Ondt i nakken og hovedpine
Er du en af de mange, der lider af ondt i nakken og hovedet samtidig, vil du helt sikkert gerne vide, hvordan du får det til at holde op. Ofte skyldes det spændingshovedpine, som du selv kan gøre meget for at slippe af med.
Når du får ondt i hovedet og i nakken på samme tid, skyldes det typisk enten spændingshovedpine eller nakkehovedpine. Ved spændingshovedpine spænder du i musklerne i halsen eller i nakken på grund af dårlige arbejdsstillinger eller psykiske årsager, som stress.
Se mere om nakkesmerter, som kan udløse nakkehovedpine i denne video fra kiropraktorguiden:
Spændingerne i musklerne går op og bliver til smerter i for eksempel nakken.
Ved nakkehovedpine vil du særligt have ondt i den ene del af nakken og den samme side af hovedet. Du kan ofte mærke, hvilke nakkehvirvler der er skyld i, at du har ondt i hovedet, fordi de også gør ondt. Spændingerne i nakken opstår også typisk på grund af dårlige arbejdsstillinger.
Behandling mod hovedpine
Hvad er forskellige på nakkehovedpine og spændingshovedpine?
Den vigtigste forskel på nakkehovedpine og spændingshovedpine er, at du ved nakkehovedpine typisk har ondt i den ene side af hovedet, mens du ved spændingshovedpine har ondt i begge sider af hovedet.
Derudover bliver nakkehovedpine som regel værre af, at du bevæger nakken. Den kan endda blive udløst af, at du kommer til at bevæge nakken på en forkert måde. Det er ikke tilfældet med spændingshovedpine.
OBS: En massagepistol kan hjælpe mod ondt i nakken og hovedpine. Læs vores test af 11 massagepistoler her.
For begge typer af hovedpine kan du opleve smerten i hovedet som trykkende, men ved nakkehovedpine kan den også være skærende eller stikkende, mens den ved spændingshovedpine kan være pressende eller strammende.
Sådan behandles nakkesmerter og hovedpine
Når du har nakkesmerter og hovedpine på samme tid, er det først og fremmest vigtigt at finde ud af, om det er nakkehovedpine eller spændingshovedpine, som du lider af.
Ved at læse om forskellene på de to ovenfor vil du kunne danne dig en ide om, om det er den ene eller den anden slags. Som regel vil det ikke være nødvendigt for dig at gå til lægen.
Det vil derimod have en rigtig god effekt for dig, hvis du opsøger en fysioterapeut. Han eller hun vil kunne hjælpe dig med at løsne op for spændingerne og kan også vise dig, hvordan du selv kan massere områderne, når du får ondt. Det kan være med til at give færre anfald af hovedpine og færre smerter.
Hvis du lider af spændingshovedpine, kan det være psykiske årsager, der gør, at du kommer til at spænde i nakken og i skuldrene. I det tilfælde er det vigtigt, at du finder du af, om det er stress, depression eller lignende psykiske årsager, der ligger bag og får den rette hjælp hos din læge, en coach, psykolog eller din arbejdsgiver.
Medicin behandler kun smerten, ikke problemet
Ved både nakkehovedpine og spændingshovedpine kan du tage smertestillende medicin og slippe af med smerterne i hovedet. Det er dog ikke en længerevarende løsning, da det bare fjerner smerterne nu og her, men du ikke kommer af med selve problemet.
Derfor er du nødt til at finde frem til, hvad det er, der er skyld i, at du spænder eller har smerter i nakken, halsen og skuldrene, så det fører til hovedpine.
Du bør generelt være forsigtig med, at du ikke kommer til at tage for meget medicin, da det kan føre til, at du får medicinudløst hovedpine. Det er med til at starte en ond cirkel, hvor du tager mere og mere medicin og får mere og mere ondt i hovedet.
Hvis du tror, at du får hovedpine på grund af din medicin, bør du kontakte din praktiserende læge, så I sammen kan lægge en plan for, hvordan du kan trappe ud af medicinen igen.
Sådan forebygger du
Der er en række ting, som du kan gøre for at forebygge, at du ikke får ondt i nakken og hovedpine fremover. Det er først og fremmest, at du indlærer nogle gode arbejdsstillinger.
Det kan være ved, at din fysioterapeut viser dig, hvordan det er bedst, at du står og sidder mest hensigtsmæssigt for at skåne din nakke. Det kan også være ved, at du selv prøver forskellige stillinger af.
Behandling mod hovedpine
På nogle arbejdspladser har de en fysioterapeut tilknyttet, så du kan bede ham eller hende om at vise dig nogle ordentlige arbejdsstillinger.
Generelt bør du skifte arbejdsstilling mange gange i løbet af en dag. Det kan være, hvor du sidder ned på forskellige måder, og hvor du står op. Det vil være meget sundt for dig med de afvekslende arbejdsstillinger.
Nogle oplever at få ondt i hovedet og i nakken, når de cykler. Hvis du har det sådan, er det vigtigt, at du indstiller din sadel og dit styr, så du kan sidde mere oprejst.
Det kan være med til at gøre, at du ikke kommer til at få nakkesmerter og hovedpine fremover.
Et sundt liv er med til at forebygge
For alle er det vigtigt, at vi dyrker motion, men når du har tendens til at få ondt i nakken og hovedpine, er det særlig vigtigt, at du gør det. Motionen kan være med til at styrke din nakke, så den kan klare noget mere, uden at du får smerter på grund af den.
Hvis du lider af nakkehovedpine, bør du have fokus på at lave øvelser, der styrker musklerne i nakken og halsen. Hvis du lider af spændingshovedpine, bør du lave afspændingsøvelser, der hjælper mod ømme muskler.
Overvej at søge læge
Hvis du har ondt i nakken, hovedpine og kvalme eller kaster op, bør du overveje at kontakte en læge. Det kan nemlig være tegn på noget langt mere alvorligt end bare ømme eller spændte muskler.
Hvis du lider af meningitis, vil det være nogle af de symptomer, som du skal lægge særligt mærke til. Ved meningitis vil din nakke blive stiv, så du ikke kan bøje hovedet ned mod brystet.
Har du været ude for et biluheld, hvor du blev påkørt bagfra, bør du også være opmærksom på, om det kan være piskesmæld.
I det tilfælde vil du have ondt eller være stiv i nakken og have hovedpine. Du vil ikke nødvendigvis have kvalme.
Video: Kiropraktor tips til, hvordan du med korrekt kropsholdning forebygger/mildner nakkesmerter og hovedpine