Blærebetændelse hos mænd

Som mand kan du også få blærebetændelse, selvom de fleste forbinder det med kvinder. Men hvorfor får du blærebetændelse som mand, hvordan kan du forebygge det, og hvordan kan du behandle det?

blærebetændelse hos mænd
Udgivet 29.06.2021 | Senest redigeret 19.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Blærebetændelse er ofte noget du hører, kvinder lider af, men det er faktisk en sygdomstilstand, som både mænd og kvinder kan få. I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan du som mand skal reagere, hvis du får blærebetændelse, hvorfor det opstår, og hvad du kan gøre for at forebygge det.

Hvis du søger svar på spørgsmålet om, hvorvidt mænd kan få blærebetændelse eller ej, er svaret ganske enkelt ja. Men læs videre, og find ud af, om du har blærebetændelse, og hvilke symptomer du skal være opmærksom på.

Kan mænd få blærebetændelse?

Som nævnt kan mænd altså godt få blærebetændelse. Det er dog langt hyppigere, at kvinde rammes af urinvejsinfektioner end mænd, og det skyldes, at mænd og kvinders anatomi er forskellig.

Langt de fleste blærebetændelser skyldes, at tarmbakterier (også kendt som e-colibakterier), finder vej op gennem urinrøret og ind i blæren. Blæren er hos både mænd og kvinder mørk, fugtigt og varm, og den kombination giver et godt miljø med de perfekte vilkår for bakterierne at formere sig i.

Grunden til at flere kvinder end mænd bliver ramt af urinvejsinfektion er, at der hos kvinder er meget kortere vej fra endetarmen og hen til urinrøret. Derudover har kvinder et urinrør, der kun måler ca. 4 cm, hvorimod mænds urinrør måler helt op til omkring 10 cm. Tarmbakterierne skal altså kort sagt en meget længere og mere besværlig vej for at komme ind i blæren hos mænd end hos kvinder.

Hjælp mod blærebetændelse

Haiprex anvendes til forebyggelse af urinvejsinfektioner.

Læs mere
Ad

Blærebetændelse hos mænd er netop på grund af deres anatomi derfor oftere relateret til andre årsager end tarmbakterier, og lidelsen kaldes i disse tilfælde for en kompliceret blærebetændelse.

Herunder kan du se en oversigt over andre årsager til blærebetændelse hos mænd end hos kvinder.

  • Forstørret prostata

Prostata – eller blærehalskirtlen, som den hedder på dansk – sidder lige under urinblæren, og den sørger for at danne sædvæske. Med alderen vil de fleste mænds prostata vokse sig større, hvilket kan forårsage, at den trykker på urinrøret.

Denne tilstand kan påvirke mandens evne til at tømme blæren helt, og så får bakterierne, som har fundet vej op i blæren, rigtig gode betingelser for at blive i blærens gunstige miljø og formere sig til en betændelse.

  • Tumor i blæren

Tumorer kan opstå i blæren og i urinblæren, og de kan være både god- og ondartede. Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor der opstår tumorer hos nogen mænd, men hvis tumoren vokser sig så stor, at den forhindrer urinen i at løbe ordentligt ud, kan den forårsage blærebetændelse.

Symptomer på at have en tumor i blæren er desuden meget lig symptomer på betændelse i blæren, men der vil med sikkerhed være blod i urinen, hvis det er tale om en tumor.

  • Nyresten

Nyresten er små sten, som er en blanding af affaldsstoffer og kalk, som findes i urinen. Normalt vil dette være opløst i urinen, men især mænd lider af og til af nyresten, hvor stofferne ikke opløses, men viser sig som sten i stedet.

I nogle tilfælde kan nyrestenene være så store, at de spærrer for urinens vej ud. Hvis du ikke er i stand til at komme af med al din urin, opstår der gode betingelser for bakterierne til at formere sig, og så får du betændelse i blæren.

  • Kateter

Hvis du går med et permanent kateter, er du desværre i farezonen for at få blærebetændelse på grund af det ”fremmedlegeme”, der er ført op i urinrøret. Det er derfor enormt vigtigt medekstra god hygiejne samt rigeligt med vand at drikke, hvis du har kateter. At drikke meget fører nemlig til en øget vandladning, således at du får skyllet blæren og urinrøret godt igennem.

Symptomerne på blærebetændelse hos mænd er de samme som hos kvinder. Du vil opleve svien ved vandladning, som efter nogen tid vil udvikle sig til smerte. Nogle beskriver det som ‘at tisse glasskår’, og du vil desuden opleve en hyppigere tissetrang.

Nogle vil derforuden få en let feber, og andre igen vil kunne se blod i urinen. Du vil også kunne lugte, at urinen ændrer lugt og bliver rigtig ildelugtende, og i nogle tilfælde bliver den også grumset og uklar i det.

Undgå at få blærebetændelse som mand

Der findes en række ting, som både mænd og kvinder kan gøre for at forebygge blærebetændelse forårsaget af tarmbakterier i blæren.

Først og fremmest er det vigtigt at få tisset, når trangen er der. Hvis du har tendens til at holde dig lidt for længe, får bakterierne i urinen lov til at ligge i blæren i for lang tid, hvor de kan nå at formere og sprede sig.

Hjælp mod blærebetændelse

Haiprex anvendes til forebyggelse af urinvejsinfektioner.

Læs mere
Ad

Derudover er det yderst vigtigt at huske at drikke rigeligt med vand. Vand er kilden til liv, som man ganske rigtigt siger, men det er for mange også kilden til en hverdag uden blærebetændelse. Når du drikker vand, bliver blæren hurtigere fyldt, og du får skyllet den igennem og fri for bakterier oftere.

Alt om behandling af blærebetændelse

Hvis du er så uheldig som mand alligevel at blive ramt af en blærebetændelse, skal du opsøge lægen. Lægen vil ved hjælp af en urinprøve teste dig for betændelsen, og er testen positiv, vil du komme på en antibiotikakur.

Kuren består af piller, som skal tages dagligt i en uges tid (nogle gange længere tid). Da du er mand, og lidelsen som oftest derfor er ledsaget af en anden sygdom, vil din læge undersøge dig grundigt.

Da betændelsen kan skyldes forsnævringer i urinrøret grundet en forstørret prostata eller en tumor i blæren, er det vigtigt, at du bliver undersøgt for disse lidelser. En sådan undersøgelse foretages som regel ved hjælp af røntgenfotografering, ultralydsscanning eller en kikkertundersøgelse hos en speciallæge.

Hvis du går med blærebetændelsen for længe uden at søge læge, kan den være skyld i andre sygdomme. Er der tale om blærebetændelse grundet tarmbakterier i blæren, kan disse vandre længere op og ind i nyren. Spreder betændelsen sig her, kan du risikere at få nyrebækkenbetændelse. Får du denne sygdom, vil du få meget høj feber og kulderystelser, som er vigtigt at reagere på.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5