Bihulebetænedelse er hyppig årsag til hovedpine
Lider du af hovedpine på grund af bihulebetændelse, vil du helt sikkert gerne have, at det stopper hurtigst muligt. Læs her, hvordan du nemt selv kan få din hovedpine på grund af stoppede bihuler væk med simple tricks.
Bihulebetændelse med tilhørende hovedpine kan være meget smertefuldt, da de fyldte bihuler kan hæve og blive meget ømme. Den bedste kur er, at du sørger for at få tømt dine bihuler med næsespray eller næseskylning.
Aarhus Osteopati kommer her med en kort video om mellemørebetændelse og bihulebetændelse:
Bihulebetændelse er meget almindeligt i forbindelse med forkølelse. Når næsens slimhinder trækker sig sammen, fordi du er forkølet, kan en eller flere af de fire bihuler stoppe til. Det gør, at du kan blive øm eller få hovedpine af det.
Der er bihuler i kæben, i panden, i sidebenscellerne, der sidder ved øjnene, og i kilebenshulerne, der sidder bag ved næsen syv centimeter inde i hovedet.
Behandling mod hovedpine
I nogle tilfælde vil dine bihuler være så ømme, at de hæver op, og du lige frem kan mærke på dem, at de er fyldt med væske, der ikke kan komme ud. Er din bihulebetændelse særligt slem, kan den også gøre, at du får feber.
Symptomer på, at du har bihulebetændelse
Der findes en række symptomer på, at du har bihulebetændelse, og at det ikke bare er en kraftig forkølelse og en hovedpine, der har slået sig sammen for at irritere dig.
Når du har betændelse i en af dine bihuler, har du:
- Ondt i panden, i tindingerne, bag øjnene, i nakken eller i kindbenene
- Mere ondt, når du læner dig forover, og når du går
- Forkølelse
- Måske hævede og ømme områder i ansigtet
Sådan kan du afhjælpe bihulebetændelseshovedpine
Når du har bihulebetændelseshovedpine, kan du tage smertestillende piller, så du ikke er så hæmmet af smerterne. Derefter er du nødt til at gøre noget ved din stoppede næse, så der kan komme passage gennem dine bihuler igen, og du kan få dem tømt.
Først og fremmest kan du bruge næsespray for at få næsen til at løbe. Derudover kan du også skylle næsen med saltvand. Det er også med til at rense næsen. Du skal bruge en teske salt til en halv liter lunkent vand. Det nemmeste er, at du har et næseskyllehorn, som du kan bruge til at rense næsen med.
Har du ikke det, kan en anden mulighed være, at du indånder damp eller fugtig luft. Det fortynder slimen i din næse og er med til at give passage.
Sådan kan lægen hjælpe dig, hvis du har pandehulebetændelseshovedpine
Hvis du har prøvet selv at komme din pandehulebetændelse eller anden form for bihulebetændelse til livs uden held, kan din læge hjælpe dig. Lægen kan give dig antibiotika, hvis det er et meget svært tilfælde af bihulebetændelse, som du har.
I nogle tilfælde vil lægen vælge at punktere kæbehulen, så den kan blive drænet og renset. Det er med til at give en øjeblikkelig lindring, som vil være meget rar for dig og gøre, at du ikke længere har hovedpine.
Bihulebetændelse kan blive kronisk
Hvis du har haft bihulebetændelse længe, eller du bliver ved med at få bihulebetændelse, kan det være, at den er blevet kronisk. Det betyder selvfølgelig også, at du ofte døjer med hovedpine på grund af den.
Har din læge mistanke om kronisk bihulebetændelse, vil du først blive bedt om at bruge en allergispray til at løsne slimet i næsen. Den indeholder binyrebarkhormon, der kan give noget ekstra hjælp.
Du vil også ofte blive henvist til en øre-næse-hals specialist. Vedkommende kan med en ultralydsscanning finde ud af, om dine bihuler er stoppede. Ved mistanke om kronisk bihulebetændelse vil du som regel også skulle have en CT-scanning.
Operation kan være nødvendigt mod kronisk bihulebetændelse
Hvis du lider af kronisk bihulebetændelse i en meget svær grad, hvilket blandt andet kan ses af, at du ofte har hovedpine på grund af det, kan det være nødvendigt, at du får en operation.
Ved operationen bliver der åbnet op, så dine bihuler i fremtiden selv kan tømme sig. Hos nogle er det også nødvendigt, at de får fjernet deres næsepolypper eller får rettet en skæv næsevæg.