Brystreduktion

Overvejer du at få foretaget en brystreduktion? En brystreduktion er en kosmetisk operation, der reducerer størrelsen på dine bryster.

Udgivet 29.05.2021 | Senest redigeret 19.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Det sker helt konkret ved, at kirtelvæv, fedt og hud fjernes af en kirurg. Det er bestemt ikke alle kvinder, der trives med alt for store bryster, og for mange kan det resultere i stort ubehag.

I stedet vælger mange kvinder at få foretaget en brystreduktion, da man på den måde har mulighed for at få en mere hensigtsmæssig størrelse bryster, der passer bedre til kroppens proportioner.

Drømmer du om at få dine bryster reduceret ved hjælp af en brystreducerende operation, er du kommet til det helt rette sted. Du kan nemlig blive meget klogere på denne kosmetiske operation her i artiklen. 

Reducer størrelsen på dine bryster 

En brystreduktion er altså det oplagte valg for dig, der ønsker at reducere størrelsen på dine bryster, eller som gerne vil have forandret formen på dem. Der er mange, der er af den opfattelse, at alle kvinder går og drømmer om store bryster.

Roskilde Privathospital

En af Danmarks ældste og mest populære klinikker indenfor brystoperationer af alle slags (silikone, implantater, BFO, brystløst etc.)

Læs mere
9.1score
Ad

Men tunge og store bryster kan resultere i forskellige komplikationer såsom alvorlige og ubehagelige smerter i både ryg, skuldre og nakke.

Det resulterer endvidere i, at disse kvinder ikke føler sig tilpasse, når de skal udøve fysisk aktivitet, eller når de skal vise sig offentlige steder.

Dette er bestemt ikke hensigtsmæssigt, og det er her, at en brystreduktion er et oplagt valg.

Få dækket operationen af det offentlige sundhedsvæsen

Hvad mange kvinder ikke er klar over er, at det kan være muligt at få dækket en brystreduktion af det offentlige sundhedsvæsen. Det kræver, at du opfylder en række kriterier baseret på et medicinsk grundlag.

Det kan eksempelvis være udtalte fysiske gener, såsom at du har problemer med hudinfektioner, eller at du oplever smerter i din ryg, nakke eller skuldre.

Endvidere skal det nævnes, at du skal være normalvægtig for at kunne få foretaget en brystreduktion af det offentlige sundhedsvæsen.

Herudover bør du være opmærksom på, at det anbefales, at du får foretaget en mammografi inden din operation, såfremt du er over 35 år.

Sådan foregår en brystreduktion

Når du får foretaget en brystreducerende operation, foregår det ved, at du får fjernet alt uønsket fedt, dele af brystkirtlen og overflødig hud. Det skyldes nemlig, at det primært er fedtmængden, der afgør størrelsen på dine bryster.

En plastikkirurg vil først og fremmest foretage et snit ved din brystvorte og fortsætte dette ned langs den naturlige fold under dit bryst.

Efterfølgende begynder han at fjerne kirtelvæv, fedtvæv samt overflødig hud fra dit bryst, og han flytter herefter brystvorten til den nye position.

Endelig bliver huden syet sammen igen, og du vil kunne se, at brystet har fået en ny form – såsom at det er blevet formindsket og løftet.

Roskilde Privathospital

En af Danmarks ældste og mest populære klinikker indenfor brystoperationer af alle slags (silikone, implantater, BFO, brystløst etc.)

Læs mere
9.1score
Ad

En sådan operation varer typisk mellem to til fire timer, og du er naturligvis under fuld bedøvelse, hvorfor du ikke mærker noget. Endvidere skal det nævnes, at lægen eventuelt vil lægge et dræn i dit bryst, som du som regel må fjerne efter en til to dage.

Priser på brystreduktion afhænger af flere faktorer

Det er umuligt at sige med sikkerhed, hvad en brystreduktion vil komme til at koste dig. Priserne på brystreduktioner afhænger nemlig af en lang række forskellige faktorer, såsom hvor meget du ønsker, at brystet skal løftes.

Endvidere spiller det selvfølgelig også en rolle, hvor du vælger at få operationen udført, og om det er i offentligt eller privat regi.

Dog tyder det på, at flere og flere kvinder vælger at få foretaget en sådan operation, hvorfor det bestemt er muligt at finde brystreduktioner, der er til at betale for. På den måde slipper du desuden for at skulle tage til udlandet.

Operationen afhænger af størrelsen og formen på dine bryster

På trods af at det er muligt at finde fordelagtige priser på brystreduktion, er det stadig en dyr affære, hvorfor du som kvinde naturligvis er interesseret i at vide, om du vil kunne opnå et hensigtsmæssigt resultat, der vil være pengene værd.

Når du får foretaget en operation, får du selvfølgelig mindre bryster. Hvordan dine bryster helt præcist bliver efter operationen, afhænger dog af størrelsen og formen på brysterne inden operationen.

De reducerede bryster kan du endvidere som udgangspunkt regne som permanente. Med tiden vil der dog kunne forekomme en række naturlige fænomener med alderen.

Det kan for eksempel være, at du oplever hormonforandringer, eller at du tager på i vægt. Sker dette, kan det ikke undgås, at brysterne vil vokse.

Er der tale om en brystreduktion for mænd, kan brugen af anabole steroider resultere i, at brysterne vokser. Det bør man derfor være særligt opmærksom på.

Det skal du foretage dig efter operationen

Når du har fået foretaget en brystreduktion, skal du regne med, at du vil skulle holde fri fra arbejde. Oftest vil det være nok med to uger. Endvidere bør du i fire til seks uger efter operationen undgå al fysisk aktivitet samt tunge løft.

I perioden bør du endvidere bære en sports-BH, da dette kan være med til at give dig et mere hensigtsmæssigt resultat. Hvis du ikke har fået foretaget operationen med sting, der er selvopløselige, vil disse blive taget ud efter en til to uger.

Det er endvidere vigtigt at nævne, at brystreduktioner næsten altid resulterer i synlige ar. Disse bør du ikke udsætte for direkte sol i et år efter operationen, hvorfor du altså bør undgå solbadning.

Arrene bliver desuden pænest, såfremt du bruger tape i tre måneder efter operationen, og du skal forvente, at de først er helt bløde og modne efter et år.

Find før og efter-billeder af en brystreduktion

De fleste kvinder, der overvejer at få foretaget en brystreduktion, er interesserede i at se brystreduktionsbilleder. På den måde kan man bedre forestille sig, hvordan resultatet helt præcist bliver efter operationen.

I den forbindelse er der flere steder, hvor du kan se en brystreduktion før og efter i form af billeder. Kvinders bryster er naturligvis vidt forskellige.

Det betyder, at resultaterne bestemt vil variere fra person til person, hvorfor disse brystreduktionsbilleder ikke kan overføres direkte til din egen krop.

Ikke desto mindre vil disse billeder kunne give dig en nogenlunde forestilling om en brystreduktion før og efter. På den måde kan du blive klogere på, om det er noget for dig.

Før en operation vil du også skulle til en forundersøgelse, hvor du kan få vist før og efter-billeder af en brystreduktion, der er lavet på andre patienter, hvilket giver et mere realistisk indtryk af, hvad du kan forvente.

Er du meget i tvivl, er brystreduktionsbilleder altså en god måde at gøre det hele mere virkeligt på.

Brystreduktion hos mænd bliver mere og mere udbredt

Der er mange, der af den opfattelse, at det udelukkende er kvinder, der får foretaget en brystreducerende operation, men det er bestemt ikke tilfældet.

Mænd kan nemlig sagtens få foretaget en sådan operation, og faktisk er en brystreduktion for mænd blandt de mest hyppige kirurgiske og kosmetiske indgreb i USA. Der er tilmed flere norske mænd, der får lavet brysterne mindre.

Brystreduktion hos mænd er særligt udbredt, i og med at rigtig mange mænd oplever forstørrede bryster. Det kan skyldes alt fra medicin og sygdom til overvægt og hormonforstyrrelser.

Denne tilstand skal som sådan ikke opfattes som værende farlig, men det kan føles skræmmende, hvorfor brystreduktion for mænd sker mere og mere hyppigt.

Det skal du være særligt opmærksom på

Ligesom det er tilfældet med alle andre former for kirurgi, er der naturligvis også en række mulige komplikationer ved at få foretaget en brystreduktion.

Du kan for eksempel risikere at få nedsat følelsen i brystvorterne, og det forekommer for cirka 15-20% af dem, der bliver opereret. Endvidere kan det ske, at du mister evnen til at amme.

Herudover kan en sådan operation resultere i, at du får forskellige størrelser på dine bryster, eller at brystvorterne placeres forskellige steder. Asymmetri er således også en komplikation, man bør være opmærksom på, at operationen kan resultere i.

Du kan læse meget mere om, hvad du skal overveje, inden du lægger dig under kniven, i denne artikel fra Jyllands-Posten.

Sjældne komplikationer ved en brystreduktion

Der er også andre komplikationer ved at få foretaget en brystreducerende operation. Disse komplikationer hører dog til blandt de mere sjældne, og de ses derfor heldigvis meget sjældent hos patienterne.

Dette indebærer for eksempel infektion i operationssårene eller blødning i det opererede væv. Endvidere hører vævsdød tilmed til blandt de komplikationer, der ikke indtræder så ofte.

Hos cirka 1% af de patienter, der får foretaget en brystreducerende operation, ses enten delvis eller hel vævsdød af brystvorten.

Risikoen for dette øges uden tvivl ved rygning. Indtræffer disse yderst sjældne komplikationer, vil det som regel være nødvendigt med en yderligere operation, og det bør du derfor være opmærksom på.

Overvægt er den primære årsag til store bryster

Du bør tilmed være særligt opmærksom på din kropsvægt. Overvægt er nemlig en udbredt årsag til, at man får store bryster. Det bør du derfor bemærke, inden du overvejer at få foretaget en brystreduktion.

Det kan altså reducere dine brysters størrelse, hvis du begynder på at slanke dig ved hjælp af fysisk træning og ernæringsrigtig kost. Endvidere er det afgørende, at du er normalvægtig, inden du får foretaget operationen.

Det skyldes, at du øger risikoen for eventuelle komplikationer, når du vejer mere, end du burde. Herudover skal du naturligvis være mindst 18 år gammel, for at du kan få foretaget en kosmetisk operation i Danmark.

Skal du opereres i offentligt eller privat regi?

Ønsker du at få dine bryster reduceret, skal du henvende dig til din læge, der herefter vil henvise dig til en plastikkirurgisk afdeling i din egen region. Er der udelukkende tale om en kosmetisk operation, skal du forberede dig på, at du selv skal finde en privatklinik.

I den forbindelse er det en god idé at opsøge flere klinikker, før du beslutter dig for, hvor du gerne vil i behandling. Det er nemlig altafgørende, at du føler dig i tryg i løbet af processen, og at du er i sikre hænder.

Der er dog flere privatklinikker rundt omkring i Danmark, der er yderst professionelle, og hvor du er garanteret et flot resultat. Det er derfor uden tvivl muligt for dig at finde en klinik, du gerne vil opereres hos.

Dette indebærer den første konsultation

Når du har fået en henvisning til en plastikkirurgisk afdeling af din læge, eller når du har fundet en privatklinik, skal du til en konsultation af omkring 30 minutters varighed.

Denne indeholder en grundig gennemgang af, hvad din baggrund er, og I vil blandt andet komme ind på eventuelle graviditeter samt andre forhold, der har noget med brystet at gøre. Der vil også blive spurgt ind til eventuelle sygdomme, medicinindtag, allergier og tobaksforbrug.

I den forbindelse er det vigtigt at nævne, at du skal stoppe helt med at ryge minimum fire uger inden din operation, og at du heller ikke må ryge fire uger efter, at du er blevet opereret.

Få al relevant information om forløbet til forundersøgelsen

Efter den første konsultation vil du typisk blive indkaldt igen til en undersøgelse af dig og af dine bryster. Herefter vil du få fortalt, hvordan hele forløbet og selve operationen kommer til at forløbe, og det er også her, at du vil få at vide, hvilke komplikationer der eventuelt kan opstå.

På den måde er du fuldstændig klar over samtlige følgevirkninger og risici, hvilket er med til at sikre, at du kan træffe dit valg om en operation på et mere oplyst og hensigtsmæssigt grundlag.

Du skal således ikke frygte, at der er aspekter ved operationen, du ikke får fortalt. Endvidere får du al relevant information om, hvad du kan forvente i forhold til arrenes placering og dine brysters kommende form og størrelse.

Brystreduktioner bliver kun mere og mere udbredte

I løbet af de seneste par år har der været en konstant stigning i antallet af kvinder, der vælger at få foretaget en brystreduktion. Der er desuden ikke noget, der tyder på, at denne tendens vil komme til at ændre sig i fremtiden.

Det kan skyldes mange forskellige ting, såsom at flere kvinder har problemer med store og tunge bryster. Endvidere er der også sket en enorm udvikling inden for plastikkirurgi, og man begynder at udvikle nye teknikker, der resulterer i færre ar ved en sådan operation.

Der er således ingen tvivl om, at det er populært at få foretaget en brystreducerende operation, hvorfor det hverken er noget, der er et tabu at snakke om, eller som du skal føle dig pinlig over at overveje.

Du er nu blevet præsenteret for al relevant information vedrørende brystreduktion, hvorfor du forhåbentlig nu er klædt bedre på til at træffe det endelige valg om, hvorvidt det er den rette operation for dig.

 

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5