Læs om andres erfaringer omkring hårtransplantation

Går du og overvejer en hårtransplantation, men frygter at stå med en skuffende følelse i månederne efter den kostbare operation?

Udgivet 09.07.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Frygt ej, de flestes erfaringer er, at de første måneder efter operationen opleves uden de længeventede og succesfulde før/efter billeder, men med tålmodighed viser resultatet sig. Her kan du læse mere om, hvordan forløbet er efter en hårtransplantation på hovedet.

 

Det vigtigste råd: vær tålmodig

Forestil dig, at du i månederne efter en hårtransplantation hver morgen står foran spejlet og kigger håbefuldt efter de længeventede fremskridt i din hårvækst efter at have gennemgået en hårtransplantation. Endnu engang forlader du spejlet skuffet. Du er ikke alene!

poseidon klinikken

Poseidon årets klinik i 2020

På Poseidon Klinikken møder du en af verdens bedste læger inden for den avancerede ikke-kirurgiske hårtransplantation. 

Læs mere
9.5score
Ad

Det er nemlig ikke unormalt, at man skal vente helt op til et år for at se resultaterne af en hårtransplantation. Det tager nemlig tid for de transplanterede hårsække at slå nye rødder og vokse normalt igen.

Derudover er det forskelligt, hvor hurtigt de forskellige hårsække vokser. Nogle vokser mere end dobbelt så stærkt som andre, og derfor kan der gå lang tid før, at man virkelig kan se resultatet af operationen.

Langt de flestes erfaringer siger dog, at de ender med et flottere resultat, end de startede med.

Video: GoAften Danmark

Video: Erfaring via TV Avisen

Video: Jacobs erfaring

Klinikkerne nedtoner forventninger til hurtige fremskridt

De fleste hårklinikker, der står for transplantationer af hår, er da også gode til at fortælle, at en hårtransplantation ikke er en hurtig mirakelløsning. Det er en langsigtet investering i fremtiden. Uanset, hvilken af de tre metoder som benyttes.

De 3 forskellige er listet herunder:

Tiden efter behandlingen er cirka den samme, når det kommer til væksten af håret. Derudover har de alle det tilfælles, at man flytter et eller flere hår fra et sted til et andet. Derfor kan man også forvente nogenlunde det samme ift. tid og der forskellige erfaringer uanset hvilken behandling man har fået.

Selve hårtransplantationen

Mange mænd taber, af genetiske årsager, ofte håret på toppen af hovedet, hvilket efterlader hår på siden og bag på hovedet. Derfor er det også mest typisk, at man får flyttet hår fra siden og baghovedet op på toppen af hovedet.

poseidon klinikken

Poseidon årets klinik i 2020

På Poseidon Klinikken møder du en af verdens bedste læger inden for den avancerede ikke-kirurgiske hårtransplantation. 

Læs mere
9.5score
Ad

Her opererer man altså hårene med hårsæk ud og sætter dem på de steder, hvor man ønsker flere hår. Operationen fungerer lidt ligesom, når man flytter en plante fra et sted i haven til et andet, hvor man også skal have rødderne med på samme måde som hårsækkene.

Antallet af hår, der bliver flyttet, afhænger af, hvor mange der ønskes flyttet, samt hvilke forudsætninger man har via ens hår. Det bliver altså vurderet og aftalt fra person til person.

En hårtransplantation er en engangsbehandling og laves på en enkelt dag. Nogle vælger dog efterfølgende at få lavet flere behandlinger i jagten på den perfekte frisure.

Erfaringer med ugerne efter transplantationen

I ugerne lige efter hårtransplantationen oplever mange, at det hele kører som håbet. Det transplanterede hår gror derud af, og lykken vælter ind. Pludselig indtræffer manges værste mareridt.

Størstedelen af de nye transplanterede hår falder af på stribe til stor frustration. Følelsen af afmagt og opgivenhed vil typisk være i førersædet her.

Det er dog langt fra tegn på, at hele din operation er mislykkes. Det er blot fordi hårsækkene hos de transplanterede hår går i dvale. Denne hvileperiode svinger meget fra person til person, men varer typisk 2 til 3 måneder, og er en hel naturlig del af processen. Det er denne periode, der er hårdest, da det hele kan føles spildt.

I denne hårde fase er det vigtigt, at man får søgt svar på de spørgsmål, som man har. Enten via internettet eller det firma, der lavede hårtransplantationen. Det er nemlig vigtigt, at man får forklaret, at det er normalt at hårene falder af, og at de nok skal komme igen.

Alle, der har erfaring med hårtransplantationer, siger også, at netop tålmodigheden i denne fase er det vigtigste redskab til at komme så ubesværet igennem forløbet så muligt.  

Erfaringer viser at fremgangen kommer langsomt

Efter enhver nedtur kommer en optur. Sådan er det også, når man har fået lavet en hårtransplantation. Efter hvileperioden, hvor mange oplever stort hårtab og en følelse af at være slået tilbage til start, begynder de nye hårsække så småt at vokse igen.

Der vil være stor forskel på, hvor hurtigt de forskellige hårsække får grundlagt deres nye bopæl, og derfor vil nogle hår vokse frem før andre. Derudover så vokser alle hår med forskellig hastighed. Omkring 2 måneder efter behandlingen vil det normalt være cirka 20% af hårene, der er vokset ud.

Dit hår kommer tilbage

I de næste par måneder vil dit hår langsomt, men sikkert begynde at spire frem. Efter 3 måneder skulle alle de nye hår have fundet sig til rette, og hårsækkene begynder at sende hår afsted. Eftersom hvert hår har sit eget tempo, kan der være stor forskel på, hvor hurtigt hver person føler, at denne del går.

Ifølge klinikkerne vil du, når du runder de 5 måneder og frem imod det halve år, opleve at omkring 50-60% af håret vokser ud igen.  Når du runder den 8. måned, så skulle omkring 70% af håret gerne være vokset ud.

Det endelige resultat viser sig

Det endelig resultat af din hårtransplantation vil for de fleste først vise sig, efter 10 til 12 måneder, fordi en hårtransplantation bygger på, at dine transplanterede hår skal opbygge sunde og naturlige hårsække, hvilket kræver tid. Til gengæld vil disse sunde hårsække gro i mange år, ligesom resten af dit hår.

poseidon klinikken

Poseidon årets klinik i 2020

På Poseidon Klinikken møder du en af verdens bedste læger inden for den avancerede ikke-kirurgiske hårtransplantation. 

Læs mere
9.5score
Ad

Det er altså først efter 10-12 måneder, at du kan vurdere effekten af din behandling, og at du kan tage de så populære før/efter billeder. Her vil du altså se den betydelige forskel dit valg har gjort.

Kan man se, at jeg har fået lavet en hårtransplantation?

De forskellige slags hårtransplantationer laves på forskellige måder, og afsætter derfor forskellige spor. Dog sigter de alle efter, at undgå synlige spor af operationen. I dagene lige efter operationen vil det være ret tydeligt, at du lige er gennemgået en hårtransplantation.

Din hovedbund vil formentlig være meget hævet og måske også lidt blødende. Det forsvinder dog efter få dage.

Hvis hævelsen ikke aftager i de efterfølgende dage, skal du have fat i din læge, da hævelsen kan dæmpes via medicin.

Flere personers erfaringer efter en hårtransplantation er, at der kan opstå kløe i hovedbunden. Hvis man klør for meget, kan man, ligesom alle andre steder på kroppen, komme til at lave nogle små sår i hovedbunden.

Generelt set er det meget få, som oplever synlige ar efter deres hårtransplantation.

Den måske udseendemæssige største konsekvens af en hårtransplantation hænger ikke direkte sammen med selve operationen. Flere oplever i årene efter deres behandling, at deres ”naturlige” hår fortsætter med at falde af.

I og med det transplanterede hår kommer fra baghovedet eller siden, og derfor er mere resistente overfor DHT-hormonet, som er det, der får mænds hår til at falde af, vil det blive siddende. Dvs. man kan komme i en situation, hvor nærmest kun det transplanterede hår sidder tilbage på toppen.

Nogle vælger, at kæmpe for deres hår ved at få lavet flere hårtransplantationer, mens andre vælger at få fjernet det transplanterede hår.

Gode råd og erfaringer om hårtransplantation

#1 Hav god tålmodighed

Tålmodighed er en dyd. Når man har gennemgået selve behandlingen, så skal man væbne sig med masser tålmodighed. Det er det bedste råd, som langt de fleste med erfaring indenfor området giver videre. Derudover så skal man vide, at det ikke er en mirakelkur.

Der er ikke garanti for, at du kommer til at få en hårpragt som en ung John Travolta. Heller ikke et år efter operationen. På trods af det, så er størstedelen af dem, der får lavet en hårtransplantation glad for, at de gjorde det. De har oplevet en forskel, der har gjort dem gladere i deres hverdag.

Derfor er det næste råd da også, at hvis man hver dag går rundt og ærgrer sig eller er flov over sit hårtab, og man har pengene til operationen, at man skal tage chancen og få det lavet.

#2 Evaluer først rigtigt efter 12 måneder

Mange oplever, at de i månederne efter, oplever en fremgang i deres hårvækst. Måske 6-8 måneder efter operationen oplever de så stor succes, at de allerede undersøger mulighederne for at få lavet endnu en operation.

Som forklaret højere oppe, ses det fulde resultat af hårtransplantationen først efter helt op til 10-12 måneder efter operationen, og derfor rådes alle til at vente minimum et år før yderligere behandlinger sættes i gang, selvom nogle klinikker måske foreslår, at du får gjort noget så hurtigt som muligt.

#3 Undersøg mulighederne inden behandlingen

I forhold til, hvor du skal få lavet din hårtransplantation, om det er i Danmark eller en af de noget billigere muligheder i f.eks. Tyrkiet, så er der ikke noget svar på, hvad der er bedst. Der er efterhånden en hel del danskere, der rejser ud for at få lavet hårtransplantationer i udlandet.

Der kan spares en hel del penge ved at få lavet behandlingen uden for landets grænser, hvor du til gengæld har en vis sikkerhed og tryghed, hvis du får lavet den i Danmark.

Mange, der har fået lavet operationen i f.eks. Tyrkiet, er super glade for det, så det afhænger fuldstændig af, hvad hver enkelt foretrækker. Det vigtigste er egentlig, at du undersøger markedet og sætter dig ind i, hvad du har behov for, og hvem der kan opfylde dem bedst muligt. Og så brug din fornuft, og lad ikke smarte slogans narre dig.

Vi håber, at vi har gjort dig lidt klogere på, hvad du kan forvente af en hårtransplantation. Både ift., hvornår du kan forvente en effekt og hvornår det ser helt ud som det skal. Ud fra ovenstående og de forskellige patienter siger er der dog ikke noget i vejen for at fastslå, at hårtransplantation virker og skaber stor glæde for især mænd, som er kede af deres hårtab på hovedet.

Det vigtigste er selvfølgelig, at du får lavet dig noget research inden du vælger klinik, får en god snak med din kirurg og sørger for du er forventningsafstemt inden hårtransplantationen begyndes.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5