Hårtab – Sådan får du stærkt og sundt hår igen

Er du begyndt at tabe håret, vil du helt sikkert gerne styrke det igen mest muligt. Men hvordan gør du lige det? Og er det overhovedet muligt for dig at få smukt og stærkt hår, efter du har tabt det?

haartab
Udgivet 16.06.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Hårtab er ikke en ualmindelig lidelse og mange mennesker, både mænd og kvinder i alle aldre døjer med hårtab. Heldigvis findes der måder hvor du kan genopbygge dit hår og forebygge fremtidigt hårtab.

Hvorfor får man hårtab?

Der kan være mange forskellige grunde til hårtab og det er vigtigt at søge læge, hvis dit hår bliver tyndere og begynder at falde af. Der er forskellige behandlinger alt efter årsagen til netop dit hårtab og det er derfor vigtigt at finde ud af den eksakte grund.

En af de største årsager til hårtab er stress eller for lavt stofskifte. Derudover forårsager stærk medicin som kemoterapi også hårtab.

Få rigeligt med B-vitaminer

Med ekstra stærke B-vitaminer kan du forhindre hårtab. Du kan som kosttilskud sørge for at spise fuldkornsprodukter som er rige på B-vitaminer. Din egen læge kan udskrive en recept på særligt stærke B-vitaminer, som du kan få hvis du lider af hårtab.

Kokosolie i hårbunden

Du kan med fordel massere din hovedbund ind i kokosolie, en gang om ugen. Kokosolie har mange fordele og både styrker og plejer håret. Sov herefter med et håndkæde over hovedpuden og vask kokosolien ud af håret næste morgen. Det er vigtigt at du putter shampoo i håret inden at du tænder for vandet, da olie og vand som bekendt ikke arbejder sammen. Vær dog opmærksom på at vælge en økologisk og koldpresset kokosolie.

Spist rigtigt

For at undgå hårtab er det også vigtigt at få rigeligt med sunde proteiner indenbords. Proteinrige produkter som ærter, mælkeprodukter, bønner, mandler og andre nødder er en god måde at styrke din krop og din hårvækst. Derudover er det vigtigt at spise rigeligt med frugt og grønt, da de indeholder vitaminer og antioxidanter, som styrker håret og mindsker hårtab.

Økologisk shampoo

Der findes desværre rigtig mange shampooer på hylderne i supermarkederne der er til mere skade end gavn og mere skade, ønsker man ikke når man i forvejen lider af hårtab. Langt de fleste shampooer i supermarkederne indeholder silikone og en lang række stoffer som er skadelige for både din hud, dit blod og selvfølgelig dit hår (kilde).

Specielt stoffet Sodium er skadeligt. Sodium er det samme som Natrium, Laureth, Lauryl, Sulfate eller også kaldet SLS og NLS. SLS er et skummemiddel som fjerner de naturlige olier fra hår og hovedbund, som gør at shampooen trænger mere ind. Stoffet har let ved at trænge igennem hud og hår og når det først er trængt ind, bliver det længe i vævet. Især i hjerte, hjerne, og leveren. SLS trænger ind i blodet og bliver transporteret rundt i kroppen, hvor det så ophober sig i hjerne, hjerte, lunger, lever og øjne (kilde).

Fordi at det forbliver længe i vævet, skader det og dette kan have følgende konsekvenser:

  • Kræft: SLS kan reagere med andre kemikalier og danne kemiske forbindelser, der kan forårsage kræft.
  • Hormonforstyrrelser: SLS kan opføre sig som et hormon og skabe ubalance i hormonsystemet, blandt andet østrogen som kan have betydning for ens forplantningsevne.
  • Øjenskader: SLS optages særligt nemt af cellerne i øjnene – også selvom man ikke får shampooen direkte i øjnene. Dette er fordi at det bliver optaget i blodbanerne og dette kan skade udvikling og funktion – specielt hos børn.
  • Hårtab: SLS dræber hårrødderne og hårene vil falde af et efter et.
  • Sart og svækket hud: SLS fjerner de naturlige olier og gør derfor huden let tilgængelig for diverse mikroorganismer som svampe og bakterier. Dette øger desuden risikoen for allergiske reaktioner.

Er du derfor i forvejen påvirket af hårtab, er det en god idé at vælge en økologisk shampoo der ikke indeholder dette stof. Find eventuelt en shampoo i den lokale økologiske butik og sørg altid for at læse ingredienserne bagpå!

Læs også vores test af HairLust Gummies

Der findes også en række metoder til at genopbygge dit hår igen, så du holder op med at tabe hår. Et produkt der hedder Crescina er en af de få behandlingsformer imod hårtab der er lægeligt og videnskabeligt påvist at kunne stabilisere hårtab hos både mænd og kvinder. Du kan finde vejledning og oplysninger om Crescina inde på hjemmesiden.

Akupunktur kan også være med til at stoppe hårtabet og genopbygge dit hår og kan hjælpe dig af med stress, hvis det er her dit hårtab stammer fra.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5