Fiskeolie – Virkninger, bivirkninger og fordele

Du har sikkert hørt, at det er sundt for dig at tage tilskud af fiskeolie, men hvad er det helt præcist, der gør olien så sund? Og hvordan virker den? Få al den viden om fiskeolie, som du har brug for, herunder.

effekt og bivirkninger fiskeolie
Udgivet 09.07.2021 | Senest redigeret 24.01.2022 | Artiklen indeholder reklamer

Fiskeolie virker ved at tilføre den vigtige omega-3 fedtsyre, som vi ikke selv kan producere. Bivirkningerne er fiskesmagende opstød og tyndere blod, så vi bløder længere, hvis vi skærer os og lettere får blå mærker, hvis vi slår os.

En af fiskeoliens fordele menes at nedsætte risikoen for en række livsstils- og andre alvorlige sygsomme som f.eks. åreforkalkning, blodpropper, demens og diabetes, ligesom det skulle virke smertelindrende, reducere fedtprocenten i blodet og virke blodtrykssænkende.

Fiskeoliens virkning og fordele skyldes omega-3

Grunden til at fiskeolie har denne virkning og fordel, skyldes at det indeholder meget store mængder af de vitale omega-3 fedtsyrer. Dem er vi ikke i stand til at producere selv. Derfor er vi afhængige af, at vi kan få dem gennem kosten fra f.eks. fed fisk eller som et kosttilskud. Du kan altid læse vores test af fiskeolier, hvis du skulle være i tvivl om hvilken producent, er den bedste.

Omega-3 indeholder to vigtige fedtsyrer EPA og DHA, der findes i de cellemembraner, der omgiver hver eneste celle i vores krop. Her bliver de omdannet til såkaldte eikosanoider, der er et hormonlignende signalstof, der spiller en vigtig rolle i kroppen, fordi de bl.a.

  • Giver en mere stabil hjerterytme
  • Udvider blodkarrene, så blodtrykket falder
  • Modvirker at blodet klumper sammen, så risikoen for blodpropper sænkes
  • Dæmper betændelser og smerter
  • Modvirker åreforkalkning

Video: 8 minutter om alle fordele

4 fiskeolier uden farlige bivirkninger

bodylab pure fiskeolie

#1 Bodylab Omega 3

Den suverænt bedste fiskeolie i alle tests er Body Labs Omega 3. Her får du altså en fiskeolie, som har en utrolig høj standard til en lav pris. Dette er klart den mest populære fiskeolie i Danmark i øjeblikket.

Bestil Testvinder fiskeolie
9.2score
Ad
puori omega 3

#2 PUORI/PURE PHARMA O3

Puori O3 (eller det gamle Pure Pharma) kommer ind på en flot 2. plads. Det er ikke den billigste på markedet, men ift. koncentrationen og at produktet er IFOS certificeret, så er det et godt køb.

Bestil, modtag i morgen
Ad
pikasol premium

#3 Pikasol Premium

Pikasol® Premium med essentielle omega 3 fedtsyrer fungerer som et rigtig godt supplement til den daglige vitaminpille, og det er særlig velegnet til dem, som sjældent spiser fede fisk.

Bestil, modtag i morgen
Ad
eye q chews kapsler

#4 Eye Q kapsler

Eye Q Chews indeholder ren fiskeolie af høj kvalitet. Kapslerne er beregnet til at blive tygget, og de er derfor perfekte til børn eller til voksne der har problemer med de almindelige kapsler der skal sluges. 

Bestil, modtag i morgen
Ad

Fiskeolie har også bivirkninger

Desværre har fiskeolie også nogle bivirkninger, især hvis du tager meget store doser fiskeolie.

Den hyppigste bivirkning er opstød med fiskesmag. Det kommer de fleste ud for, især i starten hvor maven ikke har vendt sig helt til de forhøjede mængder af fiskeolie i kosten.

Læs også: Test dit blodtryk via denne artikel

Tager du fiskeolie i større mængder, er forbigående løs afføring også helt normalt. Men ved meget høje doser kan du også opleve pludseligt næseblod og få lettere ved at få blå mærker. Det skyldes fiskeoliens blodfortyndende virkning, hvorfor det også er helt normalt, at der går længere tid, inden blodet koagulerer, hvis du skærer dig eller slår hul på huden.

Fiskeolie og medicin

Fiskeolie kan forstærke virkningen af blodfortyndende medicin, ligesom det kan have en lettere indvirkning på virkningen af kolesterolsænkende præparater. Men ud over disse to tilfælde er fiskeolies indvirkning på medicin ikke undersøgt nærmere.

Skal du opereres, anbefales det, at du holder op med at tage fiskeolie en uges tid forud for operationen, så fiskeoliens blodfortyndende virkning kan nå at fortage sig, inden du skal under kniven.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5