Hårtab efter fødsel

Alt i din krop hænger sammen. Faktisk er det sådan, at dit hår og dine negle er meget tydelige i deres signaler om, hvordan det står til med din krop.

Udgivet 18.07.2021 | Senest redigeret 19.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Hvis du har været i en meget anstrengende periode, eller du har været udsat for en akut krise, så vil du kunne se det på dine negle og dit hår.

Deres tilstand står nemlig direkte i forbindelse med din generelle sundhedstilstand. Det gælder både for psykiske og fysiske overbelastninger. Har du været udsat for sådan en overbelastning, så vil du altså kunne aflæse det direkte på dit hår og dine negle.

Det gælder også i forbindelse med en graviditet og en fødsel. Langt de fleste kvinder oplever at fælde meget efter fødslen. Det er der en helt naturlig forklaring på.

For de flestes vedkommende får de deres hårpragt igen, det tager bare noget tid. Der er noget, du kan gøre for at forebygge et alt for stort hårtab efter fødslen og for at genopbygge dit hår igen.

 

Øget hårvækst under graviditeten

Mens du er gravid, kan du opleve, at dit hår bliver både længere og mere fyldigt, end det plejer at være. Især i den sidste tredjedel af graviditeten er det tydeligt, at dit hår har haft gode vækstvilkår i en periode.

Det skyldes den ændrede mængde og sammensætning af hormoner, som er i din krop, når du er gravid.

Det får blandt meget andet dit hår til at blive i vækstfasen, og du taber ikke så mange hår, som man almindeligvis gør dagligt. Almindelig så taber man omkring 100 hår om dagen, og dette hårtab bliver sat på standby i den periode, hvor du er gravid.

Det sker, fordi hårets fældningscyklus udsættes, mens du er gravid.

Langt de fleste kvinder oplever, at deres hår blive både kraftigere og mere skinnende, og at det vokser hurtigere, end det plejer.

Det synes de fleste kvinder, er dejligt. Der kan også ske en ændring af selve hårets struktur under en graviditet. Den ændring kan være enten midlertidig eller permanent.

Hårtab efter graviditeten

Efter fødslen sker der så igen en ændring af hormonsammensætningen i din krop. Det reagerer dit hår også tydeligt på.

Efter cirka 12 –16 uger efter fødslen sker der typisk det, at dit hår går i en form for dvale, og du begynder at fælde. Det kan være ret forskelligt, hvor meget, du kommer til at fælde.

Det er hårets naturlige fældningscyklus, der er ved at vende tilbage igen. Den har jo været på pause, hvilket vil sige, at det er bagud med at fælde og forny håret.

I stedet for at tabe de almindelige 100 hår om dagen, vil du i denne periode komme til at tabe omtrent 400 hår om dagen. Det vil sige 4 gange så mange, som du ellers gør.

Det kan både mærkes og ses. Her kan der, som sagt, være tale om store individuelle forskelle i forhold til dette hårtab efter fødsel.

Det er en del af den proces, det er for din krop at vende tilbage til en tilstand, hvor du ikke er gravid. Det kan være forskelligt, hvor meget du kommer til at fælde. For nogen vil det være mere voldsomt end for andre.

Hårtab efter fødsel er en overgang

For det meste varer denne periode med hårtab efter fødslen nogle måneder, og efter 3 – 5 måneder er dit hår typisk tilbage på dets normale niveau igen. For enkelte kvinder varer det længere tid, men langt de fleste får deres normale hårstruktur igen.

Der kan for nogen ske det, at håret ændres mere permanent. Nogen kan få lidt tyndere hår, end de havde før graviditeten.

Nogen vil have flere eller færre krøller, end de havde før, og nogens hår vil være lidt anderledes i farven. Det er ikke til at sige, hvordan den enkeltes hår vil blive efter et hårtab efter fødsel.

Graviditet og fødsel er en stor belastning af kroppen

En graviditet, en fødsel og senere amningen er meget store forandringer i kvindens krop.

Dertil kommer, at det kan være en periode med ekstra belastning i form af at skulle udvikle et barn i sin krop, manglende søvn, nervøsitet, belastning af kroppen, humørsvingninger, stress og så videre.

Det er alt sammen medvirkende til, at din krop er i en slags undtagelsestilstand. Alt det reagerer din krop naturligvis på. Et af tegnene på det er, at du kommer til at opleve et hårtab efter fødslen.

Det foregår over en længere periode, og det betyder en langvarig overbelastning af din krop, som det tager lang tid at restituere efter. Det må du give kroppen tid til at komme sig over.

Hvad kan du gøre for at forebygge et for stort hårtab efter fødslen?

Naturen må jo gå sin gang. Det vil sige, at du ikke kan forhindre, at du begynder at fælde meget, når dit barn er nogle måneder gammelt.

Men der er faktisk noget, du kan gøre for at forhindre, at det bliver alt for voldsomt et hårtab. Flere af disse råd er ikke kun gode for dit hår og negle, de er også gode for din generelle helbredstilstand.

Først og fremmest kan du sørge for, at din kost er så sund som muligt. Der er nogle fødevarer, der er virkelig gode til at hjælpe til en styrkelse af håret og til at genvinde en vis ubalance med. Du kan med fordel spise meget mere af følgende fødevarer:

  • Blåbær
  • Spinat
  • Sprøde grønne grøntsager
  • Æg
  • Valnødder
  • Bønner
  • Kylling, oksekød og fisk
  • Bønner

Du kan sagtens begynde at spise mere af dette allerede, mens du er gravid. Sørg også for at tage dine vitaminer og mineraler i hele perioden.

Stress er også en vigtig faktor, når det drejer sig om hårtab efter fødsel. Det er helt naturligt en stresset periode i livet at være gravid eller helt nybagt mor.

Hvis du på nogen måde kan reducere denne stress, så vil det gavne dig på flere måder. Også i forhold til dit hårtab efter fødslen.

Du kan måske prioritere søvn meget højt. Så kan rengøring og havearbejde bedre tåle at vente. Lad også gerne en anden se efter baby, mens du får hvilet dig eller sovet.

Accepter, at det er situationen lige nu. Det skal nok blive bedre. Der kommer heldigvis noget rytme og noget ro på senere.

I forhold til dit hår, så er der også noget, du selv kan gøre for at holde det så sundt som muligt. Det skal belastes mindst muligt.

Det vil blandt andet sige, at du bør undlade at vaske det for hyppigt, at bruge hårtørrer, at bruge styling-produkter, at krølle eller glatte det eller bruge elastikker eller hårspænder, der kan slide håret.

Og naturligvis er hårfarvning eller –blegning helt bandlyst, når du er gravid eller ammer. Desuden er det vigtigt, at du sørger for at holde dig i form, både når du er gravid, og efter du har født. Motion er altid vigtigt.

Der er således flere ting, du selv kan gøre for at forhindre, at dit hårtab efter fødslen bliver alt for voldsomt.

Hvis dit hårtab efter fødslen er voldsomt

Det kan jo være, at du uheldigvis er en af kvinder, der bare taber meget hår. Det kan desværre også ske, selv om du gør alt det rigtige for at forhindre et stort hårtab efter fødslen.

I det tilfælde må du trøste dig med, at du højst sandsynligt genvinder dit normale hår, når perioden er ovre.

Det kan være en træls periode at skulle igennem, men her må en god frisør og nogle gode hårprodukter hjælpe dig med at klare dig igennem.

Det er trods alt kun i en kortere periode af livet, at du skal døje med at fælde mere, end du bryder dig om. Det skal nok blive godt igen. Det tager bare noget tid.

Hvis dit hårtab efter fødslen fortsætter

Hvis hårtabet efter fødslen fortsætter ud over cirka et halvt år, så kan du opsøge din læge eller en hårklinik. Der er sandsynligvis en kur, der kan hjælpe dig.

Der kan jo være tale om, at du mangler nogle særlige vitaminer, mineraler eller andet, der gør, at det er vanskeligere for dig at genvinde din normale hårpragt efter et stort hårtab efter fødslen. Det skal der selvfølgelig rettes op på.

Kun i virkelig få tilfælde kan du risikere, at hårtabet bliver af en mere permanent tilstand. Her får du nok genvundet det meste af dit hår, men den sidste del er muligvis tabt. For de fleste er det dog ikke mere, end en god klipning kan kompensere for.

Sker det også ved efterfølgende graviditeter?

Der er ikke noget, der tyder på, at den enkelte kvinde altid vil opleve et fuldstændig identisk forløb, når det kommer til et hårtab efter graviditet.

Alle graviditeter er helt forskellige, og det er altså også forskelligt, hvordan den del, der handler om at fælde meget, kommer til at forløbe.

Du behøver derfor ikke at frygte, at dine kommende graviditeter vil have den samme virkning på dit hår, som den første havde – hvis du vel at mærke mistede en del hår under og efter den.

Omvendt kan du desværre heller ikke være sikker på, at et begrænset hårtab under den første graviditet kommer til at blive gentaget ved de kommende.

Man kan være genetisk disponeret for det ene eller det andet, men bortset fra det, så kan man ikke konkludere noget om forløbet. Det kan være meget forskelligt fra kvinde til kvinde, og det kan være meget forskelligt fra fødsel til fødsel.

Uanset hvad, så er det altid vigtigt at passe godt på din krop og dit sind. Så er du bedst muligt forberedt på at skulle klare en krisesituation.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5