Alt, hvad du bør vide om brystløft

Der kan være mange forskellige grunde til, at kvinder landet over vælger at få foretaget en brystoperation. For en stor del af dem gælder det, at de er kede af, at deres bryster hænger, eller også ønsker de at få en fyldigere barm.

Udgivet 01.05.2021 | Senest redigeret 19.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Rekordmange kvinder får foretaget den ene eller anden form for brystkirurgi i disse år. Faktisk var der en stigning på 34,5 % i antallet af kvinder, der fik foretaget brystforstørrende operationer i år 2017 sammenlignet med år 2016.

”Trenden” med at få tilrettet brysterne dækker imidlertid ikke blot over brystforstørrende operationer, men derimod også over brystløft.

Vil du gerne have mere volumen i brystet, kan det naturligvis være relevant at overveje at få implantater. Det gælder dog, at du ofte kan komme rigtig langt blot med et simpelt brystløft, som kan give dig en både fyldigere og mere struttende barm.

Roskilde Privathospital

En af Danmarks ældste og mest populære klinikker indenfor brystoperationer af alle slags (silikone, implantater, BFO, brystløst etc.)

Læs mere
9.1score
Ad

Overvejer du at få foretaget et brystløft, eller vil du gerne bare vide mere om indgrebet? Så er du landet det helt rigtige sted. Her får du nemlig en kæmpe guide til brystløft, så du kan blive klogere på sagen.

 

 

For hvem er et brystløft relevant?

Et brystløft er relevant for enhver, der gerne vil have mere struttende bryster. Efterhånden som vi aldres er det helt naturligt, at brysterne begynder at hænge, og dette kan for nogle kvinder være meget generende.

Har du ammet, eller er du gået igennem et større vægttab, kan du være særligt generet af bryster, der begynder at hænge.

Det er ganske naturligt, at tyngdekraften med årene sætter sit præg på dit brystparti, og det er der absolut intet i vejen med. Det gælder dog alligevel, at rigtig mange kvinder ikke er tilfredse med deres bryster og derfor vælger plastikkirurgi, hvis de har midlerne til det.

Læs også: Brystforstørrelse i KBH og Aarhus

Er du meget ked af, hvordan din krop – og herunder dine bryster – ser ud, kan det føre til en svækket selvtillid, hvilket på sigt kan medvirke til en decideret depression.

Selvom det er helt naturligt, at dine bryster begynder at hænge en smule med tiden, kan det altså have store konsekvenser for din psyke og i værste fald virkelig påvirke dig negativt i din hverdag.

Mange kvinder oplever, at de ikke er komfortable med at være iført bikini. Ligeledes er der en del kvinder, der vælger ikke at være topløse i forbindelse med sex, fordi de ganske enkelt ikke kan lide den måde, deres bryster tager sig ud på.

Roskilde Privathospital

En af Danmarks ældste og mest populære klinikker indenfor brystoperationer af alle slags (silikone, implantater, BFO, brystløst etc.)

Læs mere
9.1score
Ad

Har du det også sådan, og påvirker dine brysters udseende dig negativt i en sådan grad, at det har indflydelse på din evne til at have en velfungerende hverdag, kan det være relevant at overveje plastikkirurgi.

Hvilke forskellige former for brystløft findes der?

Hvis du ønsker at få tilføjet en masse ekstra volumen til dine bryster, kan det være nødvendigt at få indopereret implantater.

Alternativt kan du også få foretaget en brystforstørrende operation med dit eget fedt. Sidst, men ikke mindst, gælder det, at du faktisk kan komme rigtig langt blot med et brystløft.

Når du får foretaget et brystløft, strammes huden i brystpartiet op, og brysterne løftes opad. På den måde får de et ”yngre” udseende.

Ud over at et brystløft kan sørge for, at dine bryster kommer til at hænge mindre, gælder det også, at et brystløft kan være med til at give dine bryster et mere fyldigt udseende.

Da de netop bliver rykket lidt opad, vil de ofte komme til at syne mere voluminøse. Selvom du reelt set ikke har fået opereret dine bryster større, vil det således med stor sandsynlighed se sådan ud.

Hvor stor en forskel et brystløft gør for netop din barm, afhænger i høj grad af dit udgangspunkt. Derudover afhænger resultatet af den type brystløft, du vælger.

Det forholder sig nemlig sådan, at der findes forskellige typer brystløft, som hver især er særligt egnede i forbindelse med forskellige udfordringer.

Her nedenfor kigger vi lidt på forskellige former for brystløft, så læs med videre, hvis du vil blive skarp på mulighederne. Overvejer du selv at få foretaget et brystløft, er det særdeles relevant at overveje, hvilken type brystløft der giver bedst mening for dig.

Et lille brystløft, der giver et ekstra boost

Man skelner typisk imellem et stort og et lille brystløft. Som navnet nok antyder, er et lille brystløft for dig, der gerne vil give din barm et kærligt, mindre løft, men som ikke nødvendigvis har brug for den helt store forvandling.

Et lille brystløft fungerer bedst for dig, der har en mindre barm, som ikke hænger vanvittigt meget i forvejen, men som derimod blot har brug for et ekstra lille boost.

Et lille brystløft udføres, ved at der bliver lagt et snit omkring selve brystvorten. Her fjernes der en smule hud, hvilket resulterer i en generel opstramning af brystpartiet.

Den helt store fordel ved et lille brystløft er, at du ved denne type indgreb kun får et ganske lille ar. Da arret ligger omkring brystvorten, vil det være meget diskret. Man vil altså ikke umiddelbart med det blotte øje kunne spotte, at du har fået foretaget et lille brystløft.

Der er stor forskel på, hvor længe et lille brystløft ”holder”, så at sige. Resultatet vil aftage løbende, efterhånden som tyngdekraften igen får ram på din barm.

Derfor gælder det naturligvis også, at jo større dine bryster er, des hurtigere vil virkningen af dit brystløft aftage.  Et lille brystløft er for dig, der har en mindre barm, som ikke hænger vanvittigt meget i forvejen. 

Et stort brystløft gør en markant forskel  

Hvis du har en større barm, eller dine bryster hænger meget, kan det være nødvendigt for dig at få foretaget et stort brystløft. Dette indgreb er – som navnet også indikerer – et lidt større et af slagsen. Det giver til gengæld også et mere markant resultat.

Når du får foretaget et stort brystløft, vil du som regel få et ankerformet ar. Der vil blive lagt et snit fra brystvorten og vertikalt ned under brystet.

Snittet vil fortsætte til begge sider i folden under brystet, hvilket resulterer i det ankerformede ar. Et stort brystløft giver altså et tydeligere ar, end et lille brystløft gør.

Ved et stort brystløft fjerner man overskydende hud ved brystet. Derudover er det nødvendigt at flytte brystvorten opad for igen at give denne en optimal og central placering på brystet.

Et stort brystløft er altså mere omfattende, end et lille brystløft er. Til gengæld giver denne type brystløft også et mere markant resultat og kan virkelig give dine bryster nyt liv.

Et stort brystløft er for dig, der har bryster, der hænger meget, og som eventuelt også har en del fylde i forvejen.

Brystløft efter vægttab kan give dig din fyldige barm tilbage

Rigtig mange oplever i forbindelse med et større vægttab, at brysterne begynder at hænge. Det skyldes, at brysterne i høj grad består af fedt.

Når du taber dig, og dermed nedbringer din fedtprocent, vil mængden af fedt i din barm naturligt nok blive mindre. Faktisk er brystet et af de steder, du typisk kan se en ændring i fedtmængden først i forbindelse med et vægttab.

Det er naturligvis ærgerligt, hvis du gerne vil bevare din fyldige barm, men der er ikke meget at gøre ved det. Går du igennem et større vægttab, kan du ganske enkelt ikke komme uden om, at du også vil miste en del af fedtet i din barm.

Udfordringen ved at fedtdepoterne i barmen bliver mindre er ikke blot, at du mister en del af fylden i barmen; det gælder nemlig også, at der typisk pludselig er for meget hud i området, hvilket resulterer i, at brystet begynder at hænge.

Hvis du har tabt dig meget, kan det således være relevant at få foretaget et brystløft for at give barmen noget nær sin oprindelige placering tilbage.

Et brystløft efter vægttab kan være relevant for enhver, der har tabt sig betydeligt – uanset alder. Selvom du stadig er ung, og tyngdekraften endnu ikke har ramt din barm synderligt meget, kan et vægttab resultere i, at dine bryster kommer til at hænge.

Det kan betyde, at du bliver utilfreds med din krop, til trods for at du er kommet godt i mål med dit vægttab, og dét er naturligvis en skam.

Kan man kombinere et brystløft og silikonebryster?

Ja, du kan sagtens kombinere en brystforstørrende operation med et brystløft, og det er der faktisk rigtig mange, der vælger at gøre. Hvis du alligevel skal have foretaget et indgreb, kan det give god mening at kombinere brystløftet med brystforstørrelse, så du slipper for at skulle på operationsbordet ad flere omgange.

Det gælder desuden, at det som regel vil give dig et naturligt løft at få indopereret implantater. Brystløft og silikone går således typisk helt naturligt hånd i hånd. Det skyldes, at den ekstra fylde i brystet strammer brystet op, hvorved det får et lille løft.

Hvis du overvejer at få foretaget den ene eller anden form for indgreb, vil du altid først og fremmest skulle til en forundersøgelse på den klinik, du har udset dig.

Til forundersøgelsen vil du fremlægge din problematik og dine ønsker til det færdige resultat for kirurgen. Herefter vil I i samråd blive enige om, hvilken eller hvilke procedurer, der skal udføres.

Når du går til forundersøgelsen, kan kirurgen altså hjælpe dig med at vurdere, om det giver bedst mening at foretage et brystløft eller en reelt brystforstørrende operation. Du kan sagtens have gjort dig en masse tanker om forløbet på forhånd.

Alt andet lige kan man dog ikke komme uden om, at kirurgen i langt højere grad er i stand til at vurdere, hvad der faktisk giver bedst mening for dig at gøre i forhold til den eller de problemstillinger, du fremlægger.

Det er ofte muligt at komme til en gratis forundersøgelse på en plastikkirurgisk klinik. Er du i tvivl om, hvorvidt det er nok for dig at få foretaget et brystløft, eller om det skal kombineres med implantater, kan du altså nemt få svar på dette. Derudover kan du blive klogere på, hvilken form for brystløft der vil give mening i dit specifikke tilfælde.

Brystløftpriser – hvad koster et brystløft?

Et brystløft kan koste alt lige fra godt 20.000 kroner til cirka 150.000 kroner. Afhængigt af hvilken type brystløft du er interesseret i, samt hvilken klinik du vælger, er der altså stor forskel på, hvad det kommer til at koste dig at få foretaget denne form for indgreb.

Hvis der er tale om et lille brystløft, kan du typisk klare det for under 30.000 kroner. Er der derimod tale om et ”almindeligt” stort brystløft, vil du ofte skulle spendere omkring de 30.000 kroner. Derudover er der flere klinikker, der tilbyder helt særlige former for brystløft, som koster en del mere.

Når du kigger på priserne på forskellige indgreb, skal du huske på, at priserne som regel kun dækker selve indgrebet. Derudover skal du regne med at skulle betale for narkose samt eventuelt for forundersøgelse. Efterfølgende vil du også typisk skulle betale for at komme til tjek.

Ønsker du at vågne op på en enestue efter operationen, kan du også skulle betale et ekstragebyr for dette. Når du finder en pris på brystløft, skal du altså være opmærksom på, at der kan komme en række andre gebyrer og ekstraydelser oveni.

Dette skal du være opmærksom på, hvis du overvejer at få foretaget et brystløft

Noget af det vigtigste at have in mente, hvis du overvejer at få foretaget et brystløft, er, at du ikke kan forvente at få et permanent resultat. 

Du kan naturligvis forvente, at brystløftet giver dig et flot og langtidsholdbart resultat, men efterhånden som du bliver ældre, vil tyngdekraften igen begynde at sætte sit præg på din barm.

Særligt hvis du har planer om at skulle have børn, og at skulle amme disse, ude i fremtiden, skal du forvente, at det kommer til at sætte sit præg på din barm. Det er altid hårdt for barmen, når du ammer, og det gælder altså, uanset om du har fået foretaget et brystløft eller ej.

Hvis du får foretaget et brystløft, skal du ligeledes være opmærksom på, at du ikke kan se det endelige resultat med det samme. Ofte kan der faktisk gå op til et år, før du kan se det færdige resultat af brystløftet.

Det er i Danmark ikke lovligt at få foretaget et brystløft, hvis du endnu ikke er myndig. Du skal altså være minimum 18 år, før du kan få lavet indgrebet. Fra du har været til forundersøgelse, til du kan takke ja til en operation, skal der desuden altid gå minimum en uge.

Kan der være komplikationer i forbindelse med et brystløft?

Det er klart, at der kan opstå komplikationer i forbindelse med et brystløft, akkurat ligesom der kan i forbindelse med en hvilken som helst anden form for indgreb.

Så snart du skal opereres på den ene eller anden måde, er der en risiko for, at noget går galt. Det gælder imidlertid – heldigvis – at risikoen for alvorlige komplikationer i forbindelse med et brystløft er lille.

Nogle af de mulige komplikationer ved brystløft er:

  • Efterblødninger
  • Infektioner
  • Mistet evne til at amme
  • Nedsat følsomhed i brystvorterne.

I forbindelse med ethvert kirurgisk indgreb er der en vis risiko for at få efterblødninger. Skulle der forekomme sådanne, vil det oftest være nødvendigt at operere på ny umiddelbart efter den første operation.

Der er naturligvis også en risiko for, at der opstår infektioner i forbindelse med en operation. Hvis dit helbred i forvejen ikke er alt for godt, hvis du er meget overvægtig, eller hvis du ryger, er der større risiko for, at der opstår infektion. For at minimere risikoen for infektioner, skal du desuden sørge for at bevare en god personlig hygiejne.

Op til en operation vil du naturligvis blive informeret om, hvad du selv kan gøre for at medvirke til, at operationen og helingsprocessen forløber så gnidningsfrit som muligt.

Ofte vil du opleve, at følsomheden i dine brystvorter er nedsat umiddelbart efter operationen. Det er ganske normalt, men som regel vil du relativt hurtigt få følsomheden tilbage.

Er du uheldig, kan du imidlertid komme ud for, at du aldrig genvinder 100 % følsomhed i brystvorterne. Det er naturligvis værd at have i baghovedet, hvis du overvejer et brystløft.

Har du et ønske om selv at kunne amme fremtidige børn, kan det være værd at overveje at vente med brystløftet. Det ses nemlig indimellem, at en operation i barmen ødelægger din mulighed for at amme naturligt.

Denne komplikation var langt mere udbredt før i tiden, og det ses i dag kun ganske sjældent, at kvinder ikke kan amme efter et brystløft. Risikoen er der imidlertid, og det skal du naturligvis være opmærksom på.

Sådan får du det bedste resultat med et brystløft

Hvis du gerne vil have et smukt og langtidsholdbart resultat, er det alfa og omega, at du følger din kirurgs råd og vejledninger i forbindelse med et brystløft. Sørg for nøje at følge de retningslinjer, du er blevet givet, både før og efter operationen.

For eksempel vil det frarådes, at du ryger både før og efter en operation, da det kan komplicere helingsprocessen. Følger du ikke dette råd, kan du have sværere ved at hele, og derudover kan du opleve at få tydelige og grimme ar. 

Det er som regel nødvendigt at faste op til en operation, og derudover vil du af din kirurg få nogle instrukser, i forhold til hvad du må og ikke må i dagene og ugerne op til indgrebet. Du vil ligeledes få en nøje gennemgang af, hvordan du bør møde op på selve operationsdagen, inden denne oprinder.

Efter operationen vil du som regel skulle have en sports-bh på døgnet rundt. Det skal du have i cirka tre uger. Herefter vil du kunne tage den af, når du sover, men det vil som regel fortsat tilrådes, at du har den på i de vågne timer.

Lige efter operationen må du nærmest ikke røre dig. Af risiko for at stingene går op skal du helst holde dig fuldkommen i ro i den første tid efter indgrebet.

Derfor skal du også forvente at holde fri fra arbejde i hvert fald en uges tid efter operationen. Langsomt kan du begynde at gå, cykle og motionere igen.

Igen gælder det, at du skal sørge for at følge klinikkens personales anvisninger, hvis du vil have et godt resultat og vil undgå komplikationer. Efter cirka en måned vil du kunne motionere som normalt igen.

Ud over at du naturligvis skal følge din kirurgs anvisninger for at få et godt resultat, gælder det også, at du skal sørge for at passe godt på dig selv både før, under og efter operationen.

Hvis dit immunforsvar i forvejen er svækket, er der større risiko for, at du oplever komplikationer efter en operation. Det samme gælder, hvis du er overvægtig eller døjer med diverse sygdomme.

3 gode råd til dig, der overvejer et brystløft

Efter at have læst dette skriv er du forhåbentlig blevet en hel del klogere på brystløft. Overvejer du at få foretaget indgrebet, får du her tre gode råd med på vejen.

Konsulter en kirurg, og sæt dig ind i dine muligheder

Du kan ofte ganske gratis – eller for et beskedent beløb – konsultere en plastikkirurg, som kan hjælpe dig med at gennemskue dine forskellige muligheder inden for brystløft.

Derudover kan du med fordel kigge på billeder af brystløft før og efter for at danne dig et overblik. Jo mere du ved om indgrebet og forskellige løsninger, des nemmere er det at beslutte, hvad der eventuelt skal laves.

Træf ikke forhastede beslutninger – et brystløft løber ingen steder

Ifølge loven må du – som nævnt – ikke takke ja til et brystløft ved din forundersøgelse, men derimod først syv dage efter.

Du kan imidlertid også sagtens bruge endnu længere tid på at overveje situationen, og der er bestemt ingen grund til at træffe forhastede beslutninger. Et brystløft løber ingen steder, så tænk det grundigt igennem, inden du gør noget.  

Gør op med dig selv, om det er de forskellige risici værd

Man kan ikke komme uden om, at der er en vis risiko forbundet med et brystløft. Derfor skal du også nøje overveje, om det er det værd.

Er du meget ked af dine brysters udseende, kan det i høj grad forbedre din livskvalitet at få foretaget et brystløft, og så er det sandsynligvis de forskellige risici værd. Er du derimod blot en smule utilfreds, er det måske hverken de mulige komplikationer eller pengene værd.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5