Findes der hårtransplantation til kvinder?

Ja, der findes hårtransplantation til kvinder såvel som mænd. Læs videre i vores artikel og find ud af, hvilke muligheder du har som kvinde, hvis du går og overvejer at få en hårtransplantation.

hårtransplantation til kvinder
Udgivet 10.07.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Det er for mange ukendt, at kvinder kan tabe håret og opleve hel eller delvis skaldethed ligesom mænd, men markedet for transplantation af hår på kvinder eksisterer i både Danmark og udlandet, og ændrer livet til det bedre for et utal af danske kvinder hvert år. Vent ikke for længe med at konsultere en læge ved mistanke om hårtab, det bør undersøges!

 

Hvorfor taber man håret?

Alle kvinder taber hår – hver dag. Det er en naturlig proces at kroppen skiller sig af med døde hudceller, som hår i realiteten er. Hver gang du vasker eller sætter dit hår falder hårstrå af og nyt vokser ud.

Men for nogle kvinder er der tale om mere end få hårstrå, det kan være store mængder hårstrå eller hele totter af hår, der falder af ad gangen. Resultatet er tyndere hår eller i værste fald skaldede områder på hovedbunden.

poseidon klinikken

Poseidon årets klinik i 2020

På Poseidon Klinikken møder du en af verdens bedste læger inden for den avancerede ikke-kirurgiske hårtransplantation. 

Læs mere
9.5score
Ad

Kvinder har desværre en tendens til at vente for længe med gå til læge med hårtab – mange tillægger det stress eller dårlig kost, men der kan være andre, mere alvorlige, årsager til at man taber uforholdsmæssigt meget hår som kvinde.

Årsager som kan medføre, at det bliver nødvendigt med en hårtransplantation til kvinder. De tre største kategorier af årsager til hårtab hos kvinder er:

  • Kemobehandling
  • Andre sygdomme
  • Alopecia areata

Hårtab efter kemo

Desværre er én af bivirkningerne ved kemobehandling i forbindelse med kræft, at man risikerer at tabe håret. For de, der ikke er heldige, at håret vokser tilbage kan en hårtransplantation for kvinder være påkrævet.

En hårtransplantation for kvinder er ikke anderledes end en hårtransplantation for mænd, men årsagerne dertil er ofte forskellige.

Hårtab efter andre sygdomme

Betegnelsen telogent effluvium dækker over en række forskellige årsager til hårtab som følge af sygdomme eller helbredsmæssige ændringer.

Visse former for medicin kan lede til mere eller mindre grad af hårtab, en graviditet kan tynde ud i håret, problemer med skjoldbruskkirtlen eller store operationer kan også resultere i hårtab, mens feber, blodtab, jernmangel, udsultning, stress og lynslankekure ligeledes kan forårsage, at kvinder mister mere hår end normalt.

Marie Antoinettes hårtab

Den historiske person Marie Antoinette menes at have lidt af en type hårtab ved navn alopecia areata. Denne hårtabssygdom medfører, at man mister store totter hår ad gangen og efterfølgende oplever skaldethed på de områder, hvor håret er faldet ud.

Læs også om SMP behandlingen

Sygdommen omtales ofte som pletskaldethed og er genetisk betinget. I det hele taget er det, der kaldes kvindeligt hårtab (modsat mandligt hårtab, som er noget andet) en genetisk sygdom, hvor forløbet er individuelt for hver enkel kvinde.

Kan man forebygge hårtab?

Ja og nej. Naturen bestemmer i sidste ende, om man som kvinde taber sit hår og bør undersøge muligheden for en decideret hårtransplantation kvinder, men der er dog i mange tilfælde ting, man kan gøre inden denne løsning.

Forskning har vist, at behandling med anti-androgener eller prostaglandiner i et forholdsmæssigt stort antal tilfælde kan standse hårtab. Man ved endnu ikke om det kan forebygge og om det kan medvirke til at gendanne hår, men noget tyder på, at det i det mindste kan bremse udviklingen.

For at bremse et hårtab fra at udvikle sig til hel eller delvis skaldethed, er det altafgørende at kvinder trodser historikken og konsulterer en læge omkring hårtab langt tidligere i stadiet end man har set tidligere.

Jo før man konsulterer en læge omkring mistanke om hårtab, jo større chance er der for at diagnosticere og evt. behandle eller bremse udviklingen af hårtabet.

Der findes shampoo og hovedbundsmidler med de omtalte midler og flere klinikker for hårtransplantation til kvinder og mænd tilbyder behandlinger mod hårtab.

Hvis man som kvinde lider af det, der kaldes mandligt hårtab, androgen alopeci, kan det som regel behandles med hormoner i form af visse P-piller.

poseidon klinikken

Poseidon årets klinik i 2020

På Poseidon Klinikken møder du en af verdens bedste læger inden for den avancerede ikke-kirurgiske hårtransplantation. 

Læs mere
9.5score
Ad

Er sygdom eller sygdomsbehandling årsag til hårtab er der sjældent noget, man selv kan gøre for at forebygge eller bremse tab af håret. I sådanne tilfælde står valget for mange mellem en paryk eller en hårtransplantation til kvinder.

En egentlig forebyggelse af hårtab starter allerede inden tilstanden er kritisk med en god livsstil med sunde vaner, god kost og regelmæssig motion. Sundhed ses blandt andet i håret, og håret kan derfor også være et godt pejlemærke til, hvis noget i kroppen ikke fungerer som det skal.

Uanset om det skyldes ydre påvirkninger eller genetik er en tidlig opmærksomhed på et hårtabsproblem en god idé.

Hvordan foregår en hårtransplantation på kvinder?

Normalt tager en hårtransplantation på kvinder ikke mere end en enkelt dag udover en forundersøgelse.

Der er en proces, der strækker sig fra før behandling til efter behandlingen, og som er ens for enhver type hårtransplantation til kvinder uanset om det foregår i Danmark eller i udlandet.

Før behandlingen

Inden en hårtransplantation på kvinder sættes i gang er den lange beslutningsproces ofte det, der fylder mest. Der kan være økonomiske eller andre hensyn, der skal indtænkes i en evt. planlagt behandling, ligesom markedet bør undersøges for ekspertise og priser.

Er der planlagt en hårtransplantation som følge af et sygdomsforløb, kan det være en god idé, at vente til sygdomsforløbet er afsluttet – dels på grund af evt. medicin, dels for at undgå at skulle gentage en transplantation på et senere tidspunkt efter yderligere hårtab.

En forundersøgelse vil altid være første skridt i den egentlige behandling. Her vurderer klinikken, om en kvinde er en egnet kandidat til en hårtransplantation og tager beslutning omkring, hvor den ny hårlinje skal ligge og hvor mange grafts, der skal flyttes.

Grafts er navnet på de små hårtotter, der flyttes fra ét område på hovedbunden – ofte nakken eller siderne – til det område, hvor der skal transplanteres hår i. For klinikker uden faste priser er det desuden her et egentlig tilbud på behandlingen kan gives til patienten.

Under behandlingen

Selve behandlingen foregår med lokalbedøvelse af hovedbunden, hvilket betyder at patienten ingen smerter føler under transplantationen og er ved fuld bevidsthed gennem hele forløbet.

Den første del af transplantationen forløber med at trække grafts ud af donorområdet, det vil sige nakken eller siderne, for derefter at transplantere dem på det planlagte transplantationsområde i anden del af behandlingen.

Flytningen af grafts er et detaljepræget og meget præcisionskrævende arbejde, som fordrer erfaring og rutine fra kirurg. Uagtet om får foretaget sin hårtransplantation i ind- eller udland er det derfor, som ved alle kirurgiske indgreb, at der er tale om en veluddannet og erfaren ekspert på området.

Efter behandlingen

Når transplantationen er gennemført er der altid en række plejeanvisninger, der skal følges nøje under helingsprocessen. Der vil naturligt opstå små sår, i donorområdet hvor grafts er blevet udtaget, og i transplantationsområdet, hvor de er blevet indsat.

Som alle sår bør de plejes omhyggeligt efter foreskrevne anvisninger. De transplanterede hår falder ikke ud igen som naturligt hår, og det er efter endt heling muligt at både farve og permanente håret på samme måde som det øvrige hår på hovedet.

Hvad koster hårtransplantation for kvinder?

Danmark er de dyreste land at få lavet hårtransplantation til kvinder og mænd i. Priserne skyldes de høje leveomkostninger og dermed lønninger, der er i Danmark. Prisen på en typisk hårtransplantation til kvinder ligger i Danmark på mellem 15.000 og 100.000 kr. – afhængig klinik og hvor stort område, der skal transplanteres på.

For at undgå de høje priser i Danmark på hårtransplantation på kvinder, er der mange, der vælger at benytte sig af muligheden for at få behandlingen udført i udlandet. Tyrkiet er i den forbindelse en populær destination for behandlingsrejser som disse.

Ofte vil rejser til Tyrkiet eller andre lande med henblik på at få lavet kirurgiske indgreb som hårtransplantation til kvinder blive solgt som en samlet pakkerejse, der inkluderer fly, hotel og transplantation.

I hvilken alder er det bedst at få en hårtransplantation?

Den bedste alder for hårtransplantation på kvinder er individuel. Hvis en kvinde lider af genetisk betinget hårtab eller får kemo som følge af kræft i en tidlig alder, kan et hårtab starte allerede i puberteten. Andre oplever først genetisk betingede hårtab senere i livet.

Sygdomsbetinget hårtab behandles bedst efter endt sygdomsforløb, men nogle patienter vælger at få transplanteret hår løbende på grund af langvarige sygdomsforløb. Det er patientens egen beslutning, men klinikker vil altid anbefale at vente til et afsluttet sygdomsforløb for at undgå at skulle gentage en hårtransplantation.

Hvad der imidlertid ikke er op til patienten at afgøre i forbindelse med en hårtransplantation er, om patienten er egnet til en behandling. Her kan alderen spille en afgørende rolle, idet et tidligt hårtab grundet genetik ofte vil føre til mere hårtab med årene og en transplantation er derfor bedre planlagt i en senere alder.

Hvis en patient lider af hovedbundsproblemer som psoriasis eller eksem kan det også være en årsag til at en klinik afviser en patient som egnet til en hårtransplantation eller beder patienten vende tilbage i en senere alder.

Alder kan på den måde spille en altafgørende rolle i forbindelse en hårtransplantation, men der er ingen optimal alder for en hårtransplantation, og klinikker i både Danmark og udlandet foretager årligt hårtransplantationer på kvinder i alle aldre.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5