Stråling fra babyalarmer – hvad skal du være opmærksom på?

Med til at blive forælder hører også, at du bliver mere bekymret. Du har pludselig meget mere at miste. Når du køber en babyalarm, vil du derfor naturligt også bekymre dig om, hvordan strålingen fra den påvirker dit barn.

babyalarm test billede
Udgivet 17.06.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

De senere år har der været en hype omkring stråling fra babyalarmerne på det danske marked. Producenterne har ligget i slogskamp om at levere så lidt stråling som muligt, og det har resultere i nogen gode produkter med lav stråling, men hvilken babyalarm er så vinderen af kapløbet, og er den værd at investere sine penge i, det er et par de spørgsmål jeg sætter fokus på med artiklen her.

Hvad er målet med stråling?

Det er egentlig et spørgsmål med 2 svar, så dem levere jeg selvfølgelig til dig her. Formålet med strålingen er at kunne sende lyde og video fra den ene enhed til anden anden i et sæt babyalarmer. Hvis man vil have trådløs kommunikation mellem enhederne kan man ikke undgå stråling. Målet med strålingen er derimod at opnå så lidt stråling fra babyenheden som overhovedet muligt.

Top 3 bedste babyalarmer i 2021

padwico 850

#1 – Padwico 850 (testvinder)

Padwico 850 babyalarm indstiller sig selv automatisk, og du kan derfor brug babyalarmen uden, at du skal læse en brugsanvisning. Automatisk søgning og spring til ledig kanal. Rækkevidde på 500 m ved frit sigte. Lav udstrålingseffekt (kun 8 % af normal DECT og 40 % af ECO DECT)

Til butik
9.3score
Ad
owlet

#2 – Owlet Cam Babyalarm

Smart teknologi gør at du kan holde dig informeret om babys behov med én enhed og din smartphone. Hør og se dit barn hvor som helst med Owlet Cam babyalarmen. Mange features gemt i denne lille enhed til fire personer kan streame optagelser fra dit Cam samtidigt.

Til butik
9.2score
Ad
philips avent scd 715

#3 – Philips Avent SCD715

SCD715 babyalarm giver dig større fleksibilitet med op til 24 timers overvågning før genopladning og krystalklar lyd. Med temperatursensor, beroligende natlys og vuggeviser kan du give dit barn afslappende omgivelser. Indendørs rækkevidde op til 50 m. Udendørs rækkevidde op til 330 meter

Til butik
9.0score
Ad

Skal du være bange for denne her stråling?

Der er ikke nogen forskning der viser at det har en skadelig effekt, og det er faktisk selvom der er lavet meget forskning på området. Det skal dog siges at forskningen er lavet med mobiltelefoner, men at strålingen kan sammenlignes med den der kommer fra babyalarmerne.

Når det er sagt, så udvikler børn deres hjerne når de sover, og strålingen har bevist at aktivere centre i hjernen, der normalt ikke er aktivt når man sover. Det synes jeg er nok til, at man skal tænke sig om en ekstra gang.

Neonate BC 58000D

Producenten lover her en stråling på max 20mW, hvilket er i den absolut lave ende. Produktet er ret gennemført, og er min absolutte favorit på markedet i øjeblikket. Babyalarmen tilbyde en lange række features, hvor de vigtigste er overførelse af temperatur fra udedelen, samt opsætning af alarmer der giver mulighed for at overvåge højeste tilladte temperatur og lavest tilladte temperatur, hvilket henholdsvis er en fordel om sommeren og om vinteren.

Det automatisk kanalvalg sikre, at man altid har råderum og en fri kanal. Babyalarmen tilpasser selv sendestyrken fra babyalarmen for at reducere strålingen. Tanken med det er selvfølgelig, at hvis forældre enheden ikke er ret langt væk behøver der ikke sendes kraftigt.

Den suveræne batteritid har gjort livet meget lettere. I tal betyder det 72 timer på standby for babyenheden. Standby betyder når den ikke sender lyde til forældreenheden. Jeg var meget skeptisk omkring den lovet batteritid, men den holder 100% og det er selv på et 2 år gammelt batteri.

Smart Nova

Det er konkurrenten til Neonate som gør det bedst. Der er tænkt mange gode tanker, desværre er den ikke helt ligeså smart som Neonaten. Den har samme features, hvis man kigger på listen af dem. Desværre er der fx. Bygget touch knapper på, som reagere alt for langsomt. Den automatiske sendestyrke som er en af den helt smart ting ved BC 5800D, er på Smart Nova erstattet med en manuel justering, tanken her er fin, men det svært at justere når først den lille sover, og brugen af det reduceres derfor til de hjemmelige rammer hvor barnevognen ofte står det samme sted.

Babymoov video alarm med 0 stråling

Babymoov kom i slutningen af 2015 med et meget spændende produkt. En babyalarm med video, der slet ikke udsender stråling fra babyalarmen. Ideen er meget spændende, og babyalarmen virker også rigtig godt. Faktisk tilbyder den opkoblingen på alle smartphones, ipads og tablets.

Det betyder, at man ikke skal rende og lede efter forældre enheden (Det har jeg alligevel prøvet nogen gange). Det er faktisk det eneste produkt på markedet af babyalarmer der skal fungere sammen med en smartphone, som rent faktisk holder hvad den lover.

Der er 2 ulemper ved modellen. Den første er at den skal koblet i en stikkontakt hele tiden, så hvis man ikke har sådan en der hvor barnevognen står, så kan man risikere at skulle have både en babyalarm til børneværelset, og en til barnevognen.

Den anden ulempe er, at den stikkontakt man vælger at bruge i huset, skal være forbundet med den som sidder ved husets WIFI router. Her mener jeg rent elektrisk. Hvordan finder man så ud af det? Det gør man helt enkelt ved, at man på husets sikringsboks slukker for alle grupperne, og herefter tænder man så for en af gangen. Når den der tænder WIFI routeren er tændt, skal der også være strøm i den stikkontakt man vil sætte babyalarmen i, ellers virker det ikke.

Neonate BC 8000DV

Det er et spændende og nyt produkt på markedet, det er i skrivende stund den eneste babyalarm der tilbyder videoovervågning af barnet, uden at skulle være koblet i en stikkontakt. Og det er fedt, det er nemlig en af de store grunde til, at den type babyalarmer aldrig er slået igennem på det danske marked. Desværre betyder det også, at den sender ret meget stråling ud når den står i videomode. Heldigvis man kan sætte den over på lyd alene og her sender den så ikke ret meget stråling.

Video transmission sluger desværre rigtig meget batteri, og den skal derfor lades op rigtig ofte, men tilgengæld giver det, ligesom babyalarmen fra babymoov en unik mulighed for, at følge med i de hyggelige stunden der opstår når børn skal sove. Vi har brugt mange timer på at sidde og kigge på videoskærmen for at se den lille sidde og lege eller synge efter sengetid.

Kan man gøre noget hvis man har en babyalarm der sender stråling?

Det kan man helt sikkert. Det handler om at få babyalarmen så langt væk fra hovedet på de små som overhovedet muligt. Se mere uddybende her hos babyalarm-test.dk Personligt lægger jeg babyalarmen under madrassen i fodenden af babyalarmen – ja du læste rigtigt under madrassen. Det er ikke fordi madrassen har en reducerende effekt på strålingen, men fordi den lille så ikke sparker til den, og det er faktisk uden den store betydning for lyden. Ofte har det faktisk resulteret i, at jeg har hørt den lille før hun gav lyd fra sig fordi hun er begyndt at rumstere.

Min anbefaling er, at man altid placere babyalarmen mindst 1m fra hovedet på barnet. Det er også den anbefaling jeg har set tænk bruger.

 

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5