Lider du af konstant kronisk hovedpine?
Kronisk hovedpine er en forfærdelig lidelse, som mange danskere desværre døjer med. Hvis du er en af dem, handler det om, at du finder ud af, hvad din hovedpine skyldes. Der kan nemlig være flere grunde.
Det har stor betydning for dit liv, hvis du lider af kronisk hovedpine hver dag eller næsten hver dag. Der kan være mange grunde til, at du har konstant hovedpine. Det kan være medicinoverforbrug, forkert livsstil eller spændinger i musklerne.
I denne korte video (på engelsk) bliver følgerne af en konstant hovedpine gennemgået
Det er altid ubehageligt at have hovedpine, men forestil dig, at du har en hovedpine, der bare ikke vil gå væk – eller som bliver ved med at komme igen næsten dagligt. Sådan er det for dem, der lider af kronisk hovedpine.
De har ondt i hovedet 15 dage eller mere hver måned. Nogle har ondt i hovedet hver dag i flere timer om dagen. Det gør det svært for dem at passe et arbejde og at have et socialt liv.
Mange bliver stigmatiserede som pylrede og bedt om at tage sig sammen og tage en hovedpinepille. Men det er langt fra alle, der får hjælp af at tage en hovedpinepille. En del patienter med kronisk hovedpine, har netop hovedpine, fordi de tager for meget medicin.
Behandling mod hovedpine
Hvorfor får man konstant hovedpine?
Der kan være en række forskellige grunde til, at du får konstant eller kronisk hovedpine. For mange er det deres livsstil, der ligger til grund for, at de har ondt i hovedet. Det kan være, at de er meget stressede, har psykiske problemer, er overvægtige eller sidder eller sover i en forkert stilling, der giver dem ondt i nakke og skuldre og dermed også ondt i hovedet.
Et stort medicinforbrug kan give kronisk hovedpine
Der er dog rigtig mange af dem, der lider af kronisk hovedpine, der faktisk har hovedpine, fordi de tager for meget medicin. Nogle tager medicin mod en række forskellige sygdomme og kombinationen af medicinen er med til at gøre, at de får ondt i hovedet.
Andre tager smertestillende medicin for at behandle deres hovedpine, men kommer så til at tage for meget medicin. Det gør, at de kommer ind i en ond spiral, hvor de tager mere og mere smertestillende medicin for at dæmpe deres hovedpine, der bare kommer oftere og oftere, til de til sidst ikke kan slippe af med den.
Migræne kan efterfølgende give kraftig hovedpine i flere dage
Hvis du lider af migræne, kan det også føre til, at du har hovedpine i flere dage efter. Hvis du har haft et meget kraftigt migræneanfald, kan det gøre, at du har ondt i hovedet i flere dage efterfølgende. Det er vigtigt, at du ikke kommer til at overmedicinere dig, når du både har migræne og efterfølgende hovedpine.
En anden mulighed er, at du lider af kronisk migræne. Der vil du få mindst otte migræneanfald hver måned, og mere end 15 dage vil du have spændingshovedpine. Igen er det vigtigt, at du passer på med at tage for meget medicin.
Det bedste er, hvis du kun tager smertestillende medicin i forbindelse med dine migræneanfald og så lærer at leve med, at du har hovedpine.
Hvilke typer af hovedpine kan give længerevarende hovedpine?
Der findes flere forskellige former for hovedpine, der kan give længerevarende hovedpine. En af dem er spændingshovedpine, hvor du kommer til at spænde for meget i nakke og skuldre, hvilket fører til, at du får ondt i hovedet også.
Medicinudløst hovedpine er også en almindelig grund til, at du får ondt i hovedet. Det er en hovedpine, der opstår, fordi du tager for meget medicin, enten smertestillende medicin eller andre former for medicin.
I nogle tilfælde kan det være migræne, der er skyld i, at du lider af længerevarende hovedpine. Det vil ofte være fordi, at du har været udsat for så stærke smerter i hovedet under dit migræneanfald, at du har ondt i hovedet flere dage efter.
Sådan bliver du undersøgt af lægen, når du har hovedpine i flere dage
Når du har haft hovedpine i flere dage, er det vigtigt, at du opsøger din læge, så du kan blive undersøgt for, hvorfor du har hovedpine.
Det kan være en stor hjælp for lægen, at du har skrevet en hovedpinedagbog, hvor du har noteret, hvornår din hovedpine startede, og hvornår den sluttede, hvad du havde spist, hvordan du ellers havde det, og hvilken og hvor meget medicin du tog mod din hovedpine.
De oplysninger kan være med til at give lægen en ide om, om der er nogle faktorer i dit liv, der gør, at du får hovedpine, eller om det måske er en medicinudløst hovedpine. Hvis det er det, begynder I at arbejde med det.
Hvis lægen har mistanke om, at det er noget andet, der forårsager din hovedpine, for eksempel en sygdom, vil du blive undersøgt nærmere. Det kan være med scanninger af hovedet og blodprøver. Det vil være individuelt fra person til person.
Disse muligheder for behandling har du ved hovedpine hver dag
Når du skal i gang med behandling, hvis du har hovedpine ofte, kommer din behandling helt an på, hvorfor du har hovedpine. Hvis du tager for meget medicin, handler det om, at du skal holde op med det. Hvis du tager for mange smertestillende piller, vil det være muligt for dig fra den ene dag til den anden at stoppe med at tage dem – selvom det kan være svært.
I løbet af et par uger burde du dog opleve langt færre anfald af hovedpine.
Hvis din hovedpine skyldes en uhensigtsmæssig livsstil, handler det om at lave om på den. Det kan være, at du skal til fysioterapeut, så du kan få en god holdning, når du sidder og arbejder, så du ikke får spændingshovedpine på grund af det.
Det kan også være, at du skal til at spise sundere og dyrke motion, så du kan tabe dig og på den måde slippe af med din hovedpine.
Hvis du ofte har hovedpine, fordi du har kronisk migræne, vil du som regel få noget forebyggende medicin mod migræneanfaldene. Det kan dog være svært at gøre noget ved den efterfølgende hovedpine, hvilket kan være noget, som du er nødt til at lære at leve med.
Se videoen om dine muligheder for at lindre symptomerne på konstant hovedpine.
Triggerpunktsterapi kan hjælpe mod spændingshovedpine
Hvis du lider af hovedpine på grund af ømme muskler i nakken, ryggen eller halsen, kan du have glæde af triggerpunktsterapi. Det er en form for terapi, hvor du masserer eller får masseret de ømme punkter på kroppen.
Mange af dem vil du nemt selv kunne nå. Du kan derfor gå i gang med at massere dem, når du kan mærke, der er en hovedpine på vej. Du kan prøve at tale med en fysioterapeut, om han eller hun kan vise dig, hvordan du kan massere dine ømme punkter.
Mindre undersøgelser har vist, at det har en stor effekt at massere de ømme triggerpunkter i musklerne. Forsøgspersonerne oplevede generelt et fald i antallet af hovedpiner, hvor smertefulde de var, og hvor længe de varede.
Der er ikke tale om en videnskabelig undersøgelse, så der er ikke videnskabeligt belæg for, at triggerpunktsmassage virker, men hvis du lider af konstant spændingshovedpine på grund af ømme muskler, er det bestemt værd for dig at undersøge det.
Alternativ behandling mod vedvarende hovedpine
Hvis du ikke kan slippe af med din vedvarende hovedpine ved at omlægge din livsstil eller ved at stoppe med at tage smertestillende medicin, kan det være, at du gerne vil se, om der ikke er noget andet, der virker mod daglig eller næsten daglig hovedpine. Det kan for eksempel være alternativ behandling.
Der findes en række alternative behandlinger, og når du vælger en, er det vigtigt, at du vælger en, som du tror på kan hjælpe dig. Det kan være, at du har en ven, der har haft glæde af det i forbindelse med andre smerter, eller du har læst godt om behandlingsformen på nettet.
En af de behandlingsformer, som mange med hovedpine hele tiden har haft glæde af, er kranio sakral massage. Der vil massøren finde frem til en række punkter på din krop og på dit kranie, som bliver berørt. Der bliver ikke trykket hårdt, så det gør ikke ondt.
Det skal du være opmærksom på, når du har hovedpine hele tiden
Hvis du har hovedpine ofte, er det vigtigt, at du lægger mærke til, om der er noget ved den, der ændrer sig. Hvis du ikke gør det, kan du risikere at overse vigtige faresignaler for andre og langt mere alvorlige sygdomme. Det kan være en hjernesvulst eller en blodprop i hjernen.
Først og fremmest er det vigtigt, at du lægger mærke til, om det er et anfald af hovedpine, der slet ikke reagerer på behandling. Hvis du får forebyggende behandling mod hovedpine, skal du også være på vagt, hvis du får hovedpine alligevel. Hvis din hovedpine bliver værre og værre over nogle uger, eller hvis den bliver ved med at sidde det samme sted i dit hoved, kan det også være et tegn på, at der er noget galt.
Hvis du er i tvivl, om der er noget andet på spil end ”bare” din kroniske hovedpine, er det vigtigt, at du går til lægen. Du må prøve at forklare ham eller hende, hvordan denne form for hovedpine er anderledes end den form for hovedpine, som du ellers har.