Hårtab mænd

Mandligt hårtab (androgen alopeci), er for mange et stort problem. Men heldigvis bliver forskerne hele tiden bedre til at finde årsager til hvorfor hårtabet opstår, og hvordan det kan forebygges og behandles.

Udgivet 15.07.2021 | Senest redigeret 19.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Der er dog ikke fundet en endelig kur mod hårtab, men der er mange ting du kan gøre for at forebygge at dit hår bliver tyndt og falder af. Hvis du oplever hårtab, er der også mange metoder til behandling.

Hvor meget, hvor hurtigt og hvornår hårtab sker, varierer fra person til person. For nogle begynder hårtab i en ung alder og for nogle i en højere alder.

Du kan her læse meget mere om hvordan hårtab opstår, og hvordan det kan behandles.

 

Når du bliver 30 år, har du 25% chance for at hårtab viser sig.

Hvilke årsager til hårtab hos mænd findes der?

Der findes en lang række forskellige årsager til hårtab. Det er vigtigt at du finder ud af, hvad grunden til dit hårtab er, så du kan få den rette behandling.

Her kan du se de mest almindelige årsager til hårtab:

 • Gener og arveligt hårtab: En af de mest hyppige årsager til du mister håret er, at du er genetisk disponeret for hårtab. Generne arves fra begge forældres side, men det er påvist, at gener arvet fra moderens side spiller en større rolle i hårtab.Men arvelighed kan springe et par generationer over, så bare fordi der er hårtab eller tyndt hår i familien, betyder det ikke nødvendigvis, at du vil blive påvirket af det. Selvom arveligt hårtab er en naturlig proces, er meget gode muligheder for behandling, hvis dette opdages i tide.
 • Stress og hårtab: Hvis du gennem længere tid har været udsat for fysisk eller psykisk stress, reagerer din krop sommetider ved at lukke ned for hårproduktionen. Håret forbliver imidlertid på hovedet, så du ser ikke resultatet med det samme. Men helt op til 6 måneder efter stressen indfandt sig, kan håret falde af i løbet af en kortere periode.
 • Vitaminmangel: Det er meget vigtigt at du får dit daglige indtag af vitaminer. Hvis dette ikke sker, kan de påvirke din krop, og dermed også din hårvækst. Særligt hvis du er i underskud med B-vitaminer og zink, kan det resultere i du får tyndere hår og hårtab.Hvis du er i tvivl om du får vitaminer nok, er det en god ide at konsultere en læge eller en diætist. Derudover anbefales det, at du dagligt tager vitaminpiller eller kosttilskud.

Lidt statistik omkring hårtab

Hårtab er meget udbredt hos danske mænd. I 20-års alderen vil mellem 20 til 30% procent opleve hårtab.

Når du bliver 30 år, har du 25% chance for at hårtab viser sig.

Ved 50-årsalderen har 50% af danske mænd tegn på mærkbart hårtab.

Ved 60 år er omkring to tredjedele enten skaldede eller har et pletskaldet mønster.

Mens hovedparten af hårtab er forårsaget af mandlig skaldethed (som er en arvelig tilstand), er der andre ikke-arvelige årsager til hårtab.

Disse hårtab kan ske uanset din alder, og vil normalt fortsætte, indtil årsagen til hårtabet er blevet behandlet.

Den gennemsnitlige hovedbund indeholder omkring 100.000 hår, og du taber omkring hundrede hår hver dag. Mange mister op til 50% af deres hår, før de begynder at lægge mærke til udtyndingen.

Hvert enkelt hår overlever i gennemsnit fire år, i hvilket tidsrum det vokser omkring en 3 centimeter hver måned.

Normalt tager det omkring fem år, før et hår falder ud, og det erstattes inden for seks måneder af en nyt.

Når håret ikke gendannes og gror nyt hår, resulterer det i skaldethed og hårtab.

Hjælp mod hårtab hos mænd

For at få hjælp mod hårtab, er det naturligvis vigtigt at du får stillet den rigtige diagnose.

Du kan få lavet en test hos din læge eller en hudspecialist. Her kan du blandt andet få foretaget:

 • Blodprøve. Dette kan hjælpe med at fastslå medicinske årsager relateret til hårtab.
 • Hovedbund biopsi. Din læge skraber prøver fra huden eller tager et par hår, der plukkes fra hovedbunden for at undersøge hårrødderne. Dette kan hjælpe med at bestemme, om der er en infektion der er skyld i hårtabet.
 • Hår-test. Din læge trækker forsigtigt i dine hår for at se, hvor mange der kommer ud. Dette hjælper med at bestemme graden af dit hårtab
 • Din læge bruger et specielt instrument til at undersøge dit hår. Mikroskopi hjælper med at undersøge om der er problemer med hårsækkene.

Kur mod hårtab for mænd

Når du har fået diagnosticeret hvad årsagen til dit hårtab er, kan du starte på en behandling eller kur. Der findes et stort udvalg af kure og behandlinger, og her kan du læse om de mest gængse behandlingsformer.

Piller og skum mod hårtab

Du kan både anvende piller samt skum mod hårtab. Her er de to mest effektive behandlingsformer der er tilgængelige til behandling af arvelig skaldethed.

 • Minoxidil (også kendt som Rogaine). Dette er medicinsk godkendt til både mænd og kvinder, og kan købes uden recept. Produktet kommer som både væske og skum. Det fungerer ved, at du påfører det din hovedbund dagligt I forbindelse med bad. Vask dine hænder efter påføring.I starten kan have det den effekt at du mister hår, og når det nye hår gror frem, kan det være kortere og tyndere end tidligere hår. Det er vigtigt at du bruger dette produkt i mindst et halvt år, da er den tid det tager for dine hårsække at producere nyt og stærkt hår. Du skal fortsætte med at anvende Minoxidil for at bevare hårvæksten.
 • Finasterid (også kendt som Propecia). Dette er et receptpligtigt lægemiddel, der er godkendt til mænd, og det kommer i pille form, og du skal tage det en gang dagligt. De fleste bruger Finasterid til at stoppe udviklingen af hårtab, men i nogle tilfælde giver det også ny hårvækst. Du skal fortsætte med at tage det for at bevare fordelene, og dermed stoppe yderligere hårtab.

Shampoo mod hårtab hos mænd

Shampoo kan være særdeles effektiv i kampen mod hårtab, men det er naturligvis forskel på hvor effektiv de forskellige shampooer virker.

Men der er vigtige ting du skal holde øje med når du køber shampoo mod hårtab. Der er nemlig visse ingredienser der skal være til stede, før shampooen har den ønskede effekt.

Herunder kan du se de stoffer du skal være opmærksom på, er til stede, når du skal købe en shampoo mod hårtab.

 • Biotin: Et næringsstof, der fremmer cellevækst og styrker hårsækkene.
 • Koffein: Kan øge længden af håret og give det styrke, og dermed øge vækstfasen af hårsækkene.
 • Æteriske olier: Besidder positive medicinske egenskaber, der hjælper på hårets styrke og stimulerer væksten.
 • Ketoconazol: En azol anti svamp, der øger hårets tæthed og længde samt behandler skalpe skalering tilstande som pityriasis.
 • Saw Palmette: Planteekstrakt, der blokerer enzymer ansvarlige for det skadelige DHT.

Forskning viser, at shampoo der indeholder disse ingredienser, gør underværker for hovedbund og hår.

Sådan kan du forebygge hårtab

Hårtab er et onde der rammer mange mennesker. Faktisk oplever mere en end tredjedel af befolkningen hårtab i større eller mindre grad.

I gennemsnit mister en person 100 hovedhår om dagen, men hvis man mister mange flere end det, er der grund til bekymring. Her kan du se hvad du kan gøre, for at forebygge hårtab, og fremme en sund hårvækst.

Vask håret regelmæssigt med mild shampoo

Regelmæssig hårvask kan være med til at forebygge hårtab ved at holde håret og hovedbunden ren.

Det gør, at du sænker risikoen for infektioner og skæl, som kan medføre hårtab. Desuden giver rent hår indtryk af en større volumen.

Brug vitamin mod hårtab

Vitaminer er ikke kun sunde for dit helbred men også godt for dit hår. F.eks. giver A-vitamin sund produktion af talg i hovedbunden, E-vitamin giver en god blodcirkulationen i hovedbunden og sørger for at hårsækkene forbliver produktive, og vitamin B hjælper håret med at opretholde sin sunde kulør.

Spis en proteinrig kost

Når du indtager magert kød, fisk, soja eller andre proteiner fremmer det dit hårs sundhedstilstand og hjælper med til at forebygge hårtab.

Hovedbundsmassage med æteriske olier

Hvis du oplever problemer med hårtab, kan du med fordel masserer hovedbunden med æterisk olie i nogle minutter per gang. Det hjælper dine hårsække med at forblive sunde og aktive.

Hvis du vil gøre lidt ekstra godt for dit hår, kan du tilføje lavendel samt mandel eller sesamolie.

Undgå at rede eller børste vådt hår

Når håret er vådt, er det i sin svageste tilstand. Så du skal undgå at børste vådt hår, fordi chancerne for hårtab øges. Hvis du skal børste vådt hår, skal du bruge en kam med en meget bred tandkamme.

Undgå at børste vådt hår for ofte, da det kan skade håret og øge hårtab. Brug fingrene til at rede håret ud, ikke en kam eller børste.

Undgå at ryge

Rygning af reducerer mængden af blod, som strømmer til hovedbunden, og dette medfører en reduktion i hårvæksten. Det er således ikke kun skadeligt for din krop at du ryger, men også for dit hår.

Undgå stress

Videnskabelige undersøgelser har fundet medicinske beviser, for en sammenhæng mellem stress og hårtab.

Derfor er det vigtigt at du er meget opmærksom på at tage en pause når du har brug for det, og eventuelt prøve meditation.

Det kan også være en god ide at prøve yoga eller afspænding. Dette reducerer ikke kun stress, men genopretter også hormonbalancen.

Undgå for meget hårtørring

Vær opmærksom på ikke at udsætte dit hår for konstante opvarmning og tørring. Varme svækker hårsækkene, og konstant opvarmning og hårtørring kan føre til udtørring og skrøbelighed, der forårsager hårtab.

Undgå fedtet hår og sved

Mænd med fedtet hår, får mere skæl når det er varmt på grund af svedtendens og chancerne for, at håret falder af. Brug shampooer, der indeholder Aloe Vera for at forhindre skæl.

Også mænd, der bærer hjelm, oplever stort hårtab om sommeren. Da sveden ophobes i porerne og dette svækker hårets rødder, der forårsager hårtab hos mænd.

Tænk over hvordan du styler dit hår

Hvis du oplever hårtab, kan det være en god ide at undgå f.eks. hårbånd. Frisurer som hestehaler, fletninger og kunstige frisurer trækker hår eller trækker hårsække og kan i sidste ende forårsage hårtab.

Pas på dit helbred

Sundhedsmæssige problemer kan have effekt på hårtab. Sørg for at håndtere kroniske sygdomme, høj feber og infektioner korrekt for at sikre en sund hårvækst.

Vær opmærksom på medicin

Visse medicin kan have bivirkninger, og sommetider kan dette være hårtab. Kontakt din læge hvis medicinen forårsager hårtab, og hvis det er tilfældet, så spørg ham om det er muligt at ændre medicinen.

Undgå kemikalier

Kraftige kemikalier og permanente hårfarvningsprodukter kan være skadelige for hårets sundhed. Når du oplever hårtab, anbefales det derfor ikke at du farve dit hår.

Tegn på tidligt hårtab

Hårtab sker ikke over natten, men er en længere proces, der kan tage fra nogle få år til flere årtier. Men en af nøglerne til at stoppe og forebygge hårtab, er at opdage tegnene så tidligt som muligt.

Kort sagt, jo tidligere du træffer foranstaltninger for at forhindre hårtab, jo mere hår vil du kunne redde. Desværre er det ikke altid nemt at opdage for tidligt hårtab.

Mange af de mest almindelige tegn af hårtab, du kan finde online, er ikke pålidelige, hvilket gør det let at fejle fra normalt hårtab (fra ikke-beskadigede hårsække, som vil vokse tilbage) til det der rent faktisk kan føre til skaldethed og hårtab.

Heldigvis er der nogle tegn på mandlig skaldethed, som du kan bruge til at identificere og forebygge yderligere hårtab.

Her kan du se hvad du bør være opmærksom på, samt enkle, men effektive måder, hvorpå du kan træffe foranstaltninger for at forhindre, at dit hårtab bliver værre. Her kan du se hvilke faresignaler du skal være opmærksom på.

Bemærkelsesværdig ændring i din hårgrænse

Det mest oplagte tegn på skaldethed er en mærkbar forandring i din hårgrænse. Det er nemt at se på fotografier hvordan din hårgrænse over tid måske har forandret sig.

Skaldethed begynder ofte i hårlinjen, med den flade eller mildt tilbagekaldt hårgrænse, som du tidligere havde forvandlet til en mere fremtrædende V-formet hårlinje.

For de fleste begynder dette omkring tindingerne og begynder ofte med udtynding frem for et egentligt hårtab. Hvis du kan sammenligne to billeder taget år fra hinanden og se, at din hårgrænse er vigende, er det et tydeligt tegn på, at du lider af hårtab.

En vigtig ting at være opmærksom på er, at lysforholdene kan påvirke udseendet af din hårgrænse.

Mange menneskers hår ser tyndere ud i lysere belysning, f.eks. kan lys fra lysstofrør få dit hår til at se særligt tyndt ud, selvom det er af helt normal tykkelse.

Dette gør det vigtigt at sammenligne billeder med de samme lysforhold, ikke et billede taget i naturligt lys og et andet taget i lyst kunstigt lys. 

Hvis du er meget bekymret over eventuelt hårtab, kan du fotografere dig selv hver dag i nogle få måneder under de samme lysforhold for at se, om din hårlinje er vigende.

Billeder er en god måde at finde ud af, om du taber hår, da de lader dig kigge på dig selv fra en anden persons perspektiv.

Hvis du opdager hårtab, er det vigtigt, at du træffer foranstaltninger så hurtigt som muligt for at forhindre, at det bliver værre.

For meget hårtab efter bad og børstning

Det er normalt at miste hår, når du er i brusebad, eller når du børster dit hår. I gennemsnit mister folk omkring 100 hår om dagen, hvilket betyder at de fire til fem hår, du bemærker i dine hænder, efter at du har puttet shampoo i dit hår, ikke er noget at bekymre sig om.

Men hvis du begynder at lægge mærke til en for stor mængde hår, der falder ud i løbet af dagen, er der en risiko for, at det kan være et resultat af mandlig skaldethed, eller hårtab.

Det er vigtigt at du er opmærksom på dette, det kan indikere at du har begyndende hårtab.

Pludseligt hårtab

Før du går i panik, er det vigtigt at huske, at pludseligt hårtab kan ske. Og bare fordi du mister mere hår end normalt i en dag eller to er ikke nødvendigvis en årsag til alarm.

Hårtab kan opstå på grund af mange årsager, lige fra rejse-induceret jetlag til solskoldning, vægttab eller feber.

Denne type hårtab er normalt midlertidig, hvilket betyder at du vil se et større antal hår i dine hænder og på din børste i en uge eller to. Du kan også bemærke løse hår på din pude om morgenen.

Hvis du opdager en stor mængde hårtab hver dag i lang tid, bør du søge hjælp.

Mærkbar udtynding af dit hår

Ikke alle mennesker oplever at miste hår fra deres hårgrænse. Nogle mænd oplever det, der kaldes diffus udtynding.

Dette er en form for hårtab, som enten påvirker hele hovedbunden eller bestemte områder som toppen af hovedet hvilket resulterer i skaldethed. Diffus udtynding starter ofte på toppen af hovedet, og ikke fra hårgrænsen eller tindingerne.

Ligesom ved vigende hårgrænse, er den nemmeste måde at finde ud af om du har diffus udtynding, ved at sammenligne fotos fra forskellige tidsperioder.

Hvis du bemærker, at dit hår ser tyndere ud, end det gør i billeder taget for flere år siden, er der en chance for, at det er et resultat af mandlig skaldethed.

Men da man normalt ikke kan se sit hår bagfra eller fra toppen, kan du bruge dit badeværelse spejl. Hvis du tager et billedet med din mobiltelefon af dit hår bagfra hver anden dag i tre måneder, kan du således finde ud af, om du mister hår.

Hvis du bemærker håret omkring din hårtop hvert år, er det værd at træffe foranstaltninger for at forhindre yderligere tab.

Myter om hårtab hos mænd

Der er mange myter om hårtab, og det er særligt omkring hårvask og brug af shampoo disse myter opstår. Her kan du læse mere om de mest hyppige myter, og om de er sande.

Et koldt bad gør håret mere skinnende

Et koldt bad kan være forfriskende, men det gør ikke dit hår mere skinnende eller styrker håret. Det gør en god balsam derimod for dit hår.

En kold skylning kan faktisk være dårlig for dit hår, da det komprimerer blodkapillærerne i din hovedbund, som bærer vigtige næringsstoffer, der er afgørende for sund hårvækst for alle hårsækkene.

Hvis du ikke vasker dit hår, renser det sig selv

Hvis du ikke vasker dit hår, bliver det ikke selvrensende, det bliver bare mere snavset. En sund og regelmæssig hårvask er en nødvendighed og sikrer optimal sundhed i håret.

Hår bliver vant til samme mængde shampoo

En shampoo stopper ikke med at virke, fordi dit hår bliver vant til det. Hvis din shampoo stopper med at give dig de ønskede resultater, er der sandsynligvis sket ændringer med dit hår.

For eksempel har du måske fået det klippet, farvet, eller permanentet det. Alt efter årstiden kan det have ændret sig. Din sundhedstilstand eller hormoner kan også have ændret sig.

Den samme shampoo, der anvendes på samme hår under de samme betingelser, giver de samme resultater. Hvis du bruger den rigtige shampoo til din hårtekstur og behov, får du de samme gode resultater.

Så overgør ikke brugen af din shampoo og sørg for at vælge en der er god mod dit hår.

For meget brug af shampoo tørrer dit hår

Det høres ofte, at hyppige bad med shampoo “tørrer hårets naturlige olier ud”. Men det er ikke sandt. 

Når man bruger shampoo, og hvis det gøres korrekt og med de rigtige produkter, genopretter det rent faktisk hårbunden.

De naturlige olier, der produceres af din hovedbund, skal en god shampoo naturligvis ikke skade, men derimod styrke hårrødder og hårbund.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5