Alt du bør vide om SMP (Scalp micropigmentation)

Mange mænd og kvinder rammes af hårtab hvert år. Derfor leder mange efter metoder der kan hjælpe med at reducere eller mindske deres hårtab, og her er SMP, Scalp Micropigmentation, også kendt som kosmetisk pigmentering, for mange en rigtig god løsning.

smp behandling
Udgivet 20.05.2021 | Senest redigeret 19.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Denne behandling kan skabe en illusion og følelse af mere eller et fuldt sæt hår på hovedet. Denne metode er unik og den gør ligeledes brug af den seneste nye teknologi, når der injiceres pigment i hovedbunden.

Her kan du læse meget mere om hvordan SMP kan hjælpe folk med hårtab, og hvordan denne unikke behandlingsform virker.

Hvad er SMP?

SMP er en ganske utraditionel form for behandling af hårtab hos både mænd og kvinder. Det særlige ved denne teknik er, at den ikke kræver kirurgiske indgreb. Men til trods for det, kan den skabe en fornemmelse af hårsække og naturligt hår.

Når denne behandling udføres, sker det ved at der tatoveres blæk, ganske let ned i hovedbunden.

Disse små prik giver en meget naturtro effekt, og på den måde er det ikke muligt at se forskel på de prikker der er blevet påført under behandlingen og de almindelige og naturlige hårstubbe.

Hvor længe tager det at få udført scalp micropigmentation?

Det går faktisk ret hurtigt. Afhængigt af hvor stort et område der skal laves, vil det typisk tage mellem to til tre sessioner, og dette vil normalt vare mellem 3 til 4 uger.

Du skal dog være opmærksom på, at du bliver lokalbedøvet før hver session. Du kan se de første resultater allerede efter fire til seks uger. Det er særligt ved hårgrænsen, at du kan se de tydeligste resultater efter de første sessioner.

Hvem kan få lavet en SMP?

Stort set alle kan få glæde af SMP. Om det drejer sig om en kvinde med tyndt hår, en person med problemer efter en hudsygdom, eller en med ardannelse efter en ulykke, så kan de alle få glæde af en SMP.

poseidon klinikken

Poseidon årets klinik i 2020

På Poseidon Klinikken møder du en af verdens bedste læger inden for den avancerede ikke-kirurgiske hårtransplantation. 

Læs mere
9.5score
Ad

Det er således ikke så mærkeligt at behandlingen er blevet så populær.

For med denne mulighed kan folk også undgå at skulle bruge f.eks. parykker eller toupéer for at skjule sit manglende hår.

Man må dog ærligt erkende, at i forhold til en hårtransplantation, særligt til mænd, kan SMP ikke helt levere samme resultater.

Men hvis du leder efter en super effektiv løsning i forhold til hårtab, er denne metode både billig og effektiv.

Hvordan foregår en SMP-behandling?

En SMP vil typisk tage 2-3 sessioner at gennemføre. Men før du kommer så langt til at få lavet din SMP, er der visse procedurer du skal igennem først:

Først skal du have en konsultation. Under konsultationen snakker du med personen, der skal udføre din SMP og dermed fastlægge hvordan det skal foregå.

Eksperter vil rådgive dig igennem processen og hjælpe dig med at bestemme, hvilken behandling der passer bedst til dig.

Der er dog flere ting du skal være opmærksom på, i forbindelse med din første behandling:

Efter du har gennemgået den første behandling, vil du opleve at din hovedbund er lidt rød og øm, men det vil højest vare 24 timer og så vil smerterne gå langsomt over.

Når du skal have lavet din anden behandling, vil du herefter først opleve hvor stor en effekt det faktisk har. Her bliver der nemlig kælet mere for detaljen.

For det hele kan ikke klares på én session. Det tager længere tid for at perfektionere det, så det passer perfekt til dig.

Herefter vil du, hvis det er nødvendigt gennemgå en tredje behandling. En tredje behandling er ikke altid nødvendig.

SMP i Danmark

Det er muligt at få lavet scalp micropigmentation flere steder i Danmark, og der er en lang række klinikker, der udfører netop denne form for behandling.

Du kan således få lavet SMP hvad enten du bor tæt på Århus eller København. For at nævne nogle få kan følgende nævnes:

Vælg en klinik du er tryg ved

Det er vigtigt at du er helt tryg ved den der skal udføre behandlingen. Det anbefales derfor, at du tager en god ven eller et familiemedlem med til den første konsultation.

Det også er en god ide at tale med nogle af de personer, der har fået lavet en SMP på den klinik du vælger.

På den måde ved du bedre hvad du kan forvente af det endelige resultat.

Det vigtigste når du skal have lavet et kosmetisk indgreb som dette, er kommunikation.

Det er derfor vigtigt du har en god kemi og samspil med den person der skal udføre SMP på dig.

Hvad er fordelene ved SMP?

Dette indgreb kan bl.a. give en illusion af en tæt barberet hovedbund eller meget kortklippet hår, der hvor du har dit hårtab og er naturligvis den altovervejende fordel ved denne behandling.

Men der er også flere fordele ved denne behandling og er også afhængig af din situation og grund til at få foretaget en sådan behandling.

Dækker ar

Skulle du have et eller flere ar i hovedbunden, kan en SMP dog også hjælpe med at camouflere disse.

Du slipper for kirurgisk indgreb

I modsætning til f.eks. en hårtransplantation, kræves der hverken kirurgi eller medicin, når du skal have lavet denne behandling.

Indgrebet holder også i relativt mange år, men efter omkring 5 år, kan det være det skal genopfriskes.

En billig løsning mod hårtab

Det er relativt billigt i forhold til mange andre skønhedsoperationer, og du kan se resultater allerede efter første behandling.

Det er dog meget vigtigt du føler, at der er en god kommunikation med den eller de personer der skal stå for din behandling.

Dette for at sikre en god forventningsafstemning, før du får lavet indgrebet, for derved at sikre det bedste resultatet og slippe for ubehagelige overraskelser.

Hvad er ulemperne ved SMP?

Der er ikke mange ulemper ved denne behandling, men den sætter naturligvis visse begrænsninger for hvilken slags frisurer du kan få.

Hvilket er værd at overveje, inden du beslutter dig for behandlingen, selvom et hårtab jo nok allerede har begrænset denne mulighed.

Det er derfor også meget vigtigt at du er sikker på, at du ved hvordan det kommer til at se ud, før du siger ja tak til behandlingen.

Som mand skal du være opmærksom på, at du skal klippe resten af dit hår relativt kort, for at få den ønskede effekt af SMP. Resultatet varer ikke for evigt, og skal genopfriskes hvert 3-6 år.

Du skal også huske på, at der kan være svingende kvalitet af de personer der udfører SMP.

Det er derfor vigtigt du finder en med et godt ry, den rette erfaring og som allerede har mange glade kunder bag sig.

SMP til kvinder?

Mange tror fejlagtigt, at SMP kun er til mænd. Men faktisk kan kvinder også have glæde af SMP, da det blandt andet, kan få tyndt hår til at se meget fyldigere ud.

SMP blev rigtigt nok oprindeligt udviklet til mænd, men siden har tusindvis af kvinder også haft glæde af dette nemme og hurtige indgreb.

Der er mange forskellige årsager til at kvinder får lavet en SMP, men typisk vil det være kvinder der lider af pletskaldethed eller har mistet hår i forbindelse med overgangsalderen.

Mikropigmentering i hovedbunden, er perfekt til kvinder, der har tyndt hår på toppen. Indgrebet har også vist sig succesfuldt til kvinder, der lider af f.eks. alopeci, som ønsker at undgå at blive helt skaldede.

Læs også: Alt om FUE behandlingen mod hårtab

Det er også helt almindeligt, at kvinder der f.eks. har fået lavet en ansigtsløftning, kan skjule ardannelsen på siden og toppen af hovedet med SMP.

Micropigmentation removal

Hvis du fortryder din SMP, er det heldigvis muligt at få det fjernet. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er så let at få fjernet en SMP, som det er er få det lavet.

Typisk vil det tage omkring 10 sessioner af få det fjernet. Dette kan også variere, alt efter penetrationsdybden og forskellen i pigment. Denne proces tager flere måneder, og kan være ganske ubehagelig.

Det er typisk personer der har fået udført en dårlig SMP, der vælger at få den fjernet. Det kan også være folk der ønsker at ændre stil, eller måske levede SMP ikke op til deres forventninger.

Det er derfor yderst vigtigt at man gør sig helt klart hvad man går ind til, og hvad resultatet er, før man får lavet en SMP.

Det er heldigvis kun et fåtal der får fjernet deres SMP, da langt de fleste er meget tilfredse med resultatet.

De mest stillede spørgsmål om SMP

Mange folk er meget nysgerrige omkring SMP. Her kan du derfor læse de mest stillede spørgsmål til behandlingen:

Hvad er forskellen mellem SMP og en almindelig hovedtatovering?

Selvom nogen tror at en SMP er det samme som en tatovering i hovedet er der store forskelle. Maskinen der benyttes til at lave SMP med har tre fjerdedele mindre nåle end en traditionel tatoveringsnål.

Nålene, der anvendes til denne teknik, er også til engangsbrug, og smides væk efter hver session. Derudover bruges disse nåle til at skabe et 3D-look af naturligt hår.

Vil folk kunne se jeg har fået lavet SMP?

Det korte svar er nej. Folk vil ikke kunne se at du har fået udført denne behandlingen, da resultatet er utroligt realistisk.

Så hvis du ikke fortæller folk det, vil de oftest ikke opdage at du har fået foretaget scalp micropigmentation.

På internettet kan du søge efter folk der har fået lavet SMP og deres vellykkede resultater.

Særligt på YouTube, kan du se mange fortælle om SMP, og hvordan det ser ud efterfølgende.

Betyder det noget hvilken farve mit hår er i forhold til SMP?

Din hårfarve har absolut ingen betydning i forhold til SMP, da der findes en lang række farver, der matcher enhver hårfarve.

Hvordan injiceres blækket når jeg får lavet SMP?

Når du får lavet SMP, injiceres blækket via en specialiseret roterende maskine. Den minder meget om de maskiner der benyttes, når folk får lavet ”permanent makeup”, f.eks. permanente øjenbryn.

Det der gør den maskine, der benyttes til SMP, ganske særlig, er at den kun injicerer blæk på det øverste lag af huden, men injicerer samtidig mere blæk.

Alt det overskydende blæk vil forsvinde, mens resten vil forblive under huden.

Denne gennemprøvede teknik skaber så en illusion af hårsække, da prikkerne vil have præcis samme størrelse.

Over tid vil blækket sprede sig, blive en skygge og blande ind i hinanden. Det er dette der giver denne meget realistiske effekt.

Hvor længe har SMP eksisteret?

De første eksperimenter med SMP skete faktisk helt tilbage i 1970’erne, men teknikken blev ikke virkelig udviklet indtil 2002.

Den første generelle behandling, der blev tilbudt offentligheden, fandt sted i 2006, og siden da er denne behandlingsform blevet mere om mere populær.

Hvad skal jeg være forsigtig med i dagene efter min SMP?

Der er ikke mange forholdsregler du skal tage efter du har fået foretaget din SMP, men der er dog visse ting du skal være opmærksom på.

I de første fem dage efter din behandling skal du undgå at få din hovedbund våd.

Dette betyder at du ikke må få vand på dig, hvis når du går i bad, ligesom du skal undgå at få regn på hovedbunden.

Derudover skal du holde dig væk fra aktiviteter, der kan få dig til at svede. Du skal således ikke gå i motionscenter, løbe, eller være for længe uden i solen, så du begynder at svede.

Men du kan sagtens gå på arbejde, så længe du ikke har fysisk hårdt arbejde, der bringer sved frem på din pande.

Er der bivirkninger ved SMP?

SMP har stort set ingen bivirkninger. Det har også været med til at gøre denne behandlingsform så populær.

Du skal dog være opmærksom på, at din hovedbund bliver lidt rød efter hver session, og prikkerne bliver mørkere og større, efterhånden som din hud begynder at helbrede.

Men igen vil de små sårskorper der danner over hver prik, hurtig heale og falde af og tage noget af pigmentet med dem.

Skal jeg tage fri jeg har fået SMP?

SMP er ikke et voldsomt indgreb, og du skal ikke ligge i sengen efterfølgende. I de fleste tilfælde behøver du ikke engang at tage fri fra arbejde, skole efter det er lavet.

Efter behandling er det almindeligt at bemærke svag rødlighed i hovedbunden i op til 2-3 dage efter sessionen.

Denne rødme forsvinder hurtigt, og du vil kunne vende tilbage til arbejdet enten med det samme eller inden for et par dage. Hvis du har lyst til at tage hat eller kasket på efter indgrebet er dette helt fint.

Kan jeg få lavet SMP når jeg har gråt hår?

Ja, selvom du har gråt hår kan stadig få lavet SMP. Det anbefales dog, at du barberer dit hår helt kort.

Når dette er gjort, ses de grå hår ikke så grå mere, fordi selve hårets rod er mørkere. For man ser kun de grå hår tydeligt, når håret er længere.

Der kan også benyttes et gråskala pigment, der kan justeres i skygge for at blande med lysere hårfarver.

På den måde skabes simpelthen en lysere fortynding til blanding i de eksisterende grå hår. Dette giver et meget realistisk resultat.

Er scalp mikropigmentering permanent?

SMP er en form for permanent kosmetik eller permanent makeup. Efter den er lavet, vil den typisk holde mellem 4-6 år, før den skal genopfriskes.

Denne elegante løsning vil såldes ikke forsvinde, men langsomt gå væk. Men der hvor du får lavet din SMP, kan de løbende følge med i dens udvikling, og give dig gode råd om, hvornår din SMP skal genopfriskes.

De fleste tilfælde varer en SMP-behandling i fire til seks år, før patienten skal have en anden behandling udført på grund af fading af pigmenterne.

Hvilke forholdsregler skal jeg tage efter min SMP?

I de første par dage efter du har fået lavet din SMP bør du undgå aktiviteter, der forårsager sved i hovedbunden, samt shampooing eller vask af hovedet.

På dag fire kan de fleste mænd barbere med en barbermaskine, men skal være forsigtig med ikke at køre den over nogle dele af hovedbunden, hvor skorperne endnu ikke er faldet.

Først efte godt 10 dage, kan du barbere med et barberblad.

Hvordan vælger jeg en hårlinje til min SMP?

Hvis du er usikker på, hvilken stil eller type SMP der vil fungere for dig, vil din behandling specialist være der for at hjælpe.

Med kunstnerisk erfaring om, hvordan du passer til en hårlinje til hovedform og alder, kan din specialist hjælpe med at anbefale, hvad der er bedst.

I løbet af dine sessioner kan du også justere og justere hårlinjen for et perfekt resultat.

Vil SMP ændre farve som tatoveringer?

Nej, SMP vil ikke ændre farve som en almindelig tatovering over tid.

SMP er en form for permanent kosmetik, men i modsætning til tatoveringsfarve er SMP-pigmentet designet til at falde inden for samme farvespektrum af korthåret hår.

Pigmentet indeholder ingen yderligere farvestoffer eller additiver og vil kun lyse, ikke misfarves i længere tid.

SMP benytter også en anden teknik end traditionel tatovering, hvilket sikrer, at nålen og maskinen er designet specielt til mikropigmentering af hovedbunden.

Hvordan vælger jeg den rette til at lave min SMP?

At få lavet SMP bliver mere og mere populær, og betyder at der kommer stadig flere klinikker til, der tilbyder denne teknik.

Det er en god ide at søge efter klinikker og teknikere, der har arbejdet med SMP i flere år. Derudover kan du se på anmeldelser af klinikkerne, og se billeder af deres resultater.

Er det smertefuldt at få lavet SMP?

Alle har naturligvis en forskellig smertetærskel, men SMP er bestemt ikke en smertefuld behandlingsproces, men til tider kan det medføre mildt ubehag.

Niveauet af ubehag ville højst være 2-3 ud af 10. De fleste der får lavet SMP beskriver følelsen af en lille prik i deres hovedbund, mens andre selv siger det føles ganske afslappende.

Men langt de fleste føler næsten ikke noget mens de får lavet SMP, og nogle falder endda i søvn under behandlingen.

Hvor lang tid tager det at få lavet SMP?

Det er en meget hurtig og smertefri proces at få udført denne behandling.

Afhængig af din kirurgiske historie, hovedstørrelse og omfanget af dit hårtab, tager den indledende procedure normalt mellem 5 til 8 timer.

Det afhænger selvfølgelig også af hvor mange sessioner du skal bruge. Nogen kan nøjes med to, mens andre har brug for tre sessioner.

Når du mødes med din specialist, vil han kunne fortælle dig hvor længe det præcis vil tage for ham/hende at udføre behandlingen.

Er der risiko for bivirkninger eller komplikationer ved SMP?

Der er et minimum af risiko for bivirkninger eller komplikationer ved SMP.

Alt udstyr der benyttes ved dette indgreb, er steriliseret i overensstemmelse med de højeste medicinske standarder, hvilket gør der ikke opstår infektioner.

Derudover vil du også få et antibiotikum, så der er ingen chance for en infektion.

Er det kun mænd der kan få lavet SMP?

Nej, bestemt ikke. SMP er en effektiv behandling af hårtab hos både mænd og kvinder.

Ligesom mænd, kan kvinder lide af hårtab og skaldethed, da de taber hår, bl.a. på grund af begivenheder som fødsel, operation, stress og meget mere.

Og SMP for kvinder er da også hurtigt voksende i popularitet. Der er dog forskel på SMP for mænd og kvinder.

Mens mænd modtager behandlinger for at replikere en tæt barberet hovedbund, er det primære mål for kvinder at reducere kontrasten mellem hovedbunden og håret.

Og mens kvinder normalt taber håret jævnt over hele deres hovedbund, er det meget usandsynligt, at de bliver helt skaldede.

Du skal dog være opmærksom på, at SMP ofte fungerer bedst for kvinder med mørkt eller brunt hår. Det anbefales normalt ikke kvinder med blondt hår.

 

 

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Everything You Need to Know About Scalp Micropigmentation – Healthline 

My experience with SMP – Folisim.com.au

Skriv en anmeldelse
5/5