Hårtab kvinder

Det er ikke usædvanligt at kvinder kan opleve hårtab, og det kan ramme både yngre og ældre. Et normalt hårtab udgør ca.

Udgivet 15.06.2021 | Senest redigeret 19.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer
Fagligt godkendt af Lea Christensen

50-100 hår per dag, men hvis man oplever et kraftigere hårtab, skal man være opmærksom. Årsagen til kraftigere hårtab, kan skyldes en lang række forskellige faktorer.

Fra genetisk disponering, til medicinske årsager, stress med mere. At miste håret kan have en negativ effekt på selvværdet.

Men heldigvis kan hårtab hos kvinder både behandles og forebygges. Her kan du læse mere om de forskellige behandlingsstrategier, og om hvad du selv kan gøre for at forebygge hårtab.

 

 

Hvorfor opstår hårtab hos kvinder?

Mange tror fejlagtigt at hårtab kun kan ramme mænd. Men det anslås, at mere end halvdelen af alle kvinder vil opleve et mærkbart hårtab i løbet af deres liv.

Som sagt kan hårtab ramme alle kvinder, men der er dog nogle, der har større sandsynlighed for at ramme. Det er:

 • Kvinder over 40 år
 • Kvinder, der lige har født
 • Kvinder, der har gennemgået kemoterapi eller bivirkninger ved andre lægemidler
 • Kvinder, der ofte har frisurer, der trækker i håret (som stramme rottehaler eller stramme fletninger) eller som anvender kraftige kemikalier i håret

Men der er også mange andre årsager til at kvinder kan opleve hårtab. Her du kan du læse om de mest hyppige årsager.

Overgangsalder

Når en kvinde kommer i overgangsalderen, kan det have indvirkning på hendes hår produktion. I overgangsalderen kan det enten ske, at der kommer hårvækst på områder der ikke tidligere har været, eller at kvinder kan få tyndere hår.

Dette skyldes at niveauet af hormoner ændres i overgangsalderen. Der sker nemlig det, at niveauet af progesteron og østrogen falder, og det kan resultere i hårtab, og at håret bliver tyndere.

Hårtab hos unge kvinder

Det er ikke kun kvinder i overgangsalderen der kan blive ramt af hårtab. Også unge kvinder kan opleve hårtab. Ofte er det som bivirkning til medicin, der gør at der opstår hårtab. Men derudover er disse faktorer, er dette de mest almindelige årsager til at man ser hårtab unge kvinder:

 • PCOS (Polycystisk ovariesyndrom). Dette rammer især unge kvinder, og symptomerne er lav eller unormal hormonal aktivitet. Årsagen til, at dette giver tyndere hår eller hårtab, er fordi der opstår et højere niveau af testosteron og Dihydrotestosteron (DHT).
 • Genetisk hårtab. Dette opstår på baggrund af, at der i familien er genetisk disponering for kvindeligt hårtab. I dette tilfælde sker hårtabet fordi hårsækkene bliver mindre.
 • Stress, livsstil og sundhedstilstand. Det er bevist at stress kan resultere hårtab, men også traumatiserende hændelserne kan komme til udtryk som hårtab. Dette er dog ikke synligt før efter nogle uger efter traumet fandt sted.
 • Hvordan vi spiser, påvirker vores krop og naturligvis også vores hår. Når kroppen skal vælge hvor den vil fordele næringsstoffer, er håret det væv der bliver prioriteret lavest. Det vil sige, at håret får de næringsstoffer der er tilbage, efter alle organer og resten af kroppen har fået deres. Så hvis du er i kraftigt underskud af næringsstoffer, kan det påvirke dit hår.
 • Hvis du har jernmangel eller anæmi, kan det give hårtab. Dette skyldtes at mangel på jern, påvirker jern niveauerne i kroppen.
 • For højt- eller lavt hormonniveau, også kendt som thyroidisme, kan bevirke hårtab. Dette skal tages meget alvorligt. Medicinering kan have effekt på skjoldbruskkirtlen, og det har indvirkning på hormonniveauet

Vitaminer hårtab kvinder

For tidligt hårtab kan det være frustrerende at håndtere, men heldigvis er der måder at forebygge det på. En af de vigtigste ting i forhold til forebyggelse af hårtab, er at indtage vitaminer hver dag.

Du skal naturligvis prøve at få den rette mængde vitaminer gennem kosten. Men dette er ikke altid nemt, så det kan være en god ide at supplere sin sunde kost med vitaminer, og i nogle tilfælde kosttilskud.

Hvis du er i tvivl om du får nok vitaminer, bør du se din læge, eller en kostvejleder.

Omega-3

Omega-3 (fiskeolie) har rigtig mange positive egenskaber for din krop, og også for din hårvækst.  Omega-3 giver styrke til håret og hårsækkene, og reducerer betændelse, der kan føre til hårtab. Derfor er det fiskeolie så vigtig, da den giver vital energi til håret.

For at få Omega-3 skal du blandt andet spise, laks, makrel, tun, hvidfisk, sardiner, æggeblommer, valnødder, hampefrø. På den måde forhindrer du inflammation og styrker balancen i dine hormoner.

Hvis du ikke får alt den Omega-3 gennem din kost, er det en god ide. at spise kapsler med fiskeolie der indeholder de gavnlige Omega-3 syrer.

Zink

Zink spiller en meget vigtig rolle i at holde dit hår, hud og hårsække sunde, så det er derfor vigtigt at du får den rette dosis zink hver dag.

Det er nemlig med til at styrke vigtige funktionelle aktiviteter i hårsækken, da zink hjælper håret med at danne proteiner og energi.

Der er mange fødevarer der indeholder zink, og blandt dem er blandt andre asparges, figner, kartofler og selleri.

Men det kan være en god ide at tage en vitaminpille der indeholder zink eller et kosttilskud, da dette vil være meget gavnlig for dit hår, og samtidig forebygge hårtab.

B-kompleks vitaminer (Biotin & B5)

Et andet meget vigtigt vitamin i forbindelse med forebyggelse og behandling af hårtab, er Biotin og pantothensyre (vitamin B5). Det er med til at genopbygge dit hår, hvis det f.eks. er blevet beskadiget af for kraftig eksponering til sol, eller forkert hårvask.

Derudover understøtter vitamin B5 binyrerne, som hjælper med at stimulere hårvækst. Hvis du skal have B-vitamin gennem kosten, skal du spise fødevarer som æg, oksekød, kylling, avocado, bælgfrugter, nødder og kartofler. Det er derudover vigtigt at tage Biotin og vitamin B5 separat hver dag.

C-vitamin

C-vitaminer har også en meget gavnlig effekt på din hårvækst, og styrker dine hårsække. Der er masser af gode og sunde fødevarer der indeholder C-vitamin, som blandt andet appelsiner, røde peberfrugter, spire, broccoli, jordbær, grapefrugt og kiwi.

Men ligesom med det andre vitaminer, er det ikke alle der får nok af dem dækket via kosten. Det er derfor en god ide at tage C-vitamin, og dette virker også positivt som en gavnlig antioxidant.

Jern

Der er ingen tvivl om, og forskere har påvist, er at der en sammenhæng mellem jern og hårtab. Det er derfor vigtigt at du får din daglige ration af jern.

Det kan du f.eks. gøre ved at spise fødevarer som blandt andet bøf, marine bønner, sorte bønner og æg, da de alle indeholder jern.

Men hvis du ikke får nok jern vitamin, via dit daglige indtag af fødevarer, anbefales det, at du tager en daglig multivitaminpille. Dette skulle kunne opfylde dit daglige behov for dette vigtige vitamin.

D-vitamin

Hårsækkene er meget følsomme for hormoner, og vitamin D er et hormon, som spiller en vigtig rolle i at håret er sundt og vokser.

Direkte sollys er den bedste måde at absorbere D-vitamin på, og det er utroligt sundt. Det anbefales at du er ude i solen mindst 10-15 minutter hver dag for at absorbere ca. 10.000 enheder af naturligt D-vitamin.

D-vitamin er meget vitalt for et sundt hår, og få at indtage nok D-vitaminer anbefales det, at du spiser fisk som makrel, ål, laks, hvidfisk, sværdfisk plus svampe.

For at være sikker på du får den rette dosis D-vitaminer hver dag, at du spiser et kosttilskud der indeholder D-vitamin.

Hvorfor opstår pludseligt hårtab hos kvinder?

Der er flere ting, der kan gøre at der pludselig opstår pludseligt hårtab hos kvinder. Det er voldsomme hændelser der kan sætte gang i dette ekstreme hårtab.

Når folk oplever traumatiserende oplevelser som store operationer, store ulykker og alvorlig sygdom, kan dette resultere i at folk mister mellem halvdelen og to tredjedele af håret på hovedet.

I sådanne situationer er det vigtigt at opsøge rådgivning der kan hjælpe med at komme videre ovenpå sådan en traumatiserende oplevelse.

Hvilke behandlingsmuligheder er der mod kvindeligt hårtab?

De behandlingsmuligheder der skal bruges mod at behandle med kvindeligt hårtab, er selvfølgelig afhængig af hvilke udfordringer du har.

Men du skal være opmærksom på, at det er en langvarig proces der skal til, for at forhindre hårtab i at vende tilbage. Her kan du læse mere om behandlingsmulighederne.

Medicin

Et af de mest almindelige lægemidler til behandling af kvindelig skaldethed er Spironolacton. Dette medikament fjerner overskydende vand fra kroppen.

Spironolacton kan også nedsætte produktionen af østrogen hvilket kan forhindre hårtab og hjælpe med at gendanne hårvæksten. Du skal dog være opmærksom på at der er visse bivirkninger. 

Spironolacton kan således forårsage bivirkninger, såsom mundtørhed, kvalme og svimmelhed. Gravide, bør ikke tage Spironolacton på grund af en mulighed for at det kan medfødte funktionsnedsættelser.

Hårtransplantation

En anden mulighed til at behandle kvinder med hårtab, er en hårtransplantation. En hårtransplantation er kort fortalt et indgreb, hvor man flytter raske hårsække til et område i hovedbunden, hvor det mangler.

Der er forskellige måde, hvorpå man kan udføre en hårtransplantation. Normalt rammer hårtab kun visse af områder af hovedbunden.

Under en hårtransplantation fjerner en læge hår fra et område med sund hårvækst og transplanterer den til et andet sted, hvor håret mangler.

Det område, hvorfra lægen fjerner håret (transplanterer) påvirkes ikke af indgrebet. En hårtransplantation udføres under lokalbedøvelse mens patienten er ved fuld bevidsthed, og indgrebet kan tage op til flere timer.

Laserbehandling

Nogle vælger at benytte en hjemme-laser til behandling af hårtab. Disse enheder arbejder ved at udsende lave niveauer af laserlys for at stimulere at håret til at vokse.

Ifølge visse test kan laser-terapi stimulere hårvækst hos både kvinder og mænd. Men yderligere undersøgelser er nødvendige for at bestemme effektiviteten af denne type behandling.

Det anbefales derfor du laver en del research, før du vælger denne behandlingsteknik.

Tal med en ernæringsekspert

Det kan kun anbefales at du søger vejledning hos en ernæringsekspert. En dygtig ernæringsekspert kan nemlig rådgive dig om, hvordan din diæt, kan påvirke din hårvækst og din generelle sundhed. Derudover kan du få gode råd til, hvordan du genopretter din hårvækst.

Undgå permanent i håret

Det er masser af muligheder for at eksperimenterer med forskellige stil og frisure Men du skal være opmærksom på, at permanent, eller andre kemiske behandlinger, kan være meget skadelige for håret, og på den lange bane kan føre til tyndt hår og hårtab.

Forebyggelse

Da kvindelig skaldethed kan være genetisk, er det kan man ikke altid gøre noget ved det.

Der er dog skridt, en kvinde kan tage for at holde håret så sundt som muligt for at forhindre brud og beskadigelse.

Overvej følgende råd:

 • Begræns behandlinger, der kan medføre skade på hår og hårbund, såsom permanent og hair extensions.
 • Spis en kost rig på protein, essentielle vitaminer og jern.
 • Beskyt håret mod solskader ved at bære en hat.
 • Undgå at børste håret, når det er vådt og skrøbeligt. Brug en kam eller fingrene i stedet.

Myter om hårtab hos kvinder

Vi har nok alle hørt myter om hårtab. Her er liste over de meste kendte, og hvorfor de ikke er sande.

Hvis du vasker dit hår for ofte, fører det til hårtab

Næste gang nogen giver dig dette råd, må du fortælle dem, at det ikke er sandt. At vaske sit hår mere end tre gange om ugen er lidt overdreven, men det forårsager ikke hårtab.

At barbere dit hår vil gøre at det vokser tilbage tykkere

Hår vokser fra sunde hårsække i din hovedbund. At barbere dit hoved har ingen måde at øge antallet af eller forbedre kvaliteten af sunde hårsække i din hovedbund. Det vil heller ikke skabe tykkere hår.

Hvis du får tyndt hår vil det ikke ændre sig

I nogle tilfælde kan tyndt hår være en midlertidig reaktion på en udløser, som for eksempel graviditet, overgangsalder, stress, sygdomme eller infektioner.

Når dette er ovre, genoptages hårvæksten normalt. Så det er ikke sandt, at blot fordi man oplever tyndt hår i en periode, vil det ikke kunne ændre sig.

Hvis du ofte går med hat, bliver du skaldet

Ligegyldigt hvor ofte bærer din hat, og ligegyldigt hvordan den sidder, gør det ingen forskel for hårsækkene i din hovedbund.

Hårsækkene har brug for ilt for at forblive sunde, men dette er afhængig af dit blod, ikke at du tager en hat eller kasket på.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5