed som herhjemme i Danmark.
Andre ender med komplikationer dage eller uger efter, de er kommet retur, og herefter kan det blive svært, hvis ikke nært umuligt, at komme i kontakt med kirurgen.
Hvis det lykkes, og får du mulighed for en ny operation, hvor der kan rettes op på fejl, vil udgifterne dog lande hos dig.
Hvad end du står med en mislykket operation, et uønsket resultat eller stærke smerter efter at have fået indopereret brystimplantater i udlandet, har det offentlige i Danmark ingen forpligtelse til at hjælpe med regningen.
Derudover er det de færreste privatforsikringer, som dækker den slags. Hvis du alligevel gerne vil kombinere en brystforstørrende operation med en rejse til udlandet, bør du booke det gennem et dansk bureau, som har erfaring med at arrangere skønhedsrejser.
Prisen på brystimplantater afhænger dog også af, hvorvidt du skal have runde eller anatomiske brystimplantater samt størrelsen på disse, og hvorvidt du ønsker en garanti på eksempelvis et eller fem år.
De runde implantater er typisk en smule billigere end de anatomiske, og jo større brystimplantater du vælger, desto højere er prisen naturligvis også.
Derudover har du hos mange klinikker mulighed for at tilkøbe løft, mini-ar, fedttransplantation til bryst, tillæg for adgang via brystvorte eller armhule og lignende.
Dette vil også påvirke prisen på din operation, og derfor er prisen på en brystforstørrende operation med brystimplantater utrolig individuel.
I Danmark er det en god tommelfingerregel, at prisen ligger på mellem 30.000 kr. og 45.000 kr., og den afhænger naturligvis af førnævnte faktorer, som alle kan skrue prisen op eller ned.