Behandling af kønsvorter

Har du kønsvorter, er der vigtigt, at du sørger for, at de bliver behandlet, så de ikke smitter andre. Heldigvis findes der en række forskellige behandlingsformer, så du kan slippe af med de ubehagelige vorter.

behandling af kønsvorter
Udgivet 11.05.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Der findes en række forskellige måder at behandle kønsvorter / kondylomer på. Hvilken din læge vælger, kommer blandt andet an på, hvor genstridige dine vorter er, og hvor mange du har.

Kønsvorter er en af de mest udbredte kønssygdomme i Danmark. Har du fået sygdommen, kan du være heldig, at dine vorter går væk af sig selv. Det gør de i cirka 30 % af tilfældene. Hvis de ikke gør, er du nødt til at få behandling. Du kan ikke selv købe noget at behandle vorterne med. Du skal forbi lægen, så I sammen kan lægge en strategi for, hvordan du slipper af med dine kønsvorter.

Det er forskelligt, hvilken form for behandling din læge vil vælge. Det kommer blandt andet an på, hvor hårdt du er angrebet, og hvordan dine kønsvorter reagerer på de forskellige former for behandling, som lægen udsætter dem for. Virker en mildere behandling ikke, vil det oftest være nødvendigt at tage en skrappere form for behandling i brug.

Hvad er kønsvorter?

Kønsvorter og kondylomer er en af de mest udbredte kønssygdomme i Danmark, men er også en af dem, som folk er mindst oplyste om. Sygdommen kan sammenlignes med herpes; når du først har fået den, kan du livet igennem risikere at få udbrud. Det vil ofte være i forbindelse med, at du er syg, eller din krop er presset, for eksempel i forbindelse med en graviditet.

kondylomer behandling billede
På dette billede kan du se kønsvorter på en mand.

Sygdommen skyldes HPV-virus, der mest er kendt for at kunne give kvinder celleforandringer og livmoderhalskræft. Det er dog en anden form for HPV-virus, der forårsager kondylomer, og den kan ramme både mænd og kvinder.

Warticon-vorter

Effektiv behandling mod kønsvorter

Mand eller kvinde –  kom af med kønsvorter på 3 dage uden, at du skal snakke med egen læge. Behandlingen kræver ingen piller, og kan smøres direkte på vorten.

Bestil - væk efter 3 dage
Ad

Vorterne kan variere meget i størrelse og udseende. Nogle vorter kan være så små, at de er umulige at se. Der skal din læge bruge en særlig lup for at se dem. De kan dog sagtens svie eller klø alligevel. Hvis du har synlige vorter, kan de være alt fra to millimeter til en centimeter høje. De kan være flade, stilkede eller ligne blomkål.

Behandlingen starter hos lægen

Det er desværre ikke muligt for dig at fjerne kønsvorter selv. Du kan ikke købe noget i håndkøb, der kan hjælpe dig med at fjerne vorterne. Du må heller ikke bruge midler til hånd- eller fodvorter til at fjerne dem med. Den medicin, der bruges mod kondylomer, er udviklet særligt til at blive brugt i følsomme områder som kønsorganer og endetarm, hvor vorterne typisk sidder.

Når du er ved lægen, vil I tale om, hvilken behandling der vil være den mest optimale for dig. Det er forskelligt fra person til person. Hvis du har mange vorter eller hele klaser af vorter, kan det være nødvendigt at starte med en laserbehandling for at få bugt med dem. I de fleste tilfælde vil du dog starte med en creme eller et liniment.

Creme eller liniment

Creme eller liniment til at smøre på kønsvorter er den mest almindelige måde at prøve at fjerne vorterne på. Linimentet er en tyktflydende væske, der ligesom cremen skal smøres direkte på vorten. Cremen har en ætsende effekt, der hjælper kroppen med at nedbryde vorten.

Hvis dine kønsvorter sidder et sted, hvor det er nemt for dig at nå, kan du typisk selv smøre creme eller liniment på dem. Sidder dine kønsvorter et sted, hvor du har svært ved at nå, skal du op til lægen og have smurt cremen på.

Frysning eller varmebehandling af kønsvorter

Hvis behandlingen med creme eller liniment ikke virker, er en mulighed, at lægen kan prøve at fryse eller varmebehandle kønsvorterne, så de går væk. Ved begge former for behandling bliver området rundt om vorten behandlet med høj varme eller kulde.

Det skaber en blæne rundt om kønsvorten. En blæne er en væske fyldt hudboble, som huden laver for at beskytte sig selv. Når blænen falder af, vil den tage kønsvorten med sig.

Laserbehandling af kønsvorter

Hvis du har mange kondylomer i klaser, eller hvis du har nogle meget sejlivede kønsvorter, kan det være, at din læge vil prøve at laserbehandle vorterne. Det sker ved, at kønsvorterne bliver skåret væk med laserlys. Du vil være bedøvet under indgrebet, og i nogle tilfælde vil du også være i fuld narkose. Det er noget, som du aftaler med din læge inden indgrebet.

Når dine kønsvorter er blevet fjernet, vil der komme et lille sår, der skal hele, inden huden bliver normal igen. Du skal passe på såret, når du går i bad, og når du vasker dig. Hvis dit sår efter kønsvorten sidder i nærheden af urinrøret, er det en god ide, at du kommer noget lokalbedøvende salve på, inden du tisser. Urin kan nemlig svie i såret.

Afskrabning af vorterne

En tredje mulighed til at fjerne mere genstridige kønsvorter er, at de kan blive skåret væk. Det lyder ikke behageligt, at der bliver skåret i huden omkring dine kønsorganer eller din endetarm, og det er det heller ikke. Men det er en meget effektiv metode.

Husråd virker ikke på kondylomer

Der er mange husråd til, hvordan du kan fjerne dine kønsvorter med remedier, du kan finde i hjemmet, eller som du nemt kan skaffe. Det kan for eksempel være aloe vera, eddike og ricinusolie, der også er kendt som amerikansk olie.

Der er bare desværre ingen af dem, der virker. Du er nødt til at gå til lægen og i samarbejde med ham eller hende finde frem til den bedste form for behandling.

Kønsvorter kan komme tilbage efter behandling

Selvom du får behandling, og dine kønsvorter bliver fjernet, kan de sagtens komme tilbage igen. Det skyldes, at det kun er den fysiske vorte, der bliver fjernet. Selve virusset, der forårsager kønsvorter, bliver ved med at ligge i dine celler. Du kan derfor aldrig vide, hvornår du vil få kønsvorter igen.

Som regel vil dine kønsvorter dog komme tilbage, hvis du er syg eller gravid. Hvis du pludselig får mange kønsvorter, er det vigtigt, at du går til lægen, da det kan være et tegn på, at du kan være alvorligt syg. Det kan for eksempel være, hvis du har fået HIV.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5