Pletskaldethed

Pletskaldethed er også kendt under navnet Androgenetisk Alopeci, og det kan ramme både mænd og kvinder. Men heldigvis kan der godt gøres noget ved pletskaldethed.

pletskaldethed information
Udgivet 19.07.2021 | Senest redigeret 01.09.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Men det er vigtigt at du gør noget ved tilstanden så snart du opdager den, da den ellers vil fortsætte med at udvikle sig.

Her kan du læse om de forskellige behandlingsmuligheder, og mere om pletskaldethed og blandt andet om hvorfor det opstår.

Dog er der forskellige måder det udvikler sig på hos kvinder og mænd. Det kan du ligeledes læse meget mere om herunder.

 

Mandlig pletskaldethed

Mandlig pletskaldethed er en meget almindelig slags hårtab, som rammer en stor del af befolkningen. I starten begynder håret at tynde ud, særligt ved tindingerne, og samtidig bliver håret normalt tyndt på toppen af hovedet.

Derefter vil der oftest opstå skaldede pletter på toppen af hovedet, og der kan også tit forekomme skaldede pletter på siden af hovedet.

Hårgrænsen bliver vigende, og hos nogle mænd, kommer der en helt skaldet isse.

Denne proces tager normalt mellem 15 til 25 år fra de første symptomer viser sig, men det kan gå stærkere.

Stort set alle mænd vil opleve noget hårtab, når de er i deres 60’ere, men hvornår det starter kan som sagt variere. Omkring tre ud af ti mænd i alderen 30 år og halvdelen af mænd i 50-årsalderen har kraftigt hårtab.

Årsager til mandlig pletskaldethed

En af grundene til, at hårtab er mere udbredt hos mænd end hos kvinder, er fordi enzymer i mandlige kroppe omdanner til Dihydrotestosteron (DHT).

Den mest hyppige årsag til pletskaldethed skal findes i generne, og omkring 95% skyldes således generne fra dine forældre.

poseidon klinikken

Poseidon årets klinik i 2020

På Poseidon Klinikken møder du en af verdens bedste læger inden for den avancerede ikke-kirurgiske hårtransplantation. 

Læs mere
9.5score
Ad

Det afgør nemlig hvor følsomme dine hårsække er over for hormonet DHT, der kan have en skadelig effekt på din hårvækst.

Det starter med at hårsækken bliver mindre, og derfor bliver håret langsomt tyndere.

Men efterhånden vil det tage længere og længere tid for håret at vokse tilbage, og til så vil hårsækken krympe så meget, at der ikke vokser mere hår fra dem.

Tegn på mandlig pletskaldethed

Det er vigtigt at være opmærksom på den de tegn, der gør at man kan se at man begynder at miste håret.

Der er naturligvis de fysiske tegn, så dem skal man være særdeles obs på, før hårtabet bliver for fremskredent.

Ifølge forskere, mister en tredjedel af alle mænd hår i højere eller mindre grad, når de er fyldt 30 år.

Tallet stiger som man bliver ældre, og når mænd fylder 50 år, vil halvdelen have oplevet større eller mindre hårtab.

Herunder kan du se tegn du skal være opmærksom på i forbindelse med hårtab som mand:

  • At din hårgrænse begynder at vige, kan være et tegn på de tidlige stadier af hårtab. Men da pletskaldethed er en gradvis proces, kan der lang tid før du bliver opmærksom på det. Hvis du kigger grundigt efter i spejlet, kan du måske se dit hår er blevet lidt tyndere, eller dine tindinger er blevet højere.
  • Det kan være noget af dine venner eller familiemedlemmer fortæller, at dit hår f.eks. er blevet tyndere. Det er ofte et tegn på pletskaldethed, og typisk dine tætte venner der ser ændringer i dit hår, før du selv bemærker det.
  • Sammenlign et billede af dig selv et år eller to siden til nu. På den måde kan du se hvordan dit hår har udviklet sig, og her kan du se eventuelle tegn på om din hårgrænse har flyttet sig, eller om du er blevet mere tynd på toppen.
  • Vær opmærksom på, om der falder flere hår af end normalt når du er i bad, eller der ligger flere hår på din hovedpude, eller om der sidder flere hår i din kam når du reder dig.
  • Red dit hår ned i en midterskilning, og træk håret til side. På den måde kan du se din hovedbund, og undersøg om der er kommet mere afstand mellem hårrødderne. Hvis du kan se der kommer flere mellemrum, er det et tegn på at dit hår bliver tyndere, og kan også være tegn på begyndende pletskaldethed. Hvis du er i tvivl opsøg da din læge.

Pletskaldethed hos kvinder

Selvom både mænd og kvinder kan opleve hårtab, er pletskaldethed hos kvinder ikke så udbredt som hos mænd og det fremstår også forskelligt.

Kvindelig pletskaldethed ligner mænds pletskaldethed, bortset fra at kvinder kan miste deres hår i et andet mønster end mænd.

Mens mænd der har pletskaldethed, ofte udvikler tilbagegående hårlinje og skaldede pletter, vil kvinder med pletskaldethed oftest få en generel hårudtynding, som påvirker hårets volumen.

Kvinder oplever ofte pletskaldethed i en højere alder end mænd, og omkring to tredjedele af kvinder oplever hårtab efter overgangsalderen.

Ifølge forskere vil halvdelen af alle kvinder over 65 år, opleve større eller mindre hårtab. Som mænd, er kvinder mere tilbøjelige til at begynde at miste hår, når de kommer ind i deres 40’erne, 50’erne og derover.

Årsager til kvindelig pletskaldethed

Pletskaldethed opstår hos kvinder ligesom hos mænd, hovedsageligt på baggrund af gener, som man kan arve fra begge sine forældre.

Det er dog mere sandsynligt at kvinder udvikler pletskaldethed hvis forældrene eller andre nære slægtninge har oplevet hårtab.

Det er således en ændring i hormonerne der fører til kvindelig pletskaldethed. I sjældnere tilfælde, kan pletskaldethed hos kvinder også opstå på grund af en traumatiserende oplevelse eller chok.

Almindeligvis vil symptomerne bliver først synlige 3 måneder efter hændelsen, som forårsagede tilstanden.

Tegn på kvindelig pletskaldethed

Jo hurtigere du kan få fastslået du har problemer med hårtab, jo hurtigere kan du få taget hånd om problemet.

Derfor er der flere tegn på kvindelig pletskaldethed du skal holde øje med. Her kan du se nogle af de tegn du skal være opmærksom på.

  • Skaldede pletter

Hvis du oplever større hårtab end normalt, er det en god ide at undersøge din hovedbund for skaldede pletter, da disse nemt kan skjule sig under dit hår.

  • Hårtotter

Et andet tegn du skal holde øje med, og som kan være et tegn på hårtab, er den måde håret reagerer på. Hvis du kører din hånd gennem dit hår, og oplever at der falder hår af, er det et faresignal. Derudover kan det også være en god måde at vurdere om du er blevet mere tyndhåret

  • Din hestehale bliver mindre

Hvis du oplever at din hestehale pludselig fylder mindre, er det noget du skal holde øje med. Det kan være at du skal bruge en mindre hårelastik, så skal du få undersøgt om du har været ude for et hårtab.

  • Hovedbunden bliver mere synlig

Skulle du opleve at din hovedbund pludselig bliver mere synlig, kan dette også meget vel være et tegn på, at du bliver mere tyndhåret, og du måske er blevet pletskaldethed. Det er således vigtigt at konsultere en ekspert, for at finde ud af, hvad dit hårtab skyldes.

Behandling af pletskaldethed

Der er måder, hvorpå man kan behandle pletskaldethed. Det anbefales at man søger behandling så snart man begynder at opleve hårtab, og ikke venter for længe.

Hvis du venter for længe, kan hårtabet være som omfattende, at det ville være meget vanskeligt at bremse, eller stimulere hårvæksten.

De to mest effektive behandlinger når det kommer til lægemidler af hårtab er minoxidil og finasterid. I særlige tilfælde kan disse behandlingsmuligheder anvendes sammen.

Minoxidil

Minoxidil (også kendt som Regaine) kommer i væskeform, der påføres på hovedbunden to gange dagligt for at forhindre yderligere hårtab og stimulere hårvæksten. Dette hårtab middel kræver ikke recept, og kan købes på apoteket.

Du skal dog være opmærksom på, at det tager omkring fire måneder før Minoxidil opnår den ønskede effekt. Du skal således påføre Minoxidil to gange dagligt i denne periode.

I begyndelsen af behandlingen med dette præparat kan dette dog føre til hårtab, da Minoxidil stimulerer hårsækkene til at producere ny hårvækst, og på den måde skal de starte på vækstfasen, og således må det gamle hår falde af, før det nye hår kommer ud af hårsække.

En ting der er meget væsentlig at vide omkring Minoxidil er, at hvis du stopper med at bruge det, starter hårtab igen.

Nogle mænd oplever at Minoxidil starter hårvæksten igen, mens andre oplever at produktet stopper hårtabet i at fortsætte.

Hvis der ikke er nogen mærkbar effekt efter 6 måneder, anbefales det at behandlingen stoppes. Når man benytter Minoxidil oplever nogle bivirkninger som blandt andet er en tør, rød og kløende hovedbund.

Finasterid

Finasterid er et lægemiddel, der kan hjælpe med at yderligere hårtab og øge hårvæksten hos mænd der oplever hårtab. Du skal dog være fyldt 18 år for at kunne benytte det.

Finasterid kommer i pilleform, og det virker ved at stoppe et enzymet, der transformerer testosteron til DHT (Dihydrotestosteron). Det er således DHT, der kan være skyld i pletskaldethed og mandligt hårtab.

Hvis man tager en Finasterid-pille dagligt, skulle man gerne kunne se synlige resultater efter 3-4 måneder, men sommetider kan der gå længere tid.

Ligesom med Minoxidil, kan Finasterid enten resultere i at hårtabet stoppes, men også en genvækst af hår. Du skal dog vide, at den gavnlige effekt kun fortsætter så længe du tager Finasterid.

Hvis du stopper behandlingen, vil hårtabet fortsætte, ligesom eventuel genvækst af hår vil stopper.

For at få en ide om hvor effektiv behandling er, kan det anbefales, at du fotografere din hovedbund med omkring en måneds mellemrum. På den måde kan du se om præparatet har den ønskede effekt.

I modsætning til Minoxidil, skal du have en recept fra din læge, før du kan starte behandlingen med Finasterid. Der er enkelte bivirkninger du skal være opmærksom på.

Nogle oplever således problemer med rejsning, og manglende sexlyst, og der kan forekomme mandlig brystforstørrelse.

Hvis du skulle mærke nogle af disse symptomer, skal du søge læge, og vælge en anden medicin mod hårtab.

Hårtransplantation

Hvis du ikke reagerer positivt på hverken Minoxidil eller Finasterid kan en hårtransplantation være en mulighed. Dette foregår ved at hårsække fra f.eks. nakken flyttes til de udsatte områder i hovedbunden.

Hårtransplantationen udføres normalt over flere gange, til det ønskede resultat er opnået.

Før indgrebet starter, får du lokalbedøvelse, så du ikke kan mærke smerte i hovedbunden. I løbet af en session kan tusinder af hår transplanteres.

Du skal dog vide, at resultaterne af en hårtransplantation ikke kan ses lige med det samme. Men efter 4 måneder kan du virkelig se resultater, selvom det kan tage op til et år, før du kan se det færdige resultat.

Scalp Micropigmentation

Udover hårtransplantation, kan man alternativt vælge en Scalp Micropigmentation. Dette er en form for tatovering, der påføres med mikronåle, og giver illusionen af kortklippede hårstubbe.

Dette er den perfekte løsning for kortklippede mænd, da man på denne måde, kan dække de bare pletter på hovedet, med denne art tatovering.

Det tager normalt tre sessioner at få gennemført en Scalp Micropigmentation, og den holder normalt i omkring 2 år, før den skal genopfriskes.

Der er ikke de store bivirkninger ved dette indgreb, men efter en session kan hovedbunden være rød i omkring et døgn.

Pletskaldethed og svamp

Hvis du lider af en svampeinfektion i hovedbunden, kan dette føre til pletskaldethed eller til hårtab.

Det er derfor vigtigt at få dette stoppet, så det ikke spreder sig yderligere, og skaber endnu større problemer og hårtab

Hvis det er en svampeinfektion der er skyld i dit hårtab, er det meget vigtigt at du konsulterer en læge der kan give dig den rette medicin, der kan stoppe svampen.

En ubehandlet svampeinfektion kan have meget alvorlige konsekvenser, og fører til kroniske tilbagevendende infektioner, der kan være svære at behandle.

Naturlige behandlingsformer mod pletskaldethed

Der er en del forskellige behandlingsformer mod pletskaldethed og hårtab, der skal have en gavnlig effekt. Her kan du læse om tre forskellige metoder der er simple at følge, og helt naturlige.

Hvidløg

Ifølge mange skulle hvidløg kunne have en gavnlig effekt, og kunne stoppe hårtab. Alt du skal bruge i denne opskrift er nogle fed hvidløg, og kokosolie.

Først skal du knuse hvidløget, og tilsæt derefter en passende mængde kokosolie. Efterfølgende skal det koge godt igennem i 10 minutter. Så skal du lade hvidløgs blandingen køle ned.

Når den har en behagelig temperatur, skal du massere væsken ind i din hovedbund, og lade det sidde en halv times tid.

Herefter skal du vaske dit hår, og for at få den gavnlige effekt, skal du helst udføre denne procedure et par gange om ugen.

Kokosmælk

Kokosnødder er sunde for dit helbred, med de kan faktisk også hjælpe med at øge din hårvækst, og gøre dit hår mere glansfuldt.

Der er nemlig masser af sunde næringsstoffer i kokosnødder, såsom protein, kalium og jern, og det giver en gavnlig effekt, når det påføres dit hår og hovedbund. Det bedste resultat opnås med en frisk kokosnød.

Alt du skal gøre er at grille en kokosnød nogle minutter, og derefter lægge den i en gryde med varmt vand.

Lad den koge i omkring fem minutter før du åbner kokosnødden. Lad så mælken løbe ud i en skål, og du er nu klar til din behandling af håret.

Nu skal du gnide den friske kokosmælk det grundigt i din hovedbund og på resten af ​​dit hår.

Efter du har gnedet det ind i dit hår, skal du dække det med et håndklæde, og lade det sidde og virke i 20 minutter. Skyld det herefter ud, og brug efterfølgende en god shampoo for den optimale effekt.

Løg

Løg er en meget populær ingrediens i naturlige hårkure mod hårtab, og særlig i form af løg-juice. Det er nok ikke mange der ved det, men løg her et højt svovlindhold.

Dette hjælper med at fremme hårvækst og samtidig stoppe hårtab. Derudover stimulerer væksten af ​​hårsækkene samtidig med at det reducerer inflammation. Det er en meget nem procedure at lave løg-juice.

Du skal blot bruge en blender, og kører løg igennem, indtil du opnår konsistensen som i en juice. Du kan også hakke løget og presse juicen ud.

Når din løg-juice er klar, skal du påføre det direkte på din hovedbund, hvor det skal sidde mindst et kvarter før du skyller det ud.

Det er en god ide at bruge en god shampoo eller balsam efter løget er skyllet ud.

Derefter skal du lade håret lufttørre, og udføre denne processen i mindst to gange om ugen.

Pletskaldethed og træning

Det er heldigvis ikke alle hårtab der er permanente, men hårtab der kommer af genetiske årsager, kan være sværere at få bugt med.

Men selvom om motion og træning er sundt, skal du passe på, at det ikke fører til hårtab eller pletskaldethed.

Der er flere ting i forbindelse med træning der kan føre til hårtab, og dem kan du læse meget mere om herunder.

Manglende ernæring

Når man træner meget, er det meget vigtigt at få den rette ernæring og vitaminer. Men der er mange der ikke er opmærksom på dette, og dette kan lede til vitaminmangel, og mangel på næringsstoffer.

Dette betyder at du i forbindelse med din træning kan opleve hårtab, hvis du ikke er opmærksom på din kost.

Hvis du er i tvivl om du får de rette vitaminer og næring i forbindelse med din træning, kan det være en god ide at opsøge en kostvejleder.

Stress

Det er vigtigt at du ikke stresser din krop med alt for voldsom motion. Dette er meget vigtigt da stress kan påvirke din krop i en negativ retning, og give dig et dårligere helbred, og faktisk også have en indvirkning på dit hår.

Det er derfor vigtigt at du finder balancen mellem en sund træning og en god ernæring med et fornuftigt vitaminoptag.

Plej dit hår

Efter træning er det naturligvis vigtigt at du får taget et godt bad, Dette er meget vigtigt, da sved kan have en dårlig indvirkning på dit hår, hvis det ikke bliver vasket grundigt igennem.

Det er derfor vigtigt at du ikke bruger en gammel svedig kasket under træning, da dette kan påvirke dit hårs sundhed. Et sund og ren hovedbund ren afgørende for dit hårs sundhed.

Det er også vigtigt at du ikke sætter håret i for stramme fletninger eller hestehaler, da dette kan slide på håret.

Svømning og klor

Svømning er en rigtig god og sund form for motion. Men du skal være opmærksom på, at det kan være en god ide at bruge badehætte. Svømmehaller er nemlig fyldt med klor og diverse andre kemikalier.

Dette kan være hårdt for dit hår, da det tørrer din hovedbund ud, og det er desuden en hård omgang for dine hårsække.

Hvis du døjer med hårtab og pletskaldethed det derfor en god ide, at være opmærksom på, hvilken indvirkning disse kemikalier kan have på dit hår.

Pletskaldethed hos børn

Desværre kan børn også rammes af pletskaldethed og hårtab. Således rammes 1 ud af 1.000 børn af Alopecia Areata, som resulterer i hårtab.

Denne lidelse kan komme som skaldede plamager på barnets hovedbund, og i særligt alvorlige tilfælde, kan alt håret falde af. Men heldigvis er der hjælp at hente, og således kan visse behandlinger sørge for, at børnene får deres hår igen.

I visse tilfælde bliver børnene således behandlet med Corticosteroid creme der kan have en særdeles gavnlig effekt.

Derudover benyttes Minoxidil Anthralin, og dette sikrer, at med den rette behandling, vil mange børn genvinde deres hår indenfor et års tid.

Hårtab hos katte

Det er ikke kun mennesker der kan lide af hårtab, og således kan der også opstå pletskaldethed hos katte.

Dette kan der være mange årsager til, og blandt de almindeligste årsager er Katte Alopeci, der kan resultere i hårtab, og kløende, betændt hud.

Hudallergi eller allergisk Dermatitis hos katte er den største årsag, når det kommer til hårtab. Men det er ikke altid nemt at finde ud af hvad der forårsager allergi hos katte.

Sommetider er det noget der er i naturen, og andre gange er det i den kost de spiser.

På den måde kan det være svært at lokalisere årsagen til hårtab hos katte, men den mest hyppige årsag er protein- eller kulhydratindholdet i deres mad.

Hvis man har mistanke om at det er fødevarer, der er årsag til at katten mister håret, skal man begynde på en eliminationsdiæt for at finde hvad der er problemet. Når det er lokaliseret, vil kattens hår igen vokse normalt ud.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5