Diabetes og impotens – Hvordan hænger det sammen?

Lider du af diabetes, øger det også din risiko for at lide af impotens. Men hvordan kan du forebygge, at det sker? Og hvad er egentlig forbindelse mellem impotens og diabetes? Læs mere om det herunder.

diabetes og impotens
Udgivet 15.07.2021 | Senest redigeret 02.04.2025 | Artiklen indeholder reklamer

Opdateret marts 2025: Vi har opdateret artiklen med ny forskning om, hvor udbredt impotens er blandt mænd med type 2-diabetes, samt nye behandlingsmuligheder som stamcelle- og genterapi, og vigtigheden af god blodsockerkontrol i forebyggelse af seksuelle problemer.

Impotens er en meget normal komplikation hos mænd, der lider af diabetes. Men mange mænd har svært ved at tale om rejsningsproblemer, da det af mange anses som noget pinligt og privat.

Der er tale om impotens, når en mand over en længere periode ikke er i stand til at gennemføre samleje. Det er en hyppig konsekvens hos over halvdelen af alle mandlige diabetikere, og du kan i denne artikel læse om hvorfor, og hvad man som diabetiker med impotens kan stille op.

Diabetes er ofte årsag til impotens

Jo ældre du er, jo større er risikoen for impotens. Men når du oven i købet lider af diabetes, er du ca. 10 år foran din egen alder og er derfor i risikogruppen for at få rejsningsproblemer tidligere end andre mænd.

Ny forskning viser, at erektil dysfunktion optræder hos op til 72 % af mænd med type 2-diabetes. Det skyldes blandt andet, at forhøjede blodsockerniveauer og dårlig blodsockerkontrol både kan forårsage nerveskader og hæmme blodtilstrømningen til penis.

I de seneste år er der desuden kommet øget fokus på betydningen af at diagnosticere og behandle seksuelle problemer tidligt. Det gælder både for mænd og kvinder med diabetes, da god blodsockerkontrol i sig selv kan mindske risikoen for seksuelle problemer.

Forskere arbejder også med nye behandlingsmetoder som stamcelleterapi og genbehandling, som i fremtiden kan forbedre mulighederne for at hjælpe diabetikere med impotens.

Normal rejsning af penis sker ved, at hjernen ved seksuel stimulation sender signaler via nervesystemet ned til penis. Herefter øges blodtilstrømningen til penis, og blodkarrene udvider sig, og tilbageløbet af blodet stoppes.

Da diabetes bl.a. øger tendensen til åreforkalkning, hæmmes blodtilstrømningen i de små blodkar i penis, hvilket kan føre til impotens. Hvis du er diabetiker med impotens, kan du via din læge komme i behandling med piller, injektion, vakuum, trykbølger eller andet.

Kilder

  • Sexual dysfunction in patients with type 2 diabetes
    https://www.endocrine-abstracts.org/ea/0109/ea0109p225

  • Current status and prospects of diabetes mellitus induced erectile dysfunction
    https://www.frontiersin.org/journals/endocrinology/articles/10.3389/fendo.2023.1168744/full

  • Sexuella problem vid typ 2-diabetes
    https://www.diabetes.se/diabetes/diabetes-typ-2/komplikationer/sexuella-problem/

  • The global burden of erectile dysfunction and its associated risk factors
    https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11472474/

  • Importance of assessing erectile dysfunction in patients with type 2 diabetes
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/40024950/

  • Diabetes og sexproblem – finns det en koppling?
    https://www.diabetes.se/aktuellt/diabeteslabbetpodcast/15-diabetes-och-sexproblem–finns-det-en-koppling/

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5