Hvilken type migræne har du?

Lider du af migræne, er det vigtigt at vide hvilken slags i forhold til, hvilken behandling du gerne vil have. Læs mere her om de forskellige former for migræne, der findes, og hvad du kan gøre for at mindske smerterne.

migræne type
Udgivet 17.06.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Der findes flere forskellige migræne-typer, der kan give forskellige smertetilstande i hovedet. Derudover er det også muligt at få migræne i maven. Forsøg har vist, at det kan hjælpe at tage vitamin B2 mod migræne.

De fleste kender migræne som en meget kraftig hovedpine. Men der er forskellige typer af migræne i hovedet, lige som du faktisk også kan være uheldig at få migræne i maven. Det, der også kaldes abdominal migræne.

De forskellige typer i hovedet kaldes migræne med og uden aura. Aura vil sige, at du får synsforstyrrelser, høreforstyrrelser eller andre former for forstyrrelser af dine sanser, inden du får et migræneanfald. Der findes to forskellige former for migræne med aura: hemiplegisk migræne og basilaris migræne.

Migræne uden aura er migræne uden forstyrrelser inden. Det er typisk udløst af stress, larm, bestemte madvarer og lignende udefrakommende faktorer. Migræne uden aura forveksles ofte med spændingshovedpine, men som der kan læses nedenfor er der stor forskel på symptomerne.

Hemiplegisk migræne

Hemiplegisk migræne er heldigvis meget sjælden. I Danmark er der cirka en ud af 20.000, der lider af det. Det er en form for migræne med aura, hvor hele den ene side af kroppen bliver lammet. Det kan give besvær med at se, høre, tale og bevæge sig. Derefter vil der som regel følge en meget kraftig og ubehagelig hovedpine.

sumatriptan mod migræne

4 behandlinger mod migræne

Der findes mere end 100+ produkter mod migræne på markedet. Vi har samlet de fire mest effektive. 9/10 danskere oplever større lindring af deres migræne ved hjælp af disse produkter.

Læs mere her
Ad

Sygdommen opstår som følge af en genmutation. Den kan være arvelig eller være opstået i lige præcis din krop. Har andre i din familie denne form for migræne, kaldes den familiær hemiplegisk migræne, er der ingen andre i din familie, der lider af den, kaldes den sporadisk hemiplegisk migræne.

Hemiplegisk migræne kan behandles med smertestillende og kvalmestillende piller som paracetamol og NSAID. Hvis det ikke er nok, vil du blive henvist til en neurolog, der laver yderligere undersøgelser for at finde frem til den rette behandling (kilde).

Basilaris migræne

Modsat hemiplegisk migræne giver basilaris migræne lammelser i begge sider af kroppen, mens den står på. Det skyldes, at hjernens basilaris-arterie er forsnævret eller kramper.

Ved lammelserne får du de samme problemer som ved hemiplegisk migræne, nemlig svært ved at se, tale, høre, bevæge dig og overfølsomhed over for lys. Lammelserne bliver efterfulgt af en kraftig hovedpine.

Tager du triptaner mod din migræne, skal du være opmærksom på, at de kan forværre dine symptomer, hvis du har basilaris migræne. Hvis du føler, at dine migræneanfald bliver værre, når du tager triptaner, bør du tale med din læge og sammen med ham eller hende finde frem til en anden form for smertestillende behandling (kilde).

Abdominal migræne

Abdominal migræne er smerter i maven særligt i området omkring navlen. Maven kramper, og abdominal migræne kan føre til kvalme og opkast. Sygdommen ses særligt hos børn, oftest hos piger, der så senere i livet vil få migræne i hovedet.

Forskerne ved ikke præcis, hvad denne form for migræne bliver udløst af. Der er derfor både teorier om, at den kan skyldes en ubalance mellem serotonin og histamin, eller at den kan komme efter, at du har spist fødevarer som chokolade, kinesisk mad, der indeholder mononatriumglutamat, eller forarbejdet kød, der indeholder nitritter.

Det kan være svært at diagnosticere abdominal migræne hos børn, fordi de har svært ved at forklare, præcis hvor og hvordan det gør ondt i deres mave. Kan du ikke genkende din form for migræne ovenfor kan det være du lider af den mere sjældne Hortons hovedpine, som medfører periodiske og kraftige anfald.

Riboflavin mod migræne

Lider du af migræne, vil du sikkert gerne have mulighed for at kunne forebygge et anfald, lige meget hvilken form for migræne der er tale om. Studier har vist, at hvis du tager store doser af riboflavin, vitamin B2, kan det være med til at forebygge, at du får et migræneanfald.

I et studie tog forsøgspersonerne 400 mg riboflavin om dagen, hvilket var med til at nedsætte hyppigheden, intensiteten og varigheden af deres migræneanfald. Mange af forsøgspersonerne gik fra fire migræneanfald om måneden til to, efter de var begyndt at tage riboflavin mod migræne.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5