7 øvelser mod spændingshovedpine

Har du ikke lyst til at tage medicin mod din spændingshovedpine, kan du i stedet udføre en række øvelser for at få dem til at gå væk – for du vil selvfølgelig altid være interesseret i, at den går væk hurtigst muligt.

øvelser mod spændingshovedpine
Udgivet 14.07.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Mange mennesker døjer med hovedpine. Det kan være meget invaliderende, især for de mennesker som rammes hyppigt. Hovedpine kan opleves på forskellige måder og i forskellige grader. Det er ikke unormalt at blive ramt af en mild og flygtig hovedpine, som hurtig går over, men hvis hovedpinen er vedvarende eller ofte kommer igen, så er det vigtigt at få gjort noget ved problemet.

I sådan et tilfælde, kan der nemlig være tale om spændingshovedpine. I denne artikel vil du få gode øvelser og hvilken træning, som vil kunne afhjælpe dine spændinger.

Hvad er spændingshovedpine?

Folk der oplever hovedpiner regelmæssigt, lider typisk af spændingshovedpine. Faktisk lider helt op til 80 % af danskerne af spændingshovedpine, dermed er det også en af de mest normale former for hovedpine.

Hovedpinen bliver som regel udløst af muskelspændinger i enten kæbe, tindingen, pande eller nakke. Dog kan den også udløses af stress eller andre psykiske overbelastninger.

Øvelser mod spændingshovedpinen og forebyggelse af den

Skyldes spændingshovedpine fysiske overbelastninger i form af f.eks. en forkert arbejdsstilling, så er der heldigvis også noget, man kan gøre mod det. Der findes nemlig nogle øvelser, der kan hjælpe en med at slippe af med den irriterende hovedpine.

#1 Stræk og afspænd

Det er først og fremmest vigtigt at strække og afspænde musklerne i nakke og skulder. Det kan man bl.a. gøre ved at lægge hovedet ned mod skulderen, hvor man derefter vil mærke et stræk på siden af halsen.

sumatriptan mod migræne

4 behandlinger mod migræne

Der findes mere end 100+ produkter mod migræne på markedet. Vi har samlet de fire mest effektive. 9/10 danskere oplever større lindring af deres migræne ved hjælp af disse produkter.

Læs mere her
Ad

Husk at gøre det til begge sider. Man kan også løfte skuldrene op til ørerne og holde dem oppe i ca. ti sekunders tid. Det gør man gentagende gange, indtil man føler sig afspændt.

#2 Tag øvelsesredskaber til hjælp – eksempelvis en massagebold

Hvis man vil endnu dybere ind i til nakkemusklerne, kan man vælge at bruge en massagebold. Har man ikke en massagebold, er en tennisbold eller en golfbold udmærket alternativer.

En god øvelse med massagebold er f.eks. at stille sig op ad en dørkarm, hvorefter man bukker sig ned indtil, så den ene side af nakken rammer kanten på dørkarmen. Her placerer man så bolden og presses indad med hele kroppen. Har man ondt, er man ikke i tvivl om, hvor det rigtige sted er, da det vil opleves som ømt.

#3 Lokaliserer de ømme punkter

En anden øvelse er at lokalisere de ømme punkter i ansigtet. Trykker det f.eks. på øjenbrynene, så kan man massere et specifikt ømt punkt, der ofte viser sig synlig i form af en lille bule eller fordybning.

Gør det ondt i nakken, så skal man finde de ømme punkter der og bruge tommelfingere til at massere med. Man kan også bede andre om at give en nakkemassage, de kan måske bedre få fat end en selv.

Vær opmærksom på arbejdsstillingen

Mistænker man arbejdsstillingen for at være skyld i ens hovedpine, så er det vigtigt at ændre den. Sørg først og fremmest for at have en stol, du sidder ordentligt i. Husk derefter at sidde med afslappende skuldre og lige nakke. Det kan også være en god ide at rejse sig op en gang i mellem og i stedet stå og arbejde. Det giver kroppen lidt afveksling, ligesom du sikkert også selv vil opleve mere energi ved at skifte stilling.

Hav de rette arbejdsomgivelser

Omgivelserne på arbejdspladsen har også stor betydning for hovedpine. Sørg derfor at belysningen er, som den skal være. Ikke for mørkt og ikke noget der blænder. Uro kan også spiller en faktor, da mange stresses af alt for meget larm og uro, hvilket kan lede til irritation, som kan lede til spændinger. Dernæst er det vigtigt, at indeklimaet er godt. Få luftet ud eller gå dig nogle små ture ude i den friske luft et par gange om dagen.

Mærk efter i kroppen

Derudover det generelt vigtigt, at man husker at få vand nok i løbet af dagen. Dehydrering kan også føre til hovedpine. Og så kan det være en ide at skrue ned for kaffen, da koffein kan have en negativ indvirkning på hovedpine. Desuden skal ens blodsukker helst være stabilt hele dagen. Ordentlige hovedmåltider og sunde mellemmåltider er derfor alfa omega. Og ellers handler det om at mærke efter i kroppen.

Det betyder også noget, hvilken seng du sover i. Sleepzone.dk har lavet denne fine artikel om, hvordan en dårlig seng giver ondt i ryggen og hovedet.

Tag nogle dybe indåndinger i løbet af dagen og mærk efter, om man føler sig stresset, er i balance med sin krop eller har ondt nogle steder. Hvis nogle af disse ting gør sig gældende, så gør straks noget ved det, så det ikke udvikler sig til en spændingshovedpine.

Sådan føles spændingshovedpine

Spændingshovedpine giver sig til kende ved en mild til svær trykkende hovedpine. Ofte begynder det med smerter i nakken eller tindingerne, for derefter at brede sig ud på begge sider af hovedet. Mange føler det som om, de har et bånd rundt om hovedet, der sidder og trykker. Smerterne i nakken kan også medføre hovedpine i baghovedet.

Spændingshovedpine kan dog give sig til udtryk på forskellige måder, så det er ikke sikkert, at man har de samme symptomer. Dog er der stor forskel på spændingshovedpine og migræne.

Hvad udløser spændingshovedpine?

Der kan være mange grunde til, at man får spændingshovedpine. Det kan f.eks. være, at man sidder i en forkert arbejdsstilling, der gør, at man spænder i de forkerte muskler. Det kan også skyldes dårligt syn, hvor man ofte vil spænde uvilkårligt i musklerne i forsøget på at se, hvad der står.

Skærer man tænder eller bider skævt, så er det heller ikke unormalt at opleve spændingshovedpine, da man typisk vil spænde i kæbemusklerne.

Psykiske overbelastninger

Som nævnt tidligere, så kan spændingshovedpine også udløses af psykiske belastninger. Det kan være man er stresset, har depression eller en anden psykisk lidelse. I så fald er det ikke unormalt at opleve hovedpine. Ens livsstil kan også have stor betydning. Hvis man f.eks. sover for lidt eller har dårlige kost- og motionsvaner, så kan det også give sig til udtryk i form af hovedpine.

Skyldes spændingshovedpine noget psykisk, så er det vigtigt at gå ind og finde ud af, hvad det specifikt drejer sig om. Har man været meget stresset i en periode, så kan det være, at man skal skrue lidt ned for tempoet.

Er ens søvn forstyrret, så kan det være, der er andre aspekter i ens liv, som ligger og roder. Det er vigtigt at understrege, at når psyken spiller ind over, så kan det være en god ide at få professionel hjælp udefra.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5