Blærebetændelse efter samleje

Kvinder har en øget risiko for at få blærebetændelse efter sex. Derfor er det vigtigt, at du som kvinde er opmærksom på, hvordan du kan forebygge sygdommen, da den er meget ubehagelig at lide af.

blærebetændelse efter sex
Udgivet 13.05.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Har du oplevet at få blærebetændelser efter sex? Det er bestemt ikke unormalt at få blærebetændelse efter samleje – bliv klogere på hvorfor, og hvad du kan gøre for at forebygge det, i denne artikel.

De fleste, der har prøvet at have blærebetændelse, kan nikke genkendende til følelsen af at tisse glasskår. Svie og smerte ved vandladning kan være helt ulideligt, og der er ingen, der gider at opleve det frivilligt. Derfor er der også mange, som gerne vil undgå at få blærebetændelse, hvilket desværre er noget, mange kvinder får efter sex.

Hvorfor får man blærebetændelse efter sex?

Først og fremmest er det vigtigt at gøre det klart, at blærebetændelse ikke er en kønssygdom. Du kan altså ikke blive smittet med sygdomstilstanden gennem sex, ligesom du heller ikke selv kan smitte andre med den.

Men der er faktisk en sammenhæng mellem blærebetændelse og sex alligevel. Blærebetændelse opstår nemlig, når udefrakommende bakterier kommer op gennem urinrøret og videre op i blæren.

Blæren er mørk, fugtig og varm, hvilket er de perfekte betingelser for, at bakterier kan leve og formere sig. I langt de fleste tilfælde, er det bakterier fra tarmene, som når op i blæren og skaber betændelsen.

Og netop under sex, kan disse bakterier nemt blive overført fra endetarmen til urinrøret. Det kan både ske ved analsex, men også bare ved, at der bliver vådt og varmt i intimområdet, og at der bliver “rodet lidt rundt” dernede.

blærebetændelse produkt

Hjælp mod blærebetændelse

MacroBID (Nitrofurantoin) kapsler er et antibiotisk lægemiddel brugt til behandlingen af blærebetændelse

Læs mere
Ad

Tis efter sex

Det er ofte kvinder, som får blærebetændelse, fordi bakterierne har meget nemmere ved at finde op gennem urinrøret, som er meget kortere hos kvinder, end det er hos mænd.

Derfor er det vigtigt, at kvinder altid husker lige at komme op at tisse efter samleje. Selvom det er fristende at lægge dig ind til din partner og falde i en dyb søvn, bør du gå ud på toilettet og tisse for at skylle eventuelle bakterier ud, inden de når at formere sig.

Hvis I har ubeskyttet analsex, er det også en god idé, at manden tisse efter endt samleje, da tarmbakterierne ved analsex har noget nemmere ved at finde vej ind i urinrøret og op i mandens blære.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5