Øjenmigræne

Har du stærke smerter, der stråler ud fra øjet, kan det være, at du lider af migræne. Det er en ubehagelig lidelse, som lige som almindelig migræne kan ramme dig med anfald fra tid til anden.

øjenmigræne guide
Udgivet 18.06.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Det er ubehageligt at lide af øjenmigræne (retinal migrain) fordi du får synsforstyrrelser eller kan blive midlertidigt blind. Øjenmigræne er en migrænetype i sig selv og må ikke forveksles med aura, som mange oplever forud for et migræneanfald med hovedpine.

Øjenmigræne er en af de mere sjældne former for migræne. Det er kun en ud af 200 personer med migræne, der bliver ramt af øjenmigræne – og heldigvis for det. Selvom øjenmigræne ikke bliver efterfulgt af stærke smerter i hovedet, kan den i værste fald føre til, at du bliver blind på det ene øje i en halv til en hel time. Det er dog vigtigt at vide, at det heldigvis ikke påvirker synet permanent.

Denne form for migræne bliver ofte forvekslet med aura, som mange oplever at få forud for migræne. Det er dog ikke det samme. Øjenmigræne er en migræneform i sig selv, mens aura er et symptom på, at du snart vil få et voldsomt migræneanfald.

Video: Hvordan opstår retinal migræne?

Hvad er øjenmigræne?

For at forstå, hvad øjenmigræne er, er du først nødt til at forstå, hvordan synet virker. Det er øjnene, der tager synsindtrykkene ind og bearbejder dem, så vi får et samlet synsindtryk og ikke ser de to forskellige synsindtryk fra hvert sit øje. Derefter bliver ”det sete” sendt videre til hjernebarken bagerst i hjernen, hvor de bliver analyseret, og vi oplever dem. Det lyder som noget, der tager meget lang tid, men det sker lynhurtigt.

sumatriptan mod migræne

4 behandlinger mod migræne

Der findes mere end 100+ produkter mod migræne på markedet. Vi har samlet de fire mest effektive. 9/10 danskere oplever større lindring af deres migræne ved hjælp af disse produkter.

Læs mere her
Ad

Når du har øjenmigræne, sker der en forstyrrelse af synet ved selve øjet. Synet har altså endnu ikke nået at samle sig og blive sendt til hjernen. Det er derfor, det kun vil være dit ene øje, der bliver påvirket, når du lider af øjenmigræne. Det kan være af lysende zigzag mønstre, mørke pletter, forvredet syn, ændrede farver eller i svære tilfælde, at du bliver direkte blind på det ene øje i mellem en halv og en hel time.

Det er vigtigt at understrege, at det ikke skader dine øjne, at du får migræne i dem. Du behøver derfor ikke at være bange for, at du kommer til at miste synet permanent på grund af det eller skal til at vænne dig til at se lysende zigzag mønstre resten af dit liv. Men det er en ubehagelig lidelse, som du selvfølgelig skal tage alvorligt.

Forskel på øjenmigræne og aura

Det kan måske være svært at forstå, hvad der er forskellen på øjenmigræne og på aura, som nogle mennesker får inden et migræneanfald. Der er to vigtige forskelle. For det første får folk med øjenmigræne ikke hovedpine efter et anfald. Synsforstyrrelserne er i sig selv et migræneanfald.

Den anden væsentlige forskel på øjenmigræne og aura er, at du ved øjenmigræne kun oplever synsforstyrrelser på det ene øje. Det skyldes, som forklaret ovenfor, at forstyrrelsen sker helt henne ved selve øjet, så synet fra de to øjne ikke har nået af samle sig endnu til et samlet indtryk.

Når du oplever aura inden et migræneanfald, sker forstyrrelsen i hjernebarken i baghovedet. På det tidspunkt har synet fra øjnene samlet sig til et samlet synsindtryk. Det gør, at du får synsforstyrrelser på begge øjne, når du oplever aura, men at det som nævnt kun er på det ene øje i forbindelse med øjenmigræne.

Gå til lægen, hvis du oplever migræne synsforstyrrelser

Første gang du oplever, at synet på dit ene øje ændrer sig radikalt, for eksempel at det forsvinder i en periode, at der er lysende mønstre eller blinde pletter, kan det være meget ubehageligt for dig, og det er ikke sikkert, at du ved, hvad det er. Det vil derfor være naturligt for dig at tage til lægen for at få det undersøgt.

Selvom du har en mistanke om, at det er øjenmigræne, du har, bør du altid tage til lægen for at få det undersøgt. Når du oplever synsforstyrrelser på det ene øje, kan det nemlig også være et tegn på en række andre alvorlige sygdomme som blodpropper og åreforkalkning, og det er derfor vigtigt, at lægen får udelukket dem og får stillet den rigtige diagnose til dig.

For at finde ud af, at du har øjenmigræne, skal du derfor igennem en grundig helbredsundersøgelse. Selvom det ikke er rart, er det ikke noget, som du må springe over, da synsforstyrrelser på det ene øje netop kan være tegn på noget langt mere alvorligt – og øjenmigræne i sig selv er jo ellers alvorligt nok.

Behandling

Langt de fleste vil ikke have brug for at blive behandlet for øjenmigræne. Det skyldes, at de ikke oplever smerter, og at anfaldet forsvinder af sig selv igen i løbet af en halv til en hel time.

Hvis du oplever mange anfald og er meget generet af det i din hverdag, kan du dog få behandling med traditionelle former for migrænemedicin, der kan være med til at forebygge eller hjælpe på et anfald.

Kan skyldes stress, hormonændringer og lyspåvirkninger

Der kan være flere forskellige grunde til, at du får øjenmigræne. Det kan først og fremmest være stress, der er med til at tricke det. Mange med øjenmigræne oplever, at de får et anfald, når de efter en stresset periode endelig kan slappe af igen. Lider du af øjenmigræne er det derfor vigtigt, at du er opmærksom på dit stressniveau.

Hormonændringer hos kvinder kan også føre til, at de får øjenmigræne. Det kan være svært at gøre noget ved det, men hvis du oplever at få migræne i forbindelse med din menstruation, kan du prøve at tale med din læge om at få p-piller, så du kan springe dine menstruationer over. Det kan give dig færre anfald.

I nogle tilfælde kan det også være påvirkning af lys, der kan være med til at fremprovokere et anfald af øjenmigræne. Det kan være svært at gardere sig imod, men det er vigtigt, at du er opmærksom på det.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5