Stråling fra babyalarmer – hvad skal du være opmærksom på?

Med til at blive forælder hører også, at du bliver mere bekymret. Du har pludselig meget mere at miste. Når du køber en babyalarm, vil du derfor naturligt også bekymre dig om, hvordan strålingen fra den påvirker dit barn.

babyalarm test billede
Udgivet 02.08.2016 | Senest redigeret 05.08.2019 | Artiklen indeholder ads

De senere år har der været en hype omkring stråling fra babyalarmerne på det danske marked. Producenterne har ligget i slogskamp om at levere så lidt stråling som muligt, og det har resultere i nogen gode produkter med lav stråling, men hvilken babyalarm er så vinderen af kapløbet, og er den værd at investere sine penge i, det er et par de spørgsmål jeg sætter fokus på med artiklen her.

Hvad er målet med stråling?

Det er egentlig et spørgsmål med 2 svar, så dem levere jeg selvfølgelig til dig her. Formålet med strålingen er at kunne sende lyde og video fra den ene enhed til anden anden i et sæt babyalarmer. Hvis man vil have trådløs kommunikation mellem enhederne kan man ikke undgå stråling. Målet med strålingen er derimod at opnå så lidt stråling fra babyenheden som overhovedet muligt.

Disse modeller har lavest stråling

neonate bc 6500d

Testvinder – NEONATE BC-6500D

Denne Neonate babyalarm BC-6500D er den bedste version fra Neonate. Sammenlignet med forgængeren BC-5500A, som også er en intelligent alarm, så har denne endnu bedre batteri, større display og mulighed for at tilkoble op til 3 babyenheder på én gang

Til butik
Ad
neonate bc 5800d

Bedst til prisen – NEONATE BC-5800D

Denne Neonate babyalarm BC-5800D er afløseren for den super populære Neonate BC-5500A. Størrelse og funktioner er de samme, men BC-5800D er forbedret på en lang række andre områder.

Til butik
Ad
prima nova

#5 Prima Nova 3

Super funktionel og flot Prima Nova 3 babyalarm med masser af smarte egenskaber. Alarmen har en rækkevidde på 450 meter, og mister de 2 enheder forbindelsen til hinanden, varsler forældreenheden med lys og lyd.

Til butik
Ad
philips scd505 babyalarm

#7 Philips babyalarm SCD 505

Kåret til “Bedst i test” 2012 af forburgermagasinet “TÆNK”. Den smarte DECT teknologi sikrer, at der ikke kommer andre babyalarmer på linjen, samtidig med at lyden fra baby går krystalklart igennem.

Til butik
Ad

Skal du være bange for denne her stråling?

Der er ikke nogen forskning der viser at det har en skadelig effekt, og det er faktisk selvom der er lavet meget forskning på området. Det skal dog siges at forskningen er lavet med mobiltelefoner, men at strålingen kan sammenlignes med den der kommer fra babyalarmerne.

Når det er sagt, så udvikler børn deres hjerne når de sover, og strålingen har bevist at aktivere centre i hjernen, der normalt ikke er aktivt når man sover. Det synes jeg er nok til, at man skal tænke sig om en ekstra gang.

Neonate BC 58000D

Producenten lover her en stråling på max 20mW, hvilket er i den absolut lave ende. Produktet er ret gennemført, og er min absolutte favorit på markedet i øjeblikket. Babyalarmen tilbyde en lange række features, hvor de vigtigste er overførelse af temperatur fra udedelen, samt opsætning af alarmer der giver mulighed for at overvåge højeste tilladte temperatur og lavest tilladte temperatur, hvilket henholdsvis er en fordel om sommeren og om vinteren.

Det automatisk kanalvalg sikre, at man altid har råderum og en fri kanal. Babyalarmen tilpasser selv sendestyrken fra babyalarmen for at reducere strålingen. Tanken med det er selvfølgelig, at hvis forældre enheden ikke er ret langt væk behøver der ikke sendes kraftigt.

Den suveræne batteritid har gjort livet meget lettere. I tal betyder det 72 timer på standby for babyenheden. Standby betyder når den ikke sender lyde til forældreenheden. Jeg var meget skeptisk omkring den lovet batteritid, men den holder 100% og det er selv på et 2 år gammelt batteri.

Smart Nova

Det er konkurrenten til Neonate som gør det bedst. Der er tænkt mange gode tanker, desværre er den ikke helt ligeså smart som Neonaten. Den har samme features, hvis man kigger på listen af dem. Desværre er der fx. Bygget touch knapper på, som reagere alt for langsomt. Den automatiske sendestyrke som er en af den helt smart ting ved BC 5800D, er på Smart Nova erstattet med en manuel justering, tanken her er fin, men det svært at justere når først den lille sover, og brugen af det reduceres derfor til de hjemmelige rammer hvor barnevognen ofte står det samme sted.

Babymoov video alarm med 0 stråling

Babymoov kom i slutningen af 2015 med et meget spændende produkt. En babyalarm med video, der slet ikke udsender stråling fra babyalarmen. Ideen er meget spændende, og babyalarmen virker også rigtig godt. Faktisk tilbyder den opkoblingen på alle smartphones, ipads og tablets.

Det betyder, at man ikke skal rende og lede efter forældre enheden (Det har jeg alligevel prøvet nogen gange). Det er faktisk det eneste produkt på markedet af babyalarmer der skal fungere sammen med en smartphone, som rent faktisk holder hvad den lover.

Der er 2 ulemper ved modellen. Den første er at den skal koblet i en stikkontakt hele tiden, så hvis man ikke har sådan en der hvor barnevognen står, så kan man risikere at skulle have både en babyalarm til børneværelset, og en til barnevognen.

Den anden ulempe er, at den stikkontakt man vælger at bruge i huset, skal være forbundet med den som sidder ved husets WIFI router. Her mener jeg rent elektrisk. Hvordan finder man så ud af det? Det gør man helt enkelt ved, at man på husets sikringsboks slukker for alle grupperne, og herefter tænder man så for en af gangen. Når den der tænder WIFI routeren er tændt, skal der også være strøm i den stikkontakt man vil sætte babyalarmen i, ellers virker det ikke.

Neonate BC 8000DV

Det er et spændende og nyt produkt på markedet, det er i skrivende stund den eneste babyalarm der tilbyder videoovervågning af barnet, uden at skulle være koblet i en stikkontakt. Og det er fedt, det er nemlig en af de store grunde til, at den type babyalarmer aldrig er slået igennem på det danske marked. Desværre betyder det også, at den sender ret meget stråling ud når den står i videomode. Heldigvis man kan sætte den over på lyd alene og her sender den så ikke ret meget stråling.

Video transmission sluger desværre rigtig meget batteri, og den skal derfor lades op rigtig ofte, men tilgengæld giver det, ligesom babyalarmen fra babymoov en unik mulighed for, at følge med i de hyggelige stunden der opstår når børn skal sove. Vi har brugt mange timer på at sidde og kigge på videoskærmen for at se den lille sidde og lege eller synge efter sengetid.

Kan man gøre noget hvis man har en babyalarm der sender stråling?

Det kan man helt sikkert. Det handler om at få babyalarmen så langt væk fra hovedet på de små som overhovedet muligt. Se mere uddybende her hos babyalarm-test.dk Personligt lægger jeg babyalarmen under madrassen i fodenden af babyalarmen – ja du læste rigtigt under madrassen. Det er ikke fordi madrassen har en reducerende effekt på strålingen, men fordi den lille så ikke sparker til den, og det er faktisk uden den store betydning for lyden. Ofte har det faktisk resulteret i, at jeg har hørt den lille før hun gav lyd fra sig fordi hun er begyndt at rumstere.

Min anbefaling er, at man altid placere babyalarmen mindst 1m fra hovedet på barnet. Det er også den anbefaling jeg har set tænk bruger.

 

Fagligt godkendt af læge (dr.med.)

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Hun interesserer sig for det menneskelige psyke, og hvordan vi kan leve sundere og længere.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5