Migræne med og uden aura

Lider du af migræne med aura, kan aura-symptomerne vise dig, at der er et migræneanfald på vej. Ved migræne uden aura vil migrænen komme fra det ene øjeblik til det næste.

migræne med aura billede
Udgivet 19.06.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Ved migræne med aura får du typisk synsforstyrrelser eller sensoriske forstyrrelser, inden du får et anfald af hovedpine. I sjældne tilfælde kan du lide af aura migræne, hvor du kun får forstyrrelserne, men ikke får hovedpine.

Der findes overordnet to forskellige former for migræne: migræne med aura og migræne uden aura. Begge forårsager den kraftige hovedpine, som lidelsen er så kendt for, men ved migræne uden aura sker der ikke mere end det.

Ved migræne med aura vil du derimod få aura-symptomer, inden du får selve migræneanfaldet. Det sker typisk en halv til en hel time inden, du får ondt i hovedet. Aura kan vise sig på mange forskellige måder.

De fleste oplever aura som synsforstyrrelser. Det kan være, at du ser lysende mønstre, eller at du får mørke pletter i øjnene. Det kan være meget ubehageligt, første gang du oplever det, men det er helt ufarligt.

Video: Sådan ser det ud

Den næstmest hyppige form for aura er, at du får en snurrende fornemmelse i kroppen. Den starter som regel i fingrene og arbejder sig så ud i resten af kroppen. Sygdommens navn stammer netop fra ordet at migrere, altså at flytte sig.

sumatriptan mod migræne

4 behandlinger mod migræne

Der findes mere end 100+ produkter mod migræne på markedet. Vi har samlet de fire mest effektive. 9/10 danskere oplever større lindring af deres migræne ved hjælp af disse produkter.

Læs mere her
Ad

Hvad er årsagen til migræne med aura?

Forskerne ved endnu ikke, hvorfor der er nogle, der får migræne med aura. De har prøvet at forske i de gener, som forældre med migræne med aura giver videre til deres børn, som også får migræne med aura. De har fundet frem til, at der er nogle gener, der giver anlæg for det, men de samme gener forekommer også hos raske personer.

Konkret sker der det, når du får et anfald af migræne med aura, at dine blodkar i den ene side af hjernen udvider sig, og blodet løber hurtigere igennem dem. Det er det, der giver dig den voldsomme hovedpine.

Hvor mange har migræne med aura?

Man regner med, at cirka 10 % af alle kvinder og 5 % af alle mænd har haft et migræneanfald med aura (kilde). Det er dog meget forskellig fra person til person, hvor hyppige deres anfald er. Generelt er anfald af migræne med aura ikke lige så hyppige, som anfald af migræne uden aura er.

Der flere yngre end ældre personer, der lider af migræne. Det skyldes, at hyppigheden af anfaldene aftager, når du bliver ældre, og at de hos mange ældre helt stopper.

Er synsforstyrrelsen med aura arveligt?

Migræne med aura er arveligt, men det betyder ikke, at du helt sikkert vil få det, hvis dine forældre har det. Men risikoen for, at du får det, er fire gange højere, hvis en af dine forældre eller en af dine søskende har det. Det betyder så også, at du stadig sagtens kan udvikle migræne med aura, selvom der ikke er nogen i din familie, der lider af det.

sumatriptan mod migræne

4 behandlinger mod migræne

Der findes mere end 100+ produkter mod migræne på markedet. Vi har samlet de fire mest effektive. 9/10 danskere oplever større lindring af deres migræne ved hjælp af disse produkter.

Læs mere her
Ad

Aura migræne uden hovedpine

I sjældne tilfælde kan du lide af aura migræne uden at få hovedpine. Der oplever du kun et eller flere af aurasymptomerne, men får ikke den voldsomme hovedpine efterfølgende, der ellers er kendetegnende for migræne.

For nogle har det altid været sådan, at deres aura aldrig har været efterfulgt af hovedpine. For andre begynder deres hovedpine at aftage med alderen, så den til sidst forsvinder helt, mens de dog stadig har aurasymptomerne.

For langt de fleste migræneformer gælder, at der er langt flere kvinder end mænd, der lider af sygdommen. Aura migræne er dog en af undtagelserne: Der er flere mænd end kvinder, der lider af sygdommen.

Migræne med aura kan give synsforstyrrelser

Når du oplever aura inden et migræneanfald, er det mest almindelige, at det giver synsforstyrrelser. Det skyldes, at den del af din hjerne, der bearbejder dine synsindtryk, ikke får blod nok. Du vil derfor opleve at have aura på begge øjne.

Synsforstyrrelserne kan være meget forskellige fra person til person. Nogle ser lysende mønstre, andre ser grå pletter, og andre igen ser en stor regnbuefarvet og -formet figur.

Det er meget forskelligt, hvor længe auraen varer. Typisk varer den kun en halv til en hel time, men hos nogle varer den helt op til tre dage, inden de får et migræneanfald.

Video: Andet eksempel på aura

Forskel på migræne med aura og øjenmigræne

Migræne med aura bliver ofte forvekslet med øjenmigræne. Det er en form for migræne, hvor du bliver midlertidigt blind på det ene øje. Det er meget ubehageligt, men varer heldigvis kun i en halv til en hel time, inden det går over igen.

Der er to væsentlige forskelle på migræne med aura og øjenmigræne. For det første er migræne med aura altid på begge øjne, fordi forstyrrelsen sker i hjernen, hvor synsindtrykkene er samlet, og ikke i selve øjet, som det sker ved øjenmigræne, hvilket er grunden til, at der kun er en forstyrrelse på det ene øje.

For det andet bliver øjenmigræne ikke efterfulgt af hovedpine. Migræneanfaldet er i sig selv, at du mister synet midlertidigt på det ene øje. Der kommer ikke til at ske mere end det. Migræne med aura bliver altid efterfulgt af en kraftig hovedpine.

Snurrende fornemmelse kan være et forvarsel

Synsforstyrrelser er klart det mest almindelige for folk, der lider af migræne med aura. Den næstmest almindelige er, at du oplever en snurrende fornemmelse i kroppen. Den starter typisk i fingrene og breder sig ud i armene og muligvis også til andre dele af kroppen for eksempel hovedet eller benene.

Sensorisk aura, som det også kaldes, behøver dog ikke kun at vise sig som en snurrende fornemmelse. Det kan også være prikken eller følelsesløshed et eller flere steder i kroppen. Nogle beskriver det også bare som underlige eller mærkelige fornemmelser i dele af kroppen.

Sjældne former for aura

Udover aura, der påvirker synet eller følesansen, findes der også en række andre og langt mere sjældne former for aura. En af dem er taleforstyrrelser, hvor du får svært ved at formulere dig, huske ord eller at udtale dem. Det kan også komme til udtryk som, at du har svært ved at skrive ord.

En meget sjælden form for aura er, at du får hukommelsestab. Du opfører dig helt normalt, men efterfølgende har du ingen ide om, hvad du har foretaget dig. Det er selvsagt meget ubehageligt at have store huller i sin hukommelse, hvorfor det også er heldigt, at denne form for aura er så sjælden.

Nogle former for migræne med aura kan give midlertidige lammelser af enten den ene eller begge sider af kroppen.  Igen er det en meget ubehagelig form for aura, men der er heldigvis ikke så mange, der lider af de to former for migræne med aura, der kan forårsage lige netop denne form for aura.

Forskel på migræne med aura og migræne uden aura

Den væsentligste forskel på migræne med og uden aura er selvfølgelig, at der ikke er aura ved migræne uden aura. Der kan være diffuse symptomer, som at du er træt, ukoncentreret, irritabel, eller at der er en bestemt madvare, som du har lyst til, men der er ingen lige så konkrete symptomer, som ved migræne med aura.

Derudover har folk med migræne med aura typisk færre anfald, end dem, der lider af migræne uden aura.

Øger migræne med aura risikoen for en blodprop?

Migrænikere, både med og uden aura, har en dobbelt så stor risiko for at få blodpropper. Det viste en stor undersøgelse, der gennemgik en række andre undersøgelser.

Grunden til det er, at migrænikere har mere af stoffet tyramin i blodet. Tyramin hjælper med at ændre nogle af de signaler, der bliver sendt fra en nervecelle til en anden, men det er også med til at øge kolesterolniveauet i blodet, og kolesterol er som bekendt med til at øge risikoen for blodpropper.

Risikoen for blodpropper er en anelse større, når du har migræne med aura, end når du har migræne uden aura. Den er også større, hvis du er kvinde, end hvis du er mand. Rygning og p-piller kan også være med til at øge din risiko for blodpropper. Hvis du er kvinde med migræne med aura, der ryger og tager p-piller, er din risiko for at få en blodprop på en promille.

Kan du mærke forskel på migræne og en blodprop?

Mange migrænikere er bange for at få en blodprop i hjernen uden at opdage det, fordi de tror, at det er et migræneanfald. Det er da også rigtigt, at symptomerne og smerterne minder meget om hinanden. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvad der er forskellen på de to former for anfald.

sumatriptan mod migræne

4 behandlinger mod migræne

Der findes mere end 100+ produkter mod migræne på markedet. Vi har samlet de fire mest effektive. 9/10 danskere oplever større lindring af deres migræne ved hjælp af disse produkter.

Læs mere her
Ad

Ved en blodprop i hjernen vil du få en voldsom hovedpine. Du vil ofte kaste op, og du kan komme ud for at have talebesvær eller lammelser i den ene side af kroppen. Hvis der er tale om en lille blodprop, vil lammelserne og talebesværet forsvinde, men hvis det er en stor blodprop, kan det være noget, som du skal leve med resten af livet.

Er du bange for at få en blodprop, er det en god ide, at du får din læge til at undersøge dig for, om du er i farezonen.

Gå altid til lægen hvis i tvivl

Når du første gang oplever et anfald af migræne med aura, er det vigtigt, at du går til lægen og bliver undersøgt. Hvis andre i din familie lider af sygdommen, kan det være, at du tænker, at det ikke er noget særligt. Men det kan være farligt at gøre det. Aura og migræne kan nemlig også minde om en svulst i hjernen eller netop en blodprop som beskrevet ovenfor. Derfor er det bedst, at du får det tjekket hos din læge.

Som regel kræver det ikke en stor undersøgelse af dig. Din læge vil typisk høre din sygehistorie i forhold til hovedpine og kan på baggrund af det stille diagnosen. Hvis lægen er i tvivl om, om det kan være noget mere alvorligt, vil du blive henvist til en neurolog og blive undersøgt nærmere ved at få en CT- eller en MR-scanning af hovedet.

Symptomer som din læge vurderer

Hvis du har migræne uden aura, er der en lang række kriterier, der skal gøre sig gældende for, at din læge kan vurdere, at det er migræne uden aura, som du lider af. Når du har migræne med aura, bliver der ikke stillet den slags ”krav” til din hovedpine.

Har du haft to anfald af migræne med aura, hvor du havde aura i 10-30 minutter og efterfølgende fik en meget kraftig hovedpine, vil det være nok til, at din læge kan diagnosticere dig med sygdommen.

Behandling af migræne med aura

Migræne med aura kan for de flestes vedkommende behandles med smertestillende piller. Det kan være Paracetamol, gigtmedicinen NSAID eller triptaner. Det er meget forskelligt, hvad er virker for den enkelte. Derfor kan det tage noget tid for dig at finde frem til den helt rigtige kombination. Det gør du selvfølgelig i samarbejde med din læge.

Har du mange anfald, kan du få forebyggende medicin, så du ikke får lige så mange anfald. Det vil typisk være betablokkere, som du får, men der findes også andre former for forebyggende medicin. Igen skal du tale med din læge om det, hvis du gerne vil have forebyggende medicin.

Find ud af, hvorfor du får migræne

Når du har migræne, kan der være mange forskellige ting, der udløser det. Det handler derfor om at finde ud af, hvad det er for dig. Det nemmeste for mange er at skrive en hovedpinedagbog, hvor de skriver alt ned, som de har spist, inden de fik hovedpine, hvordan de havde det, om der var noget, der generede dem og lignende. Det kan være med til at give et billede af, hvorfor du får migræne.

For det er meget forskelligt fra person til person, hvad der kan udløse et migræneanfald. For mange er det stress, for nogle er det sult, for andre er det bestemte fødevarer som rødvin, ost eller chokolade, for andre igen kan det være søvnløshed.

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at det også kan give dig hovedpine, hvis du tager for mange smertestillende piller. Det er derfor vigtigt, at du også er opmærksom på, hvor mange smertestillende piller du tager i forbindelse med et anfald eller hvor mange gange du bruger din næsespray.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5