Alt, hvad du bør vide om indadvendte brystvorter

Alle bryster er forskellige. Derfor er alle brystvorter naturligvis også forskellige. Nogle er mørke, andre er lyse. Nogle er store, imens andre er små.

Udgivet 25.06.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Dertil kommer der, at nogle strutter udad, mens andre vender indad. Ingen brystvorter er mere rigtige end andre. Alligevel er der imidlertid en række kvinder, der oplever det som problematisk, at deres brystvorter vender indad.

Her kigger vi nærmere på netop indadvendte brystvorter. Vi vil blandt andet komme ind på, hvad du kan gøre, hvis ikke du er tilfreds med dine indadvendte brystvorter.

Derudover vil vi kigge på, om der er nogen komplikationer forbundet med, at dine brystvorter vender indad – for eksempel i forbindelse med amning.

 

 

Er det farligt at have indadvendte brystvorter?

Nej, det er ikke farligt at have brystvorter, der vender indad. Der er således ingen grund til panik, blot fordi dine brystvorter ikke strutter.

Hos nogle kvinder vender brystvorterne ganske enkelt mere indad, end de gør hos andre, og det er der intet helbredsmæssigt i vejen med. Det samme gælder, hvis blot en enkelt af dine brystvorter vender indad, hvilket ligeledes ofte ses.

Hvis dine brystvorter pludselig begynder at vende sig indad, selvom de tidligere har struttet, kan dette i visse tilfælde være et tegn på sygdom.

Har dine brystvorter før peget udad, hvorefter den ene eller de begge pludselig begynder at ændre sig, bør du derfor konsultere din læge.

Det kan sagtens være, det ikke er sygdom, der ligger til grund for udviklingen, men skulle det være tilfældet, gælder det selvfølgelig om at komme i behandling for den pågældende sygdom så hurtigt som muligt.

At dine brystvorter pludselig begynder at pege indad, kan altså være tegn på sygdom, men i sig selv er det på ingen måde farligt at have indadvendte brystvorter.

Hvorfor vender nogens brystvorter indad?

Det er ikke til at sige, hvorfor nogens brystvorter vender indad, imens andre har brystvorter, der stritter. Alle kvinders bryster er ganske enkelt forskellige, og det gælder også, når det kommer til brystvorterne.

Det er således genetik, der ligger til grund for, at dine brystvorter vender indad. Generelt vil mange kvinder opleve, at deres brystvorter vender indad, når de har haft stramtsiddende tøj på.

Har du ofte stramme bluser og bh’er på, kan du derfor opleve, at dine brystvorter så at sige bliver ”presset” indad. Dette vil som regel rette sig ud, efter du har taget tøjet af, men det kan tage lidt tid.

Det er generelt meget almindeligt, at unge kvinders brystvorter er indadvendte. Ofte vil det ”rette sig ud” med tiden, men for nogle kvinder gælder det, at brystvorterne bliver ved med at vende indad, selvom kroppen er fuldt udviklet.

Du kan desuden snildt opleve, at din ene brystvorte peger udad, imens den anden vender indad.

Læs også: Brystforstørrelse i Aarhus

Af kosmetiske årsager synes nogle kvinder, at det er problematisk, at den ene eller begge brystvorter vender indad. Det er imidlertid ikke noget, du af sundhedsmæssige årsager bør være bekymret over.

Kan man amme med indadvendte brystvorter?

Som udgangspunkt er der ikke noget problem i at amme med indadvendte brystvorter. Har du indadvendte brystvorter, kan det være nødvendigt at være en smule mere opmærksom på at få amningen til at forløbe gnidningsfrit, men det er bestemt ikke umuligt at amme, selvom dine brystvorter vender indad.

Desuden gælder det, at alle kvinder – indadvendte brystvorter eller ej – kan have udfordringer med at få amningen til at fungere.

Det korte svar er altså, at du sagtens kan amme med indadvendte brystvorter, men at det kan kræve lidt at få amningen til at fungere – akkurat ligesom det kan, selvom dine brystvorter vender udad.

Skal du amme med indadvendte brystvorter, kan det være relevant at gøre brug af forskellige former for hjælpemidler, som kan gøre det lettere for din lille guldklump at få fat i brystvorten.

Hvad kan jeg gøre for at korrigere mine indadvendte brystvorter?

Der er forskellige ting og sager, du kan gøre, hvis du gerne vil have dine indadvendte brystvorter til at pege mere udad.

Læs også: Overvejer du at få en brystreduktion?

For eksempel er et alment kendt husråd, at du kan massere dine bryster og herunder dine brystvorter dagligt for at få vorterne til at strutte mere. Dette har for visse kvinder vist sig at have en positiv effekt.

Ligeledes har det tidligere været relativt udbredt, at kvinder har piercet deres indadvendte brystvorter for at forhindre dem i at trække sig ind i brystet.

Du skal imidlertid være opmærksom på, at en piercing i brystvorten kan ødelægge din mulighed for at amme.

Desuden gælder det naturligvis, at en piercing i høj grad ændrer looket af brystvorten, og det er ikke alle, der er interesserede i det.

Kan man foretage et kosmetisk indgreb for at få struttende brystvorter?

I dag er det muligt at plastikoperere for indadvendte brystvorter. Har du forsøgt dig med for eksempel regelmæssig massage af dine brystvorter samt eventuelt andre husråd, men uden held?

Er du meget generet af dine indadvendte brystvorter, da du ikke personligt føler, at de giver dig det udseende, du gerne vil have? Så kan du overveje at få korrigeret dine brystvorter gennem et kosmetisk indgreb.

Der findes i dag rigtig mange dygtige plastikkirurger fordelt over hele landet. Er du interesseret i at komme under nålen for at få rettet dine brystvorter ud, er der således gode muligheder for det.

Som vi allerede har været inde på, er der ikke nogen brystvorter, der er mere rigtige end andre. Ligeledes er der som udgangspunkt ikke nogen problemer eller farer forbundet med indadvendte brystvorter.

Hvis du vælger at blive opereret, skal det derfor udelukkende være af personlige og kosmetiske årsager.  Er du meget ked af, at dine brystvorter vender indad, kan det være relevant at overveje kirurgi.

Det er klart, at man ikke behøver at korrigere hver eneste lillebitte ting, man er utilfreds med ved sin krop. Der vil sandsynligvis altid være et eller andet, du gerne vil have ændret på, og dét er ganske normalt.

Hvis du er generet af dine indadvendte brystvorter i en sådan grad, at det generelt forringer din livskvalitet, giver det imidlertid særdeles god mening at overveje en operation, så du kan blive glad for dine bryster.

Har du længe brugt tid og energi på at være utilfreds med dine indadvendte brystvorter, er der stor sandsynlighed for, at du vil opleve at få en forbedret selvtillid ved at få dem korrigeret.

Dette selvtillidsboost kan resultere i, at du generelt får en højere livskvalitet. I et sådant tilfælde er det altså det hele værd at gå igennem en operation for at få ens brystvorter til at strutte mere.

Kan en brystvorteoperation kombineres med andre brystoperationer?

Ja, der er mange kvinder, der vælger at kombinere en korrigering af brystvorterne med et andet indgreb. Det vil typisk være enten et brystløft eller en brystforstørrende operation.

Skal du alligevel under kniven, giver det særdeles god mening at klare det hele på én gang så at sige. Fremfor at du af flere omgange skal forbi en kirurg, kan du lige så godt få det hele klaret samtidigt, så du efter operationen har lige præcis de bryster, du altid har drømt om.

Hvis du ønsker at få korrigeret dine indadvendte brystvorter og eventuelt også er interesseret i at få foretaget enten et brystløft eller en forstørrelse af dine bryster, gør du klogt i at konsultere en kirurg.

Sammen med plastikkirurgen kan du kigge nærmere på dine muligheder, og I kan i fællesskab komme frem til, hvad der giver bedst mening for netop dig.

Uanset hvor du vælger at søge hen for at få foretaget en plastikkirurgisk operation, gælder det, at du vil komme til en grundig forundersøgelse, før der sker mere.

Her har du mulighed for at lægge en plan for handlingsforløbet med kirurgen, således at du er sikker på, at du får dine drømmebryster.

Kan jeg amme efter at have fået korrigeret mine brystvorter?

Der er ikke nogen garanti for, at du kan amme efter at have fået vendt dine brystvorter udad ved en operation.

Der er en række meget fintfølende ”mekanismer” i brystet, der kan blive påvirket i forbindelse med denne type operation, og du skal derfor heller ikke antage, at du kan amme, hvis du vælger at få korrigeret dine indadvendte brystvorter.

For en stor del af de kvinder, der får foretaget brystoperationer, er det ikke noget problem at amme efterfølgende. Det kan således sagtens være, at du kan amme, selvom du har fået foretaget et kirurgisk indgreb, men der er ikke nogen garanti.

Har du endnu ikke fået børn, men har planer om at skulle have det, og vil du gerne kunne amme dem selv? Så bør du vente med at få foretaget denne form for operation, indtil du er færdig med at amme.

For nogle kvinder med indadvendte brystvorter gælder det desuden, at deres brystvorter begynder at strutte i forbindelse med amning.

I nogle tilfælde strutter brystvorterne kun i den periode, hvor amningen finder sted, men for andre kvinder er det en permanent udvikling.

Det kan således være, at dine brystvorter retter sig ud, når du ammer, og at du derfor ikke er nødsaget til at få foretaget et indgreb alligevel.

Dette skal du være opmærksom på, hvis du overvejer plastikkirurgi

Der er naturligvis altid en række risici forbundet med en plastikkirurgisk operation. Akkurat ligesom der er risici ved alle andre typer indgreb, kan man ikke komme uden om, at der også kan gå noget galt, når der er tale om en kosmetisk operation.

Du skal derfor nøje overveje, om du er villig til at løbe den risiko, der er forbundet med en operation. Er du meget hæmmet af dine indadvendte brystvorter, kan det sagtens være, at det er det hele værd at skulle igennem et operationsforløb.

Er du derimod blot indimellem en smule træt af, at dine brystvorter vender indad, er det ikke sikkert, at det er værd at skulle forholde dig til de risici, der er forbundet med indgrebet.

Nogle af de mest almindelige komplikationer, der ses i forbindelse med plastikkirurgiske indgreb, omfatter blandt andet:

  • Blodansamlinger
  • Infektioner
  • Hud- og vævsdød.

Ved langt de fleste indgreb er der i dag ingen komplikationer. De mange plastikkirurger er blevet så dygtige, at det kun er yderst sjældent, at der går noget alvorligt galt i forbindelse med en brystoperation.

Du kan således som udgangspunkt godt være ganske rolig, hvis du vælger at få korrigeret dine indadvendte brystvorter. Dog er det klart, at du altid skal have in mente, at der er nogle risici forbundet med indgrebet.

Dertil kommer der, at der er en lang række retningslinjer, du skal følge både før og efter operationen, hvis du vil have det bedste og mest langtidsholdbare resultat. Du skal altså være villig til at indordne dig under nogle forskellige regler.

Hvis du vælger at blive opereret for indadvendte brystvorter, vil din kirurg naturligvis nøje instruere dig i, hvad du skal gøre både før og efter operationen.

Derudover vil du få besked på, hvordan du skal møde op på selve operationsdagen for at få det bedste resultat.

3 gode råd til dig, der gerne vil have dine brystvorter til at strutte

Der er rigtig mange kvinder, der finder det problematisk, at deres brystvorter vender indad. Der er imidlertid intet unaturligt eller unormalt i at have indadvendte brystvorter, og det er på ingen måde farligt.

Skulle du opleve, at dine brystvorter pludselig begynder at vende sig indad, selvom de tidligere har struttet, bør du søge lægehjælp.

En sådan udvikling kan nemlig være et tegn på sygdom. Har du altid haft indadvendte brystvorter, er det dog ikke noget, du bør frygte, udgør en reel sundhedsfare for dig.

Hvis du gerne vil have dine brystvorter til at strutte, får du her tre gode råd:

  1. Forsøg dig først og fremmest med jævnlig massage af brystvorterne for at se, om du på naturlig vis kan få dem til at vende mere udad. Det fungerer for nogle kvinder.
  2. Overvej kirurgi, hvis du er generet af dine indadvendte brystvorter i en sådan grad, at det påvirker din generelle livskvalitet.
  3. Husk at finde en dygtig kirurg, du virkelig føler dig tryg ved, hvis du vil have foretaget et kirurgisk indgreb. Det skal gerne være en god oplevelse hele vejen igennem forløbet, og derfor er det langt fra ligegyldigt, hvilken kirurg og hvilken klinik du vælger.

 

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5