Hvilken kugledyne er bedst på markedet?

Har du problemer med at sove? Måske er du en af de mange personer, der hver nat vender og drejer sig i deres søvn, eller som bruger lang tid med en skærm midt om natten i forsøget på at falde i søvn? Så er løsningen måske de populære kugledyner, som i øjeblikket tager Danmark med storm.

kugledyne test i danmar
Udgivet 13.07.2021 | Senest redigeret 11.12.2023 | Artiklen indeholder reklamer

En god nats søvn er fuldstændig nødvendig for, at vi kan fungere godt på vores arbejde og i vores privatliv. Uden en god nats søvn er man træt i kroppen og hovedet, man er ugidelig og kan ikke fungere på det optimale niveau, som vores moderne liv kræver af os.

Derfor er det fuldstændig grundlæggende for din tilværelse, at du sover godt om natten, og med en kugledyne kan det være, at du kan opnå lige netop det.

Kugledyner er specielt velegnede til børn og voksne med ADHD eller andre diagnoser på autismespektret. Det skyldes at personer på autismespektret ofte er meget responderende på berøring og fysiske stimuli, og en kugledyne kan være med til at afslappe børn med autisme eller ADHD.

Kugledyner er også særligt velegnede til personer med uro i kroppen, med angst eller med andre former for psykisk eller fysisk ubehag.

Hvad er en kugledyne?

En kugledyne, nogle gange også kaldet en tung dyne eller blot tyngdedyne, er en dyne, der indeholder hundredvis af små kugler, enten i glas eller plastic. De er formet som ganske almindelige dyner, men hvor andre dyner er fyldt med bløde materialer, er kugledyner altså fyldt med små hårde kugler.

Kuglernes størrelse og tyngde kan variere alt efter model, men som regel er kuglerne én millimeter i diameter, og i mange tilfælde er de pakket ind i polyestervat, så de ikke mærkes for hårdt mod kroppen, og så lydgener minimeres ved brug. For at forhindre at kuglerne rutsjer rundt i dynen, er de som regel nøje fordelt og syet ind i sektioner.

hugged kugledyne

Udvalgt fra Hugged

Få styr på uroen i kroppen med denne kugledyne fra Hugged. Den kommer som 5kg., 7kg., 9kg., og 11kg.

Se testvinder
9.0score
Ad

På den måde bliver dynens vægt afbalanceret, så den fungerer bedst muligt.

Kugledyner kan variere i tyngde, men kan fås fra ca. 5-15 kg, og vægten på din tyngdedyne skal modsvare ca. 10-15% af din egen kropsvægt. For små børn og stærkt overvægtige skal der andre forbehold til, og det kan være, at du skal have specialfremstillet en dyne.

De fås også i en lang række størrelser og kan bruges af både børn og voksne. På den måde er du sikker på, at kugledynen stimulerer på præcis den rigtige måde, så din søvn kan forbedres, og så du kan opleve hverdagen som mere overskuelig.

Læs også vores store guide til massagepistoler

En tung dyne har den effekt, at kuglerne stimulerer kroppens følesans. Hver gang du bevæger dig under dynen, bevæger de små kugler i dynen sig også, og du vil opleve det som en blød og konstant varierende stimuli.

Mange oplever, at kuglernes berøring lindrer uro i kroppen, skaber ro i sindet og giver en roligere og dybere søvn.

eksempel på en kugledyne

Dynens tyngde har også den effekt, at den former sig efter kroppen og stabiliserer. På den måde vender og drejer man sig ikke i løbet af natten, og søvnen bliver derfor mere rolig. Følelsen af dynen, der slutter sig tæt om kroppen, kan også have en beroligende effekt, men selvfølgelig ikke for alle.

Berøringssansen sidder overalt på kroppens hud og stimuleres, hver gang vi rører eller bliver berørt af noget ydre. Derfor er vores berøringssans konstant i spil, og det kan næppe overvurderes, hvor vigtig denne sans er i vores dagligdag.

Hele vores fornemmelse af den verden, der er omkring os, er for en stor del af os skabt på baggrund af vores berøringssans – og hver gang vi er i fysisk kontakt med verden, får vi en tydelig fornemmelse af vores fysiske væren heri. Berøring er fuldstændig grundlæggende for vores fornemmelse af os selv i verden samt for vores fornemmelse af vores egen krop og dens grænser.

Med en kugledyne får du hele natten igennem en blød og let berøring fra alle sider, der konstant stimulerer kroppens berøringssans, lindrer uro og ubehag og sikrer en forbedret søvn. Derudover får tyngden fra kugledynen også dynen til at føles mere som et varmt kram, og for mange skaber det en stor tryghed, der er med til at sikre en dybere og bedre søvn.

Oprindeligt blev kugledyner og tyngdedyner udviklet til at hjælpe børn og voksne med autisme eller ADHD, men i dag er kugledyner et udbredt fænomen, der bruges af alle typer forbrugere. Hvis du har søvnbesvær, ledsmerter eller bare uro i kroppen, kan det være, at en kugledyne er lige netop det, du har behov for, så du kan blive udhvilet og få ro i kroppen.

Forskel på tyngdedyner og kugledyner

Selvom tyngdedyner og kugledyner ofte nævnes i samme åndedrag, og i nogle tilfælde nærmest er blevet synonymer, er der dog alligevel forskelle.

Tyngdedyner, eller tunge dyner, er dyner som med forskellige midler er blevet gjort tungere.

Nogle gange er det gennem kugler, men det kan også gøres med kæder eller ved at indsy tunge materialer i dynen. De har den effekt, at de lægger sig tæt omkring kroppen, så der dannes en tæt og tryghedsskabende boble.

Mange oplever, at en tyngdedyne giver en forøget tryghedsfølelse, og at presset fra dynen stimulerer sanserne og lindrer uro og ubehag i kroppen samt fastholder kroppen, så søvnen ikke forstyrres af pludselige bevægelser.

Kugledyner er en form for tyngdedyne, hvor kuglerne skaber tyngde. Vigtigst af alt giver kuglerne, der kan variere i størrelse og materiale, berøringsstimuli, der virker beroligende og afslappende.

Modsat tyngdedynen, der skaber et konstant pres, sikrer kuglerne i kugledynen, at sanserne påvirkes på varierende måder.

Det har for mange en beroligende effekt, og det gør, at børn og voksne med manglende kropsbevidsthed eller kropskontrol udvikler en højere fornemmelse for deres krops grænser. Derudover betyder kuglerne i kugledynen også, at dynen i højere grad former sig efter kroppen og i højere grad er fleksibel og bevægelig.

Kugledyner til børn og babyer

At være barn kræver meget energi, og det er derfor ekstremt vigtigt for et barns udvikling, at søvnen er god og rolig. Det er specielt tilfældet, hvis barnet har en diagnose på autismespektret, for eksempel ADHD, eller hvis det har motoriske udfordringer eller generelt lider af søvnbesvær og hyperaktivitet.

bedste kugledyne til børn

Vi anbefaler fra Hugged.dk

Denne kugledyne fra Hugged er den vi anbefaler. Den kan købes i forskellige tyngder.

Læs mere
9.0score
Ad

Et barn, der ikke får nok søvn eller ikke kan finde til ro i sin egen krop, vil ofte have svært ved at koncentrere sig, og det kan gå ud over barnets skolegang eller sociale samvær med andre børn og voksne. Ofte ser man også hos børn på autismespektret, at de ikke har en fornemmelse for deres egen krop og derfor har svært ved at deltage i fysiske aktiviteter – og at de nogle gange vil være uvidende om deres egen styrke og derfor kan gøre skade på sig selv eller andre børn. For børn med de udfordringer kan en kugledyne eller en tyngdedyne være lige netop det, de mangler.

Bevægelsen fra kuglerne i en kugledyne, eller tyngden fra en tyngdedyne, kan være med til at give dem en fornemmelse for deres egen krops dimensioner og give dem en blid og let stimuli, der i mange tilfælde har en beroligende og lindrende effekt.

Alt afhængigt af hvor gammelt dit barn er, skal dynens størrelse og tyngde variere, så trykket fra dynen ikke virker ubehageligt eller utrygt. Hvis dit barn har tendens til at føle utryghed i små rum, skal du overveje en relativ let dyne eller finde andre alternative løsninger. En god tommelfingerregel er, som vi allerede har nævnt i starten af artiklen, at vægten af dynen skal være ca. 10-15 % af kropsvægten. Det gælder for både voksne og børn.

Hvis du netop er blevet mor eller far, og dit barn ikke vil sove, er der også mulighed for kugledyner. Specielt er de velegnede til babyer, der er født for tidligt, og som derfor har brug for ekstra stimuli til at udvikle de motoriske evner.

Når et barn fødes for tidligt, har det ikke udviklet sit sanseapparat, og især følesansen kan være underudviklet. Det betyder, at en for tidligt født baby kan have svært ved at føle sin egen krops grænser. Det betyder, at det ofte vil få svært ved at udvikle sin motorik. Ofte vil det også medfører, at et for tidligt født barn har svært ved at falde til ro, at det ofte vil være anspændt i kroppen, at det ofte vil græde samt lide af søvnbesvær. For at hjælpe for tidligt fødte børn med at udvikle deres motoriske evner og lindre de mange andre problemer, der kommer med en for tidlig fødsel, er der udviklet kugledyner, der vejer omkring 1,5 kg, og som indeholder kugler, der stimulerer barnets sanser.

I virkeligheden er det den samme form for stimuli, der finder sted, når man svøber sit barn og bærer det på kroppen. Presset fra slyngen stimulerer også barnets følesans, og sammen med tætheden på enten mor eller far skaber presset og den vuggende fornemmelse også en tryghedsfornemmelse hos barnet. Med en kugledyne videreføres dette princip sådan set bare.

På sygehuse og fødeklinikker anvendes der kugledyner til for tidligt fødte babyer, og det er en anerkendt praksis. Du kan for eksempel komme kugledynen ned i barnevognen til barnet, når I går tur, og sammen med barnevognens vuggen vil kuglerne i dynen stimulere dit barn, så det finder ro og bliver hjulpet til at udvikle sanserne.

Kugledyner er også ekstremt velegnede til børn med kolik eller andre former for tilstande, der medfører ubehag, gråd og søvnbesvær hos spædbørn. Også børn med udviklingshæmninger, for eksempel Downs Syndrom, kan få glæde af kugledyner, hvor de kan finde tryghed og ro i kuglernes berøring.

Kugledyner til personer med angst og depression

Man må aldrig tage for let på angst og depression, og lider man af angst eller depression, skal man altid gå til fageksperter som for eksempel psykologer eller læger, der har ekspertviden på området.

Kugledyner kan aldrig i sig selv være en behandling mod angst eller depression, men en kugledyne kan have en lindrende og terapeutisk effekt. En kugledyne kan skabe en fornemmelse af tryghed og fysisk velvære, og det kan lindre nogle af symptomerne og gøre angst og depression nemmere at håndtere.

Der er lavet adskillige tests og eksperimenter, hvor det viser sig, at kugledyner har en positiv effekt på patienter med angst, og flere hospitaler er begyndt at anvende kugledyner som et hjælpende redskab til håndteringen af angst og depression.

hugged kugledyne

Udvalgt fra Hugged

Få styr på uroen i kroppen med denne kugledyne fra Hugged. Den kommer som 5kg., 7kg., 9kg., og 11kg.

Se testvinder
9.0score
Ad

Stimuli fra kugledyner reducerer mængden af kortisol, det vil sige kroppens stresshormon, og derfor har mange personer med stress eller stresslignende symptomer også forklaret, at kugledyner har en positiv effekt. Det er i virkeligheden den samme form for stimuli, der fås fra massage og andre former for dybdepres-stimuli. Det er derfor, man føler sig afstresset og afslappet under en rigtig god massage. Studier viser også, at brugen af kugledyner forøger produktionen af serotonin, kroppens lykkehormon.

Det er igen meget vigtigt at påpege, at en kugledyne på ingen måde må ses som en substitut for reel psykologisk eller psykiatrisk behandling, men der ser ud til at være belæg for, at kugledyner har en form for positiv effekt på nogle symptomer på stress, angst og depression.

Kugledyner til personer på autismespektret

For folk på autismespektret er hverdagen fyldt med sanseindtryk, og derfor kan det være svært at slappe af eller falde i søvn om aftenen. Ofte vil mange også opleve at vågne op om natten eller have problemer med urolig søvn. Med manglende søvn og afslapning forværres eller intensiveres følsomheden over for sanseindtryk og stimuli også ofte, og det er derfor ekstremt vigtigt for specielt børn på autismespektret, at de får mulighed for at finde afslapning.

Med en kugledyne er det muligt for nogle at opnå forbedret søvn og afslapning. Det er klart, at fordi en kugledyne i sig selv er et sansestimulerende redskab, vil det for nogle have den modsatte effekt, hvor sansestimuliene bliver for meget. Men for mange er en kugledyne et effektivt redskab, der afslapper og lindrer personer på autismespektret.

Fordi sansestimuleringen er konstant og let, og fordi kuglerne i dynen bevæger sig i harmoni med kroppen, opleves kuglernes berøring ikke overstimulerende, men derimod beroligende og lindrende. Tyngden fra dynen betyder også, at dynen lægger sig tæt om kroppen, hvad der for mange personer på autismespektret kan føles beroligende. Det skaber tryghed og er samtidig med til at forøge kropsbevidstheden.

Med forøget kropsbevidsthed og formindsket uro er en kugledyne med til at sikre en god og rolig nats søvn. Det er vigtigt for alle mennesker, men for personer på autismespektret er det ekstra vigtigt, fordi hverdagen allerede føles overvældende og udfordrende til at begynde med. Med en god og rolig nats søvn bliver hverdagen derfor meget nemmere at overskue, og det skaber forbedret livsglæde både for personen selv og for de pårørende.

Der er foretaget tests og eksperimenter med brugen af kugledyner til børn med ADHD, og den positive effekt på deres søvnmønstre og deres hyperaktivitet er mildest talt interessant. Det ser således ud til, at børn med ADHD kan falde i søvn på omkring samme tid som børn uden ADHD. I skolen reducerer børn med ADHD deres hyperaktivitet med 10 %, efter de har sovet med kugledyner, og deres søvn er betydeligt roligere.

Selvfølgelig er det forskelligt fra barn til barn, og man kan ikke nødvendigvis drage generelle konklusioner fra sådanne studier, men det tyder på, at kugledyner har en positiv effekt.

Hvis du selv har børn med diagnoser på autismespektret, eller hvis du selv har en diagnose på spektret, og hvis du gerne vil have mere information om forskellige former for kugledyner og læse anmeldelse af produkter, kan du finde inspiration på Spektrumshops hjemmeside.

Kugledyner til voksne

Kugledyner er til alle, både personer på autismespektret og mennesker med forskellige former for søvnbesvær. For mange voksne er søvnbesvær en stor udfordring, og der kan være mange forskellige årsager til, at det kan være svært at falde i søvn om aftenen. For nogle er det et fysisk problem, hvor ledsmerter eller gigt gør det svært at falde i søvn. For andre kan det være stress eller angst, der holder én oppe om natten og vender op og ned på nat og dag. Det kan også være, at det ganske enkelt skyldes, at du sidder med en mobiltelefon eller computer lige inden sengetid. Studier viser, at det kan være skadeligt for ens søvnmønster, hvis man inden sengetid stimulerer hjernen for meget med det blå lys fra skærmene.

Uanset årsagerne er det vigtigt med en god og rolig søvn. Hvis man møder op på arbejde med kun få timers søvn bag sig, er man uoplagt og uproduktiv, og man føler sig ofte udmattet og trist til mode. Man yder ikke sit bedste, og det kan være med til at ødelægge både arbejdsglæde og livsglæde. Det er ingen tjent med – hverken dig, dine kollegaer eller din familie.

For du kan heller ikke forhindre, at dårlig søvn går ud over dit familieliv. Du vil måske ikke have overskuddet til at lege med dine børn eller hjælpe med lektierne, og du kan nemt blive irritabel og mut. De fleste kender sikkert godt problemerne.

Med en kugledyne kan du hurtigt få din nattesøvn tilbage, og med den forbedres dit overskud og din livsglæde. Dynens kugler vil give dig et let tryk over hele kroppen, og du vil opleve, at din krop reagerer ekstremt positivt.

Der er faktisk også belæg fra søvnforskere, der har fundet ud af, at der er noget om snakken. I artiklen Søvnforsker: Tung dyne hjælper mod søvnløshed, der udkom på Videnskab.dk tilbage i 2016, forklarer den svenske søvnforsker Gaby Badre, at der ser ud til at være en positiv effekt på søvnbesværede patienter. I et eksperiment har han opdaget, at søvnbesværede patienter vil vågne sjældnere op i løbet af natten, og at de vil falde hurtigere i søvn, hvis de sover med en tung dyne. Hvis du er interesseret i Gaby Badres forskning og undersøgelser vedrørende brugen af tyngdedyner, kan du læse hans artikel Positive Effects of a Weighted Blanket on Insomnia fra 2015, udgivet i tidsskriftet ”Journal of Sleep Medicin and Disorders”.

Det er dog ikke alle patienter fra Badres eksperiment, der oplevede, at dynen havde en positiv effekt på deres søvn, og derfor er det heller ikke en metode eller behandlingsform mod søvnbesvær, som alle søvnforskere anbefaler. Noget kunne tyde på, at effekten fra dynen mere har karakter af en placeboeffekt.

Hvad er prisen for en kugledyne?

Prisen på en kugledyne kan variere meget, men kan nemt komme til at koste over 1000 kroner. Det er derfor ikke en helt billig affære at anskaffe sig en kugledyne, og man skal gøre sig mange overvejelser, om det er det værd.

Det er ikke nødvendigvis sikkert, at man vil opleve nogen forskel med en kugledyne, og i mange tilfælde skal man bruge lang tid på at finde den helt rigtige dyne, der passer til ens behov. Nogle kugledyner er varmere end andre slags, og nogle gange er dynerne fyldt med dun eller andre isolerende materialer sammen med kuglerne.

Skal man anskaffe sig en kugledyne, er det derfor en god ide først at kontakte en læge eller en fysioterapeut, der har faglig ekspertviden på området. De kan eventuelt give dig øvelser eller andre metoder, der billigere kan afhjælpe dig med dine problemer.

Forhandlere af kugledyner har som regel mange forskellige slags, og det er meget vigtigt, at du får fat i den kugledyne, der passer lige præcis til dig.

Hvis du ved, at du ikke kan undvære en kugledyne, men ikke har råd til at købe en endnu, eller hvis du gerne vil prøve forskellige former for kugledyner, inden du beslutter dig for at købe en, er der også mulighed for udlejning. Du kan leje en kugledyne i et par måneder og sende den retur. Det er en betydeligt billigere løsning, hvis du ikke er helt sikker på, hvilken form for dyne du gerne vil have.

Opsummering

Modsat almindelige dyner, der indeholder bløde materialer, der skal holde kroppen varm, er en kugledyne fyldt med små kugler eller perler. Formålet med kuglerne i en kugledyne er at give dynen en del tyngde, så dynen lægger sig tæt op ad kroppen, og for at kuglerne skal stimulere kroppens sanser på en beroligende og lindrende måde.

Oprindeligt blev kugledyner designet til børn og voksne med diagnoser på autismespektret, men i dag er kugledyner udbredte blandt alle slags forbrugere. Primært til personer, der af forskellige årsager har søvnproblemer. Kuglerne i kugledynen bevæger sig med kroppen, og kuglernes overflade skaber et konstant, men altid lettere varierende pres mod kroppen fra alle sider, der på mange har en beroligende effekt.

Kugledyner kan fås i mange forskellige modeller, og vægten fra kuglerne kan variere meget. Man skal derfor altid anskaffe sig en kugledyne, der passer præcis til ens behov. Det vil for eksempel sige, at man skal anskaffe sig kugledyner med en vægt, der svarer til 10% af ens egen kropsvægt.

Studier viser, at brugen af kugledyner kan reducere mængden af stresshormoner i kroppen, samtidig med at det kan forøge produktionen af serotonin, også kaldet lykkehormoner. Derfor har kugledyner også en positiv effekt på personer med stress, angst og depression. Man skal selvfølgelig altid gå til professionelle fagfolk med sine psykiske problemer, og en kugledyne må derfor aldrig ses som mere end et hjælpende og supplerende redskab i forhold til angst og depression.

Kugledyner er dyre og kan nemt koste over 1000 kroner. Derfor er det vigtigt, at man overvejer meget kraftigt, om en kugledyne er en nødvendig investering. Det er ikke altid sikkert, at ens søvnproblemer vil blive afhjulpet med en kugledyne, og så ville det være en ærgerlig udgift. Man kan søge om tilskud fra kommunen, specielt hvis der er tale om en dyne til børn, og ellers kan man også leje en kugledyne over flere måneder.

Der er udbredt enighed blandt søvnforskere og andre eksperter på området om, at kugledyner har en positiv effekt på søvnproblemer, stress, angst og andre former for psykiske og fysiske lidelser. Det er dog ikke nødvendigvis tilfældet, at det vil hjælpe alle, og nogle gange har en kugledyne ingen mærkbar effekt. Dine søvnproblemer kan skyldes en lang række ting, og i mange tilfælde ligger roden til søvnproblemer i psykiske eller fysiske skader, som du altid skal have en specialist til at kigge på. Men når det er sagt, er der ingen tvivl om, at kugledyner har en effekt, og det er et redskab, der bruges på fødeklinikker og af fysioterapeuter i hele landet.

Om skribenten

Rikke Eriksen er en anerkendt og dedikeret skribent hos Doc24.dk, hvor hun har bidraget med sin ekspertise i sundhed i over 4 år. Med en solid baggrund inden for sundhedsområdet har Rikke opbygget en stærk autoritet på vores website, hvilket gør hendes artikler og indlæg både informative og troværdige.

Skriv en anmeldelse
5/5