Migræne behandling

Der findes en række forskellige kure mod migræne. Men hvilken er bedst? Og hvad kan du selv gøre for at forhindre den forfærdelige hovedpine? Læs mere her.

migræne behandling
Udgivet 23.06.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Som migræniker er det naturligt, at du altid er på jagt efter den bedste migrænebehandling, da det er en ubehagelig sygdom, som det er individuelt, hvilken medicin der virker bedst på.

Migræne er en hæslig sygdom at lide af. Det er forfærdeligt at have så ondt i hovedet, at du ikke kan røre dig, og hvis du prøver på det, bliver din hovedpine bare værre. Mange vil også være overfølsomme over for lys og lyde, og de fleste foretrækker derfor bare at ligge i deres seng uden at blive forstyrret og med lyset slukket og vente på, at deres migræneanfald går over igen.

Heldigvis findes der forskellige former for migrænebehandling, der kan hjælpe dig til at leve et normalt liv, selvom du får migræne. For hvis du ofte får lidelsen, kan du hurtigt få et meget anstrengt forhold til din arbejdsgiver, din undervisningsinstitution og din familie, fordi du ikke kan være noget for nogen af dem.

3 hurtige gør-det-selv behandlinger

Migræne er en spøjs sygdom, fordi det kan være forskelligt, hvad der udløser den hos en person i forhold til, hvad der udløser den hos en anden. På samme måde er det med migrænebehandling:

Det, der virker for den ene, virker ikke nødvendigvis for den anden. Derfor er det normalt som migræniker hele tiden at være på jagt efter den bedste migrænebehandling.

Hvad hjælper mod migræne?

Det er meget forskelligt fra person til person, hvad der hjælper mod deres migræne. Nogle har gode erfaringer med at tage smertestillende medicin, andre føler, at det er alternativ behandling som akupunktur, der hjælper dem.

Når du lider af migræne, kan det være faktorer som stress, sult og søvnmangel, der udløser et migræneanfald hos dig. Det er vigtigt, at du identificerer, om der er nogle af disse faktorer, der har betydning for dig, og at du undgår dem.

Det samme er tilfældet med de fødevarer, som for nogle forårsager migræne. Det er særligt lakrids, chokolade, rødvin og ost. Det er dog individuelt fra person til person.

Sådan kommer du i migræne behandling

Hvis du har mistanke om, at du lider af migræne, skal du først og fremmest have din praktiserende læge til at diagnosticere dig med sygdommen. Derefter kan I gå i gang med at finde frem til den rette behandling for dig. Din læge vil give dig smertestillende piller.

Der findes i dag en lang række forskellige former for smertestillende piller, der kan bruges mod migræne. Det er for eksempel Paracetamol, NSAID og triptaner. Det kan være, at der er en af dem, der virker for dig. Det kan også være, at du har brug for en kombination af flere for at få den størst mulige lindring. Det kan derfor godt tage noget tid at finde frem til den rette medicin. I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt med kirurgiske indgreb, som det er tilfældet med Hortons hovedpine, hvor man får indopereret en chip for at lindre symptomerne.

Det kan tage tid at finde den rigtige migræne-medicin

For nogle går det hurtigt med at finde den rette migrænemedicin, for andre tager det tid at gøre det. Hvilken gruppe, du hører til, er desværre ikke muligt at afgøre. Der er mange migrænikere, der ville ønske, at det var muligt at se på deres gener og så med det samme give dem den rigtige medicin.

Kan jeg tage Treo mod migræne?

Ja, det kan du godt. For nogle virker det meget hurtigt og effektivt at tage en Treo, og det kan derfor være en god behandling af din migræne.

Migræne skyldes, at dine blodkar i den ene side af hjernen udvider sig. Koffein er et af de stoffer, der er med til at gøre, at blodkarrene trækker sig sammen igen. Et af stofferne i Treo er netop koffein, hvilket er grunden til, at det virker for nogle. Du kan købe det i håndkøb, hvilket gør det meget nemt for dig at få fat på det.

En Treo skal opløses i et glas vand, som du derefter drikker. Det virker i løbet af 20-30 minutter, hvilket er forholdsvis hurtigt. Hvis du lider af meget kvalme i forbindelse med din migræne, eller hvis du lige frem kaster op, vil det dog ikke hjælpe dig at tage en Treo, da det kan være svært for dig at drikke et helt glas vand, når du har meget kvalme.

Kontakt din læge for at komme i gang med forebyggende migrænemedicin

Hvis du lider af hyppige migræneanfald, kan det være meget hæmmende for din hverdag. Det kan derfor være en god ide, at du kontakter din læge for at komme i forebyggende behandling. Der findes en række præparater, der kan hjælpe dig med at forebygge migræne, så du ikke får lige så mange anfald.

Kan jeg tage betablokkere mod migræne?

Betablokkere er det foretrukne middel for de fleste læger til at forebygge migræne med. Det er det middel, hvor der er flest undersøgelser, der peger på, at det har en effekt i forhold til at mindske antallet af migræneanfald.

Nogle læger vælger dog også at give angiotensin II-receptorantagonisten cande-sar-tan, der dog ikke er lavet lige så mange undersøgelser af.

Andre former for forebyggende migrænemedicin er amitriptylin, naproxen, lisinopril, riboflavin, coenzym Q10 og pizotifen. De bliver dog kun brugt i mindre grad, da der heller ikke er lavet så mange undersøgelser af deres effekt på at forebygge migræne. Noget af medicinen har kun været brugt i et enkelt forsøg. Se listen over betablokkere her.

Findes der et “bedste middel”?

Hvis du har læst hele artiklen indtil nu, vil du allerede kende svaret på spørgsmålet, som selvfølgelig er: Der findes ikke et ”bedste middel” mod migræne. Migræne er en mærkelig og individuel sygdom, hvor noget virker for en, men ikke for en anden. Det handler derfor om at finde frem til det, der virker bedst for dig.

Alternativ behandling af migræne

Har du været i medicinsk behandling i noget tid, men synes du ikke, at det er effektivt nok, kan det være fristende for dig at søge andre veje.

Det kan også bare være, at du ikke har det godt med at fylde dig med så meget medicin hele tiden – det er jo heller ikke sundt, og for mange smertestillende piller kan give hovedpine i sig selv. Det kan derfor være, at du har overvejet alternativ behandling af din migræne.

En af de mest brugte alternative behandlinger af migræne er akupunktur. Der får du stukket nåle ind i bestemte punkter på kroppen. Det er punkter, der enten kan være med til at give dig smertelindring eller hjælpe dig af med din kvalme og dine migrænesymptomer.

Der findes mange historier om folk, der helt er blevet kureret for deres migræne eller har fået færre anfald og færre smerter i forbindelse med deres anfald. En lang række videnskabelige undersøgelser tyder da også på, at akupunktur virker mod migræne, selvom det er svært at bevise 100 %.

Hvis du går hos en uddannet og certificeret akupunktør, kan du få tilskud, hvis du er medlem af sygeforsikringen ”danmark”. De giver 30 % i tilskud, dog max 115 kroner.

Naturmedicin mod migræne

Der er mange helsekostbutikker, der sælger tanacinkapsler og pilebark-complex mod migræne. En undersøgelse, hvor en gruppe migrænepatienter fik tanacinkapsler, og en gruppe fik placebo, altså en kapsel, som de troede indeholdt tanacin, men ikke gjorde det, viste dog, at tanacinkapsler ikke har nogen effekt på migræne.

Der er ikke lavet mange studier med pilebark-complex, men en undersøgelse tydede på, at der kunne være en virkning af det. I undersøgelsen blev det dog givet sammen med tanacinkapsler.

Den rigtige kost er vigtig

Der er en række fødevarer, som kan være med til at udløse migræne. Det kan være en hjælp for dig, at du derfor i høj grad holder dig til migrænevenlige madvarer – i hvert fald i en periode.

Hvis du ikke ved, hvilke fødevarer der giver dig migræne, kan du spise de sikre fødevarer og så en for en prøve de fødevarer af, der kan give migræne. Det kan hjælpe dig til at undgå dem i fremtiden.

Listen over migrænevenlige fødevarer er lang, og vi kan ikke nævne dem alle her, men eksempler er æg, tomat, agurk, havregryn, mælk, kartofler, fisk og kylling.

Nogle er nødt til at kombinere migrænemedicin med kvalmestillende medicin

Nogle lider af meget svær kvalme i forbindelse med, at de får migræne. Hvis du er en af dem, bør du også tage kvalmestillende medicin i forbindelse med din migrænemedicin.

Hvis du kaster op i forbindelse med, at du har migræne, er det vigtigt, at du tager den kvalmestillende medicin først. På den måde kan du få dulmet opkastningstrangen, inden du tager den smertestillende medicin mod migræne. Hvis du tager smertestillende piller først, ender du bare med at kaste dem op, inden de virker.

Har du meget voldsom kvalme, kan det hjælpe dig at tage smertestillende næsespray eller stikpiller, så du er sikker på, at du får noget smertestillende medicin, der virker.

Hvad er en London kur?

En Londonkur er ikke en kur som sådan, men er en bestemt rækkefølge af medicin, som du tager. Den kan hjælpe dig, der lider af så stærk kvalme, at du ikke kan sluge dine kvalmestillende piller.

Ved en Londonkur starter du med at tage en kvalmestillende pille som en stikpille, når den virker, kan du sluge en smertestillende pille og noget afslappende medicin (kilde).

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5