Ting du bør overveje inden du får silikonebryster

Er du utilfreds med dine brysters form eller størrelse, er der hjælp at hente. Flere og flere danskere får silikonebryster, hvor et silikoneimplantat opereres ind i hvert bryst.

nye bryster billede
Udgivet 16.07.2021 | Senest redigeret 19.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Herefter er det muligt at ændre brysternes facon og størrelse. For nogle er der skam forbundet med sådanne operationer, mens andre blot ser det som en helt naturlig ting.

Dog er det blevet en gængs operation på operationsbordet, og det er derfor meget mere almindeligt, end du går og tror.

Årsagerne til at ville have silikonebryster med implantater kan være mange. Måske du:

 • Efter amning har fået mindre barm
 • Har manglende udvikling af brystkirtelvæv og derfor har små bryster
 • Drømmer om, at dine bryster er større
 • Har fået slappe bryster efter vægttab eller med alderen

Uanset grunden til dit ønske om en brystforstørrende operation kan du efter operationen opleve øget selvværd og mere selvtillid. Dog skal du alligevel overveje operationen nøje.

Du kan her læse mere om silikonebryster og alt, hvad emnet indebærer. På denne måde bliver du klogere på operationen og kan bedre tage stilling til, hvorvidt silikonebryster er noget for dig.

 

Silikonebryster pris – typisk mellem 25.000-50.000 kroner

Desværre er det ikke muligt at nævne én pris på silikonebryster. Operationen afhænger nemlig af en masse faktorer, som dermed også har indflydelse på prisen. Først og fremmest varierer priserne fra klinik til klinik.

Derudover skal du vælge silikoneimplantaternes indkapslingsmateriale, facon, opbygning og størrelse. Slutteligt skal en individuel vurdering af netop din krop foretages, da silikonebrysterne selvfølgelig skal passe til kropsbygningen.

Blandt de mest populære klinikker i Danmark finder du Cerix.dk og Roskildeprivathospital.

Typisk vil det også være nødvendigt at kombinere operationen med en anden operation for at få det ønskede resultat. Dette kan f.eks. være et brystløft.

Brystforstørrende operationer med silikoneimplantater afhænger altså af en lang række faktorer. Derfor er det svært at konkludere én pris, før du har været til konsultation hos en plastikkirurg.

Generelt koster en brystforstørrende operation mellem 25.000 og 55.000 kroner. Prisernes skel er forholdsvis stort, og det skyldes netop de mange faktorer, der kan spille ind. De dyreste nye bryster sker i form af store implantater, som er lavet i skærefast materiale.

Disse skal indlægges i brysterne i forbindelse med et brystløft også, hvilket er en af grundene til, at prisen er højere. En stor fordel ved denne type silikonebryster er dog, at du oftest ikke skal have udskiftet silikoneimplantaterne.

Roskilde Privathospital

En af Danmarks ældste og mest populære klinikker indenfor brystoperationer af alle slags (silikone, implantater, BFO, brystløst etc.)

Læs mere
9.1score
Ad

For at få den specifikke pris på en operation med silikoneimplantater i forhold til dine behov og ønsker, skal du tage kontakt til en klinik. Generelt er den første konsultation gratis.

I samråd med klinikpersonalet vil du vælge størrelse, facon og bryster. Selvom du kan have forestillinger om dine drømmebryster, er det alligevel en god idé at tage vejledningen på klinikken seriøst.

Klinikpersonalet er erfarne på området, og derfor kan de give gode råd i forhold til et godt resultat. Silikonebrysterne skal nemlig passe til din kropsform.

Billige silikonebryster – vælg mindre implantater

Ønsker du at få billige silikonebryster, skal du vælge en brystforstørrende operation med mindre implantater. Som regel vil du få et resultat, som svarer til én eller to skålstørrelser større end dine naturlige bryster.

Blandt de mest populære klinikker i Danmark finder du Cerix.dk og Roskildeprivathospital.

Materialet her er ikke altid skærefast, og det betyder, at implantaterne i de fleste tilfælde skal udskiftes igen efter 10 til 15 år. Prisen for denne operation kan komme til at koste det samme, som den allerførste operation. Dog svinger dette fra klinik til klinik. 

For at være sikker på at du finder de billigste silikonebryster, er det en god idé at indhente tilbud fra diverse klinikker. Det kan lyde som en underlig ting at gøre, da det handler om operation af din krop – men når der er tale om så dyr en operation, kan der være mange penge at spare.

Dog bør du ikke gå på kompromis med kvaliteten og sikkerheden af operationen. Følg din mavefornemmelse, sammenlign priser, og læs anmeldelser i forbindelse med dit valg.

For mange er det lokkende at vælge en brystforstørrende operation i udlandet. På papiret ser dette billigere ud, men i mange tilfælde kan det faktisk blive dyrere.

Du skal huske at medregne udgifter til transport, hotel og forplejning, når du bliver opereret i udlandet. Derudover skal du overveje bøvlet, der er forbundet med udlandsrejsen.

Er prisen på operationen derfor blot en anelse billigere end klinikkerne i Danmark, vil det i mange tilfælde være bedst at vælge den danske klinik i stedet.

For at få de billigste silikonebryster skal du altså:

 • Vælge mindre implantater
 • Indhente tilbud fra flere forskellige klinikker
 • Overveje kraftigt, hvorvidt en operation i udlandet reelt set er billigere
 • dele betalingen op i rater

Læs her mere om, hvad du skal være opmærksom på ved bryster på tilbud.

Silikonebryster 500 ml – de helt store implantater

Silikonebryster fås i mange forskellige profiler og størrelser. Det kan være svært at vælge den ideelle profil og størrelse, og for at få det bedste resultat bør du vælge silikonebrysterne ud fra dine dimensioner.

For at få den pæneste kavalergang siges det, at implantatets bredde skal passe til din brystkasses bredde. Det betyder, at jo bredere brystkasse du har, jo bredere skal implantatet også være.

Vælger du implantater, der er for smalle, kan brystvorterne efterfølgende komme til at sidde for langt ud til siden. Vælger du derimod for brede implantater, kan du få mange folder og rynker ude i siderne.

Intet af dette er ønsket, og derfor er det altså vigtigt, at du vælger de rette implantatstørrelser. Dertil kommer valget af silikonebrysternes profil. Profil dækker over, hvor meget brystet skal strutte. Du vælgere som regel mellem følgende profiler:

 • Ultra høj profil
 • Høj profil
 • Moderat plus-profil
 • Moderat profil

Ønsker du så struttende bryster som muligt, skal du vælge ultra høj profil. Ønsker du mindst struttende bryster, skal du vælge moderat profil.

Valget af profil afhænger af din smag. Dog er det ikke alle, der kan bære eller have plads til en høj profil. Er din hud for stram, bør du i stedet gå med en plus-profil eller en moderat profil.

Profilerne kan dog have andre navne end førnævnte. Vælger du f.eks. Motiva implantater, hedder profilerne Corse, Full, Demi og Mini.

Selvom navnene er anderledes, er den grundlæggende mening den samme – nemlig at indikere, hvor struttende implantaterne vil være.

Blandt de mest populære klinikker i Danmark finder du Cerix.dk og Roskildeprivathospital.

Er det især de større silikonebryster, du kigger efter, skal du oftest op og have silikonebryster på 500 ml. Denne bryststørrelse kræver hos de fleste klinikker et tillæg, og den brystforstørrende operation er derfor typisk dyrere.

Dette er dog en pris, der for mange er værd at betale, da slutresultatet efterfølgende bliver som ønsket.

Silikonebryster afbetaling – del betalingen op i bidder

Brystforstørrende operationer går under kategorien kosmetiske operationer. Derfor er det desværre ikke muligt at få nogen former for tilskud hos den offentlige sygesikring.

Det betyder, at du selv står for hele udgiften – og dette kan være en dyr omgang for de fleste danskere. Heldigvis findes der mange klinikker rundt om i landet, som gør det muligt at indgå en afdragsordning.

Herved bliver operationsudgifterne delt op i små bidder, sådan at du ikke behøver at skulle lægge alle pengene på én gang.

Selvom du drømmer om at få større bryster, er det vigtigt at vurdere, hvorvidt din økonomi kan holde til en afdragsordning. Du må ikke sætte dig i en dårlig økonomisk situation for at få foretaget operationen.

Dog er det for mange en operation, der kan ændre livet til det bedre. Forhøjet selvtillid kan give øget livskvalitet. Selvom operationen er dyr, kan den altså i mange tilfælde føre enorme goder med sig.

Når du indgår en aftale om afdragsordningen, er det vigtigt, du læser det med småt. Undersøg diverse oprettelsesgebyrer og renter, da sådanne hurtigt får afdragsordningen til at blive noget dyrere.

De ideelle afdragsordninger har ingen gebyrer og 0 % i rente. Finder du ikke lignende afdragsordninger, bør du i stedet sørge for at finde ordninger med laveste rente og gebyr.

Silikonebryster på afbetaling kræver altså, at du:

 • Vælger en klinik, der tilbyder afdragsordninger
 • Overvejer din økonomiske situation grundigt
 • Læser alt med småt
 • Helst vælger afbetalingsaftaler med 0 % i rente og uden gebyrer

Silikonebryster efter amning – der vil ske en ændring

I forbindelse med silikonebryster kommer også spørgsmålet om amning. Hvordan ser brysterne ud efterfølgende? Faktisk er det ikke amningen, der går ind og ændrer brysternes udseende – det er selve graviditeten.

Under graviditeten og amningen bliver huden slappere, samtidig med at brysterne hænger. Derfor skal du ikke undgå at amme i hensyn til dine brysters udseende – de vil skifte form alligevel. Er det muligt for dig at amme, bør du derfor amme løs.

De fleste kvinder kan amme uden problemer efter en brystforstørrende operation. Dog er det en god idé at vente med at få foretaget den brystforstørrende operation, hvis du har et ønske om at blive gravid snart igen. Brysternes udseende kommer nemlig til at ændre sig i forbindelse med graviditeten.

Det betyder dog ikke, at silikonebrysterne kommer til at se trælse ud. Tværtimod vil silikonebrysterne oftest få et mere naturligt udtryk.

For mange er det dog ikke det ønskede resultat, og derfor giver det rigtig god mening at vente med den brystforstørrende operation til efter børn.

Fortæller dit hjerte dig, at du ikke kan vente indtil det sidste barn, kan du roligt følge hjertet og få foretaget operationen alligevel.

Det kan være svært for kvinder at vide, hvornår de ønsker at få børn – og endnu sværere at vide, hvornår de ønsker at få deres allersidste barn.

Derfor bør du ikke vente 20 år med at få dine silikonebryster, hvis du virkelig ønsker dem nu. Husk, at silikonebrysterne som regel ikke har betydning for din evne til at amme.

Er du gravid nu eller i gang med at amme, og sukker du allerede nu efter en brystforstørrende operation, anbefales det, at du venter 4-6 måneder efter amningen. Dette skyldes kroppens mange hormoner og dermed store bryster, der opstår efter en graviditet samt amning.

Hormonerne skal forsvinde, samtidig med at huden derefter skal have tid til at trække sig sammen igen. Oplever du derfor hængende eller asymmetriske bryster under amningen, kan det faktisk gå i sig selv igen i den 4-6 måneders periode.

Vent derfor denne tid for at se dine bryster an. Er du fortsat ikke tilfreds med dine bryster, skal du selvfølgelig have silikonebryster.

Fjernelse af silikoneimplantater – hvis du fortryder valget

Selvom de fleste er yderst glade for deres silikonebryster, løber du selvfølgelig altid en risiko. Plastikkirurgen kan aldrig love et 100 % resultat, da mange faktorer spiller ind. Fortryder du dit valg af indopererede silikoneimplantater, kan de selvfølgelig fjernes igen.

Denne form for operation koster typisk 13.000 til 20.000 kroner. Den specifikke pris afhænger af, hvor omfattende operationen er. Jo større implantaterne er, jo mere omfattende er det at få brysterne til at se naturlige ud igen.

Inden du kan få fjernet dine brystimplantater, skal du til en forundersøgelse på den valgte klinik. Her taler du med en plastikkirurg om forventninger. Dertil vil plastikkirurgen vurdere brysterne samt grundigt gennemgå diverse muligheder.

Ligesom ved den brystforstørrende operation er der også risici forbundet med fjernelse af silikoneimplantaterne. Derfor vil plastikkirurgen ligeledes spørge ind til dit helbred for at være sikker på, at du er egnet til operationen.

Afhængigt af hvordan implantaterne i første omgang er lagt ind, vil plastikkirurgens indgreb foregå på forskellig vis. Hvis implantaterne er lagt ind med armhulemetoden, kan implantaterne ikke fjernes af samme vej.

Her skal et nyt snit i stedet placeres, hvorefter proteserne fjernes, og arret syes sammen igen. Er implantaterne i stedet lagt ind gennem et snit fra brystvorten eller under brystet, kan plastikkirurgen fjerne implantaterne gennem samme ar. Igen vil proteserne blive fjernet, og arret vil blive syet sammen igen.

I de fleste tilfælde tager et sådant indgreb en halv til en hel time. Efter operationen køres du til opvågning, hvor du i nogle timer er under konstant opsyn. Inden du bliver sendt hjem, vil du typisk få gennemgået operationsforløbet af plastikkirurgen.

Sørg for at få en pårørende til at hente dig samt være ved din side det første døgn. De første 24 timer må du nemlig ikke opholde dig alene.

Hvis du fortryder dine silikoneimplantater, skal du altså:

 • Få implantaterne fjernet under en operation
 • Typisk betale 13.000-20.000 kroner

Runde eller anatomiske implantater – vælg ud fra ønsket fylde

I forbindelse med silikonebryster skal du vælge, hvorvidt implantaterne skal være runde eller anatomiske. Det er en smagssag, hvorvidt den ene type er bedre end den anden. Derfor gælder det om at følge din mavefornemmelse i valget af implantattype.

Anatomiske implantater omtales også som dråbeformede brystimplantater. Denne form for implantat er ideelt til dig, der ikke ønsker at få foretaget et brystløft – men hvor dine naturlige bryster hænger.

Anatomiske implantater er nemlig ofte med til at give brystet et lille løft. Dog skal du være opmærksom på, at dråbeformede brystimplantater har en risiko for at dreje sig.

Drejer implantatet sig, kan brystet se lidt skævt ud, og det er nødvendigt at foretage endnu en operation. Dette sker dog sjældent og anslås til at ske ved omkring ½ %.

Anatomiske implantater har mest fylde nedadtil, og dette er med til at give det mest naturlige udtryk. Derudover er det de mest faste implantater, hvilket giver dem en længere holdbarhed. De kategoriseres som cohesive III og holder typisk i 20-25 år.

Du får typisk nemmere ved at få den facon på brysterne, som du ønsker, da anatomiske implantater findes i mange forskellige projektioner, bredder og højder.

Runde brystimplantater giver derimod mere fylde opadtil. Runde implantater fås i to forskellige fastheder – cohesive I og cohesive II. Cohesive I er en meget blød form for implantat, mens cohesive II er mere fast. Jo blødere implantat du vælger, jo lettere vil implantatet have ved at gå i stykker.

Af denne grund har cohesive I-implantater generelt en kortere holdbarhed. Vælger du cohesive I, anbefales det, at du får udskiftet brystimplantaterne efter 10 år.

Er dine naturlige bryster formet normalt uden større overhæng, vil runde implantater i de fleste tilfælde give et smukt resultat. Dog skal du være opmærksom på, at store implantater i runde former med høj profil giver meget fylde opadtil. Det betyder, at brysterne for nogle kan se mindre ægte ud.

Vælger du en moderat størrelse silikonebryst, vil forskellen mellem runde og anatomiske implantater dog ikke synes store. Får du derimod større profiler, vil forskellen ses tydeligere.

Læs her mere om, hvordan de fleste kvinder ønsker, at deres kunstige bryster skal se ud.

Hvor skal snittet placeres?

Ved placering af brystimplantater i brysterne kan du typisk vælge mellem tre adgange. Du vælger som regel mellem:

 • Via et snit i armhulen
 • Gennem et snit i brystvortens yderkant
 • I folden lige under brystet

Et snit i armhulen betyder, at arret vil blive skjult i armhulen. Dette er for mange en stor fordel, hvorfor de vælger denne metode. Skal du opereres igen i forhold til brystimplantaterne, kan denne adgang dog ikke benyttes igen.

Derudover er metoden typisk ikke anvendelig ved valg af anatomiske implantater. Er din krop generelt god til at hele, hvor du typisk danner flotte ar, vil placering af brystimplantaterne via et snit i kanten af brystvorten være en yderst god mulighed.

Denne metode er altså ikke optimal for personer, som ikke danner pæne ar, da arret altså vil blive meget synligt. Der er dog flere risici forbundet med denne metode.

Risiko for at beskadige nerverne og dermed opleve føleforstyrrelser i brystvorterne er til stede, samtidig med en risiko for efterblødning. I sjældne tilfælde kan brystvortens blodforsyning afbrydes, hvormed vævsdød opstår – men dette er altså blot i ekstremt sjældne tilfælde.

Slutteligt er den mest almindelige metode indsættelse i folden lige under brystet. Dette er den mest ukomplicerede metode at anvende, og derfor er der mindst risiko for skade af følsomheden i brystvorterne samt efterblødning.

Den anvendte teknik afhænger af din krops anatomi og dine ønsker i forhold til silikonebrysterne. Teknikken vil vælges i samråd med plastikkirurgen, således den bedste metode vælges til netop dig og dine behov.

Hvor skal brystimplantatet placeres?

Brystimplantaterne kan placeres på forskellige steder – enten over eller under brystmusklen. Hænger dine naturlige bryster ikke, er det i mange tilfælde bedst at vælge implantater under brystmusklen.

I andre tilfælde er det bedre at lægge implantaterne under brystkirtlen oven på musklen. Dette er især ideelt ved kvinder, hvis bryster er lettere hængende, da det giver et lille løft. Er brysterne meget hængende, kan det samtidig være nødvendigt at foretage et brystløft.

For at få det bedste resultat er det vigtigt, at du tager denne beslutning i samråd med plastikkirurgen. Plastikkirurgen har en faglig og erfaren viden på området, og vedkommende er derfor ofte i stand til at rådgive patienten i forhold til at opnå det bedste resultat.

Læs her mere om, hvordan kunstige bryster fungerer som små airbags.

Motiva og Mentor – to af markedets bedste mærker

Brystimplantaterne bør selvfølgelig være af god kvalitet, hvis du ønsker at opnå det bedste og mindst risikofyldte resultat.

Der findes mange mærker af brystimplantater at vælge imellem, og derfor kan det være svært at tage stilling til netop dit valg. To af markedets bedste mærker er Motiva og Mentor, og du kan altså med fordel vælge et af disse mærker.

Motiva – CE-godkendt samt naturligt look og følelse

Motiva er et nyere brand, som har været på markedet siden 2010. Disse implantater har en glattere overflade og er mere runde i deres form sammenlignet med andre implantater. Dette giver et naturligt look og en følelse af ”ægte” konsistens.

På verdensplan har omkring en halv million kvinder fået Motiva brystimplantater. Implantaterne fås fra 100-1.050 ml og fås i fire profiler. Profilerne afgør, hvor struttende implantaterne er, og du vælger mellem Corse, Full, Demi og Mini.

Brystimplantaterne har mindre tendens til ripling, hvilket betyder, at der er mindre sandsynlighed for, at der sker folddannelse under huden. Det er implantaterne mindre tilbøjelige til, da de er 100 % silikonefyldte. Derudover er risikoen for kapseldannelse kun 1-2 %.

Motiva brystimplantater er i processen i at blive FDA-godkendt – men de er allerede CE-godkendt. CE-mærket indikerer, at brystimplantaterne stemmer overens med EU-lovgivningen.

Som de eneste brystimplantater i verden er Motiva implantater udstyret med en chip. Chippen giver dig mulighed for nemt at få information omkring implantatets størrelse og type, den opererende kirurg samt operationstidspunktet.

Disse oplysninger er særdeles brugbare, hvis du ønsker at få udskiftet eller fjernet implantaterne på et senere tidspunkt. Informationerne er tilgængelige ved blot at scanne brysterne med en speciel læser.

Derudover vil du opnå en god dækning, hvis du vælger denne type implantater. Motiva tilbyder nemlig livstidsgaranti ved lækager. Det betyder, at du ved lækager af implantatet vil få erstattet dine implantater.

Opstår der kapseldannelse af grad tre eller fire i løbet af de første 10 år, vil du ligeledes få erstattet brystimplantaterne. Dog skal du være opmærksom på, at du ikke vil få dækket operationsomkostningerne.

En kort opsummering af Motiva er altså:

 • Glattere overflade
 • Mere rund form
 • Naturligt look og ægte følelse
 • 100-1.050 ml
 • Corse, Full, Demi og Mini som profiler
 • 100 % silikonefyldte
 • Mindre tendens til folddannelse under huden
 • 1-2 % risiko for kapseldannelse
 • CE-godkendte
 • Udstyret med chip
 • Livslang garanti ved lækager
 • 10 års garanti for kapseldannelse i grad tre eller fire

Mentor – FDA- og CE-godkendte samt høj kvalitet

Mentor brystimplantater er udarbejdet af Johnson & Johnson, som er en amerikansk medicinalvirksomhed. Johnson & Johnson blev grundlagt for over 100 år siden og introducerede Mentor implantater i form af Siltex- og CPG-implantater i 2001.

Mentor brystimplantater fås både som anatomiske, runde, glatte og teksturerede implantater. Brystimplantaterne anvendes i mere end 100 lande og er derfor ekstremt populære.

Med Mentor brystimplantater kan du få 100-1.050 ml. Du vælger, hvor meget implantaterne skal strutte i form af de fire forskellige profiler – Ultra high, High, Modrate plus og Moderate.

Brystimplantaterne er 85 % silikonefyldte. Det betyder, at der er 5 % risiko for kapseldannelse, samtidig med der kan være tendens til ripling.

Et stort plus ved Motiva brystimplantater er, at de er FDA- og CE-godkendte. Derudover tilbydes du livsvarig garanti ved lækager og kapselgrad tre eller fire.

Lækker dine implantater inden 10 år efter operationen, vil du ligeledes få tilskud til operationen. Dette er dog ikke gældende ved kapselgrad.

En kort opsummering af Mentor er altså:

 • 85 % silikonefyldte
 • 100-1.050 ml
 • FDA- og CE-godkendte
 • Mange valgmuligheder: Anatomiske, runde, glatte og teksturerede
 • Ultra high, High, Moderate plus og Moderate som profiler
 • 5 % risiko for kapseldannelse
 • Livsvarig garanti ved lækager og kapselgrad tre eller fire

Saltvandsimplantater, eget fedt eller silikonebryster

I ønsket om at få større bryster er silikonebryster ikke den eneste mulighed. Silikonebryster er det mest populære valg, men det er altså langt fra den eneste måde at få en større barm på. Du kan ligeledes vælge saltvandsimplantater eller brystforstørrelse med eget fedt.

Alle tre former for operationer har sine fordele. Derfor gælder det om at vælge den brystforstørrende operation, der bedst passer til din krop og ønsker. I samråd med plastikkirurgen vælges dette i den indledende samtale.

Vælger du en erfaren og højt kvalificeret plastikkirurg, vil vedkommendes ekspertise være fordelagtig i vurderingen. Du bør derfor nøje udvælge din plastikkirurg, således du føler dig tryg i dit valg af brystforstørrende operation.

Silikonebryster er det mest populære valg. Her er en ydre silikoneskal med silikonegel indeni. Denne gels konsistens kan sammenlignes med brystvævet.

Derudover er det typisk skærefast, hvilket betyder, at det vil beholde sin facon stort set altid. Den største fordel ved silikoneimplantater er, at du får dem i mange forskellige dimensioner, fastheder og former.

Det betyder, at du nemt kan skræddersy silikonebrysterne efter dine ønsker. Dertil føles silikoneimplantater mere naturlige frem for saltvandsimplantater.

Saltvandsimplantater består ligeledes af en silikoneskal. Dog fyldes denne op med saltvand i stedet for silikone. Brystimplantaterne af saltvand placeres som en tom pose i kroppen.

Derefter opfyldes de med saltvand, indtil der opnås den ønskede størrelse. Fordelen ved denne type brystimplantater er, at saltvand allerede findes naturligt i kroppen. Går implantatet derfor i stykker, vil kroppen blot optage væsken og derefter udskille den gennem urinen.

Fordelen er ligeledes, at du ikke får et lige så tydeligt ar som ved silikoneimplantater. Det gør du ikke, da saltvandsimplantaterne lægges ind gennem et mindre snit.

Slutteligt kan du også vælge at få foretaget en brystforstørrende operation med eget fedt. Her får du foretaget en fedtfrysning, hvorefter fedtet renses op og sprøjtes med en kanyle ind i brysterne.

Fedtet suges oftest fra mave og/eller lår. Der kan anvendes forskellige teknikker i denne type operationer, men typisk skal du regne med, at 30-50 % af fedtet vil forsvinde i månederne efter operationen.

Herefter vil resultatet dog være blivende, hvis du holder en konstant vægt. Af denne grund er brystforstørrende operationer med eget fedt typisk ikke den mest valgte metode.

Læs her mere om, hvordan rekordmange kvinder får lavet bryster.

Sådan forbereder du dig til operationen

Når du har valgt at få foretaget en brystforstørrende operation, har været til konsultationer hos en klinik samt aftalt operationstid, skal du til at forberede dig til operationen. Generelt vil den pågældende klinik forberede dig godt til operationen, sådan du er helt klar til operationsdagen.

Dog kan det alligevel være rart at læse om forberedelserne et andet sted, og derfor giver vi dig en lille guide her. Fortæller klinikken dig andre ting, bør du følge klinikkens anvisninger i stedet. Oftest skal du dog:

 • Faste seks timer inden operationen – du må gerne indtage små mængder saft eller vand op til to timer før operationen
 • Tage et bad på operationsdagen. Vask dit hår og hele kroppen. Tag ikke kropscreme på efter badet
 • Fjerne kontaktlinser, neglelak, kunstige negle, piercinger, smykker og make-up
 • Købe smertestillende medicin i form af Ipren a 200 mg og Panodil a 500 mg til en uges forbrug
 • Ophøre indtag af blodfortyndende medicin fire uger inden operationen og efter operationen. Dette tæller bl.a. Treo, Magnyl og Aspirin. Du vil i samråd med narkoselægen få vurderet dit indtag af Plavix og Marevan
 • Overveje, om du vil købe en støtte-bh
 • Stoppe med at ryge fire uger før operationen og fire uger efter operationen. Rygning øger nemlig risikoen for komplikationer samt hæmmer sårhelingen.
 • Få foretaget en ultralydsscanning/mammografi inden operationen, hvis du er over 35 år.

Brystforstørrelse med brystimplantaters mulige risici og bivirkninger

Ligesom alle andre operationer har brystforstørrende operationer med silikonebryster også mulige risici og bivirkninger forbundet.

Dog er risiciene og bivirkningerne ikke så voldsomme, at det afskrækker danskerne fra at få foretaget operationen. Brystforstørrende operationer er nemlig Danmarks allermest efterspurgte plastikkirurgiske operation.

 • Brystimplantaterne brister (ruptur)
 • Brystimplantaterne lækker
 • Kapseldannelse af bindevæv omkring implantatet (kontraktur)

Heldigvis er silikoneimplantater blevet forbedret i så høj grad, at der sjældent opstår bivirkninger. Den hyppigste bivirkning er dog kapselkontraktur, hvilket er sammentrækninger omkring implantatet.

Kapselkontraktur sker som følge af en kropsreaktion. Kroppen reagerer på det fremmedlegeme, som er blevet opereret ind, hvorefter der dannes en kapsel omkring implantatet.

Over tid kan denne kapsel trække sig sammen. Sker dette, vil implantatet blive synligt under huden, og brystet vil blive hårdere.

Kapseldannelser er i nogle tilfælde meget smertefulde, hvorfor patienter vælger at få fjernet implantatet igen. Dette vil typisk være i kapselstadie fire.

Kapseldannelse inddeles nemlig i fire stadier, hvor det i første stadie ikke er muligt at mærke eller se kapseldannelsen. Det fjerde stadie er dog ensbetydende med, at smerter opstår omkring brystimplantatet, og brysterne føles stenhårde.

Dog sker kapseldannelser sjældent. Du skal blot sørge for at vælge brystimplantater i høj kvalitet samt en dygtig kirurg.

Revner og lækager af brystimplantater er ligeledes en bivirkning, der sjældent sker. Derfor vælger størstedelen af implantatproducenterne på markedet også at give garanti på eventuelle revner og lækager i de første 10 år. Revner eller lækker brystimplantatet, skal det selvfølgelig udskiftes med et nyt.

For at sikre patienters sikkerhed bedst muligt har Lægemiddelstyrelsen dog skærpet deres fokus på markedsovervågning af brystimplantater.

Det betyder, at du som patient opfordres til at indberette diverse hændelser i forbindelse med brystimplantater – enten en hændelse, medicinsk udstyr, varige skader og lignende. Dette giver dig som patient en større sikkerhed i valget om at få silikonebryster.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5