Her er alt, du skal vide om FUE hårtransplantation

Hårtransplantation kan være enden på en ærgerlig periode i ens liv, hvor man har været ked af sin egen hårvækst. Mange ser på det at tabe håret henover livet som et tegn på alderdom og i nogles tilfælde også sygdom.

Udgivet 22.05.2021 | Senest redigeret 19.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Derfor er der mange, der søger andre metoder til at få en kraftig hårvækst tilbage efter endt sygdomsforløb, eller når årerne har slidt på hårene og hårsækkene.

I denne artikel kan du læse alt, du skal vide om FUE hårtransplantation, hvis du overvejer at få lavet en hårtransplantation.

90% af alle mænd med hårtab kan genvinde håret med FUE hårtransplantation

Hvad er FUE hårtransplantation?

FUE (follicular unit extraction) er én af to måder at fjerne levende hårsække fra en donor. Hårsækkene bruges derefter til hårtransplantation hos modtagere med forsvindende eller intet hår på hovedet.

poseidon klinikken

Poseidon årets klinik i 2020

På Poseidon Klinikken møder du en af verdens bedste læger inden for den avancerede ikke-kirurgiske hårtransplantation. 

Læs mere
9.5score
Ad

Video: Om indgrebet

Ved FUE fjernes hårsækkene med en nål og dermed også én hårsæk ad gangen. Det er altså en langvarig proces, der dog ikke giver donoren langvarige ar i hovedbunden efter udtrækningen af hårsækkene. Behandlingen foretages desuden under bedøvelse, så donoren ikke oplever nogen smerte i processen.  

FUE hårtransplantation regnes for at være den mest skånsomme metode til hårtransplantation, fordi der ikke indgår nogle skalpel eller større operationer, som kan efterlade ar hos doneren.

Desuden er den også en del mere effektiv end ældre metoder, da der kan fjernes hår fra hårets sider såvel som nakken også. FUE hårtransplantation har det også med at hele meget hurtigt igen. Den eneste ulempe er, at denne metode kan være dyrere, fordi den er mere tidskrævende.

FUE hårtransplantation foretages ofte på den samme person, hvor hårsække bliver flyttet fra ét sted på hovedbunden til en anden. Dette sikrer, at hårteksturen og hårfarven bliver fuldstændig ens.

Læs om: Erfaringer fra andre med hårtransplantation

Det kan dog kun lade sig gøre, hvis ikke man har mistet alt sit hår, men stadig har en forholdsvis kraftig hårvækst i siderne eller bag på hovedet.

Fordele og ulemper ved FUE hårtransplantation:

Fordelene ved FUE hårtransplantation i forhold til de andre metoder inkluderer:

 • Det er den mest skånsomme metode til hårtransplantation.
 • Hårtransplantationen kan ske på samme person, da hårtekstur og farve er 100 % ens.
 • Der kan tages hår fra sider og bag på hovedet.
 • Der er ingen smerter under behandlingen.
 • Det giver et flot og naturligt resultat.

Ulemperne ved FUE hårtransplantation er:

 • Det kan være dyrere end andre former for transplantationer.
 • Det tager længere tid, fordi hårsækkene rykkes op én eller få ad gangen.

Hvordan foregår en hårtransplantation?

Når hårsækkene er fjernet, indsættes de igen hos én, der ønsker en kraftigere hårvækst på hovedet. Oftest kan de også indsættes hos samme person, da FUE hårtransplantation gør det muligt at tage hårsække fra siderne og bag på hovedet for at flytte disse op til de tynde områder.

Læs også om Scalp Micropigmentation behandlingen

Dette gøres som oftest ved det, at man indsætter de nye hårsække i hovedbunden, således at de sidder med en fin adspredelse og efter den retning, de vokser i naturligt, så det nye hår også kommer til at se helt naturligt ud ved denne metode.

Video: Avanceret FUE teknikker

Behandlingen tager omkring 6 til 8 timer i alt. Her er patienten igen under lokalbedøvelse, så de ikke oplever nogle smerter under behandlingen. Ved denne behandling heler sårene hurtigt, og man får et af de bedste resultater, der ikke ligner ”dukkehår”.

poseidon klinikken

Poseidon årets klinik i 2020

På Poseidon Klinikken møder du en af verdens bedste læger inden for den avancerede ikke-kirurgiske hårtransplantation. 

Læs mere
9.5score
Ad

Herefter kan hovedbunden vokse sig sammen, og donor-hårsækkene kan leve på ny i den nye hovedbund. De vokser altså videre, som de ville have gjort det på deres donor.

Det eneste, man skal være opmærksom på, er, at der kan være en lille tilvænningsperiode, hvor hårsækkene ikke vokser lige efter behandlingen.

Denne periode kan vare op til 12 uger, hvorefter håret igen vil begynde at vokse naturligt.

Hvem kan få lavet en FUE hårtransplantation?

Generelt kan alle få lavet en FUE hårtransplantation, men der er dog nogle grupper, som FUE hårtransplantationen egner sig godt til især:

 • Personer, hvis hårtab er stabiliseret
 • Personer, som har mistet noget af deres hår, for eksempel på toppen af hovedet eller i tindingerne.

Hos disse personer vil det nemlig være muligt at foretage FUE transplantationen på dem selv. Dette gøres ved at flytte hårsække fra siderne af hovedet og bag på hovedet, hvor mennesker generelt har den mest kraftige hårvækst, op på toppen af hovedet, hvor det er tyndest.

Når hårtabet er stabiliseret, så vil man ikke opleve at miste mere hår efter behandlingen. Dette er en god idé, fordi det transplanterede hår ellers også kan blive tabt, ligesom resten af hårsækkene i hovedbunden også vil blive tabt med tiden, hvis ikke ens hårtab er stabiliseret før behandlingen.

Hvis ikke ens hårtab er stabiliseret, eller hvis man ikke har kraftigt nok hår på siden eller bag på hovedet, så er det også muligt at få lavet FUE hårtransplantationen med en anden donor.

Er det sikkert at få foretaget en FUE hårtransplantation?

Hvis man får foretaget transplantationen ved en professionel specialist, så er der er ingen store risici ved behandlingen.

Der vil dog opstå mindre irritationer i hovedbunden i ugerne efter behandlingen, ligesom man kan risikere, at nogle af hårene vil falde ud igen. Dette vil kun være en mindre procentdel af hårene.

Det skyldes, at hårsækkene enten er blevet beskadiget under behandlingen, eller at de ikke formår at knytte sig til det nye væv. Det kan også være af den naturlige årsag, at alderdom kan tynde ud i håret, også det, der er transplanteret.

Irritationerne kan forårsage en rød hovedbund, og der kan dannes sårplamager. Her er det vigtigt at vaske og pleje hovedbunden nænsomt, ligesom man bør give hovedbunden luft, så sårene kan hele hurtigst muligt. Undgå at kradse i sårene.

Hvordan skal man forberede sig inden FUE hårtransplantation?

Hvis man er blevet godkendt til at skulle have foretaget en hårtransplantation, så er der nogle ting, man skal forberede sig på inden transplantationen, udover selve behandlingsforløbet.

I de 3 dage inden behandlingen er der nemlig vigtigt, at du forbereder dig på behandlingen ved disse at følge disse punkter:

 • Ingen rygning
 • Ingen koffeinrige drikke
 • Ingen alkohol.

I ugen (7 dage) op til transplantationen, er det disse punkter, der gælder:

 • Ingen multivitaminer
 • Ingen kosttilskud
 • Ingen steroider
 • Smertestillende piller bør undgås
 • Urtemedicin bør undgås.

Derudover er det vigtigt, at du ikke bruger shampoo, balsam eller hårkur mod hårtab i ugerne op til transplantationen. Derudover er det vigtigt, at du ikke får håret klippet eller barberet lige inden transplantationen, da det som regel bliver gjort til eller efter behandlingen.

Til sidst er det en god idé at iføre sig en trøje, som skal knappes på. På den måde sikrer du, at du ikke beskadiger den følsomme hovedbund lige efter behandlingen, når du skal have dit eget tøj på igen.

Hvor lang tid holder en FUE hårtransplantation?

En FUE hårtransplantation holder hele livet. Efter en periode på 10-12 uger vil de transplanterede hårsække begynde at vokse helt som almindeligt hår, også selv om de er påført et område, der før har været skaldet eller tyndt.

Det skyldes, at hårsækkene er taget fra en donor-hovedbund, hvor hårtab ikke fremkommer. Håret vil derfor gro videre på den nye hovedbund, også selv om denne før var skaldet eller havde tendens til at tabe hårene.

Man skal dog forvente, at man kan tabe en lille procentdel af det transplanterede hår, ligesom også alderdom kan have en mindre effekt på det transplanterede hår. I nogle tilfælde kan det blive nødvendigt at lave to transplantationer med 6-8 måneders mellemrum.

Det kan for eksempel være, hvis ens eget hårtab fortsætter, og derfor skal have tilført noget med tyngde for at matche håret fra den forrige transplantation.

Er der nogle bivirkninger ved hårtransplantation?

FUE er generelt den mest skånsomme metode til hårtransplantation, da det ikke kræver nogen skalpelsnit i hovedbunden. Man kan dog stadig forvente, at der er en periode, hvor man skal være ekstra nænsom ved sin hovedbund.

Ved denne hårtransplantation kommer håret til at vokse helt naturligt igen, så man ikke kan se, at det er en hårtransplantation. Der skal heller ikke noget specielt til at pleje hår, der er overført i en hårtransplantation.

Det eneste, der kan have brug for pleje efter behandlingen, er din hovedbund. Her vil der naturligt opstå nogle sår, men behandler man dem nænsomt, bliver arrene fra sårene meget små.

Det kan man for eksempel gøre ved at tilføre hovedbunden masser af luft og også gerne fugt. Hvis man kan, skal man selvfølgelig undgå helt at kradse sig i hovedbunden, selv om det kan godt klø en smule, når sårene vokser sammen.

Efter 10-12 uger vil sårene være helet i hovedbunden, hvorefter hårene også vil begynde at gro på ny. Der kan dog gå helt op til 12 måneder, før hårene gror ligeså stærkt og kraftige, som de gjorde før.

Hvad er prisen på en FUE hårtransplantation?

Prisen på en hårtransplantation varierer meget, afhængig af hvor man får det lavet, og hvor meget hår, der skal transplanteres. Priserne kan varierer mellem alt fra 18.000 kr. til 100.000 kr.

Flere og flere vælger udenlandske klinikker, når de skal have foretaget en hårtransplantation. Det kan for eksempel være i Tyrkiet, i Grækenland eller i Sverige.

poseidon klinikken

Poseidon årets klinik i 2020

På Poseidon Klinikken møder du en af verdens bedste læger inden for den avancerede ikke-kirurgiske hårtransplantation. 

Læs mere
9.5score
Ad

Dette skyldes, at behandlingen oftest kan findes til en del billigere penge end i Danmark, ligesom at også behandlingsmetoder kan være kommet længere i udviklingen, når man vælger et andet land end Danmark.

Fordelen ved at få foretaget transplantationen i Danmark er selvfølgelig, at man er på hjemmebane, hvor man ikke behøver så meget arbejde rundt om hårtransplantationen, som man for eksempel gør, hvis man skal hele vejen til Tyrkiet eller Grækenland.

Den største forskel forefindes dog i, hvor meget hår man ønsker. Har man en helt skaldet isse, som man ønsker at få transplanteret hår over på, så kan det hurtigt løbe langt op i prisen.

Har man derimod blot høje tindinger eller ønske om transplantation af øjenbrynshår, så er priserne mere medgørlige, også i Danmark.

Hvordan er resultatet på en FUE hårtransplantation?

FUE hårtransplantationen har nogle rigtig pæne resultater efter endt forløb. Det skyldes, at hårsækkene kan sættes på enkeltvis igen, således at de vokser med den rette afstand og i den rigtige retning.

Desuden heler en FUE transplantation hurtigere end andre metoder, hvilket også vil give et bedre resultat i hovedbunden på en kortere periode, ligesom det også vil gøre, at hårsækkene kan begynde at vokse hurtigere igen.

Her er det dog vigtigt, at man vælger en klinik, der er specialiserede i hårtransplantationer, hvis man gerne vil være sikker på det gode resultat.

Her er det bedre at betale lidt ekstra for en professionel end at få lavet en resultat, som man af den ene eller den anden grund ikke er tilfreds med.

Det bedste resultat vil man kunne opnå cirka 12 måneder efter behandlingen. Her vil det transplanterede hår vokse fuldstændig på lige fod med det naturlige.

Her vil hovedbunden også have restaureret sig selv komplet. Man kan dog godt ende op med nogle enkelte ar i hovedbunden efter transplantationen, men de skulle gerne blive skjult af håret.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5