Migræne ved graviditet

Når du er gravid, kan du ikke tage den samme form for medicin mod migræne, som da du ikke var. Derfor handler det om, at du er meget opmærksom på, hvilke former for medicin du må tage. De fleste gravide får dog ikke migræne.

graviditet og migræne
Udgivet 16.06.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

For langt de fleste gravide forsvinder deres migræne. Nogle lider dog stadig af migræneanfald under graviditeten, og hvis du gør det, bør du passe på med, hvilke midler du bruger til at behandle din migræne.

Har du ofte migræne i forbindelse med, at du får menstruation, kan du glæde dig over, at den højst sandsynligt vil forsvinde, så længe du er gravid. Op mod 70 % af alle gravide, der tidligere har lidt af migræne, oplever at få færre eller slet ingen anfald, når de er gravide.

Er du uheldig, kan du dog godt opleve, at din migræne bliver værre, når du bliver gravid. Det sker for en mindre gruppe af gravide. Det er særligt i det første trimester af graviditeten, at migrænen kan blive sværere.

Nogle får mange migræneanfald i starten af graviditet, men får ingen i andet og tredje trimester. Andre får migræneanfald hele vejen igennem graviditeten.

Video: Er det normalt, og hvad kan du gøre?

Kan det vende tilbage efter graviditeten?

Selvom mange slipper for migræne, mens de er gravide, får langt de fleste migræne igen, når de har født. Der går typisk op til en måned efter fødslen, inden din krop har fundet tilbage til sit sædvanlige ”migrænemønster”.

sumatriptan mod migræne

4 behandlinger mod migræne

Der findes mere end 100+ produkter mod migræne på markedet. Vi har samlet de fire mest effektive. 9/10 danskere oplever større lindring af deres migræne ved hjælp af disse produkter.

Læs mere her
Ad

Enkelte oplever at få værre migræner, når de har født. Hvis du får flere migræner under graviditet eller efter fødslen, bør du altid kontakte din læge for at finde ud af, om du skal have yderligere behandling.

Migræne skader ikke fosteret

Det føles helt forkrøblende at have migræne. Du kan ikke klare lys, lyde og har bare brug for at ligge ned, mens det dunker og værker i dit hoved. Hvis du lider af migræneanfald, behøver du dog ikke at bekymre dig om, at det kommer til at skade dit barn. Det gør det nemlig ikke.

Selvom det er hæsligt for dig at have migræneanfald, tyder al forskning på, at der ikke sker noget med dit barn, når du får et anfald.

Behandling af migræne, når du er gravid

Når du har migræne, bør du være meget forsigtig med, hvilken form for medicin du bruger til at behandle din migræne. Det kan derfor være, at du er nødt til at skifte præparat for at være sikker på, at du ikke kommer til at skade dit barn.

Du kan godt tage Paracetamol, men bør ikke tage det i for store mængder, da det kan føre til misdannelser af barnet. Sumatriptan kan du også godt tage, men du bør ikke tage nogen af de andre triptaner.

NSAID, Ergotamin og kodein-præparater, dermed også Kodimagnyl, må du ikke tage, da de alle kan give misdannelser eller skade fosteret på anden vis.

Hvis du lider af kvalme, kan du tage antihistamin meclozin, for eksempel Postafen. I tredje trimester må du også gerne tage metoclopramid. Hvis du er i tvivl om, om den medicin du tager, kan skade dit foster, er det altid vigtigt, at du spørger din læge, hvad du må fortsætte med at tage.

Video: Øvelser til at undgå ondt i hovedet

Sådan forebygger du migræne, når du er gravid

Når du bliver gravid, er det vigtigt, at du fortsat er opmærksom på at undgå de faktorer, der tidligere udløste migræneanfald hos dig. Det kan være meget forskelligt fra person til person. Det kan for eksempel være stress, forskellige fødevarer, og hvad der ellers kan være udløsende faktorer for dig. For at mindske dit stressniveau kan det være en idé at prøve mindfullness. Ved at være fortrolig med mindfullness øvelser  vil det ligeledes være nemmere for dig at komme igennem kraftig hovedpine og migræneanfald.

Hvis du tager forebyggende midler mod migræne, bør du droppe dem, inden du bliver gravid. Generelt vil det dog ikke være nødvendigt for dig at tage forebyggende midler under graviditeten, fordi din migræneanfald enten helt vil holde op eller ikke vil være lige så voldsomme og hyppige.

Hvis du føler, at du har brug for forebyggende midler under graviditeten, bør du kontakte din læge, så I sammen kan finde ud af, hvordan det vil være bedst for dig at forebygge migrænen.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5