Galdestensymptomer – Disse symptomer skal du holde øje med

galdesten-symptomer
Udgivet 04.07.2021 | Senest redigeret 19.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Der er mange mennesker, der går rundt med galdesten. Nogle oplever store gener ved det. Andre ved ikke en gang, at de har det. Det kan derfor være svært at vide, hvornår du har galdesten. Ikke desto mindre er det en god idé at holde øje med nogle af de gængse galdestenssymptomer.

galdesten-smerter

Her på siden kigger vi nærmere på, hvad galdesten er, og hvilke årsager der kan være til, at du får galdesten. Derudover kigger vi også nærmere på de forskellige galdestenssymptomer, du kan opleve. Læs med her, og bliv klogere på, hvad du skal holde øje med, hvis du mistænker galdesten.

Galdesten – hvad er det?

Galdesten er noget, der bliver dannet i din galdeblære. Din galdeblære er placeret tæt på leveren. Leveren sender galde til galdeblæren, hvor det bliver koncentreret og derefter sendt videre i systemet.

Der kan dog ske processer i galdeblæren, hvor galden bliver for koncentreret. Det betyder, at der er bliver dannet galdesten. Det er disse galdesten, der kan volde problemer for nogle mennesker.

Typisk kan de være svære at sende videre rundt i systemet. Derudover kan galdesten gøre større skade, når de sendes de forkerte steder hen. Det kan for eksempel være, hvis du får galdesten i galdegangen.

Ender du med galdesten i galdegangen, vil man i langt de fleste tilfælde vælge at fjerne dem, selvom du ikke oplever gener. Det kan nemlig udvikle sig til, at du får betændelse i galdegangen.

Video: Symptomer på galdesten (engelsk)

Hvorfor får man galdesten?

Der er flere forskellige grunde til, at du kan få galdesten. Derudover kan det også være en kombination af flere forskellige faktorer, der gør, at du får galdesten.

For nogle mennesker kan det være forhøjet indhold af kolesterol i galden. Hvis du generelt har problemer med et forhøjet kolesteroltal, er der derfor en større chance for, at du får galdesten.

Har du inden for kort tid tabt dig meget, kan der også være en større risiko for at få galdesten. Det kan for eksempel være efter fedmekirurgi.

Kvinder og især gravide har en højere risiko for at udvikle galdesten. Dette skyldes, at hormonelle forandringer, især under en graviditet, kan resultere i galdesten.

Det kan også være, at du rent genetisk har svært ved at tømme din galdeblære for den koncentrerede galde. Det betyder, at galden får lov til at ligge længere tid i galdeblæren, hvor det bliver endnu mere koncentreret og kan udvikle sig til galdesten.

Slutteligt kan det også være en bakterie, der nedbryder nogle af de indholdsstoffer, der er i galden. Disse manglende indholdsstoffer gør, at der er større risiko for stendannelse.

Hvilke galdestenssymptomer er der?

Det er vigtigt at nævne, at du sagtens kan have galdesten uden at vide det. Hvis de er i galdeblæren og ikke volder dig nogen gener, er det derfor heller ikke nødvendigt med en behandling.

Der er dog nogen, der oplever gener ved galdesten, som vil opleve nogle symptomer.

Symptomerne vil ofte indebære smerter. Disse smerter er typisk lokaliseret i den øverste del af maven. Det vil typisk være omkring højre ribbenskant. Smerten kan dog sprede sig til ryg og skuldre.

Disse smerter kan komme som galdestensanfald. Det kan typisk være efter, du lige har spist. Det er især tilfældet, hvis du har spist meget fedtholdigt mad eller mad, der er blevet røget.

efter-galdesten-operation

Galdestenssymptomerne kan tage til, når du har gadestensanfald. Det betyder, at smerten kan blive værre, inden anfaldet går helt over. Det er ikke unormalt, at et galdestensanfald varer et par timer.

Galdestensymptomer kan også indebære, at du får kvalme. Nogle oplever endda, at de kaster op. Generelt kan det i slemme tilfælde være yderst ubehageligt at opleve galdestenssymptomer.

Oplever du samtidig, at du bliver gul i huden, har mørk urin og lys afføring, skal du kontakte din læge. Dette er nemlig tegn på, at en eller flere galdesten har bevæget sig op i galdegangen, og at galdegangen dermed er blevet klemt. Din galdeblære har derfor ikke mulighed for at sende galden videre ud i systemet.

Video: Bliv klogere på galdestenssymptomer

Kan galdestenssymptomer udvikle sig over tid?

Du skal være opmærksom på, at dine galdestenssymptomer kan udvikle sig over tid. Det er dog meget forskelligt fra person til person, hvordan galdesten udvikler sig. For nogen finder de aldrig ud af, at de har galdesten, da de ikke får galdestenssymptomer, og da der ikke sker en udvikling.

For andre kan galdestenanfaldene tage til over tid. Det kan betyde, at dine gener og smerter bliver intensiveret. Er dette tilfældet, kan det være en god idé at få en snak med din læge. Din læge kan foretage en nærmere undersøgelse af dig. Samtidig kan I få en snak om, hvordan dine galdestenssymptomer har udviklet sig med tiden.

Hvornår kan du blive behandlet for dine galdestenssymptomer?

Hvis du oplever mange gener ved dine galdestenssymptomer, kan det være nødvendigt med en behandling. Der findes forskellige behandlinger, som kan hjælpe dig med at minimere dine smerter og hyppigheden af dine galdestenanfald. Du kan læse mere om de forskelle galdestensbehandlinger her.

Først og fremmest kan du ofte selv gøre noget for at mindske dine galdestenssymptomer. Du kan for eksempel foretage nogle kostændringer, hvor du skærer ned på fedtholdig mad og skruer op for fibrene. Lider du af overvægt, kan en måde at nedbringe dine galdestensymptomer også være at tabe dig.

Derudover kan det være en god idé at have smertestillende medicin ved hånden, hvis du skulle opleve smerter på grund af galdestenssymptomer.

galdesten-behandling

Har du ofte kraftige galdestensanfald, kan det være nødvendigt med en mere omfattende behandling. Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt med en galdestensoperation. En galdestensoperation bliver ofte foretaget som en kikkertoperation.

Ved denne operation fjerner man hele galdeblæren og dermed også de galdesten, der måtte være i galdeblæren. Det er et forholdsvis simpelt indgreb, hvor du kan være hjemme igen inden for et døgn. Derudover er der også en kortere helingsproces ved denne type operation sammenlignet med en traditionel åben operation.

Vil du vide mere om galdestensoperation, kan du læse om indgrebet her.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Sundhed.dk

Skriv en anmeldelse
5/5