Akupunktur mod migræne

Er du træt af at tage medicin, der ikke rigtig virker mod din migræne, bør du prøve akupunktur. Det er ikke videnskabeligt bevist, at det virker, men der findes mange undersøgelser, der tyder på det.

akupunktur og migræne
Udgivet 22.06.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Mange migrænepatienter har gode erfaringer med at få akupunktur mod migræne. Flere undersøgelser peger på, at akupunktur rent faktisk kan lindre migrænesmerter og nedsætte antallet af anfald, men det er svært at bevise. 

Hvis du er en af dem, der ikke har held til at slå din migræne ned med traditionel medicin, eller hvis du ikke har det godt med at skulle tage store doser medicin for at forebygge eller dæmpe migræne, er det oplagt for dig at overveje akupunktur mod migræne.

Den traditionelle kinesiske behandlingsform har været brugt i mange hundrede år til at dæmpe forskellige former for smerter. Ideen bag er, at der er forskellige energibaner i kroppen. Når du er syg eller har smerter, er det energibanerne, der er forstyrret.

Ved at stikke nåle ind de rigtige steder i kroppen kan akupunktøren lindre dine smerter og i nogle tilfælde helbrede dig fra din sygdom.

sumatriptan mod migræne

4 behandlinger mod migræne

Der findes mere end 100+ produkter mod migræne på markedet. Vi har samlet de fire mest effektive. 9/10 danskere oplever større lindring af deres migræne ved hjælp af disse produkter.

Læs mere her
Ad

Der er mange, der har gode erfaringer med at bruge akupunktur mod migræne. Nogle oplever at få færre anfald, andre får slet ikke anfald, efter de er begyndt at få behandlinger med akupunktur.

Sådan foregår et forløb med akupunktur mod migræne

Når du kommer til en akupunktør, vil I først starte med at tale om, hvor ofte du har ondt i hovedet, og hvad du tror, det skyldes, at du har ondt i hovedet. Derefter vil du få din første behandling med akupunktur.

Typisk vil du starte med at få flere behandlinger om ugen. Det kan være to eller tre behandlinger om ugen. Det gør du i en periode, hvorefter du begynder at trappe antallet af behandlinger ned.

Målet er, at du kommer ned på kun at have brug for en enkelt behandling med akupunktur om måneden for at holde din migræne væk. Det kan lyde utroligt, at der ikke skal mere til, men der er mange historier om folk, som det har hjulpet.

Hvad hvis jeg er bange for nåle?

Hvis du gerne vil prøve akupunktur, men er bange for nåle, er det først og fremmest vigtigt, at du taler med akupunktøren om det. Alle akupunktører er vant til at håndtere patienter, der er bange for nåle.

Det kan være, at du ikke får en fuld behandling den første gang, men at akupunktøren kan vise dig de nåle, som han eller hun arbejder med, og du kan prøve at blive prikket med en af dem.

Video: Tips til at komme over nåleskrækken

For med akupunkturnåle er der nemlig i højere grad tale om et prik end et stik, som du kender det fra lægen. Nålene er meget tynde og meget spidse, og det vil derfor snarere prikke i huden frem for at gøre egentligt ondt.

Svært at afgøre videnskabeligt om akupunktur virker mod migræne

Med mange alternative behandlingsformer er det svært at sige endegyldigt, om de virker eller ej. Hvad er reel lindring og behandling af smerter, og hvad der placeboeffekt? Altså at patienten bilder sig ind, at behandlingen har en virkning, selvom den slet ikke har det.

Problemet ved akupunktur er, at det er svært at teste placeboeffekten af behandlingen. For at lave en placebobehandling skal akupunktøren stikke nåle ind i patienterne på nogle andre punkter, end dem som vedkommende normalt ville bruge til at behandle migræne med. Men de nåle vil også give en stimulation af nervesystemet, der så kan føre til, at smerterne bliver lindret alligevel.

sumatriptan mod migræne

4 behandlinger mod migræne

Der findes mere end 100+ produkter mod migræne på markedet. Vi har samlet de fire mest effektive. 9/10 danskere oplever større lindring af deres migræne ved hjælp af disse produkter.

Læs mere her
Ad

Derfor mener nogle, at de undersøgelser, der er lavet i forhold til forholdet mellem migræne og akupunktur, er gode nok og beviser, at akupunktur kan lindre migrænesmerter, mens andre mener, at det ikke er muligt at sige med sikkerhed, at akupunktur virker.

Undersøgelser tyder på, at akupunktur er effektivt mod migræne

En af de største undersøgelser, der er lavet af, om akupunktur virker mod migræne eller ej, er en britisk undersøgelse fra 2004. Der deltog 401 patienter i undersøgelsen. 301 af dem gennemførte undersøgelsen, der strakte sig over et år. Langt de fleste af deltagerne i undersøgelsen led af migræne. Dem, der ikke gjorde, led af kronisk hovedpine.

Undersøgelse viste, at patienterne, der fik akupunkturbehandlinger ved siden af deres almindelige medicin opnåede en klar forbedring på en række områder: De tog 15 % mindre medicin end før, de gik 25 % mindre til lægen end før, og de havde 15 % færre sygedage end før.

Mulighed for at få støtte til akupunkturbehandlingerne

Hvis du vil give akupunktur en chance og se, om den kan lindre din migræne, er det en god ide, at du er opmærksom på, at du kan få et tilskud fra sygeforsikringen ”danmark”, når du får akupunkturbehandlinger.

Du får 30 % i tilskud på dine behandlinger, så længe akupunktøren er medlem af foreningen RAB, Registreret Alternativ Behandler, og har bestået en eksamen som akupunktør. Du kan dog højest få 115 kroner i tilskud.

Nogle praktiserende læger har taget kurser i akupunktur og kan derfor tilbyde det i deres praksis. Det er noget, som de gør mod et ekstra honorar, men det er også noget, du kan få tilskud til fra ”danmark”. I det tilfælde vil du kunne få 79 kroner i tilskud.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5